ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.09.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 6 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
70.00%
Satisfăcător
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
88.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Pentru mine un hotel de neuitat

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Despre hotel Mediteran din Ulcinj s-au scris pe Afa în perioada 2010-2012 5 reviewuri: două catastrofale, două în care s-a scris mai puţin despre hotel şi mai mult despre localitate şi unul echilibrat. În toate se vorbea de aşezarea clădirilor în pantă şi necesitatea urcării şi coborârii mai multor trepte obositoare. Aceiaşi observaţie am găsit-o şi în comentariile turiştilor care au postat pe saiturile de specialitate.

Citisem reviewurile înainte de a-mi alege destinaţia oferită de Afa ca premiu şi pot spune că eram în cunoştinţă de cauză. Pe un sait de specialitate scria că în 2013 hotelul a fost renovat şi m-am gândit în primul rând că au găsit o soluţie cu scările. Aşa că am pornit încrezătoare la drum, că doar n-o fi dracul aşa de negru!

La faţa locului erau însă 660 de trepte de parcurs zilnic timp de şase zile dacă socotim împreună atât urcuşul cât şi coborâşul.

- Cum 660 de trepte? Mai taie coada vulpii mama Michi că nu te crede nimeni.

- Ba să mă creadă şi am să vă fac socoteala. Clădirea nr. 1 unde am fost cazaţi la et. 1 este construită pe o pantă mare de deal cu 66 trepte în tronsoane de câte 11. Ca să coborâm la masa care se servea la et. 3 al altei clădiri, parcurgeam întâi cele 66 trepte în jos de la cameră şi cele 66 trepte de urcat la restaurant, - acelaş traseu dimineaţa şi la cină-, apoi coboram de la restaurant şi urcam scările la cameră. Zilnic fie mergeam cu autocarul în excursie, fie ne plimbam prin oraş, deci coboram şi apoi urcam din nou cele 66 trepte. Au fost 10 urcări plus coborâri zilnice. Pentru comparaţie, vârful Toaca are 465 de trepte, Cristo Rei din Lisabona 500, cetatea Poenari 1480 trepte dar nimeni nu urcă acolo şase zile la rând.

Pe colina pe care era construit hotelul, clădirea nr. 1 era cea mai de sus dar ca avantaj şi cea mai apropiată de restaurant. Cea mai favorabilă ar fi fost clădirea nr. 2 la care aş fi scutit aproape jumătate de trepte dar a fost ocupată de maghiari până cu două seri înainte de a pleca, ori déjà ne obişnuisem, nu mai merita deranjul cu mutatul la spartul târgului, plus că mă acomodasem cu camera, nu ştiu ce aş fi găsit în alta. Am avut dreptate când am spus că dracul nu era chiar atât de negru. Alături de scara cu trepte înalte de piatră pe care trebuia s-o parcurgem erau două băncuţe, să vezi bătaie pe ele ca să-ţi tragi sufletul!

Am descoperit şi o variantă pe o străduţă în pantă din spatele resortului dar erau vreo 10 min. de ocoliş, oricum mai uşor decât treptele de piatră mai înalte decât 17 cm, înălţimea standard. Noroc că aveau o balustradă de care să te atârni şi noaptea erau iluminate.

Ştiind de acasă în mare că ar fi ceva de urcat am luat în troler un rucsac gol, ca odată ajunşi în caz că e greu de urcat, să desfacem geamantanul şi să mai transferăm din greutate. Nu a fost cazul pentru că de la recepţie ne-au trimis nişte băieţi tineri pentru cărat bagajele(erau chelnerii de la restaurant) care, în timp ce noi ne opream şi gâfâiam, ei au urcat cât ai clipi.

Scările de la restaurant erau mult mai prietenoase, înălţimea treptei fiind mai scăzută plus că erau mochetate. Tot ce am scris trebuie să înelegeţi că are şi o puternică notă subiectivă dat fiind ˝ vârsta, anii şi etatea˝. Cu totul altfel au primit provocarea treptelor cei tineri, numai că ei erau doar câţiva.

