ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.11.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Palatul chinezesc din Oranienbaum

TIPĂREȘTE URM de aici

In Gradinile Superioare ale Palatului din Oranienbaum se afla un mic pavilion, care s-a dorit a fi locul privat al Ecaterinei cea Mare, Palatul chinezesc, primul construit dupa ce aceasta a preluat tronul, prin analogie cu Monplaisir din Peterhof. Inconjurat de vegetatie, apare neasteptat in fata oaspetilor, impreuna cu un iaz si o gradina cu pergole, iar in comparatie cu marele palat are mult mai multe de oferit din punct de vedere arhitectonic.

Din exterior, palatul este o cladire relativ simpla, cu un singur etaj, pictata intr-o combinatie de ocru si galben, care nu are nimic in comun cu arta chineza, multa vreme fiind numit „Casa olandeza”.

Pe cat de riguros si retinut este exteriorul, pe atat de rafinat este interiorul palatului, considerat unul dintre cele mai bune exemple de rococo din Rusia, superb ornamentat, intruchipand influentele modei secolului al XVIII-lea, inclusiv Chinoiserie.

Palatul se poate vizita in perioada 1 mai - 9 octombrie, cu exceptia zilei de luni, costul unui bilet fiind 500 ruble.

Exteriorul a suferit modificari de-a lungul timpului, valoarea lui constand in faptul ca interioare originale ale secolului al XVIII-lea s-au pastrat (spre deosebire de alte resedinte imperiale din Sankt Petersburg care au fost distruse in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial).

Initial palatul avea un singur nivel, cladirea palatului nu era foarte confortabila, fiind folosita doar in perioada verii, deoarece in camere se simtea umezeala, semineele erau facute din marmura artificiala si nu puteau fi folosite la capacitate maxima. Abia la mijlocul secolului al XIX-lea a dobandit noi caracteristici, fiind construit etajul. In total sunt 17 sali, fiecare fiind executata in mod original si diferit de toate celelalte, cu o combinatie unica de materiale si texturi si cu mobilier ce surprinde prin frumusete si lux.

Lucrarile de conservare sunt in desfasurare, pana in prezent rezolvand problema drenarii apei care afecta grav fundatia palatului si fiind restaurate 7 dintre cele 17 sali.

Cateva elemente de decor dau unicitate acestui palat: plafoanele executate special pentru acesta, parchetul compus din mai mult de 20 specii de lemn, autohton dar si importat, cu o complexitate a modelelor nemaiintalnita in lume si stralucitoarele margele din sticla care acopera peretii Bugle Study.

Pentru decorarea salilor, multe obiecte de arta au fost livrate din China si Japonia, dar si din Europa, iar mobilierul sculptat si aurit a fost creat de sculptori rusi conform desenelor renumitului Antonio Rinaldi.

Ca si structura, in partea de mijloc, există grandioasele saloane ceremoniale, completate in partea de vest cu incaperile rezidentiale ale Ecaterinei, iar in est, cu camerele Marelui Duce Paul.

Intrarea in palat se realizeaza prin Anticamera, numele acestei camere fiind legat de scopul sau initial - in secolul al XVIII-lea intrarea in palat era prin fatada sudica. In secolul al XIX-lea, incaperea a fost folosita ca sala de mese. Elementele de decor sunt stucaturile specifice stilului roroco, semineul din marmura artificiala si picturile, peretele vestic find decorat cu „Diana si Actaeon”, peretele estic cu „Peisaj cu ruine”, iar plafonul fiind pictat cu, Apollo si artele”, insa si parchetul asemanator unui covor.

Anticamera este urmata de Sala muzelor, una dintre cele mai frumoase interioare, in nuante diafane de roz si venil, ale carei decoruri originale au supravietuit. Initial, camera a fost numita Galeria Pitoreasca si aceasta trebuia sa fie sala de concerte, actualul nume capatandu-l in secolul al XIX-lea. Peretii sai sunt decorati cu picturi ale pictorului italian Stefano Torelli, infatisandu-l pe Apollo cu cupide si noua muze, personificand arta, iar tavanul, cu zeita frumusetii si a iubirii, Venus.

