ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2009
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Maramureș, dincolo de șabloane

Ilustrație video-muzicală
FRATII PETREUS-MARAMURES PLAI CU FLORI;)


TIPĂREȘTE

Bre, din ce în ce, îmi vine mai greu să scriu despre subiectele pe care, dealtfel, mi le aleg singur. Nu știu, mi s-or fi terminat vorbele din vocabular, poa'că vreau să epatez, nuș' ce am, când încep să scriu un review am pornirea ca bătrânul meu Ford Mondeo, din 1996, RFN MK II, dau la baterie până uit de mine!

Cu atât mai greu îmi vine să vorbesc despre Maramureș, mai ales că, despre această regiune au scris o mulțime de oameni.

Este greu, atunci când scrii despre ceva ce-ți place, să eviți clișeele : astea sunt calea cea mai lesne de urmat. Românul are un mod aparte de a-și exprima admirația, folosind niște vorbe, vorbe pe care nu pot să vi le spun, pentru că webmaster15 mi-a atras atenția, când vorbeam, cu ”puiutea” despre Lucian Blaga, amenințându-mă cu cartonașe de nuș' ce culoare (fie la el!) dar-mi-te să mai și spui bancurile de le știu și anume, alea fără perdea! Nu mi-e dor să-mi petrec concediul în Siberia și, da, m-ați ghicit, sunt un tip comunicativ, vorbesc mai ușor decât respir, motiv pentru care nu am putut fi pescar, vreau să vorbesc sau, să scriu pe acest site!

În Maramureș am fost de multe ori, chiar nu mai știu numărul, totdeauna mi-a plăcut! Nu-mi cereți să vă și spui de ce, că nu știu! Dacă vreți, e ca atunci când nevastă-mea regretă că m-a cunoscut : ”Ce-ai văzut, dom'ne, la mine, de nu m-ai lăsat în pace și m-ai luat de nevastă?!” iar eu tac, feri-m-ar Dumnezeu să-i spui ce-mi plăcea la ea! Sau, poate c-ar trebui să-i spun?!

Băi, io bat câmpii aicea și voi n-aveți timp de mine, right?

În 2009, o mare gașcă ne-am lăsat prostiți de unul dintre prieteni, care ne povestise cât de frumos a petrecut el și anume concediul din 2008, în Maramureș.

Cum s-a cazat el la pensiunea, na, că nu vă spui numele, cum a fost atât de frumos de nu mai știe cum să facă s-ajungă, iar, acolo.

Era prin ianuarie și noi, ca niște mari Haplea ce eram, am pus mândrețe de bot și ne-am hotărât, instant, ca ness-ul: Paștele din 2009 o să-l comitem în Maramureș!

Zis și făcut, eu, fiind cel mai nerăbdător, am luat legătura cu pensiunea respectivă, nu de alta, dar să nu pierdem locul!

Am achitat, în avans, în luna ianuarie, o sumă mare, pentru luna aprilie, ca s-avem locul rezervat.

De fapt și de drept, am fost un mare bou, pentru că nu am negociat prețul la sânge, am acceptat ideea de:”Ei, lăsați că ne-nțelegem noi!”, mai ales că pe pagina de net avea un preț extrem de atractiv! .

Am plecat din Vrancea spre Borșa, în dimineața zilei în care aveam rezervarea și am mers, voinicește: am trecut pe la Bicaz, unde am făcut pozele de rigoare, am urcat până sus, la intersecția dintre Durău și Tg. Neamț. Aicea ne-am oprit, să mai așteptăm niște prieteni care veneau de la Iași, ca să-ntregim grupul.

N-am stat degeaba, ne-am dus la o crâșmă de camionagii unde am comandat și am mâncat cea mai bună ciorbă de hribi, ever!!!

A fost atât de bună acea ciorbă că am și plătit-o!!! :D

Pe urmă, mai departe, drumul spre Durău, încă o intersecție și dă-i, spre Borșa, prin Vatra Dornei.

Am ajuns seara, spre noapte, la Borșa. Gazda ne aștepta și ne-am cazat, rapid, în pensiunea ce s-a dovedit a fi, de fapt, casa ei. Ne-am împrăștiat, care pe unde a vrut și ne-am băgat la somn, fiecare dintre noi visîndu-se un mic Schumacher de la atâta condus!

Nu mai vreau să vorbesc despre cazare: ne-a țepuit original ca pe niște gâște cărora le-a smuls tuleile. După ce a aflat ce slujbe avem, ne-a spus că, pentru noi, prețul este de triplu față de cel afișat pe net, că, deh, obrazu' subțire... Asta fiind în preziua în care trebuia să plecăm, până atunci refuzând să ne spună prețul, pentru că, ați ghicit, ”ne înțelegem noi”!

