ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.06.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 6 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

În Tibet, aproape de cer

TIPĂREȘTE

Dacă nu eşti vrăjit de cercurile magice ale lui Buddha şi dacă nu străbaţi cu ochii minţii norii de un alb auriu ce acoperă dinspre cer munţii înconjuraţi de fortăreţele piscurilor, încă neatinse de om, o apropiere de ţinutul îndepărtat al Tibetului nu poate aduce cu o călătorie eliberatoare, dintr-o Chină ferecată în propria istorie. Te poţi împăca însă şi cu gândul că singurul zbor ce aduce, aici, o dată pe zi, călători, mai ales europeni, are şi câteva suflete din ţara ta, pe care ţi-o doreşti mai aproape atunci când distanţele te îndepărtează de cei dragi. O Românie, la fel de anonimă ca şi restul statelor lumii, pentru cei din Tibet, care, aşa cum avea să mi se confirme, își dedică toate gândurile marelui drum spre reîncarnare. Înainte de decolare, te încearcă o primă senzaţie de plutire în vid, într-o lume în care spiritul dictează rânduielile pământeşti ale omului.

Simţi, în acelaşi timp, că ai pornit pe un drum în care zbori sub privirea protectoare a lui Dalai Lama, părintele inelelor, aici, pe pământ.

Călătoria dintre Xian şi Lhasa se apropie de sfârşit. Printre coridoarele verzi ale Masivului Himalaya zăreşti primele pâraie cu apă cristalină pe un covor presărat cu păduri mistice, fără memorie, cu frunze de un maro albăstriu. O lume mitică în care forţele universului se întrepătrund. Te îndrepţi iremediabil spre Ramayana, Mahabharata sau Epopeea lui Ghilgameş, lecturi primordiale ai căror eroi vor fi trecut prin aceste locuri sacre, create, după istoria locului, de către un rege, coborât cu frânghia din ceruri, şi o maimuţă…

Formalităţile vamale parcă nu-şi mai au rostul şi rigoarea, după ce ai trecut, la plecare, prin filtrul controalelor chineze. Privesc doar pentru o fracţiune de secundă spre soarele tibetan, într-un sfârşit de iulie răcoros, un soare pătrunzător şi ostil celor obişnuiţi să-şi caute umbra.

Primul refugiu sigur este un autocar de dimensiuni mici, cu aer condiţionat şi cu un ghid dornic să ne dezvăluie o parte din Tibetul pământean, în fond prima condiţie pentru înţelegerea celui care călătoreşte între lumea trecătoare şi cea eternă…

Istoria Tibetului terestru este relativ banală. Podişul care acoperă cam 30% din suprafaţa Mamei China a fost secole de-a rândul protejat, cu ajutorul fiecăruia dintre cei 14 Dalai Lama, de furia împăraţilor chinezi, fie prin biruri adunate de către mănăstiri, fie prin influenţa militară a britanicilor sau a francezilor. Budismul tibetan, reprezentat de Dalai Lama, de inspiraţie indiană, este, de secole la rând, reduta de rezistenţă anti-chineză a unui popor încă organizat în triburi şi grupat în jurul mănăstirilor. Autonomia teritorială, invocată iniţial de către liderii religioşi ai Tibetului, s-a transformat, cel puţin în ultimii 50 de ani, în una culturală, cu clauze mai apropiate de schimbările de ultimă oră din Tibet - schimbări neregăsite în bibliografiile pe care bibliotecile locale le pun la îndemâna cititorilor.

Care este miza acestor dispute? Cum văd liderii chinezi conflictele teritoriale în comparaţie cu sângeroşii lor strămoşi? Încotro se îndreaptă Tibetul?

Pe fondul acestor zbateri istorice, treci printre defileurile ce depăşesc prin dramatism imaginaţia europeanului. În drum spre Lhasa, capitala unui ţinut de vreo trei milioane de oameni, în majoritate nomazi, te străduieşti să afli cum Tibetul continuă să fascineze, cu aceeaşi intensitate, restul lumii.

Oscilând între aparatul de filmat, notes şi sălbăticia peisajului, aproape de Himalaya, pe acoperişul lumii, la o altitudine de 5.000 de metri, eşti tentat a uita să observi prima discordanţă dintre cele aflate iniţial, din documentare, şi autostrada nouă-nouţă pe care goneşte autocarul nostru - o autostradă “americană” dăruită poporului tibetan de către statul chinez…

Odată ajuns la un hotel luxos, după standardele locale, descoperi cum se vede lumea atunci când aerul pare insuficient pentru a înţelege rostul omului pe pământ. Ni se spune că, cel puţin o zi, trebuie să-ţi aşezi gândurile „pe orizontală”, pentru obişnuita aclimatizare cu mediul. Senzaţia de sufocare şi de greaţă copleşeşte micul grup de români.