Acum după ce mi-am vărsat năduful să trec la subiectul principal, descrierea hotelului şi a condiţiilor de cazare.

Hotelul Mediteran Resort este amplasat într-o zonă rezidenţială a oraşului Ulcinj situată pe un pinten de stâncă cu o vedere superbă asupra plajei, golfului şi a cetăţii medievale. În acest cartier accesul la parterul sau etajele caselor sau vilelor se face ca şi la hotel Mediteran pe scări cu multe trepte. Uneori intrarea la parter se face de pe o stradă şi acoperişul drept al clădirii pe care de regulă se află o parcare este pe o stradă paralelă cu prima dar mai sus.

De la hotel Mediteran până la Malo Plaja nu sunt mai mult de 200-300 m dar şi aici trebuie coborât poate o sută de trepte pe care apoi obosit de soare şi înot, trebuie să le urci. Noi nu le avem cu plaja aşa că am fost scutiţi de acest efort dar şi ceilalţi, pentru că toate zilele cât am stat la Ulcinj au fost noroase.

La 5 km de hotel este celebra plajă Velika Plaja lungă de 12 km şi cu nisipul cel mai fin din Marea Adriatică.

Înafară de strada care se termină cu treptele spre plajă mai e o şosea pentru maşini care coboară pantă uşoară şi drum lung şi ajunge în centru. Pe această stradă la 100 m de hotel am găsit un minimarket de unde am luat fructe ieftine, în jur de 1 eu/ kg şi vis-à-vis o terasă Bellini ţinută de nişte italieni cu o panoramă nemaipomenită. Aici am mâncat de două ori la prânz, ieftin şi bine servit, cca10 eu ambii, cu bere Nisicko la 330 ml.

După cum am scris în preambul, hotelul are toate clădirile răspândite la diverse niveluri ale unui deal. Cu siguranţă că au fost construite în timpul lui Tito ca şi casă de partid sau sindicate iar actualul proprietar le-a adus mici îmbunătăţiri transformându-le în hotel în anul 2010. Toate construcţiile nu au parter ci se sprijină pe piloni de beton, aşa cum am văzut şi la alte clădiri din localitate (alunecări de teren, infiltraţii).

Clădirile hotelului sunt uniforme, toate lungi şi cu câte trei etaje. Hotelul are 134 de camere inclusiv apartamente dispuse în şase clădiri, a şaptea fiind rezervată recepţiei, barului şi restaurantului. Există o piscină proprie acoperită, veşnic animată între clădirile 4 şi 5. Parcarea este foarte mare. Hotelul acceptă animale de companie. În faţa corpului principal dar şi a celorlalte clădiri este o adevărată explozie eflorescentă de leandrii muntenegreni şi palmieri foarte înalţi şi stufoşi care dau o înfăţişare atrăgătoare şi exotică întregului complex. În 2010, cotidianul New York Times a selectat hotelul Mediteran din Ulcinj ca unul dintre cele 31 locuri must see.

Recepţia - Barul - Terasa şi restaurantul sunt dispuse în ordine la etajele 1,2 şi 3 ale clădirii principale. Scările de urcare pe ambele părţi ale clădirii sunt mochetate şi înălţimea treptelor este convenabilă sub 17 cm. plus platforme late de oprire, aşa că cele 66 de trepte până la restaurant sunt cât de cât acceptabile. N-am înţeles de ce nu a fost mutat restaurantul şi bucătăria la et. 1, păstrându-se un spaţiu mic pentru recepţie tot la acest etaj. Probabil că ar fi necesitat costuri pe care proprietarul nu este dispus să le facă. Deasemeni cu o investiţie mai mică decât a lifturilor s-ar fi putut monta benzi rulante la clădirile care puneau probleme, în special la nr. 1 în care am stat noi şi la restaurant.

Clădirea principală este modern amenajată dar la et. 1 şi 2 este evident risipă de spaţiu. Cât am stat acolo, în întregul etaj al recepţiei nu era nimeni şi la etajul la care funcţiona barul nu am văzut mai mult de patru consumatori. Există o sală de conferinţe de 125 de locuri, una pentru banchete cu capacitate de 500 locuri, măsuţă de billiard, acces bun la WI-fi, fotolii în faţa unor TV plasmă, din păcate cu un număr de 5 programe locale, niciunul de largă circulaţie.