Mobilierul aurit este realizat de sculptori rusi dupa desenele arhitectului Antonio Rinaldi. Grupul scuptural, Baiatul pe delfin” este o replica dupa o sculptura, care la randul ei a fost realizata dupa pictura lui Raffaello Santi, iar busturile Lucreziei și Cleopatrei sunt realizate de un artist necunoscut din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Incaperea este decorata cu vase chinezesti si japoneze apartinand Colectiei orientale a palatului din secolele XVIII-XIX.

Peretii Camerei albastre erau intial decorati cu matase albastra, insa dupa 1860, materialul a fost indepartat, iar pe pereti au fost asezate picturi. Ceea ce a supravietuit din decorul initial din secolul al XVIII-lea este stucatura de pe pereti si tavan, semineul din marmura artificiala, pictura de pe tavan si doua picturi numite Neptun si Amfitrite. Decorul a fost suplimentat cu bancile si mese scuptate de rusi in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, dupa desene ale lui Antonio Rinaldi. Un obiect valoros este si masa de jucat carti construita de un maestru francez.

In Camera roz, parchetul si plafonul „Aurora si Diana” sunt cele originale.

Sala mare este sala principala a palatului, numita si Sala Ovala (camera are forma unei elipse). Interioarele sunt decorate cu marmura artificiala in diferite culori. Decorul peretilor estici si vestici este completat cu pilastri si coloane corintice. In secolul al XVIII-lea, sala a servit pentru receptii si dineuri și, prin urmare, designul său distingandu-se prin rigoare și solemnitate. Ecaterina a II-a a folosit-o pentru a primi ambasadorii straini si persoanele apropiate. In secolul al XIX-lea a servit de asemenea ca sala de receptii, doar decorul a fost schimbat. In timpul celui de al II-lea razboi mondial, plafonul ce acoperea initial tavanul a fost evacuat si mai tarziu s-a pierdut, fiind inlocuit cu o alta pictura, Day chasing away night” a unui artist cunoscut italian. Celelalte decoruri sunt cele din secolul al XVIII-lea, fara modificari considerabile: parchetul, decoratiile peretilor, 2 basoreliefuri din marmura facute de un sculptor francez, ilustrand pe Petru cel Mare si fiica sa, imparateasa Elisabeta si doua seminee din marmura artificiala.

Palatul este insa celebru datorita Salonului cu margele de sticla (Bugle Study), cel care il face unic in lume si care si-a pastrat finisajul autentic din anii 1760. Peretii camerei sunt decorati cu 12 panouri pe care sunt brodate migalos margele de sticla. Pe un fundal in culoarea laptelui, care straluceste datorita reflexiei margelelor fatetate, cateva compozitii complexe infatiseaza pasari gratioase exotice, plante si fluturi zburand. Margelele fine de sticla alba ce formeaza fundalul tapiseriei ofera camerei o atmosfera diafana, in special in lumina stralucitoare a Nopților Albe. Cadrele panourilor au sculpturi aurite, imitand trunchiurile copacilor, impletite cu frunze, flori si ciorchini de struguri.

Am parasit palatul impresionata profund de feminitatea emanata, prin caldura culorilor folosite pe pereti, a parchetului care pare brodat si in special a broderiilor din margele de sticla din camera unica in lume, Bugle Study. M-am bucurat ca am avut ocazia sa-l vizitez si chiar daca renovarea lui nu e rezolvata in totalitate, este imposibil sa nu impresioneze, nu prin opulenta, ci prin delicatele, rafinament si mult bun gust.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 29.11.19 15:23:04
Validat / Publicat: 29.11.19 16:04:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUSIA.

VIZUALIZĂRI: 412 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 camera roz
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

mishu
[24.03.20 22:08:27]
»

@geani anto: Mai am de citit cateva articole si pot spune ca ai putea sa pui totul intr-un ghid. In mod sigur daca voi ajunge pe acolo ma voi folosi de articolele tale.

Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu
Alte impresii din această RUBRICĂTurist în zona St. Petersburg (ex Leningrad) :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051819086074829 sec
    ecranul dvs: 1 x 1