#I#D
59124 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Ohrid

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
02.06.2015
DE
Avatar traian.leuca
--- M ---
vârsta > 60 ani
DIN Ploiești
înscris/ă în 06.03.12
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 2 zile
TIP: FAMILIE CU COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE rez.:
9.75
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

#G#0
#M#0
   

Ohrid, bijuteria istorică și arhitectonică a Macedoniei


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Următorul obiectiv vizitat, și ținta noastră principală în acest minisejur pe meleaguri balcanice, a fost orașul Ohrid ( Ohrida) situat pe malul lacului cu același nume. Al optulea oraș ca mărime din Macedonia, orașul Ohrid este o îmbinare perfectă între modern și vechi, fiecare dintre aceste atribute contribuind la statul de oraș pe care trebuie să-l vezi măcar odată în viață. Atât orașul, cât și lacul au fost înscrise pe lista patrimoniului cultural UNESCO.

Atestat documentar încă din secolul 4 î. Hr., orașul Ohrid a fost ocupat rând pe rând de romani (în această perioadă se numea Lychnidos), apoi de bulgari și de otomani. O legendă ne spune că în perioada romană orașul Ohrid avea 365 de biserici și de aceea mai era cunoscut ca ”Ierusalimul din Balcani”. O altă legendă zice că denumirea de Ohrid vine de le cuvântul rid (deal în macedoneană). Când s-a construit cetatea din vârful dealului de către bulgari, și care urma să fie vatra viitorului oraș, ostașii țarului, ce cărau pietrele pe deal, exclamau : ”Oh, ce deal! ” (Oh-rid! .)

În zilele noastre vizitatorii se întrec în superlative ca ”Perla Macedoniei” sau ”Giuvaerul Macedoniei”. Înainte de anii’90 orașul avea statul de oraș turistic cu circuit închis, aici având reședința fostul președinte comunist Iosif Broz Tito. La ora actuală pe malul lacului, la cca 6 km de Ohrid, se află reședința de vară președintelui Macedoniei alături de altele ale unor miniștri și ale altor personalități politice.

Obiective turistice în Ohrid

Principalele obiective turistice se găsesc în zona orașului vechi, ”Old Town”, loc cunoscut și recomandat de majoritatea vizitatorilor acestui oraș. În Ohrid, și de-a lungul lacului cu același nume, mai sunt și alte locuri de interes turistic și le-am împărțit în mai multe categorii.

Portul și Riviera

Este locul de unde se poate pleca în vizită spre toate punctele de interes turistic ale orașului. Există aici o parcare cu plată, dar se poate parca și în stânga portului, pe rivieră, sau pe străduțele din apropiere. Noi, având cazare în apropiere de port, nu am avut nevoie de parcare, am vizitat obiectivele turistice pe jos. Distanța din acest loc la principalele puncte turistice ale orașului este de aproximativ 900 de metri.

Deși nu este un port mare și nici ambarcațiunile care te așteaptă la o plimbare pe lac nu sunt din cele mai luxoase, este un loc deosebit de frumos și ademenitor pentru amatorii de artă fotografică. Imaginile cu lacul, mărginit de înălțimile muntoase, sunt superbe și personal le-am comparat cu unele de pe lacurile alpine din Salzkammergut. Pe aleea betonată din port (riviera) grupuri de turiști, în special tineri, sunt într-o continuă promenadă începând de la răsărit și până la apus de soare.

Vis-a vis de port se află un parc frumos, în care tronează o statuie a lui Medodiu înconjurată de arbori de magnolii (i-am prins înfloriți) și palmieri. În jurul parcului și în dreapta portului sunt numeroase restaurante, terase și magazine. Deasemenea, din zona portului se poate merge în centrul orașului nou, unde întâlnim și alte magazine, un bazar macedonean și mai multe biserici. Cu vaporașul se pot face plimbări spre celelalte orașe situate pe malul lacului sau alte obiective turistice.

Centrul Vechi-Old Town

Este principalul punct de atracție turistică din orașul Ohrid. Numeroasele sale case înghesuite de-a lungul lacului, toate cu acoperiș roșu din țiglă, par deprinse dintr-o ilustrată turistică.

Vizita orașului pornește din port pe o stradă pavată cu piatră cubică paralelă cu riviera lacului și continuă în urcare, pe alte străzi înguste, pe lângă unele magazine și pensiuni până sus la cetate. Aproape tot orașul vechi este situat pe un deal, dar urcarea nu o cosider obositoare din moment ce noi am avut și un căruț cu copil.

