5762 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Turist în Sankt Petersburg (ex Leningrad) şi împrejurimi

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
02.01.2010
DE
Avatar Dragos
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucureşti
înscris/ă în 03.03.08
MEMBRU: CONSUL
DATE SEJUR
DEC-1991
DURATA: 3 zile
TIP: TEAM-BUILDING
PREŢ:
EUR
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 15

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
PLAJA şi MAREA
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții

NOTA MEDIE rez.:
9.25
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Leningradul pe fuga, iarna


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

Plecând cu tenul din Riga, într-o noapte din iarna lui 1990 (nu pot selecta anul asta în lista derulanta! ) am călătorit pana a doua zi în zori în nişte condiţii cam greu de imaginat pentru noi, romanii, dar perfect fireşti pentru restul ruşilor cu care am împărţit un vagon de dormit cu totul deosebit de ceea ce înţelegem noi prin asta. Era un vagon fără compartimente, ceva in genul celui din filmul "Unora le place jazzul" (Some like it hot), dar fără draperiile pe care le aveau aia în fata "cuşetei", supraîncălzit (am stat doar în indispensabili şi tot mă treceau toate sudorile) şi evident fără posibiltatea de a deschide vreun geam, dar având o însoţitoare cu samovar, care oferea gratuit câte o cană de ceai oricui dorea. Practic n-am putut să pun geană pe geană toată noaptea, dar fiind noapte afara, nici măcar nu puteam sa admir peisajul. Oricum, în afara de întinderi de zăpadă, nu prea cred sa fi fost chestii deosebite de văzut. Ce mi s-a mai întipărit ici-colo pe retină au fost câteva gări în care trenul stătea o veşnicie (cred ca special, ca sa ajungă la destinaţie la o ora relativ rezonabila) pustii şi reci, unde putini oameni urcau sau coborau din tren. Asa cum spuneam, dimineaţă am ajuns într-una din multele gări ale Leningradului de unde am pornit către locul unde urma sa fim cazaţi (un fel de cămin) şi apoi am mers sa vizitam o instalaţie din apropierea oraşului asemănătoare cu ce urma sa primim noi de la ei şi să folosim la Bucureşti. Dar am putut a doua zi să ne ocupăm timpul cu vizitarea Ermitajului (Palatul de iarnă, transformat azi într-unul din muzeele de referinţă ale lumii). Am alergat practic dintr-o sală în alta, încercând sa prind pe retină cât mai mult si mai multe. Opere de artă, arhitectura interioară (în fiecare încăpere am observat că parchetul avea un model diferit de oricare celelalte), privelişti zărite de la diverse ferestre asupra Nevei sau a oraşului... Mi-a plăcut organizarea expoziţiilor de pictură pe şcoli (flamandv, spaniolă, germană, engleză, italiană, rusă, etc. ), mai degrabă decât pe curente (modernism, realism, renascentism, etc. ). Am mai rămas şi cu imaginea statuii de ceară a lui Petru cel Mare (mare cam cât Ştefan al nostru la stat, dar de o mie de ori mai mare la fapt! ) aşezat în tronul său...

La ora închiderii m-am lăsat cu greu îndrumat spre ieşire de către custozii muzeului. Am plecat cu regretul că probabil nu voi mai avea vreodată ocazia să revin acolo. Si pentru că era încă devreme, am luat-o încet, pe jos pe malul Nevei, admirând peisajul superb al turlelor aurite ale catedralelor iluminate feeric, mergând pana la Călăreţul de aramă, privind peste râu la clădirea Bursei, admirând de la distanta măreţul Turn al Amiralităţii. Dar orele au zburat şi a trebuit sa ma grăbesc sa prind metroul (acolo după ora 23 (parcă) se întrerupe programul acestui mijloc de transport datorita ridicării podurilor de peste fluviu).

In ultima zi mai aveam câteva ore libere pana după-amiaza, când trebuia să fim la gară si să luăm trenul inapoi spre Riga.

