ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.05.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 6 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Refugiati-va din cotidian !

TIPĂREȘTE

Bulgaria este una dintre cele mai vechi state din Europa, care de-a lungul istoriei sale multi-seculare, a trecut prin perioade de ascendenta. Situata la rascruce de drumuri importante, ce leaga Estul de Vestul lumii, Europa de Asia, istoria milenara a lasat numeroase monumente preistorice, din epocile tracilor, romanilor, monumente arheologice ale epocii antice tarzii si ale epocii medievale, ce constituie o dovada pentru istoria lunga a acestor tinuturi.

Situat la 20 de kilometri de al doilea port al tarii, Burgas, Nessebar-ul este renumit pentru o asemenea destinatie turistica, cu monumente grandioase incluse in Patrimoniul UNESCO, vestigii ale culturii bulgare, considerat orasul cu cele mai multe biserici din lume raportat la numarul de locuitori.

Ce-i drept, orasul are si o zona noua, unde infrastructura turistica s-a dezvoltat mult in ultimii ani, cu hoteluri moderne, restaurante si discoteci, unde fiecare isi poate gasi un local pe placul sau.

Turistii care ajung aici se pot bucura de plajele din Sunny Beach, loc in care mi-am petrecut sejurul (vezi impresii), statiune situata la doar 5 kilometri.

Zona veche aflata pe o peninsula, mi-au confirmat detaliile logistice scrise de multi colegi din comunitatea noastra si doar curiozitatea istorica a acestui oras, m-a facut sa-mi petrec prima vacanta in tara vecina.

Am fost atras de orasul vechi ce ne ofera un caleidoscop de privelisti, admirand o parte din bogatiile istorice ale Europei, de la vestigii antice la bazare pitoresti, de la strazi pietruite inguste la restaurante si bodegi ce va delecteaza toate simturile papilelor gustative, de la micile piete, la casele traditionale construite din piatra si lemn.

In orice moment te simti in Lumea Veche, iar dupa ce-i treci pragul orasului cu atmosfera romantica, fiecare metru patrat va este dedicat!

Traseul:

Din statiunea Sanny Beach am facut 10 minute cu masina pana-n Nessebar (vezi trafic: google.ro/maps/dir/Sunny+ ... d42.6601365!3e0), facand sensul giratoriu pe langa un atractiv parc acvatic numit, Pirates of the Caraibbean.

De la sensul giratoriu, am tinut-o drept pe strada Хан Крум pana la peninsula, spre strada Mesembria, nume dedicat originii orasului.

-

Despre istoria acestui orasel s-a tot scris pe acest site, astfel ca va invit sa facem o calatorie in timp, in mod succint si sa dezlegam impreuna o parte din tainele si frumusetile ascunse acestui muzeu in aer liber.

Inca de la intrare ne-a intampinat un element traditional care a adus renume, asezat pe un postament din piatra, moara de vant din lemn este situata pe fasia ingusta ce leaga zona noua de orasul vechi.

Pe partea dreapta a sensului de mers, se gaseste un alt simbol ce-l are ca model pe cel de-al zecelea patriarh dupa Adam, conform Genezei. Grupul statuar il reprezinta pe Noe, nume ce in ebraica ar insemna liniste si mangaiere, asezat intr-o ambarcatiune, ce tine intr-o mana o cruce si-n cealalta un porumbel. Toate aceste simboluri este o prefigurare a bisericii cu mesaje biblice de o mare actualitate in vremurile noastre, venind ca un strigat de desteptare, in care porumbelul salveaza omenirea, dand nastere unui nou inceput.

Situate pe latura stanga, ruinele de la intrare in orasul vechi, evoca milenii de straduinta medievala in arta fortificatiilor, cetatea fiind una dintre cele mai importante in timpul Imperiului bizantin, patrimoniul sau arhitectural fiind imbogatit si de dominatia otomana. Candva zidurile cetatii inconjurau orasul, punand stavila navalirilor vrajmase.

