ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.09.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Miracolul icoanelor pe sticlă de la Sibiel

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Veneam din direcţia Sebeş spre Sibiu şi la un moment dat în comuna Sălişte un indicator arăta că la 5 km, în Sibiel pe DJ106E se află Muzeul icoanelor pe sticlă. Nu auzisem de el dar fiind vorba de o distanţă atât de mică am zis că n-ar fi rău să-l vizităm.

Încă de la intrarea în localitate m-a mirat numărul mare de pensiuni dar mi-am explicat văzând inscripţionat pe un panou ˝sat turistic˝. Nu prea m-am lăsat convinsă pentru că faţă de alte localităţi în care peisajele frumoase te îndeamnă să nu mai pleci, aici nu erau cine ştie ce frumuseţi.

Am ajuns în faţa unei biserici înconjurată de un cimitir. Dealungul drumului erau parcate câteva maşini străine. Măi să fie! Îngrijitoarea bisericii ne-a spus că˝intraţi în clădirea nouă cu etaj, acolo sunt icoanele˝ dar că nu putem vizita biserica pentrucă se fac reparaţii şi cheia este la băieţi.

Biserica albă de piatră cu turlă înaltă având hramul Sfântei Treimi a fost construită în 1765 şi pictată în frescă. În ea au fost adăpostite primele icoane pe sticlă. Pictura pe sticlă este cunoscută din antichitate dar a luat avânt în Transilvania în sec. XVIII în urma unei minuni întâmplate la mănăstirea Nicula de lângă Cluj. La 15 februarie 1694 icoana Fecioara cu Pruncul a lăcrimat timp de 26 zile. Vestea s-a răspândit până departe si credincioşii au venit cu miile să vadă miracolul, mulţi dintre ei dorind să ducă acasă o amintire a acestei minuni. Localnicii au început să picteze pentru aceştia icoane pe sticlă cu chipul Fecioarei şi al Pruncului şi astfel în regiune a apărut acest meştesug practicat în timpul liber al ţăranilor.

Termenul german este Hinterglasmalerei adică pictură sub sticlă, nu pe sticlă. Pictura se realiza pe spatele sticlei, în oglindă, cu trăsături inverse, astfel că privind din faţă, imaginea să fie corectă. Iniţial se desena conturul cu o pensulă înmuiată în vopsea din cărbune apoi se umpleau spaţiile libere şi fondul cu culori. Uneori se lipea foiţă de aur sau de argint. Peste desen se aplica un lac protector de răşină de brad spre a fi ferită de umiditate şi un suport de placaj pentru rezistenţă. Culorile erau vegetale din ierburi, frunze, pământ- ocrul, iar ca lianţi se foloseau gălbenuşul de ou şi uleiul de in numit firnis. Cu timpul au apărut şi alte motive religioase înafara Fecioarei cu Pruncul iar arta picturii icoanelor pe sticlă s-a răspândit şi în multe arii ale Transilvaniei. Apar astfel icoane pictate la Scheii Braşovului, pe valea Mureşului, valea Sebeşului, Marginimea Sibiului dar şi în regiuni mai depărtate cum ar fi Banatul sau Bucovina. Fiind vorba de un meşteşug popular şi nu o şcoală cu canoane artistice stricte, fiecare zonă geografică şi-a pus amprenta proprie.

Iniţiativa realizării muzeului din Sibiel a aparţinut preotului paroh Zosim Oancea. După nouă ani de puşcărie comunistă în care l-a avut alături numai pe Dumnezeu, după alţi cinci de domiciliu forţat, în 1964 i s-a dat să slujească la o biserică dintr-un sătuc din judeţul Sibiu, în Sibiel. Părintele nu şi-a irosit zilele pe care le mai avea, ci şi-a dat un nou sens vieţii. Mai întâi a restaurat biserica din cimitir care era un monument istoric din sec. XVIII, apoi văzând că in casele oamenilor sunt nenumărate icoane pe sticlă i-a sfătuit şi îndemnat să le doneze ca să încropească un mic muzeu. Ca spaţiu era disponibilă o magazie veche din spatele bisericii.

Atunci s-a întâmplat un miracol. Graţie puterii de convingere, evlaviei şi umilinţei preotului, oamenii s-au despărţit de icoanele pe care le aveau poate de două sute de ani în casă şi le-au adus la muzeu. În scurt timp s-au adunat 200 de icoane.

Vestea înfiinţării acestei colecţii unice a ajuns la urechile specialiştilor din ţară şi din străinătate. În 1976, Consiliul Ecumenic de la Geneva a hotărât alocarea unort fonduri pentru realizarea unei clădiri care să adăpostească colecţia unicat (unii spun că e singura din Europa). Este din nou meritul părintelui Oancea care sub motivaţia unei acţiuni culturalea a obţinut aprobările necesare de la autorităţile statului ateu. În 1983 colecţia a fost instalată în actuala clădire cu două etaje.

Astăzi muzeul conţine peste 600 de icoane pe sticlă. Înafară de icoane pe sticlă, muzeul mai conţine costume naţionale, unelte, ţesături de casă, ceramică aşezate in camere decorate în stil popular. De mare valoare sunt câteva scrieri vechi printre care un exemplar din Biblia lui Serban Cantacuzino, o scriere slavonă din sec. XIV şi alte exponate de mare valoare. Părintele Zosima Oancea (1911-2005) se odihneşte în cimitirul din faţa muzeului.