Primul obiectiv turistic întâlnit în stânga străzii ce urcă la cetate (Ilindenska) a fost Catedrala Sf. Sofia, cea mai veche biserică din Ohrid, o clădire din cărămidă roșie care a scăpat cu greu din ghearele cuceritorilor otomani. Transformată în moschee, ca dealtfel majoritatea bisericilor din teritoriile cucerite de otomani, i s-au stricat în mod intenționat picturile și cu greu au fost restaurate.

Tot pe partea stângă a străzii Ilindenska facem un popas la Teatrul Antic din Ohrid ( Ancient Theatre of Ohrid ), căruia mulți îi spun Amfiteatru. Construit în jurul anului 200 î. e. n., inițial pentru spectacole de teatru, muzică și poezie, a fost folosit de romani în execuția creștilor prin lupte de gladiatori. Acoperit cu pământ după plecarea romanilor a fost redescoperit în 1980 și redat circuitului turistic. Scena modernă construită în fața treptelor vechi din piatră este folosită astăzi pentru spectacole artistice în aer liber.

Aproape de capătul străzii Ilindenska, pe partea dreaptă, se află un frumos complez monahal ce include două lăcașe de cult, Biserica Sf. Fecioare Maria-Peribleptos, Biserica Sf. Dumitru și un frumos turn cu clopot. Tot aici se află una dintre cele mai vechi și mai mari colecții de icoane bizantine. În capătul străzii Ilindeska se află vechea poartă de intrare în cetate. În fața zidului de piatră, în mare parte ruinat, se află o parcare auto de unde am tras concluzia că se poate ajunge aici și cu autoturismul personal sau cu taxiul.

De la această poartă am urcat pe o stradă pietruită, pe deasupra ”amfiteatrului”, apoi am coborât un pic și am ajuns la Mănăstirea Sf. Clement,un complex monastic foarte frumos.Intrarea costă în jur de 2 euro. Un pic mai jos se află una dintre cele mai frumoase biserici din Ohrid, Biserica Sf. Ioan Kaneo, amplasată pe o stâncă la marginea lacului. Numele bisericii provine de la micul sat de pescari, Kaneo, aflat lângă orașul Ohrid.

Cetatea Ohrid sau Fortăreața Samuil

De la Biserica Kaneo, pe o potecă situată într-o mică pădure de pini, am urcat la cel mai vizitat obiectiv turistic din orașul vechi, Cetatea Ohrid. Intrarea ne-a costat în jur de doi euro, am plătit în euro și ni s-a dat rest tot în euro. Cetatea este situată în partea cea mai înaltă a Ohridului, de unde avem o priveliște excelentă asupra orașului și asupra lacului.

Menționată pentru prima dată în anul 209, cunoaște o dezvoltare accentuată în timpul țarului Samoil al Bulgariei (976-1014). În acea perioadă Ohridul era capitala țaratului bulgar și Arhiopiscopia Bulgariei. După invazia otomană cetatea a fost părăsită progresiv de locuitori, au dispărut construcțiile din interior, astăzi rămânând doar zidurile exterioare.

Pe aceste ziduri ne-am plimbat și noi aproape o oră și ne-am săturat privirile cu imagini greu de povestit în cuvinte. Deși coborârea se face pe oricare din străduțele orientate spre lac (toate duc în strada comercială Țar Samoil), noi ne-am întors tot pe strada pe care urcasem (Ilindenska) și astfel am mai ratat unele obiective turistice ale vechiului oraș. La coborâre ne-am întâlnit cu multe grupuri de turiști, majoritatea nemți.

Lacul Ohrid

Pentru că m-a impresionat ca mărime și l-am comparat cu lacul Balaton din Ungaria, am căutat câteva date despre acest frumos lac. Este mai mic decât cel din Ungaria, însă este unul dintre cele mai adânci și mai vechi din lume. Este partajat între Macedonia și Albania (80k m respectiv 50 km din țărm), are 30 km lungime și 15 lățime.

Inclus în patrimoniul UNESCO încă din 1979, cu o apă caldă și o culoare de albastru intens, lacul mai este supranumit și Marea Macedoniei. Apa este foarte limpede, curată și nu am văzut acele lighioane despre care vorbea cineva într-un ecou pe acest site.

