ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.02.2010
GR. VÂRSTĂ: sub 20 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 13.08.08
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAY-2008
DURATA: 21 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
37.50%
Mai degraba nemulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
63.75%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    „Catania – incantarea simturilor”

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Arta, traditie, modernism, medieval, culoare, viata, istorie, lava... toate acestea au un singur numitor comun: CATANIA.

    In „orasul lavei vulcanice”, la poalele maiestuosului vulcan, briza marii si savoarea unei bucatarii regionale imbie simturile turistilor si ii indeamna sa colinde zecile de stradute inguste ale CATANIEI. Pasii iti sunt pierduti pe stradutele din centrul istoric si privirea iti este acaparata de peisajele ce imbina stiluri diferite si sentimente contradictorii: ai ajuns in Catania, ai pus piciorul pe pamant sicilian, acolo unde de-a lungul veacurilor, miturile si legendele s-au impletit intr-o maniera armonioasa cu realitatea.

    Un oras construit pe ruinele unei foste cetati distruse de furia naturii dezlantuite, un oras care in ciuda vicisitudinilor si a ostilitatilor a renascut din cenusa, s-a ridicat deasupra raurilor de lava si a devenit o destinatie de vacanta pentru milioane de turisti si curiosi. Dincolo de renumita „mafie siciliana”, dincolo de muntii de deseuri lasati in urma de localnici, dincolo de nepasarea autoritatilor locale si a oamenilor, dincolo de toate acestea se afla adevarata valoare turistica si istorica a Cataniei.

    Un turist superficial ar caracteriza acest oras asemenea unui oras de provincie slab dezvoltat care nu a avut niciun rol in scrierea istoriei; un oras ramas suspendat in timpurile medievale, cu stradute inguste si pavate cu piatra, cu cladiri vechi, darapanate si neingrijite; un oras asupra caruia un singur fenomen si-a lasat amprenta: mizeria. Cred ca asa l-as fi descris si eu daca as fi facut o excursie „pe fuga”, insa cum perioada petrecuta acolo mi-a dat ocazia sa ma infiltrez printre locuitorii Cataniei, sa ma integrez si sa abordez un nou stil de viata si totodata un mod de gandire diferit, am reusit sa cunosc adevarata „Catanie turistica”. Aceasta „integrare socio-culturala” a constat in primul rand in „eliminarea” notiunilor de lb. engleza din vocabular (chiar daca as fi incercat sa le folosesc nimeni nu ar fi inteles esenta mesajului meu) si inlocuirea lor cu un hibrid dintre limba italiana si dialectul sicilian.

    Teatre ce dateaza din perioada romana, palate si catedrale construite in stil baroc, urme ale dominatiilor straine, catacombe romane, biserici ridicate in cinstea protectoarei Cataniei, SANT’AGATA si modul in care traditiile si cutumele au fost pastrate pana in prezent accentueaza ideea de viata si de culoare. O plimbare pe stradutele principale va fi intotdeauna calauzita de umbrele, culorile si unghiurile cladirilor antice, dar si de mirosul exotic al portocalelor si a iasomiei care te indeamna la visare; imaginea devine contrastanta in momentul in care in peisaj intervine si briza marii ce iti mangaie delicat chipul.

    In pofida faptului ca aceasta se prezinta ca fiind un orasel mic si linistit, pe durata verii, Catania este centrul petrecerilor pe plaja datorita numeroaselor baruri, terase si pub-uri, dar si a renumitelor nopti in care muzica este acompaniata de simfonia de lumina si culoare a stelelor.

    Aici fiecare statuie, fiecare cladire, fiecare scoica, fiecare particula de praf are o istorie si poveste de spus. Vizitarea vestigiilor si a edificiilor ramase drept marturii in urma unei istorii milenare devin simple pretexte pentru a deveni exploratori. Veti dori sa stiti mai mult, sa descoperiti mai mult... acesta este farmecul Cataniei: cu cat vei descoperi si vei inteleg mai multe, cu atat vei dezvolta in interiorul tau dorinta de a reveni pe taramuri siciliene.

    Un alt loc ce merita vazut este „PIAZZA DI PESCE”: o piata asemenea unei scene de teatru in care pescarii interpreteaza rolul de comercianti, expunandu-si mandri pastravii, somonii, racii si crabii. Aceasta acopera o arie de cateva stradute marcate de aromele mirodeniilor. In continuarea acesteia se afla si PIAZZA PARDO, piata ce adaposteste zeci de tarabe cu produse traditionale, diverse tipuri de carne, fructe, legume si condimente. In apropierea acestor 2 piete, cumva sub nivelul solului se afla un bar ai carui pereti sunt din sare (vezi foto) ; „localul” in sine nu este cine stie ce, este destul de umed si de intunecat, insa localizarea bizara si prezenta sarii ii confera anumite privilegii si o popularitate deloc de neglijat.

    Un simbol si totodata un element definitoriu in ceea ce priveste existenta Cataniei este cu desavarsire VULCANUL ETNA ce vegheaza din timpuri mitice asupra teritoriului ce-l inconjoara. O forta care distruge si rade de pe fata pamantului sute de suflete si zeci de sate, un haos care degenereaza in drame si tragedii, tone de lava care distrug oameni si ajuta culturi, un sprijin al divinitatii adresat oamenilor; o forta colosala care construieste pe de-o parte si darama pe cealalta. Vulcanul Etna este singurul loc in care notiunile de timp si spatiu nu se regasesc, este singurul loc care poate genera atatea sentimente contradictorii, este singurul loc care emana atat furie, dezlantuire haotica a naturii, cat si descatusare a emotiilor, libertate, putere.