Vis a vis de Muzeul de arheologie, situata langa bazar pe partea dreapta se gaseste prima parcare, ce taxeaza cu 3 leva /ora pentru autoturisme, cu 3,5 leva pentru micro-bus si 10 leva pentru autobus.

Muzeul arheologic cuprinde relicve si exponate din epoca tracilor, o comoara constituita de monezi din argint antice grecesti, vase din ceramica si bronz descoperite in complexul de morminte al Mesembriei. Intr-o alta sala numita ,,Bizantul in Bulgaria'', se gasesc amfore si statui dedicate divinitatilor si placa funerara a printesei bizantine Mataisa Cantacuzina.

O impresionanta colectie de icoane, realizate in secolul al XIII-lea sunt expuse intr-una din cele patru sali ale muzeului, care percepe 4 leva pentru vizita sa, intre orele 09:00-19:00.

-

Mi-am continuat periplul pe langa strada Angelo Roncalli, nume dat in onoarea Papei Ioan al XXIII-lea, apreciat la data de 25 decembrie 1934 cu titlul Arhiepiscop de Messembria, binecuvantand orasul intre anii 1925-1934.

Aproape de terminalul pentru navigatie, loc in care se pot face plimbari pe litoralul Marii Negre, am remarcat o a doua parcare pazita cu preturi simtitor mai ieftine, astfel ca, pentru 2 leva puteai stationa 4 ore, iar pentru 8 leva /24 de ore.

Am urcat treptele spre restaurantul Kapitanska Sreschta, unde orice turist face o sedinta foto langa cei patru manechini marinari, ce stau asezati la o masa, imitand o conversatie cu iz aventuros. In general, trendul marinaresc prin asocierea nuanţelor de bleumarin sunt la ,,timona'' acestei zone.

-

Ruinele zidului de cetate din partea de sud-vest, este o parte a sistemului de fortificatiii a Messambria - Messemvria sau ulterior cunoscut ca fiind, Nessebar. Cea mai mare parte a sa s-a scufundat in mare datorita eroziunilor, a evenimentelor de ordin istioric sau a calamitatilor.

Zona protejata a peretelui era compusa din doua parti ( ,,opus mixtum''), lung de aproximativ 40 de metri, cu o înaltime maxima de 7 metri.

Turnurile dreptunghiulare au fost construite în fata zidului, acum sunt doar doua pastrate, iar cel de-al treilea se afla în mare. Acestea erau legate de o poarta, cu deschidere spre portul din sud, loc unde se facea aprovizionarea in cetate si se indeletniceau practici comerciale.

Construita din nise arcuite in stil bizantin, deasupra ei se putea circula pana pe istm-ul peninsulei.

De mentionat ca, principalele sapaturi si cercetari au avut loc intre anii 1975-1978, mai tarziu, in 1983 fiind conservate si restaurate.

-

Biserica Sfantul Ioan Aliturghetos (nesfintita)

Lacasul de cult in forma de cruce a fost ridicat in secolul al XIV-lea, avand o arhitectura rara pentru acea perioada in constructiile religioase, cu doua intrari in partea de nord, respectiv in partea de sud.

Biserica are o lungime de 18,5 metri si o latime de 10 metri, iar baza din mijloc este sustinuta de patru coloane in forma de cruce galica. Interiorul mai poarta urme de loje mici din piatra si nise cu diferite forme geometrice, in care erau asezate diferite obiecte de cult.

Zidurile sunt construite din piatra si caramida, tesand in timp, multe mituri si legende urbane.

Una dintre ele, explica nesfintirea locului, deoarece spre finalul constructiei ei, unul dintre muncitori a cazut de pe schela si a murit. In canoanele bisericesti s-a considerat un semn de rau augur, astfel ca preotii nu au slujit niciodata acolo.

Din pacate, a fost afectata serios in urma mai multor cutremure, ultimul din anul 1913 a dus la prabusirea acoperisului.

-

Urcand pe strazile inguste, pietruite si pline de bazaruri cu diverse suveniruri, am poposit la Biserica Sfantul Stefan.