În afară de Ohrid, de-a lungul țărmului lacului mai sunt și alte orașe-stațiuni ca Struga, Sveti Stefan, Dolno Konjsko, Lagadin, Trpejka sau St. Naum. Unele din ele au amenajate plaje cu nisip și se pot face plimbări cu bărcile puse la dispoziție de localnici. Una din cele mai cunoscute și mai aglomerate plaje este Gorica Beach aflată la aproximativ 6 de km de Ohrid și la câțiva zeci de metri de locuința de vară a președintelui Macedoniei.

La aproximativ 16 km de Ohrid, spre granița cu Albania și lângă fortificațiile romane de la Gradishte, am vizitat un muzeu în aer liber inedit, Golful Oaselor (Bay of Bones Museum). Muzeul este construit pe lac și conține o așezare de case din stuf și chirpici sprijinită pe piloni din lemn. Datând din perioada 1200-700 î. e. n., aceste case erau construite pe apă, pentru a se feri de atacul dușmanilor sau a animalelor de pradă. Prețul de intrare la muzeu este de aproximativ 2 euro. Am plătit în euro și mi s-a dat rest în denari la o paritate de 60 denari/euro.

De la Gradishte am luat-o spre granița cu Albania,am urcat niște serpentine muntoase, am trecut pe lângă Parcul Național Galicica (mare greșeală) și după aproximativ 9 km am făcut la dreapta spre țărmul lacului, pentru a vizita o mănăstire interesantă, Mănăstirea Sf. Naum. Despre acest loc binecuvântat de Dumnezeu, aflat foarte aproape de granița cu Albania, sper să găsesc timp pentru un review separat.

Mă opresc aici cu impresiile mele din orașul Ohrid. Din dorința de a cuprinde totul într-un singur review, cu singuranță am mai omis unele amănunte legate de șederea în Ohrid. În esență, cred că am oferit suficient de multe aspecte despre un oraș ce merită să fie vizitat.

Vacanțe cât mai plăcute!

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de traian.leuca in 02.06.2015 12:36:21

Validat / Publicat: 02.06.15 16:37:11


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în MACEDONIA de NORD.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 5767


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (traian.leuca); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  85450 PMA (din 72 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
NOTĂ 2: Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- adrianbogdan
[02.06.15 20:15:36]
» mesaj pers

   Superb!

   Puteai sa postezi doar pozele si cu un mic comentariu ca tot acordam calificativ maxim!!!

   mi-au placut mult!

   Vacante placute... si inspirate va doresc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[02.06.15 22:23:44]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- traian.leuca
[02.06.15 23:26:56]
» mesaj pers

   @adrianbogdan - Mulțumesc pentru vizită și apreciere!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- traian.leuca
[02.06.15 23:28:12]
» mesaj pers

   @webmaster - Mulțumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster13
[03.06.15 08:31:28]
» mesaj pers

   Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- traian.leuca
[03.06.15 09:42:42]
» mesaj pers

   @webmaster13 - Mulțumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- iulianic
[03.06.15 10:44:55]
» mesaj pers

   @traian. leuca - Foarte frumoase locuri şi minunate poze, dar mai ales foarte bun şi necesar review pentru noi, cei care vom merge în această vară în Macedonia. Deja mi-am notat câteva idei şi sper că - în grupul de membri AmFostAcolo care merge în Macedonia - voi găsi amatori pentru plimbări, pentru că acestea se anunţă a fi foarte frumoase. Mulţumim pentru informaţii!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- traian.leuca
[03.06.15 11:09:44]
» mesaj pers

   @iulianic - Și eu mulțumesc pentru vizită și apreciere!

   Ohridul și obiectivele turistice de pe malul stâng al lacului (Golful Oaselor, Parcul Galicica și Mănăstirea St. Naum) nu trebuie ratate. Distanța de la Hotel Izgrev la Ohrid este de aproximativ 20 de km, iar până la St. Naum încă 30.

   Se pot face și plimbări cu vaporul la aceste obiective, dar nu cred că se pot vizita prea multe obiective turistice în acest mod. Cu un auto închiriat cred că este mai bine.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- adri-nico
[04.06.15 08:21:02]
» mesaj pers

   Am citit articolul pentru ca si eu sint interesata de plimbari pentru cind vom ajunge acolo. Nu am inteles de ce ati ocolit parcul si de ce a fost o mare greseala. :). Cind ati constatat asta? La locul faptei sau dupa ce ati ajuns acasa?