    PIAZZA DUOMO este situata in inima Cataniei si gazduieste unul din simbolurile acesteia: Fontana d’elefante. Prezenta statuii confectionate din lava este asociata cu o legenda cum ca in vremuri stravechi in acest loc traia un elefant care proteja orasul de invazii si dezastre naturale. Din interiorul Piezzei Duomo porneste una dintre cele mai importante artere: VIA ETNEA. Aceasta ‘adaposteste’ unele dintre bijuteriile stilului arhitectural baroc, o multitudine de magazine, chioscuri, gelaterii si cofetarii.

    TEATRUL BELLINI este o capodopera de dimensiuni impresionante; a fost deschis in anul 1890, an in care a avut loc si debutul lui Bellini cu piesa “Norma”. Detalii privind interiorul teatrului, decoratiunile, planul acestuia, programul si modul de achizitionare a unui bilet gasiti accesand pagina de internet a acestuia: http: //www. teatromassimobellini. it/.

    DUOMO DI SANT’AGATA. In memoria celei ce avea sa devina nu numai sfanta ci si protectoarea Cataniei, s-au ridicat o serie de biserici. Cea mai impozanta este catedrala in care Sant’Agata ar fi murit si care in prezent ii poarta numele. Aceasta se afla in apropierea Piezzei Duomo si este deschisa vizitarii zilnic. Atmosfera este una sacra, solemna, iar miturile stravechi si legendele plutesc in aer.

    PLAJA DIN CATANIA este situata in apropierea portului; exista un fel de autobus care ajunge aproape de malul marii. Este destul de neintretinuta si mizerabila (vezi foto), deseuile fac legea, iar cioburile au inceput sa ia locul scoicilor si melcilor. Apa marii este curata, limpede, de un turcoise transparent. Trebuie mentionat insa ca am descris o plaja publica si nu una detinuta de vreun hotel de lux.

    CONCLUZII si SFATURI:

    -Desi Catania este al 2-lea mare oras din Sicilia ca intindere da senzatia cum ca este mic, inghesuit

    -Saracia se observa la fiecare colt de strada, ca si mizeria de altfel

    -Majoritatea comerciantilor de pe strada creeaza o imagine vizuala ce ne duce cu gandul la sintagma “Africa incepe din sudul Italiei”.

    -Ca sa te intelegi cu sicilienii trebuie sa cunosti cateva notiuni elementare de limba italiana. Alta cale? ! ? No way! (detalii referitoare la cum te poti descurca intr-o tara straina fara a cunoaste lb gasiti aici http: //turism. acasa. ro/articole/7822-cum-sa-comunici-in-strainatate-cand-nu-cunosti-limba. html)

    -Legat de intersectii si semafoare: daca un sofer vede ca pe trotuar se afla un pieton care doreste sa traverseze pe partea cealalta va opri masina si ii va acorda “prioritate” indifferent ca acea persoana traverseaza sau nu prin locul indicat – fapt care mie mi s-a parut extreme de bizar avand in vedere ca in Bucuresti te claxoneaza si pe “zebra” pentru a trece mai repede.

    -“Mafia Siciliana” incepe sa se transforme intr-un mit; politistii (carabinierii) acopera intreaga zona; in cele 3 saptamani in care am stat in Catania nu am auzit de absolut niciun fel de incident, insa trebuie mentionat faptul ca zona portului este declarata in mod oficial cea mai periculoasa in ceea ce priveste atacurile pe timp de noapte.

    LINK-uri UTILE:

    www.ctmap.it

    www.touringcatania.it

    http://www.bestofsicily.com/catania.htm

    http://wikitravel.org/en/Catania

    http://www.catania-sicilia.it/english/catania.htm

    http://www.aeroporto.catania.it/?lang=eng


    [fb]
    ---
    Trimis de Miss Butterfly in 05.02.10 16:17:06
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6212 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Miss Butterfly); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P88x Catania
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1800 PMA (din 5 voturi)

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    Cristian_h*
    [05.02.10 16:51:27]
    »

    Miss B este doar o idee ce zici de coloana sonora a filmului caracatita (este vorba de acel serial cu un comisar incoruptibil care lupta cu mafia) poti sa asculti aici: http: //www. trilulilu. ro/G3xG3/c3a5518b08a1d2

    Dragoș_MD
    [05.02.10 16:59:00]
    »

    ca tot il chema comisarul Cattani, nu?

    Miss ButterflyAUTOR REVIEW
    [05.02.10 19:28:36]
    »

    @ Cristian: Cred ca de aia nici nu am pus pana acum nicio melodie... asteptam sa propuna una "motorul de cautat melodii cristian_h" (cum spune web99)

    Cred ca nu este copiat bine link-ul fiindca mie imi da eroare. Oricum am incredere ca "ai nimerit-o" si de data asta: p Merci

    Daca asta se astepta... web99 are "aprobarea"

    webmaster13
    [05.02.10 19:40:01]
    »

    deci ramane propunerea lui cristian_h , sa ne delectam cu aceasta lectura acompaniata de o melodie pe masura !

    Miss ButterflyAUTOR REVIEW
    [07.02.10 18:34:51]
    »

    Nu stiam ca s-a marit "familia AmFostAcolo" si ma asteptam sa "vina" webmaster99. Anyway, merci pentru atasament web13 si bun venit pe site!!

    P.S. De abia acum am putut asculta melodia. Foarte inspirata, Cristian! Iti multumesc si tie!

    alecsia
    [12.08.10 16:18:54]
    »

    am scris review-ul meu in graba si apoi ma gandeam cate am pierdut din vedere si am zis sa le citesc si pe ale celorlalti; imi place foarte mult acesta si e plin de adevar, ma face nostalgoica si imi aduc aminte de vacanta noastra. Multumiri

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alecsia, Miss Butterfly
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Catania:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049921989440918 sec
    ecranul dvs: 1 x 1