Aicea, eu am intrat în fibrilație, mă rad pe cap de vreo 20 de ani și i-am spus că obrazul meu e la fel de normal ca al tuturor clienților de i-a avut, că ceea ce crede ea c-ar fi obrazul este, de fapt, ceafa. Până la urmă am plecat cu un gust amar de acolo: nu i-am dat banii pe care ea îi voia dar, oricum, am dat mult mai mulți decât spusese pe pagina de net.

Bine, nu dau numele pensiunii, v-am spus că am fost acolo în anul 2009, de atunci și-or fi schimbat obiceiul.

Aceasta avea să fie singura neplăcere în acel sejur.

Da, Maramureșul este minunat, ăsta nu este un șablon, e trăirea mea sinceră!

Nici măcar n-am vizitat altceva decât ceea ce vizitează toată lumea, de fiecare dată când ajunge acolo: Cimitirul Vesel de la Săpânța, Săpânța Peri, Muzeul Maramureșului, Închisoarea de la Sighetul Marmației, Moisei, Cascada Cailor.

Cu chezășul n-am fost, că era Paștele și, na, era liber!

Noaptea de Paște am petrecut-o la Mănăstirea din Pasul Prislop și chiar am rămas impresionați de modul în care lumea a așteptat Lumina, de felul în care se participa la Slujba de Înviere, Când am plecat de acolo, spre Borșa se revărsa o mare de lumină!

Dimineața, în prima zi de Paște, ne-am hotărât să nu facem nimic, decât să stăm, să mâncăm și, da, să bem! Asta, din urmă, am hotărât-o noi, bărbații grupului!

Până la urmă, dornici să ne arătăm disponibilitatea pentru mișcarea în aer liber, ba chiar foarte liber, (a se citi s-au pus fetele cu gura pe noi, că, ce, am venit în Maramureș să stăm?), am plecat la Cascada Cailor. Despre această excursie povestitu-v-am aicea: vezi impresii, așa că nu mai insist. Voi, însă, puteți să citiți ce-am scris eu acolo și, dacă n-ați votat, faceți-o, negreșit. Apăsați ”Foarte Util”, nu vă zgârciți!

După ce ne-am intrat în mână, cu mersul pe jos, am plecat, a doua zi, spre Săpânța. Eu, unul, nu mă dau în vânt după Cimitirul Vesel, dar, musai, am fost acolo cu tot grupul! Până la urmă, am rămas câștigat, la biserica din cimitir vindea chestii artizanale o fată atât de frumoasă, de mi-a fost jenă s-o fotografiez! Plus că m-am gândit că mi-o iau peste bot de la vreo parte masculină de-și arogă cine știe ce drepturi asupra domnișoarei în cauză. Mă rog, nu voiam să mănânc buzat, așa că am renunțat la chestia cu pozatul în ceea ce o privea pe acea ființă! Dumnezeiască!

Săpânța Peri

De la Cimitirul Vesel am făcut, țup, 4 km în partea exact opusă și am ajuns la Mănăstirea Săpânța Peri. Ei, aicea se schimbă calimera! Această biserică are cea mai înaltă turlă din lemn din lume!

A vorbi despre bisericile din lemn maramureșene, altfel decât admirativ, înseamnă că ori te-ai lovit la cap, ori, mănânci de pe jos! Săpânța Peri este un mare obiect de mândrie moroșană și, extrapolând, românească!

Biserica a fost construită în 1766 și apoi, reconstruită în 1783. Are o înălțime de 78 de metri, fiind cea mai înaltă biserică, cu turlă din lemn, din lume. Ca și construcție este mai înaltă decât Statuia Libertății, ceea ce mă bucură, să știe americanii că nu-s ”nomber one” chiar la toate, în lume!

Legenda spune că biserica ar fi fost construită de un meșter, Ion Macarie. Acest meșter avea o femeie bețivă, care, până la urmă, din cauza băuturii, ar fi murit în șanț. De ciudă și de rușine, Macarie ar fi luat boală pe femei, motiv pentru care ar fi împărțit biserica în două, printr-un perete : femeile într-o parte, bărbații, dincolo.

Utilitatea acesteui perete nu cred că se justifică, bărbații, după ce termină actele de curaj, la crâșmă, se întorc, mielușei, acasă. Eu sunt bucuros, la mine în casă cântă radioul!

Monumentul Eroilor de la Moisei

La 14 octombrie 1944, trupele horthyste se retrăgeau din Ardealul ocupat pe nedrept, în urma Dictatului de la Viena, din 1940.