   Frumos albastrul din poze!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- traian.leuca
[05.06.15 12:50:13]
» mesaj pers

   @adri-nico

-Nu am inteles de ce ati ocolit parcul si de ce a fost o mare greseala.
Aveți un spirit de observație deosebit. Inițial am vrut să vizităm Parcul Natural Galicica, apoi cealaltă ”mare” a Macedoniei, Lake Prespa, și să ne întoarcem în Ohrid prin Resen.

   Deși soția și fiica nu prea au fost de acord, m-am încăpățânat să trec granița în Albania, prin orașul Pogradec, unde am avut niște experiențe neplăcute. Într-un episod viitor am să reamintesc și ce mi s-a întâmplat în Albania. Vă doresc un sejur de excepție pe malul lacului Ohrid!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
#G#1

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă
#M#1

[31] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2015] Portul lacului Ohrid în orașul Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622368">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622368"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622368">Şterge vot</a></div><span id="v9622368" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622368)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622368Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622368MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2015] Portul lacului Ohrid în orașul Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2015] Orașul Vechi (Old Town) văzut din portul orașului Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622369">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622369"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622369">Şterge vot</a></div><span id="v9622369" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622369)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622369Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622369MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2015] Orașul Vechi (Old Town) văzut din portul orașului Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2015] Parcul din fața portului orașului din Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622370">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622370"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622370">Şterge vot</a></div><span id="v9622370" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622370)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622370Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622370MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2015] Parcul din fața portului orașului din Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [50 PMA, +BONUS]

