ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Cluj Napoca
ÎNSCRIS: 14.05.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 9

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Excursie la Izbucul Tăuzului si Peştera Coiba Mare

TIPĂREȘTE

Initial am vrut doar sa pun fotografii pe care le-am facut la cele doua obiective turistice si sa sar peste tortura asta cu scrisul, sunt om de real nu de uman, da-mi un mouse, o tastatura dar nu ma pune sa scriu compuneri! N-am putut sa postez foto, nu ma lasa decat daca le pun la un articol mai vechi de-al meu despre Pestera Poarta lui Ionele... Sau nu m-am prins eu cum se face. Asa ca trebuie sa trag de timp si sa ajung la limita de 500 de caractere. Chiar acum mi-au mai ramas vreo suta :)

Pornind de acasa de la Cluj spre Vila Vank (da admin o sa scriu despre locatia asta, nu-mi mai aminti in nota de subsol despre asta :D) mi-am notat intr-un carnetel locatia GPS a fiecarui obiectiv pe care am vrut sa-l vizitez. Dar socoteala de acasa...

La multe locatii nu aveam net, eu folosesc net mobil de la Digi dar daca nu esti in oras si esti pe coclauri nexam Digi. Ca si harti folosesc Google Maps care in mod normal cere net desi vad ca este o smecherie, acasa poti downloada zona care te intereseaza sa o poti folosi in mod offline. Este o aplicatie OsmAnd care se lauda ca are harti in mod offline, am folosit-o dupa excursia asta la cetatea Trascaului si m-a dus exact la intrare care credeam ca e undeva in fata dar pe harta aparea stanga spate si chiar acolo a fost.

Deci pornesc intr-o dimineata cu familionul, pun locatia de la izbuc pe harta si da-i bice. Drumul pana acolo in prima portiune e asfaltat dar dupa aceea se intra pe drum mai prost, neasfaltat dar perfect practicabil. Izbucul e situat pe stanga, nu se vede din drum, este (era cand am fost eu) un mic indicator dar trebuie sa fii pe faza sa-l ochesti. Daca nu atunci ar trebui sa te intrebi ce cauta atatea masini parcate pe drum in zona, e clar ceva obiectiv de vazut.

La izbuc se ajunge pe o mica carare prin padure, drumul este de maxim 5 minute iar apoi ajungi la ochiul de apa de un albastru-verzui care suscita atata fascinatie pentru scafandrii... Cand te gandesti ca sub suprafata apei este un hau de peste 100 de metri (3 blocuri de 10 etaje puse unul sub altul!!!) te cam ia cu friguri mai ales daca nu stii sa inoti ca mine si ai o frica nefireasa pentru apa. N-am putut sa invat sa inot si o limba straina la perfectie nici sa ma tai!

Practic acest izbuc este locul unde ies la suprafata apele care mai sus parcurg un sistem carstic vast care include si pesterile Coiba Mare si Mica, acest sistem inca nu s-a cartografiat tot. Ziceti-i si pestera scufundata si nu gresiti. Si acum erau scafandri la datorie, instinctiv m-am gandit la articolele din presa din 2002 cand un scafandru polonez si-a pierdut viata aici, exista si o mica placa comemorativa care evident nu a ramas neatinsa de vandali.

Dupa ce se viziteaza izbucul Tauzului se continua pe acelasi drum in sus spre catunul Casa de Piatra, la un moment dat cand ajungeti la catun lasati masina intr-o parcare sau daca nu vreti sa contribuiti la PIB-ul local mergeti inca cativa zeci de metri si o lasati langa drum.

Se poate merge si la pestera cu masina dar e pacat sa nu va acordati 10-15 minute pentru a savura un peisaj asa frumos cum e drumul pe langa catun. Este indicator cu pestera, e foarte aproape de drum, se coboara pe o potecuta abrupta si uneori alunecoasa daca a plouat cativa zeci de metri si apoi apare Catedrala asta carstica care iti taie respiratia cand o vezi. Eu n-am mai vazut intrari asa inalte in pesteri si am ramas la propriu cu gura cascata.

Pestera nu este amenajata se poate vizita un pic cat intra lumina zilei, in nici un caz sa nu mergeti mai departe daca nu aveti lumini. Temperatura era coborata pentru ca se vedea aburul respiratiei, la cativa zeci de metri mai sus te topeai de cald si aici daca stai mai mult te patrundea un pic de frigulet.

Trebuie sa fii acolo ca sa simti emotia care te incearca ca esti atat de mic pe langa ea si ca ea va mai fi acolo peste sute-mii de ani...

Hai ca o dam in filozofii, enjoy la poze :).


[fb]
---
Trimis de Remicade in 01.08.16 21:51:28
Validat / Publicat: 01.08.16 22:25:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GÂRDA DE SUS [AB].

VIZUALIZĂRI: 2395 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Remicade); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 La cătunul Casa de Piatră
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[01.08.16 22:17:04]
»

Hai că până la urmă a ieşit un articol fain - excelentă recomandarea!

-

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Gârda de Sus și împrejurimile, GÂRDA DE SUS [AB]" (deja existentă pe sait)

Radu Tudoran
[01.08.16 23:05:40]
»

Fotografiile de la inceput sunt de la noi? Nu-s de pe National Geo... sau de la alti artisti? Nu vrei sa ne pacalesti?

