ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.07.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
4 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
86.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Lacurile sarate Durgau — sau pauza dupa vizita din salina

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Imbracati ca iarna deoarece in salina Turda este frig si doar 12 grade (vezi impresii), ne-am repezit la masina sa ne schimbam. In caldura de aproape 30 grade lacurile sarate de la strandul Durgau de langa salina ne faceau cu ochiul. In 5 minute eram la intrare dornici de o balaceala.

Istoria lacurilor este asemanatoare oricarui lac aflat pe o fosta mina de sare. Dupa prabusirea minelor (de obicei parasite deoarece cele functionale aveau parte de oarecare mentenanta) si umplerea lacurilor s-au format acele lacuri in care facem baie astazi.

Lacurile de la Durgau Valea Sarata (arie protejata, rezervatie naturala) erau 6 la numar, astazi doar 2 lacuri sint amenajate pentru agrement.

Lacul Carolina s-a format prin prabusirea ocnei Carolina. Astazi este colmatat.

Lacul Durgau s-a format tot prin prabusirea unei ocne de sare.

Lacul Dulce s-a format prin prabusirea ocnei Katalin.

Lacul Sulfuros s-a format prin surparea unei ocne care a fost cea mai veche din zona.

Lacul Ocnei si Lacul Rotund cele amenajate ca strand s-au format la fel ca cele enumerate mai sus, doar ca nu se cunoaste numele ocnelor prabusite.

Primul strand in scop balnear (tratarea reumatismului si altor afectiuni) s-a amenajat in 1840 de catre doctorul Hanko I. Nu erau prea multe amenajari cel mult cateva cabine de schimb. Dupa modernizarea salinei din Turda s-a trecut si la amenjarea celor 2 lacuri Ocnei si Rotund.

Lacul Ocnei are diametrul de 78 m si adâncimea de 33m. Salinitatea este de 9%. Temperatura apei nu era expusa, dupa mine era de cca 28,29 grC.

Lacul Rotund are diametrul de 40 m si adâncimea de 16m. Salinitatea indicata este de 10%.

Accesul la strand se face din parcarea salinei pe jos sau din parcarea mai putin amenajata de langa sosea (Aleea Durgaului). Pentru a ajunge aici se fac cca 3 km din centrul Turda. In cazul folosirii parcarii salinei se scot din buzunare 5 ron si se plateste la intrare in salina.

Intrarea la strand se plateste cu 10 ron/adult si 5 ron/copii, elevi, pensionari, copii sub 3 ani gratuit, dupa 5 dupamasa tarifele scad la 1/2. se poate face si un abonament.

Suprafata strandului imprejmuit cu gard nu este mare, in sezon in zilele calduroase si in special in week-end este aglomeratie atat in apa cat si afara. La ambele lacuri exista pontoane de lemn, scari de lemn pentru intrare in apa, banci umbrite cu acoperis de rogojina, cate o zona de umbrele si nisip. Sezlongurile se pot inchiria cu 10 ron/sezlong/zi. Este si un loc de joaca pentru copii cu nisip. Dupa baie se pot folosi 3 dusuri exterioare. In zona centrala este o terasa acoperita unde se poate servi masa+bauturi, iar putin mai retras toaletele cu dusurile interioare si cabinele de schimb.

Preturile practicate la alimente si bauturi sint mici, cateva exemple:bere 3,8-6,5 ron, cafea:3 ron, inghetata 1,5-3,5 ron, apa suc cola:4,3-6,5 ron, sandvis, hotdog, hamburger, cheeseburger:4,7-5,8 ron, mici 3 ron, bacon, cabanos, piept pui prajit :5,5-8,5 ron, pulpe pui, ceafa porc prajit 6,5-8,3 ron, salate:2,5-10 ron, gogoasa umpluta 2,5 ron, dulciuri:2-4 ron. Pofta buna.

Experienta personala:Fiind foarte cald afara de si nu era week-end a fost aglomeratie, nu am gasit locuri nici sub umbrele nici la bancile umbrite. Am intrat in apa si am asteptat pana a plecat cineva sa ne putem pune hainele, si sa avem un loc de o pauza la umbra. Un minus de la mine pentru sub-estimarea capacitatii. Dar se poate suplimenta. La terasa in schimb am gasit loc nu serveste masa chiar toata lumea aici. Timpul petrecut aici a fost de 4 ore, recomand in sezonul cald pentru cei care viziteaza salina. Rog video la inceput.

https://www.youtube.com/watch?v=NGnMThmu6oI


[fb]
---
Trimis de AZE in 19.07.16 22:56:28
Validat / Publicat: 19.07.16 23:59:14
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURDA [CJ]

VIZUALIZĂRI: 4993 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Lacul Ocnei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.07.16 23:56:05]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster26
[12.07.17 12:29:02]
»

@AZE: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Ștrandul Durgău, TURDA [CJ]" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂȘtrandul Durgău:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.089432001113892 sec
    ecranul dvs: 1 x 1