Pe Valea Izei., în comuna Moisei, au băgat, în două case din lemn, 31 de țărani români, ținuți prizonieri în lagărul de muncă de la Vișeu de Sus. După ce i-au închis în case, au tras prin pereți asupra lor, după care au incendiat și satul care era evacuat. Din cele 31 de victime, 29 au murit. Cadavrele au fost îngropate la două săptămâni, de către sătenii care s-au reîntors la casele lor.

Ulterior, a fost construit monumentul ce cuprinde 12 statui, din care două au chipuri de oameni, iar restul reprezintă măști maramureșene. Statuile au fost sculptate de către maramureșeanul Geza Vida. Fiecare mască ar avea un mesaj pentru trecători. Ansamblul statuar se află pe o platformă la care se ajunge urcând 44 de trepte, reprezentând anul în care s-a produs masacrul.

Sincer, am rămas impresionat de povestea pe care am aflat-o de la un profesor de istorie, din Borșa, care se afla acolo. Chiar cred că monumentul nu era pus în valoare cu adevărat. Pe multe dintre statui erau scrise cuvinte în ungurește și, cum nu știu limba, am spus și eu ”Ba, pe-a mă-tii!”

Închisoarea de la Sighetul Marmației

Această închisoare ce avea să devină Golgota multora dintre politicienii anticomuniști, a fost construită de către autoritățile austro -ungare, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

După venirea comuniștilor la putere, acest lăcaș de tristă amintire a devenit iadul pentru mulți dintre oponenții regimului comunist. Unii dintre ei au și murit aici, cel mai exemplificativ caz fiind cel al lui Iuliu Maniu, care a murit în 1953.

La fel ca și la Auschwitz, după ce vizitezi așa ceva, rămâi cu un sentiment de stupoare, neputând înțelege de ce oamenii ar putea face semenilor lor așa ceva?!

Foarte impresionant este grupul statuar din curtea din spate a închisorii, ”Cortegiul sacrificaților” al sculptorului Aurel Vlad. Și pereții care mărginesc aleea de acces spre spatele curții, unde sunt trecute numele celor care au fost condamnați și au executat pedepse acolo, doar pentru că erau anticomuniști.

Muzeul Maramureșean

Este un altfel de ”Muzeu al Satului”, el având exponate recuperate din zona Maramureșului. Este atât de real acest muzeu, încât te aștepți să te întâlnești cu oamenii locului, făcând diferite activități, pe lângă casele lor.

După ce vizitezi Închisoarea de la Sighet, chiar reface moralul!

Mănăstirea Bârsana

Am lăsat la urmă ceea ce îmi place mie, cel mai mult, în Maramureș, Mănăstirea Bârsana!

Nu cred că, în România, mai este vreo mănăstire care să fie atât de integrată în mediul unde a fost construită.

Ați văzut că am descris mai multe mănăstiri din zona Vrancei, unele de notorietate. Se pare că nu-mi prea iese chestia cu biserica, cred în Dumnezeu din toată ființa, dar, nu cred că religia mea este singura valabilă, nu cred că am dușmani în alte religii doar pentru că fac cruce și nu nu mai știu eu ce gest. Mă enervează cumplit construcțiile megalomane ale BOR și obligațiile de-a suporta cheltuielile acestor construcții de către oamenii necăjiți!

Mănăstirea Bârsana aduce celui care o vizitează, cel puțin mie, liniște și împăcare! Construcțiile alea nu deranjează nimic, sunt de acolo, DIN NATURĂ!

Am fost în SteffanDom, în Viena și în Domul din Milano, acolo te uiți ca la muzeu. Legătura cu Divinitatea, pentru mine, se realizează la Bârsana, firesc.

Mănăstirea nu are garduri impunătoare, Maramureșul nu are mănăstiri cetăți, ca în Țara Românească sau Moldova. Da, știu, aici turcii nu ajungeau în năvălirile lor, de aceea mănăstirea nu avea nevoie de ziduri și de creneluri.

Maramureșenii au fost, sunt și vor fi demni urmași ai dacilor liberi. Libertatea este dată de cerul ăla, albastru, de vântul care-ți bate în păr, ca flăcăului ,plecat la coasă ,din poeziile lui Coșbuc, care a trăit un pic mai jos de Maramureș. Și de turlele înalte ale bisericilor maramureșene. Turle care înțeapă cerul, care asigură semeția omului care se roagă, cu fața la Dumnezeu, ca om mândru ce se află și nu cocoșat, adus de spate, cu fața-n pământ!

Când aștepți cu mândrie ajutorul divin înclin să cred că acesta vine mai ușor!

Mănăstirea Bârsana este prea frumoasă ca să-i stric eu descrierea. Pozele pe care le-am făcut nu pot ascunde neîndemânarea fotografului dar, din locurile pe unde-am fost, îmi sunt tare dragi!

Până la urmă a ieșit un review extrem de lung, cred că v-am pierdut! Ăsta e păcatul meu, cel căruia îi place să vorbească!