Am scris la începutul reviewului că eu, ca româncă, nu ştiam de existenţa acestui muzeu dar la poarta lui erau câteva maşini străine. E mare păcat că nu ne cunoaştem ţara care aşa amărâtă cum e, cu puţini kilometri de autostrazi şi cu o promovare turistică absolut insuficientă, ascunde frumuseti de spirit şi cultură pentru care alţii stăbat mii de kilometri să vină să le vadă. În cursul timpului a fost vizitat de prelaţi ortodoxi, catolici şi protestanţi care au considerat, mai ales sub papa Ioan Paul al II-lea Sibielul drept centrul ecumenic de Est. Anual 15000 de vizitatori ii trec pragul. Dintre personalităţi a fost vizitat de prinţul Eduard Duce de Kent.

Programul de vizitare este de la 8 la 19 cu pauză de ½ oră la ora 13.30 iar tariful 4 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. Coordonate GPS: N 45.797212, E 23.887167


[fb]
---
Trimis de Michi in 15.09.14 18:46:15
Validat / Publicat: 15.09.14 21:15:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂRGINIMEA SIBIULUI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2041 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Exemplare rare de carte veche
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35750 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster
[15.09.14 21:14:27]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Safta Radu
[15.09.14 22:28:46]
»

Felicitari, superb review! In 2012 am vizitat muzeul de icoane pe sticla de la Sibiel, insa, la momentul respectiv, nefiind membru AFA, nu am avut posibilitatea sa scriu despre aceasta splendida colectie de icoane pe sticla.

webmaster13
[16.09.14 07:31:44]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

MichiAUTOR REVIEW
[16.09.14 08:14:03]
»

@webmaster13: Mulţumesc din suflet

Dan&Ema
[16.09.14 10:12:36]
»

Un articol superb!

Anul trecut am ajuns si noi la Sibiel, ca popas intermediar spre destinatia Maramures. Am stat atunci la PEnsiunea Printul Vlad unde am si postat amintirile. Baiatul gazdei, Vlad, ne-a dus peste dealuri pe un drum de el stiut, o scurtatura, de am iesit direct la langa muzeu si biserica.

Fiind seara, parintele, tocmai pleca si vanzand copii cu care am venit in vizita le-a oferit pere, apoi am multumit, iar parintele a plecat.

Am alergat prin curtea bisericii sa prindem inca deschis muzeul. Doamna vazandu-ne dornici sa vizitam, cu copiii dupa noi, ne-a permis accesul si ne-a oferit explicatii interesante. Spre penibilul situatiei, nu aveam cu noi niciun banut, dar doamna cunsocandu-l pe Vlad, a trecut peste. Am promis ca vom reveni cu banutii pentru bilete ceea ce am si facut ziua urmatoare.

Un muzeu exceptional!

Un review ca de multe altele ale Dvs - exceptional!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
buterfly*
[16.09.14 10:40:04]
»

foarte frumos! nu stiam de acest loc!

arru
[16.09.14 12:37:47]
»

Foarte frumoasa descriere Am auzit si eu de el si il aveam initial pe lista, doar ca dorinta nu s-a materializat. Dar Sibiul e aproape si sunt pensiuni frumoase in zona. Asa ca, poate, in curand

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[17.09.14 12:06:35]
»

@Michi:

…eu, ca româncă, nu ştiam de existenţa acestui muzeu dar la poarta lui erau câteva maşini străine.

Mai mult decât atât! Eu, ca româncă, am aflat de existenţa acestui muzeu de la un cetăţean străin.

Giovanni Ruggeri - jurnalist italian - a avut o activitate susţinută de promovare a icoanelor pe sticlă de la Sibiel. În articole, în prezentări turistice în străinătate, el a făcut cunoscut Sibielul şi comoara lui artistică găzduită în muzeul bisericii din sat. Desigur, meritul cel mare îi revine iniţiatorului acestei colecţii, preotul paroh Zosim Oancea, dar fără o promovare pe măsură această colecţie unică ar fi zăcut şi acum în anonimat.

Giovanni Ruggeri a scris şi o carte - "Icoanele pe sticlă din Sibiel" - care a fost editată în câteva limbi de circulaţie. Eu am avut bucuria să primesc această carte din partea autorului şi să o citesc înainte de a vizita muzeul, aşa încât am înţeles prezentarea ghidei mult mai uşor şi mult mai bine. O mulţumire în plus unui cetăţean străin care promovează o valoroasă părticică din ţara noastră!

MichiAUTOR REVIEW
[17.09.14 16:38:00]
»

@iulianic: citisem în reviewul postat de tine că ai primit cartea şi asta te-a determinat să vizitezi muzeul. Avem o promovare turistică execrabilă. Doar două indicatoare minuscule la muzeul icoanelor pe sticlă, alte două şterse la Abaţia cisterciană, tot aşa la Schitul rupestru. În acelaş timp păstrăvăria Albota îţi zgârie ochii cu panouri enorme din ambele sensuri de mers. Consiliul Local sau cine e responsabil, ce face? Doar se opreşte o cotă din valoarea biletelor de intrare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[28.11.22 09:38:23]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeul de icoane pe sticlă 'Preot Zosim Oancea'» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Mărginimea Sibiului]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
arru, buterfly*, Dan&Ema, iulianic, Michi, Safta Radu
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul de icoane pe sticlă 'Preot Zosim Oancea' [Sibiel]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061771869659424 sec
    ecranul dvs: 1 x 1