Ni se aduce de asemenea la cunoştinţă, neîntâmplător, că localul aparţine unui mare lider religios tibetan, agreat de Marele Prieten, de la care porneşte faimosul Drum al Mătăsii. Ca prin farmec, şoseaua “americană” şi hotelul de lux se leagă ca o eşarfă chinezească la un festin aniversar, patronat de liderii celei mai numeroase naţii de pe pământ. Afli, de fapt, cum poţi stăpâni o ţară mică, printr-o simplă eşarfă de mătase naturală.

Între neantul văilor sau viaţa şi moartea la tibetani

Atunci când încerci să aplici în Tibet simetria europeană a existenţei omului pe pământ şi a trecerii lui în eter, rămâi suspendat între neantul văilor abrupte, bântuite de spirite şi înălţimile ameţitoare ale Himalayei. Zeităţile preistorice ale civilizaţiilor europene îşi găsesc rareori corespondentul în acest colţ îndepărtat din Asia, în care „unităţile de măsură” ale vieţii sau morţii îi decupează, în mod iremediabil, pe tibetani de timpul şi de spaţiul în care restul lumii îşi percepe existenţa.

Mai în toate mitologiile europene, zeii conferă nemurirea doar marilor eroi pe care îi transformă fie într-o stea, fie într-o stâncă semeaţă de deasupra mărilor. La rândul lui, Făt-Frumos caută „tinereţea fără bătrâneţe şi viaţa fără de moarte”, dar fatalmente, el pierde totul când curiozitatea omenească îi întoarce privirea spre Valea Plângerii. Lui Ahile, zeii îi lasă doar un călcâi vulnerabil, tocmai pentru a cunoaşte moartea omului de rând.

Cele şase cercuri ale universului tibetan sunt animate de oameni, animale, demoni, zei, semizei şi stafii. “Cartea morţii şi a vieţii” spune că, dintre toate acestea, doar omul, prin statutul lui de nemurire, poate să se bucure de drumul spre Iluminare. În acelaşi timp zeii tibetani, cu puteri mai puţine decât semenii lor greci, romani sau nordici, au un statut mult mai limitat în timp.

Conform budismului tibetan - de origine indiană şi sanscrită - omul trebuie să se supună unui ciclu fără de sfârşit, între viaţă, moarte şi renaştere. Rolul trupului pe pământ, în fapt, o „sămânţă” a spiritului, este cu totul secundar, în timp ce „karma” sau experienţa acumulată pe parcursul vieţii este determinantă pentru următoarele vieţi prin care omul trece în decursul veacurilor.

Precum în alte culturi ancestrale, moartea este legată de dispariţia treptată a celor patru elemente: pământ, apă, foc şi aer... Partea “pământeană” a morţii poartă însă o amprentă păgână pentru cei care privesc acest ţinut de pe poziţia privilegiată a omului civilizat. Bunăoară, aici, în Tibet, prezenţa unor călugări pe un platou înalt, cu scopul de a mărunţi cadavrul unui om în fragmente minuscule, ce trebuie oferite vulturilor, nu iese cu nimic din cotidianul vieţii religioase. Această procesiune a “morţii celeste”, în ciuda interdicţiei impuse temporar de către autorităţile chineze, este privită cu seninătate de către toţi tibetanii pe care i-am întâlnit. Mai mult, mi s-a confirmat o informaţie provenită din documentarea mea anterioară vizitei din China şi Tibet: incinerarea se practică doar la moartea personalităţilor religioase sau militare.

Cât priveşte moartea unui străin pe teritoriul tibetan, cadavrul acestuia este depus într-un râu de munte, pentru a se reintegra în circuitul natural al vieţii - o variantă mult mai apropiată de „soluţia mioritică” a ciobanului român.

Nu întâmplător, la intrarea în autocarul ce avea să ne poarte prin cele mai stranii locuri populate de om, ni se spune că, pentru a înţelege Tibetul, trebuie să-l judecăm doar cu ochii închişi...

P.S.

Dragi webi și colegi,

Vă îmbrățișez și vă țin aproape de mine până în august, când sper să mă pot întoarce sănătos pentru a putea împărtăși cu voi noile experiențe de viață. Mai întâi, am de pregătit o excursie cu elevii în Danemarca, apoi, mă voi întoarce acasă pentru două zile, urmând să-mi iau zborul spre ținuturi mai îndepărtate.

Tableta și gândurile mele bune ne vor ține aproape.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 03.06.16 19:08:30
Validat / Publicat: 03.06.16 20:51:59
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CHINA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3609 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 În drum spre Lhasa.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[03.06.16 20:51:19]
»

Mutat în rubrica "La pas prin Tibet, #EXCURSII şi CĂLĂTORII" (nou-creată pe sait)

glcitizenAUTOR REVIEW
[03.06.16 20:55:13]
»

@webmasterX:

Multumesc.