Am mers cu un coleg iarăşi spre zona centrala, din apropierea Ermitajului. Am mai căscat puţin gura pe la clădirile magnifice din zona, la canalele gen Amsterdam de printre străzi, apoi eu m-am gândit să mergem să luăm un autocar care făcea tururi turistice. In piaţa din spatele palatului de iarnă se aflau mereu parcate câteva, cu ghidul strigând traseul şi încercând sa atragă cât mai multi turişti. Cum pe mine ma interesa mai puţin traseul, cât durata acestuia, am întrebat câţiva 'ghiduşi' din ăştia care au un tur de vreo ora jumate - două. Unul singur se înscria în 'baremul' nostru, astfel încât nu ne-a fost greu sa alegem. Am pornit la drum, ghidul a început sa turuie (aproape nu reuşeam să-i traduc colegului! ) despre aproape fiecare strada, clădire pe lângă care treceam. Iar când nu avea despre ce vorbi, recita (fantastic de frumos) din poeziile lui Puskin. Am oprit mai întâi la o biserică (regret, timpul i-a şters numele din memoria-mi) unde eu am admirat minunatele icoane, dar şi picturile (frescele) din interior. Pe drum, am mai 'vizionat' un palat al unei personalităţi căreia din păcate i-am uitat şi numele şi povestea, dar şi clădirea impunătoare a fostei Burse, crucişătorul Potemkin tras pe cheiul Nevei, dar şi casa de pe o străduţa dosnică unde a fost prins si omorât Rasputin. Apoi am mai oprit la Petropavlovsk şi ultima a fost biserica Trinităţii: aici a fost 'apogeul' turului: după ce şi-a turuit textul despre monumentul vizitat, ghidul ne-a mulţumit frumos pentru că am ales firma lor şi... pe-aici ţi-e drumul! După câteva clipe de nedumerire (amicul meu chiar se panicase că pierdem trenul! ), am mai rămas o vreme acolo sa admiram tot ce era de privit (şi chiar aveai ce vedea, în orice biserica! ), ba chiar am ascultat şi câteva clipe din vecernie, uimit de asemănarea slujbei cu cele de la noi. Timpul însă nu ne dădea răgaz, asa ca mi-am luat colegul de mânuţă şi am luat-o spre staţia de metrou (o reperasem când ne apropiasem de biserica, puţin înainte sa oprească autocarul acolo). Am coborât, am mers direct la harta interactiva şi am apăsat butoanele corespunzătoare staţiei unde eram şi a celei unde doream sa ajungem (gara) si într-o clipă ni s-au afişat vreo două, trei rute alternative. Am memorat-o pe cea care mi s-a părut mai simplă şi după nici o jumate de oră ne regăseam cu colegii noştri pe peronul gării. Nu pot însă să închei fără să nu amintesc şi de staţiile de metrou (adânci de te plictiseai coborând cu escalatorul în adâncul lor), adevărate opere de artă, fiecare pictată şi decorată cu alte statui, capodopere de arhitectura urbană.

---
Impresii încărcate de Dragos in 02.01.2010 02:07:30


 • A fost prima sa vizită/vacanţă în RUSIA
 • Alte destinații turistice prin care a fost: Luxemburg, Italia, Letonia, Bulgaria, Austria, Germania, Franta, Belgia
VIZUALIZĂRI: 5526
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Dragos); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  2750 PMA (din 6 voturi) nota2
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Costi
[02.01.10 12:31:35]
» mesaj pers

   Frumoase amintiri, care mi-au adus aminte de călătoria mea de acum peste 20 de ani în Rusia (Uniunea Sovietică, la vremea respectivă), pe un traseu care a cuprins, clasic, Kievul, Moscova, Leningradul, dar şi mai puţin cunoscutul Volgograd, fost Stalingrad.

   Oricum, mă apuc să răscolesc prin poze şi alte lucruri care să-mi împrospăteze amintirile, pentru că nu sunt deloc rele, ruşii, un popor de toată isprava, de altfel, au ce arăta vizitatorilor.

   Apropo, am auzit că s-a dublat la ei preţul votcii de la 1 ianuarie (preţ minim - 6 dolari litrul), ce-o să se mai facă Ivan?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Dragos
[02.01.10 18:55:58]
» mesaj pers

   Se descurca ei, nu le plânge de milă!