Dar, despre Maramureș trebuie să vorbești, pentru că merită. Și, până la urmă, chiar folosindu-te de șabloane verbale!

Haidi, pa!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 06.11.14 19:20:42
Validat / Publicat: 06.11.14 23:33:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1598 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Lângă treptele Monumentului Eroilor de la Moisei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX [07.11.14 07:21:01] »

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

crismis [07.11.14 08:00:05] »

@căpcă1: Brava, bre! Pan' la urma, se pare ca ti-ai gasit vorbele, ceea ce a facut sa ma bucur maxim! Si nu, nu m-ai pierdut pana la sfarsit, cum sa ma pierzi, cand abia astept sa mai citesc ceva cu semnatura matale de capca1!...

... Cat despre nevasta, daca-i vorba de placut, io zic sa-i zici! Ai sa vezi, mananci si mata dupa aia o ciorba mai gustoasa!

Yersinia Pestis [07.11.14 08:08:58] »

@crismis: He, Maramureșul te poate face să-ți pierzi vorbele, ai fost, presupun, acolo și bănuiesc că înțelegi ce vreau eu să spun. Până la urmă a ieșit un review lung și blocat tot în șabloane, deh, se pare că ne-am făcut școlile prin aceeași perioadă.

cât despre ciorbă, în casa noastră, eu gătesc, orice, așa că, măcar cu papa, sunt asigurat!

Carmen Ion [07.11.14 08:21:28] »

@căpcă1 - "N-am stat degeaba, ne-am dus la o crâşmă de camionagii unde am comandat şi am mâncat cea mai bună ciorbă de hribi, ever!!! "

Păi da: mi-a zis şi mie mai de multişor o persoană umblată pe şoselele patriei că dacă ţi se face foame, să te opreşti la hanul/motelul/terasa etc. unde sunt strânse în faţă cele mai multe tiruri, că au mâncare ieftină şi bună. Tiriştii ştiu cel mai bine.

Yersinia Pestis [07.11.14 08:34:21] »

@Carmen Ion: După cum mă lăudam niște rânduri mai sus, știu să gătesc, așa că am recunoscut cu invidie succesul acelei ciorbe! Da, ai mare dreptate, sau, mă rog, cel de te-a învățat: camionagiii chiar știu despre mâncare, pentru că, la bani puțini vor mâncare bună și multă! Știu câteva crâșme de acest gen: la Mărășești (Restaurant Berthelot), la rm. Sărat, chiar la intrarea dinspre Focșani ("La Petrică", parcă îi spune, la Sebeș, nu știu numele, dar se servește cea mai mare și bună fasole cu ciolan. Bine, nu sunt cine știe ce lux dar, nici nu se mănâncă în vreo cocină. Mulțumesc că ți-ai pierdut timpul citindu-mi inepțiile!

Yersinia Pestis [07.11.14 09:49:51] »

@webmasterX: este O. K., mulțumesc!

puiutea [07.11.14 14:31:27] »

... "neputând înțelege de ce oamenii ar putea face semenilor lor așa ceva?! " Cum de ce? "Homo momini lupus"! Omul??? Singura ființă care omoară nu (numai) pentru a se hrăni, ci și din plăcere!

In altă ordine de idei, citit Cascadă cai/stop/apăsat "F/util"/Stop/mai așteptăm, fără stop, doar fără număr, fără număr!

Am uitat de Moisei, am uitat de Sighet! "Cine uită greșelile trecutului, e condamnat să le repete"! Poate și eu mă repet, tocmai să nu uităm și să repetăm.

Cât despre Bârsana... ce să mai zic! Monument în aer liber!

"cred în Dumnezeu din toată ființa, dar, nu cred că religia mea este singura valabilă, nu cred că am dușmani în alte religii doar pentru că fac cruce și nu nu mai știu eu ce gest" - FELICITĂRI pentru înțelegerea arătată credinței și credințelor!

Cât despre cârciumi ..... le-am notat, stai fără grijă!

Concedii multe și frumoase!

Yersinia Pestis [07.11.14 14:35:53] »

@puiutea: mulțumesc că-ți faci timp și citești ce scriu! Și, normal, pentru voturi! Bârsana este, va rămâne în sufletul meu, cred că acela-i Raiul!! Weekend plăcut!

puiutea [07.11.14 15:09:09] »

@căpcă1 - Nu sunt puncte suficiente pentru așa reviewuri! Iar de citit - eu să nu mă laud puțin?! - am luat-o de pe la 6 ani. Păcat că am reținut așa puține și am aplicat în viață și mai puține! Week end minunat!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, crismis, puiutea, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Maramureș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058176040649414 sec
    ecranul dvs: 1 x 1