AZE
[03.06.16 22:23:33]
»

@glcitizen - felicitari pentru prezenta dvs acolo, am votat si citit cu mare interes acest articol

krisstinna
[03.06.16 23:06:33]
»

@glcitizen - Malimu, mi-a plăcut că ți-ai pus gândurile pe orizontală și ai ajuns și pe la "chelioși". Chiar nu-mi imaginam că ți-ai plimbat picioarele și pe acolo. Ești plin de surprize! Da' nu mi-ai scris și mie mai mult despre chelioși, ce mănâncă, ce beau, sau càteva picanterii de pe acele meleaguri. Oare ei nu calcă-n străchini niciodată? Să înțeleg că pleci în vacantă, tot prin locuri ciudate pentru mine!?! Îți doresc sănătate, noroc, inspirație și condei fermecat!

glcitizenAUTOR REVIEW
[04.06.16 10:59:58]
»

@krisstinna -

Iti multumesc pentru cuvintele frumoase. In august, cind voi reveni si voi avea timp sa duc la capat ce am inceput - asa cum imi place - voi vorbi mult si despre viata lor plina de necunoscute.

In rest, voi fi prin Asia, de unde sper sa sa mai comunicam. Restul, ramane o mica surpriza.

glcitizenAUTOR REVIEW
[04.06.16 11:02:31]
»

@AZE -

Iti multumesc si sper sincer sa te inspir.

elviramvio
[05.06.16 11:27:34]
»

@glcitizen -

Drum lin, vreme frumoasa si sa vii cu tolba, pardon, tolbele pline si pentru noi!

E bun ceaiul po-cha (sper ca asa se scrie), se bea pe timp rece sau cum? Am cateva palide cunostinte despre tibetani, cu ani in urma l-am urmarit pe celebrul farmacist Bojor povestind despre ei si viata lor aparent neinteresanta si saraca.

Inca o data, vacante cat mai reusite!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[05.06.16 11:46:01]
»

@elviramvio: Multumesc. Voi reveni in august cu multe detalii

Sa ne recitim sanatosi!

mishu
[05.06.16 15:24:55]
»

Un articol care ne transpune intr-o alta lume, o lume fascinanta care privita de departe pare ceva de neatins, privita de aproape descoperim ce-i drept o alta civiliztie, dar tot oameni.

Nu pot decat sa astept cu multa nerabdare impresii viitoare, care vor fi cu siguranta fermecatoare, sa iti urez drum bun si o vacanta asa cum iti doresti. Felicitari, votat cu foarte mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[05.06.16 15:31:14]
»

@mishu: Multumesc mult, Mishule si sa ne regasim cu bine dupa vacanta.

Sigur, vor fi multe informatii dintr-o alta lume.

Vacanta placuta, cu

amintiri de neuitat!

Dabator
[05.06.16 16:15:57]
»

@glcitizen: Eram și eu curios, ți-a scăpat vreun colțișor din lumea asta? . Mi-au plăcut impresiile, ca majoritatea scrise de tine, aș spune. Doar că week-end-ul ăsta am avut mai mult timp, așa că mi-am permis să și comentez câte ceva.

Ai mulți admiratori și, mai ales, admiratoare așa că nu lipsesc prea mult comentariile mele.

Aștept cu interes poveștile despre noile aventuri (înțeleg că urmează câte ceva, nu puțin), dar și din cele trecute.

A, și încă o întrebare, pe iak te poți plimba?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[05.06.16 16:39:47]
»

@Dabator:

Iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase. Cind eram mic, voiam sa ma fac ambasador dar m-a oprit originea. Insa visul a ramas si ma arde in continuare. Mai sunt citeva petece pe care urmeaza sa le vad. De-abia astept sa le putem impartasi.

Iakul se poate calari contra cost si nu miroase chiar asa de rau ca dromaderele.

buterfly*
[11.06.16 22:33:03]
»

Eeeei nu pot sa cred ca ai ajuns in alt loc LA care visez si eu! Sunt plina de admiratie dar Tu ma tot lasi cu ochii in soare. Vreau mai multe povesti! Unde mai pleci anul acesta? Ma sperii de tot... esti prea iute de picior, nu pot tine pasul chiar asa

glcitizenAUTOR REVIEW
[12.06.16 08:46:46]
»

@buterfly -

Multumesc, butterfly. Dupa cum vezi, ma ajuta si pe mine un fluturas fermecat...

Am aflat de situl nostru cam târziu dar este totusi bine ca am gasit oameni de calitate si foarte avizati.

Acum plec cu elevii in Danemarca, dupa care plec in... dar mai bine sa fie o surpriza placuta.

Ne mai citim in... august.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, buterfly*, elviramvio, glcitizen, mishu

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051249027252197 sec
    ecranul dvs: 1 x 1