   Addenda: am cautat azi cateva poze fara copyright pe net, care sa ilustreze locurile descrise mai sus. Le atasez imediat. As propune mutarea lor in categoria "Poze oficiale" si nepunctarea. De asemeni, trebuie rectificat in text: nu e vorba de Potemkin, ci de Crucisatorul Aurora, de la bordul caruia, pe 25 octombrie 1917 s-a tras o singura lovitura de tun care a vestit asaltul palatului de iarna, inceputul revolutiei bolsevice si sfarsitul dinastiei Romanov...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- webmaster13
[18.02.10 21:56:58]
» mesaj pers

   Neva, balalaika, si randurile lui Dragos, ingrediente perfecte pentru o lectura si auditie placuta acum in ceas de seara!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- ostap bender
[29.06.12 09:57:37]
» mesaj pers

   Mi-a plăcut descrierea făcută, mai puțin comparația defavorabilă pentru Ștefan al Moldovei. Dar, mă rog, fiecare cu gusturile și criteriile lui de comparație!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dragos
[29.06.12 15:32:43]
» mesaj pers

   @ostap bender: mulţumesc de apreciere. În ceea ce priveşte comparaţia menţionată... asta e! nu-i vina lu' Fănică al nostru că a fost nevoit să domnească peste o ţară micuţă, hărţuit de duşmani din toate părţile, şi cu resurse extrem de limitate în comparaţie cu mai marele său vecin de la răsărit...

   Aşa au fost vremurile (şi nu s-au schimbat, din păcate). Crede-mă, tare mi-ar plăcea să fie invers, să fi exploatat noi averile şi teritoriile lor, da' nu se poate... :((

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[9] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [DEC-1991] Amiralitatea - turnul -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 02.01.10] - <span class="allrVotedi" id="av35358">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv35358"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=35358">Şterge vot</a></div><span id="v935358" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(35358)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f35358Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e35358MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [DEC-1991] Amiralitatea - turnul
foto Dragos [02.01.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [DEC-1991] Calaretul de bronz -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 02.01.10] - <span class="allrVotedi" id="av35360">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv35360"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=35360">Şterge vot</a></div><span id="v935360" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(35360)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f35360Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e35360MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [DEC-1991] Calaretul de bronz
foto Dragos [02.01.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [DEC-1991] Statia de metrou 'Kirovski zavod' (Uzina Kirovski) -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 02.01.10] - <span class="allrVotedi" id="av35361">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv35361"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=35361">Şterge vot</a></div><span id="v935361" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(35361)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f35361Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e35361MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [DEC-1991] Statia de metrou "Kirovski zavod" (Uzina Kirovski)
foto Dragos [02.01.10]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [DEC-1991] Crucisatorul Aurora -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 02.01.10] - <span class="allrVotedi" id="av35362">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv35362"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=35362">Şterge vot</a></div><span id="v935362" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(35362)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f35362Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e35362MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [DEC-1991] Crucisatorul Aurora
foto Dragos [02.01.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [DEC-1991] Canalul Griboyedov -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 02.01.10] - <span class="allrVotedi" id="av35363">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv35363"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=35363">Şterge vot</a></div><span id="v935363" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(35363)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f35363Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e35363MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [DEC-1991] Canalul Griboyedov
foto Dragos [02.01.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [DEC-1991] Muzeul Ermitaj (interior) -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 02.01.10] - <span class="allrVotedi" id="av35364">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv35364"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=35364">Şterge vot</a></div><span id="v935364" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(35364)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f35364Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e35364MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [DEC-1991] Muzeul Ermitaj (interior)
foto Dragos [02.01.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [DEC-1991] Hol din Muzeul Ermitaj (observati arabescurile parchetului!) -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 02.01.10] - <span class="allrVotedi" id="av35365">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv35365"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=35365">Şterge vot</a></div><span id="v935365" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(35365)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f35365Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e35365MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [DEC-1991] Hol din Muzeul Ermitaj (observati arabescurile parchetului!)
foto Dragos [02.01.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [DEC-1991] Piata Palatului de iarna, locul de unde porneau autocarele pentru tururi de oras. -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 02.01.10] - <span class="allrVotedi" id="av35369">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv35369"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=35369">Şterge vot</a></div><span id="v935369" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(35369)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f35369Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e35369MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [DEC-1991] Piata Palatului de iarna, locul de unde porneau autocarele pentru tururi de oras.
foto Dragos [02.01.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [DEC-1991] Piata Palatului de iarna (vazuta din alt unghi) -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 02.01.10] - <span class="allrVotedi" id="av35371">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv35371"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=35371">Şterge vot</a></div><span id="v935371" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(35371)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f35371Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e35371MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [DEC-1991] Piata Palatului de iarna (vazuta din alt unghi)
foto Dragos [02.01.10]
# [50 PMA, +BONUS]

[9] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.20383810997 sec