Camera de dormit Am citit pe saiturile de specialitate şi în reviewuri AFA că în mai toate clădirile hotelului se pun la dispoziţie apartamente cu două camere şi trei paturi. Noi am avut o singură cameră cu un pat dublu matrimonial şi altul separat. Preţul pentru o asemenea cameră în septembrie este 267 RON cu mic dejun inclus. Noi am avut demipensiune şi excursia fiind un premiu dat de AFA nu ştiu cât ar fi costat camera în regim de DP.

Camera era mare şi ce mi-a plăcut de la început a fost terasa cu măsuţă şi două scaune. Din terasă se vedea tot oraşul în trepte, cetatea veche, marea, superb. De pe terasă se prindea bine internetul. În al doilea rând m-a încântat frigiderul superfuncţional în care ne-am ţinut fructe şi băuturi reci. Televizorul era numai de mobilă, un singur post italienesc hârâit ca sonor şi patru posturi locale. Aerul condiţionat funcţiona bine şi a fost necesar să-l pun de vreo două ori la întoarcere din excursie pentru că atmosfera în cameră era sufocantă. Salteaua era foarte odihnitoare şi ca şi în alte părţi impătuream pilota şi o puneam sub picioare ca să fie mai sus şi să se desumfle peste noapte. În cameră mai era un dulap cu patru uşi cu cutie de valori, birou, veioze, scaune, cuier, cam tot ce trebuie. Mobilierul ca stil şi uzură era totuşi obosit şi se vedea că are o durată apreciabilă la activ. M-a deranjat mai mult că pilota nu era îmbrăcată şi m-am gândit câţi s-or fi acoperit cu ea fără a fi spălată. I-am arătat-o cameristei dar s-a făcut că nu înţelege. Mocheta era curată. Nicăieri nu funcţionau telefoanele din cameră (recepţionerul a dat din umeri şi mâini cu un gest care-l invoca pe Alah) aşa că a trebuit să ne bazăm la trezirea din zorii zilei pe telefoanele noastre.

Baia era mică şi destul de neîngrijită fără a fi murdară. Faianţa şi gresia erau prost montate, aşa cum se chituia la noi prin anii ´80. La duş era o perdea de plastic care depăşea marginile cădiţei şi veşnic era umedă în partea de jos. Făcusem o fixaţie s-o scurtez cu 5 cm. Dacă aş fi avut o foarfecă de croitorie o tăiam. Oglinda era ciobită şi lavoarul se mişca aşa că trebuia să ne ducem de fiecare dată cosmeticele în cameră. În schimb boilerul de pe perete ne-a răsfăţat tot timpul cu apă caldă. Găseam zilnic pe pat seturi de prosoape albe curate şi destul de noi. Tot zilnic se golea coşul de gunoi, în rest niciun mop, nici la baie măcar.

Ca senzaţie generală am avut impresia că am fost cazată într-un hotel comunist. În epoca de aur găseam aceleaşi lipsuri şi neglijenţe pe la hotelurile noastre de la Venus sau Călimăneşti. Chiar şi recent în 2009 am fost cazaţi la Moscova la hotel Turist în mare vogă pe vremuri, unde trăgeau colegii în delegaţii. Deşi trecuseră 20 de ani de la perestroika hotelul arăta ca pe vrema lui Hrusciov. Să fie clar, nu m-am născut după 90, nu mă împiedic de o perdea la baie dar am scris toate astea ca să vă faceţi o părere generală şi să decideţi în funţie de pretenţii. Mie, înafară de povestea scărilor, restul mi s-au părut fleacuri faţă de oportunitatea de a vedea locuri excepţionale.