#G#2

P04 [MAY-2015] Lacul Ohrid văzut din Fortăreața Samoil. Orașul Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622371">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622371"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622371">Şterge vot</a></div><span id="v9622371" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622371)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622371Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622371MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2015] Lacul Ohrid văzut din Fortăreața Samoil. Orașul Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2015] Zidurile cetății (Fortăreața Samoil) din orașul Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622372">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622372"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622372">Şterge vot</a></div><span id="v9622372" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622372)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622372Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622372MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2015] Zidurile cetății (Fortăreața Samoil) din orașul Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2015] Biserica Sf. Clement din orașul Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622373">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622373"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622373">Şterge vot</a></div><span id="v9622373" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622373)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622373Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622373MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2015] Biserica Sf. Clement din orașul Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2015] Intrarea în Fortăreața Samoil din orașul Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622374">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622374"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622374">Şterge vot</a></div><span id="v9622374" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622374)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622374Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622374MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2015] Intrarea în Fortăreața Samoil din orașul Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2015] Turnuri de apărare în Fortăreața Samoil din orașul Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622375">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622375"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622375">Şterge vot</a></div><span id="v9622375" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622375)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622375Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622375MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2015] Turnuri de apărare în Fortăreața Samoil din orașul Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2015] Ruine în interiorul Fortăreței Samoil din orașul Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622376">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622376"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622376">Şterge vot</a></div><span id="v9622376" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622376)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622376Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622376MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2015] Ruine în interiorul Fortăreței Samoil din orașul Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAY-2015] Portul orașului văzut din Fortăreața Samoil din orașul Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622377">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622377"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622377">Şterge vot</a></div><span id="v9622377" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622377)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622377Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622377MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2015] Portul orașului văzut din Fortăreața Samoil din orașul Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAY-2015] Înterior din Fortăreața Samoil din orașul Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622378">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622378"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622378">Şterge vot</a></div><span id="v9622378" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622378)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622378Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622378MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2015] Înterior din Fortăreața Samoil din orașul Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2015] Biserica Sf. Sofia din orașul Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622379">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622379"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622379">Şterge vot</a></div><span id="v9622379" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622379)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622379Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622379MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2015] Biserica Sf. Sofia din orașul Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2015] Intrare în complexul monastic Peribleptos din orașul Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622380">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622380"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622380">Şterge vot</a></div><span id="v9622380" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622380)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622380Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622380MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2015] Intrare în complexul monastic Peribleptos din orașul Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAY-2015] Ruinele Teatrului Antic din orașul Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622381">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622381"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622381">Şterge vot</a></div><span id="v9622381" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622381)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622381Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622381MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2015] Ruinele Teatrului Antic din orașul Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2015] Muzeul din Golful Oaselor situat la 16 km de orașul Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622382">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622382"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622382">Şterge vot</a></div><span id="v9622382" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622382)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622382Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622382MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2015] Muzeul din Golful Oaselor situat la 16 km de orașul Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAY-2015] Parcul din perimetrul mănăstirii Sf. Naum situată la 29 km de orașul Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622383">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622383"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622383">Şterge vot</a></div><span id="v9622383" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622383)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622383Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622383MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2015] Parcul din perimetrul mănăstirii Sf. Naum situată la 29 km de orașul Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAY-2015] Restaurante pe apă la Mănăstirea Sf. Naum de pa malul lacului Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622384">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622384"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622384">Şterge vot</a></div><span id="v9622384" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622384)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622384Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622384MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAY-2015] Restaurante pe apă la Mănăstirea Sf. Naum de pa malul lacului Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAY-2015] Țărmul albanez al lacului văzut de la Mănăstirea Sf. Naum de pe malul lacului Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622388">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622388"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622388">Şterge vot</a></div><span id="v9622388" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622388)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622388Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622388MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2015] Țărmul albanez al lacului văzut de la Mănăstirea Sf. Naum de pe malul lacului Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2015] Lacul Ohrid văzut de la Mănăstirea Sf. Naum de pe malul lacului Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622395">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622395"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622395">Şterge vot</a></div><span id="v9622395" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622395)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622395Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622395MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2015] Lacul Ohrid văzut de la Mănăstirea Sf. Naum de pe malul lacului Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAY-2015] Armonie de culori pe lacul din orașul Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622398">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622398"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622398">Şterge vot</a></div><span id="v9622398" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622398)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622398Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622398MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2015] Armonie de culori pe lacul din orașul Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAY-2015] Biserica mănăstirii Sf. Naum de pe țărmul lacului Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622399">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622399"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622399">Şterge vot</a></div><span id="v9622399" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622399)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622399Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622399MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAY-2015] Biserica mănăstirii Sf. Naum de pe țărmul lacului Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [MAY-2015] Poarta de intrare la Mănăstirea Sf.Clement din orașul Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622400">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622400"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622400">Şterge vot</a></div><span id="v9622400" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622400)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622400Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622400MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [MAY-2015] Poarta de intrare la Mănăstirea Sf.Clement din orașul Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [MAY-2015] Lacul Ohrid și acoperișul bisericii Kaneo din orașul Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622401">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622401"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622401">Şterge vot</a></div><span id="v9622401" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622401)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622401Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622401MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [MAY-2015] Lacul Ohrid și acoperișul bisericii Kaneo din orașul Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [MAY-2015] Lacul Ohrid văzut din crenelul cetății din orașul Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622402">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622402"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622402">Şterge vot</a></div><span id="v9622402" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622402)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622402Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622402MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [MAY-2015] Lacul Ohrid văzut din crenelul cetății din orașul Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [MAY-2015] Strada Ilindeska ce urcă la cetatea din orașul Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622403">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622403"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622403">Şterge vot</a></div><span id="v9622403" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622403)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622403Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622403MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [MAY-2015] Strada Ilindeska ce urcă la cetatea din orașul Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [MAY-2015] Orașul vechi văzut din cetatea orașului Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622404">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622404"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622404">Şterge vot</a></div><span id="v9622404" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622404)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622404Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622404MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [MAY-2015] Orașul vechi văzut din cetatea orașului Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P27 [MAY-2015] Înaltele ziduri ale cetății Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622405">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622405"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622405">Şterge vot</a></div><span id="v9622405" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622405)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622405Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622405MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [MAY-2015] Înaltele ziduri ale cetății Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P28 [MAY-2015] Biserica Sf. Fecioară Maria din orașul Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622406">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622406"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622406">Şterge vot</a></div><span id="v9622406" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622406)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622406Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622406MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P28 [MAY-2015] Biserica Sf. Fecioară Maria din orașul Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P29 [MAY-2015] Zidurile vechii porți ale cetății din orașul Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622407">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622407"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622407">Şterge vot</a></div><span id="v9622407" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622407)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622407Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622407MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P29 [MAY-2015] Zidurile vechii porți ale cetății din orașul Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P30 [MAY-2015] ”Orașul nou” văzut din cetatea orașului Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622408">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622408"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622408">Şterge vot</a></div><span id="v9622408" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622408)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622408Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622408MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P30 [MAY-2015] ”Orașul nou” văzut din cetatea orașului Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P31 [MAY-2015] Interior cetate în orașul Ohrid, Macedonia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 02.06.15] - <span class="allrVotedi" id="av622409">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv622409"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=622409">Şterge vot</a></div><span id="v9622409" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(622409)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f622409Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e622409MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P31 [MAY-2015] Interior cetate în orașul Ohrid, Macedonia.
foto traian.leuca [02.06.15]
# [0 PMA, fara bonus]

[31] foto . Click pe oricare pentru a le mări
#I#D2
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2020 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.132498979568 sec