ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.08.2010
DE kmy
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Jilava [IF]
ÎNSCRIS: 08.09.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Sibiel - Muzeul de icoane pe sticla Pr. Zosim Oancea

TIPĂREȘTE

Muzeul de icoane pe sticla Pr. Zosim Oancea de la Sibiel

Crezand ca am gasit o varianta de drum mai scurta spre Cisnadie, plecand de la Sebes, am ajuns in localitatea Sibiel. Am fost impresionati de aceasta localitate, pentru ca aproape fiecare casa vedeai ca este pensiune agroturistica.

Am oprit in fata bisericii care era foarte inalta si toata zugravita in alb. In spatele bisericii era muzeul de icoane. Nu stiam absolut nimic despre el, iar explicatiile de la fata locului si frumusetea icoanelor mi-au mai imbogatit cunostintele.

Parintele Zosim Oancea, fondatorul acestui muzeu, vazand icoanele in casele enoriasilor, s-a gandit sa le propuna sa le doneze si sa alcatuiasca o colectie pe care sa o poata vedea mai multa lume. Astfel, acum, muzeul adaposteste 600 de icoane, una mai frumoasa ca alta. Icoanele sunt ordonate pe mai multe sectiuni din mai multe zone ale tarii. Astfel poti vedea:

- icoane din Nicula si Transilvania de nord

- valea Muresului,

- zona Fagarasului,

- zona Brasovului

- zona Marginimii Sibiului,

- valea Sebesului si Alba Iulia

- zona Banatului

- zona Bucovinei.

Am fost impresionata cand ni s-a povestit ca in zestrea tinerelor de maritat trebuiau sa existe si 12 icoane pe sticla, printre care nelipsita Fecioara cu Pruncul, simbol al binecuvantatei fecunditati. Tot aici am vazut pentru prima oara o icoana ce-o infatisa pe Maica Domnului alaptand. Cred ca sunt foarte putine astfel de icoane.

Cel mai mult mi-au placut icoanele din zona Fagarasului si in special o icoana cu Maica Domnului Indurerata. De aceasta icoana, familia Lalu din Sibiel era foarte atasata si nu vroiau sa o doneze. Intr-un sfarsit propietara a cedat, dar in fiecare dimineata, inainte de a pleca la lucru femeia trecea sa se roage dinaintea Maicii ,,sale”.

Mi-a placut asa de mult, incat cand am ajuns la Sibiu, la un targ etnografic am colindat pe la toti cei ce expuneau icoane pe sticla si am cautat una asemanatoare. Icoana aceea imi staruia in minte si vroiam neaparat sa o am. Dupa o negociere intensa am luat-o la un pret de 400 roni. Am atasat fotografia ei alaturi.

Icoanele pe sticla sunt o marturie vie a simtirii lui Dumnezeu si totodata o expresie a sensibilitatii spirituale a poporului nostru, pentru care icoanele au fost mangaiere si sprijin.

,,Icoana coboara cerul pe pamant prin frumusetea cea de sus cuprinsa in imaginea personajelor sfinte si deschide o fereastra spre divinitate, prin care credinciosul privind se apropie de Cel cu care se afla in dialog si de la care asteapta mijlocire. Icoana exista ca originalul nu poate fi prezent” - I. P. S. Dr. Laurentiu Streza Mitropolitul Aradului Ardealului.

Pe lângă icoanele pe sticlă, Muzeul Pr. Zosim Oancea adăposteşte şi cateva carti bisericesti vechi – printre care un text liturgic slavon din secolul al XIV-lea, Noul Testament de la Belgrad, un exemplar rar al Bibliei lui Şerban Cantacuzino.

Tot aici mai poti vedea şi obiecte de artizanat local (vase de ceramică, mobile vechi, obiecte tradiţionale de uz casnic, ţesături brodate cu motive populare.

Intrarea la muzeu a fost 10 roni si se percepea si o taxa de 10 roni pentru fotografiat, pentru care acum imi pare rau ca nu am achitat-o.

Fiecare colectie ne-a fost frumos prezentata de o doamna ce punea mult suflet si pasiune in tot ce facea.


[fb]
---
Trimis de kmy in 19.08.10 09:16:51
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3925 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kmy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 icoane pictate sub sticla
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5100 PMA (din 9 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

krondia*
[19.08.10 11:20:00]
»

Icoanele din Ţara Făgăraşului sunt foarte frumoase. Am moştenit şi noi de la bunici o frumoasă icoană pictată pe sticlă cu Sfântul Gheorghe călare pe cal omorând balaurul. Frumoase fotografiile, în special icoana care ţi-a rămas la suflet. Am remarcat şi poza 8 unde casele au poartă de lemn, cum era odinioară, din păcate acestea au fost înlocuite în multe gospodării cu porţi din tablă, mai practice dar nu atât de frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abbilbal*
[26.09.10 10:01:57]
»

O informaţie foarte utilă pentru cei care călătoresc în zonă. Nu ştiam de existenţa acestui muzeu care, după cum arată fotografiile, are exponate forte frumoase.

Şi cum frumosul la frumis trage, am acordat un FB care a tras după el un SB.

Admin
[05.10.11 08:34:06]
»

Mutat, la reorganizare, in rubrica "La pas prin Marginimea Sibiului" (creata intre timp pe site)

abbilbal*
[05.10.11 09:10:28]
»

In conţinutul articolului s-a strecurat o mică mare sminteală. IPS Dr Laurenţiu Streza nu este mitropolitul Aradului ci mitropolitul Ardealului, iar Mitropolia îşi are sediul la Sibiu, deci la oarece distanţă de Arad.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[05.10.11 09:13:52]
»

Corectat greseala semnalata, multumiri @abbilbal. Imi pare evident ca era o greseala de tastare, neintentionata.

webmasterX
[28.11.22 09:39:35]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeul de icoane pe sticlă 'Preot Zosim Oancea'» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Mărginimea Sibiului]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abbilbal*, krondia*
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul de icoane pe sticlă 'Preot Zosim Oancea' [Sibiel]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04167103767395 sec
    ecranul dvs: 1 x 1