Mâncarea a fost foarte bună şi a compensat din neajunsurile cazării. Timpul fiind plăcut cu temperaturi de până în 28 de grade am servit şi micul dejun şi cina pe terasă la măsuţe de câte patru persoane. Am mâncat în regim de autoservire cât doream şi cât puteam. Dimineaţa deşi era un meniu standard fomat din două feluri de mezeluri, două de brânză ,ouă sub formă de omletă, ochiuri sau fierte, crenvurşti şi cârnăciori calzi, câteva feluri de salate, iaurturi simple sau cu fructe, lapte, cereale, unt, miere, dulceaţă, jusuri, ceai, cafea, ne plăcea pentru că deşi nu scump, totul era proaspăt şi prezentat frumos. Chelnerii debarasau continuu şi impresia generală era de igienă.

Bomboana de pe tort o reprezentau nişte clătite enorme făcute la aparat sub ochii noştri pe care le serveam cu dulceaţă sau nutela. La clătite stăteai la coadă 5-10 minute. Seara era o diversitate de preparate începând cu câteva feluri de salate, sfeclă coaptă, pastă de ardei, zacuscă, două feluri de supe crème cu crutoane şi apoi: paste cu brânză sau carne, friptură de vită la tavă cu pireu, piept de pui, peşte prăjit, ardei umpluţi, ghiveci sârbesc, un fel de mici- mari, varză cu carne, pilaf de dovlecei, iar la dulciuri invariabil pepene roşu şi kek sau ruladă. Nu se servea carne de porc şi nici alcool sub nicio formă, proprietarul fiind musulman. Stăteam destul de mult pe terasă pentru că priveliştea apusului de soare sau a oraşului iluminat până la cetate şi luminiţele câte unui vapor în larg era copleşitoare.

Şi iată că v-am povestit cam totul despre hotel Mediteran încheind cu proverbul ˝ Cele bune să se adune, cele rele să se spele˝. Chiar amintirea celor 660 de trepte parcurse zilnic a fost o provocare pe care am depăşit-o şi pot spune că hotelul Mediteran în ansamblu mi-a rămas ca o amintire frumoasă.

WEB, dacă se poate: https://www.youtube.com/watch?v=0hOrOAytM-E


[fb]
---
Trimis de Michi in 19.09.16 18:39:19
Validat / Publicat: 19.09.16 20:37:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNTENEGRU.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3038 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Strada din faţa hotelului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.09.16 20:37:11]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[20.09.16 08:49:30]
»

@Michi: Foarte frumos si cu umor scris totul si ma gandeam daca sa ma amuz si eu sau nu pe seama scarilor simai degraba m-am gandit la tineri. Exista multi care se vaita mai ceva ca o persoana in varsta pentru ca nu sunt obisnuiti sa mearga pe jos asa ca performanta voastra a fost una deosebita.

Hotelul insa pare unul placut iar vederea de pe terasa minunata in orice moment al zilei.

Felicitari, votat cu foarte mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
petrus66
[27.07.22 14:11:11]
»

Buna! Am ajuns aici pentru un sejur de 7 zile printr-o agentie dealer din Deva al unei agentii din capitala patriei noastre.

Am avut nesansa de a locui in corpul imediat dreapta privind spre restaurant, la parter. In ziua 4-a, pe la orele 19.30-20.30 in camera mea au intrat HOTII pe fereastra baii, fortand-o. Mi-au furat telefonul mobil si aparatul foto; o paguba de 950 lei! A venit politia, amprente, plangere scrisa la politie, la receptia hotelului (traduse de ghida romana in engleza), la agentia din Deva... Nici un hot prins, nici o despagubire de nici unde... "Norocul"meu afost ca actele si banii erau la mine. Singura masura luta de cei de la hotel a fost mutarea mea la etajul 2 in acelasi corp. Corpurile de hotel cat si restaurantul n-au paza si nici o imprejmuire-gard... O vacanta ratata total!!!

Plaja plina de gunoaie neridicate de zile si intrate in putrefactie.

-

BY WEBM: Text trimis spre publicare ca review. Neîndeplinind condițiile impuse de Regulament pentru publicarea ca articol distinct, a fost mutat de echipa tehnică aici, ca ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMediteran Resort:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054069995880127 sec
    ecranul dvs: 1 x 1