ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.05.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 04.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 17, 13

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Perast - un popas cu relaxare, istorie si pasiune

TIPĂREȘTE URM de aici

Draga calatorule, fie dinspre Kotor spre Dubrovnik ori viceversa, ai de brodat malurile Boche di Cataro, golfului Kotor. Cu localitati mici, insorite, cu case vechi cu piatra, cu case noi mandre si cocotate pe stanci. O asemenea localitate este si Perast, o veche asezare de, sa le zicem, pescari, desi in vremuri vechi meseria aceasta avea mult mai multe functii, de pilot, calauza, salvamar, paznic, traficant, vanator de recompense - eufemistic vorbind, imediat va spun de ce. Citisem despre Perast, eram aproape hotarati sa oprim iar argumentul hotarator a fost o parcare umbrita de chiparosi batrani.

Perast - localitatea. Asezarea este mica, astazi numara aprox. 450 de locuitori, chiar linistita, cu biserici vechi, un turn impozant, cateva hoteluri in stil baroc, dichisite, o promenada stradala si un inedit teren de baschet dincolo de malul marii, construit pe stanci, ... in mare. Restaurantele sunt neasteptat de elegante, premium, la Hotel Conte pot da un exemplu. Plaja nu prea este insa studenti, turisti cu copii, localnici stateau pe stancile plate, la intrarea in apa. Acesta ar fi un minus insa solutii se gasesc.

Perast - istoria. Oraselul are istoria strans legata de cea a Venetiei, sub dominatia careia a cunoscut maxima inflorire, la sfarsitul sec XVIII avand peste 1600 de locuitori. Primele atestari sunt din perioada ocupatiei bizantine, urmate de cea sarba (secXII), de venetieni (pana la 1797), francezi, habsburgi, italieni, iugoslavi iar acum face parte din Muntenegru. Este situat fix la intrarea in golful interior, fix in calea vapoarelor, aparat de doua mici insule, pe fiecare cu cate o bisericuta: insula St George si Maica Precista de pe Stanca. Ultima este o insula artificiala, singura insula artificiala din Marea Adriatica; inainte aici existau stanci subacvatice, la 1 metru sub mare, responsabile pentru nenumarate naufragii, lasate nesemnalizate pentru a-i descuraja pe atacatori. Intentii bune? Te ghidam (contracost); intentii rele? Te pescuim... sau nu :). Abia in sec XIX s-a ridicat insula de 3000 mp suprafata si s-a construit si bisericuta. Ca o curiozitate, Perast este ultima posesiune venetiana unde s-a coborat steagul Serenissimei Republici, la cateva luni dupa disparitia acesteia, in iunie 1797.

Perast - cladirile. Pentru pasionati localitatea le propune 16 palate in stil baroc, o duzina de biserici catolice si doua ortodoxe, case frumoase, specifice sec XIX si un foarte inalt turn, probabil al primariei, un campanile, inalt de 55 de metri, despre care se spune ca a fost construit din vanzarea a 200 kg de aur. Turnul probabil avea si rol de far si atragea piratii spre... stanci :)., ceilalti fiind avizati. Mai glumind sau nu, ruta Constantinopol Venetia a fost principala "autostrada" dintre est si vest pentru multe-multe sute de ani iar pirati se gaseau...

Se poate merge cu barci cu motor pana la insule, vin vaporase cu turisti dinspre Kotor si opresc aici, exista magazine mici cu suveniruri si artisti cu picturi, mici obiecte de artizanat. Oraselul este linistit dar nu pustiu, cred ca in varf de sezon este suficient de animat. Am intrat doar partial in apa insa cativa studenti inotau de zor, apa fiind nu chiar rece.

In concluzie, ne-au placut cladirile, cu aerul lor aparte dat de arhitectura unitara baroca, sa privim muntii, golful si insulitele, sa ne odihnim la malul marii si sa cunoastem istoria locului.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Radix7 in 02.05.17 19:08:08
Validat / Publicat: 02.05.17 22:54:48
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MUNTENEGRU

VIZUALIZĂRI: 2558 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Arhitectura baroca, ca pe lacul Geneva.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21900 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[03.05.17 07:04:43]
»

Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

zlatna
[03.05.17 09:23:51]
»

@Radix7: Felicitări şi pentru acest articol.

Ne-a plăcut foarte mult acest mic sat pescăresc de pe malul golfului. Când am făcut excursia la Dubrovnik, la dus am trecut prin toate satele de pe malul golfului şi am descoperit mai multe sate pescăreşti care au ceva care te atrag, dar cel mai frumos este Perastul împreună cu cele două insule ale sale.

Toate cele bune şi multe concedii reuşite.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Perast-Risan:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063437938690186 sec
    ecranul dvs: 1 x 1