Excelente pozele, de m-au facut sa-mi notez locul.

Excursii macar la fel de atractive si pe mai departe.

RemicadeAUTOR REVIEW
[02.08.16 08:20:39]
»

@Radu Tudoran - Haha ma flatezi . Multumesc! Sunt ale mele personaleeee

mishu
[02.08.16 08:47:20]
»

Ca sa fiu cinstita nu stiu cu ce sa incep ecoul, hai ca sa imi fie mai simplu: am reusit sa dau votul 14 - SB, si inca cu foarte mare placere.

Dar sa continuam, in primele randuri te vaitai ca esti om de real si nu de uman, si ca tragi de timp si vorbe ca sa scoti cele 500 de caractere, fericit apoi ca din introducere iesisera 100 (si eram bucuroasa ca nici eu nu am toate vorbele la mine de obicei), si m-am uitat sa vad, oare chiar asa de scurt va fi articolul? M-am linistit insa vazand ca mai continua si inca ce frumos.

Am insa o nedumerire, daca nu esti "uman" ci doar "real", de unde ti-au iesit toate astea? din "a-real"?

Apoi am vrut sa vad ce ai mai scris si am vazut ca ai postat ceva articole in ultima vreme si cum programul meu de lucru incepe cam peste 20 de minute iar colegii apar cam peste o ora, mai am timp sa citesc.

Am continuat cu ecourile si frapata de comentariile lui @Radu Tudoran caruia ii apreciez nespus pozele postate m-am dus imediat sa le vad si pe cele puse de tine. Superbe este cuvantul care le defineste asa ca exista undeva in tine si o latura "umana" , mie nu o sa-mi iasa astfel de poze nici in 1000 de ani, si sa nu spui ca te-a ajutat natura, tu doar le-ai pozat.

Cred ca daca mai scriu mult o sa fie ecoul cel putin la fel de lung precum articolul. Felicitari inca o data, votat cu mare placere, acum incerc sa-ti citesc articolele din urma.

RemicadeAUTOR REVIEW
[02.08.16 11:01:48]
»

Nu-mi place sa scriu, daca v-a placut nu pot decat sa ma bucur, fata de alte persoane care scriu pe aici eu sunt mic copil. Trebuie sa ai talent sa reusesti sa transpui in idei frumoase ceea ce vezi in satura.

Eu sunt cu pozele, acolo nu trebuie facut mare lucru, verificat expunere, verificat regula treimilor, un pic de procesare in Lightroom si gata treaba.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[02.08.16 11:17:42]
»

@Remicade - , cata modestie

"Eu sunt cu pozele, acolo nu trebuie facut mare lucru, verificat expunere, verificat regula treimilor, un pic de procesare in Lightroom si gata treaba"

eu nici macar de asta nu sunt in stare, ci doar de off-on, eventual zoom si atat.

RemicadeAUTOR REVIEW
[02.08.16 11:57:10]
»

@mishu - Hai sa-ti zic despre regula treimilor, daca ai un subiect de pozat niciodata sa nu-l pui in centru, ochiometric imparti cadrul in trei parti (trasezi imaginar doua linii in cadru fie orizontal fie vertical functie de situatie) si asezi subiectul sa fie la o treime de margine. Expunerea (cat de luminoasa sau intunecoasa e fotografia) la aparate foto obisnuite (asa numitele sapuniere) o face in general el, la DSLR-uri (alea mari voluminoase care-ti muta bratul) mai poti modifica daca nu esti multumit de ce ofera exponometrul aparatului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILU
[02.08.16 20:22:48]
»

@Remicade: Mă bucur că ai reușit să scrii o așa compunere chiar și după un an de la excursia voastră într-o zonă așa de frumoasă.

Am fost și noi în august 2014, am stat tot la Vila Vank și am făcut și această excursie dar nu am mai ajuns la peșteră. Pe drumul acela pietruit ne-am spart un cauciuc și Îți dai seama ce a urmat.

Am scris și eu despre locurile văzute în zonă.

Felicitări pentru articol dar mai ales pentru poze.

Am votat cu plăcere.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RemicadeAUTOR REVIEW
[02.08.16 20:38:15]
»

@ANILU - Multumesc, sa mergeti neaparat ca e FANTASTIC acolo!!! Am fi mers si la Coiba Mica si la celelalte dar copilul nu ne-a lasat, vrea DOAR PARC! Astia is de lasat acasa

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.08.16 11:06:04]
»

N-ați pierdut mare lucru că n-ați ajuns la Coiba Mică, nici măcar nu se poate pătrunde în peșteră, e o intrare joasă, iar în funcție de debitul apei poate fi inundată. Oricum, și dacă reușești să intri tîrîș, și galeria e inundată, nu o poți parcurge fără echipament.

În schimb e interesantă valea, și se poate merge cu mașina încă cîțiva km în amonte, unde se mai văd cîteva peșteri mici, ușor accesibile, și cîteva poienițe unde se poate campa, sau doar sta pe iarbă și lua prînzul (din surse proprii), eventual cu picioarele în apă.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, mishu, Radu Tudoran, Remicade
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Gârda de Sus și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058899879455566 sec
    ecranul dvs: 1 x 1