Biserica are mare valoare artistica si documentara iar pentru vizitarea ei se percepe o taxa de 5 leva pentru adulti si 3 leva pentru copii, plus inca 4 leva pentru fotografiere sau filmare.

De fapt de aici, incep taxele pentru biletele combinate, astfel ca:

-pentru vizita facuta in muzeele arheologic si etnografic, bisericile Sfantul Stefan, Hristos Pantocrator si Sfantul Spas, se plateste 12 leva /adult si 6 leva /copil;

-o vizita la muzeul arheologic si doua biserici la alegere, iti scoate din portofel 10 leva/adult si 5 leva/copil;

-combinatia dintre muzeul arheologic si biserica Sfantul Stefan, te duce undeva la 8 leva/adult si 4 leva/copil.

Restaurarea resedintei episcopului orasului, se datoreaza fundatiei ,,Leventis'', care intre anii 2005-2009, a reconstruit respectand forma initiala.

Interiorul pastreaza in naos, toate frescele, icoanele si elementele fontane originale din secolul al XV-lea.

Coloanele romane din piatra si caramida a acestei bazilice din secolul al XII-lea, emana originalitate si culoare, fatada transmite bogatie in ornamente, mai ales cea din partea de est.

-

Biserica Cristos Pantocrator

Fara indoiala, datorita conservarii sale, aceasta bazilica mi-a atras atentia!

Datand inca din secolul al XIV-lea, lacasul de cult a fost construit pe un perimetru de 16 metri lungime, pe 7 metri latime.

De-a lungul timpului a avut rolul de a mentine în stare de echilibru, urcusul duhovnicesc catre împartia cerurilor. In zilele noastre, spre inchinare, trebuie sa scoti din buzunar 3 leva /adult si 2 leva pentru copil.

Interiorul domului are forma de cruce si pronaosul ce precede intrarea in altar este ornamentat de trei nise.

In centru se deschide o cupola octogonala impunatoare, sustinuta de patru piloni semi-circulari. Pe exterior este bogat impodobita cu ceramica smaltuita in culori galben-verzi, de forme geometrice diferite.

Inainte de cupola se gaseste clopotnita, ornamentata de coloane bizantine in alb si rosu (datorita caramizilor), sustinute de doi piloni dreptunghiulari.

De mentionat, expozitia de harti vechi ale peninsulei Nessebar, dintre secolele IV-XIX, gazduita de lacasul de cult.

Am urmat calea pietruita prin muzeul viu, cu case traditionale de un etaj, construite din piatra si lemn. Locuite si azi, in capatul lor se gasesc gradini cu omniprezenta planta bougainvillea, cu flori purpurii, rosii, albe, portocalii si chiar... bicolore. Impresionantele flori adauga culoare fiecarui coltisor, in curti, parcuri, terase... pe fundalul Renasterii bulgaresti.

Astfel, in boemia mea, am ajuns la muzeul etnografic ce contine o expozitie a Nessebarului din perioada secolelor XVIII - XX.

Capatul strazii Messambria, ne-a condus spre restaurantul Emona, renumit pentru specialitatile variate de carne de miel, pui, porc si vită - toate la gratar, mancaruri veganiste, peste, delicatese de mare si vinuri special selectate.

Meseanul este privilegiat de o mini gradina botanica, cu o multime de flori exotice ce inconjoara o multitudine de fantani si piscine. Terasa iti ofera un frumos peisaj al litoralului bulgaresc, apa marii oglindandu-se in siajul valurilor facute de navele de croaziera.

Perpedes am urmat traseul ulitei Rusalka, printre aceleasi case traditionale, unele avand la baza magazine cu suveniruri, pana la intersectia strazii Ivan Assen al II-lea. In dreptul restaurantului Stariat Kaviak (СТАРИЯТ КАВАК) am observat o monumentala constructie...

Biserica Sfanta Sofia

Sediul vechii episcopii se evidentiaza ca fiind cea mai veche (secolul V) si cea mai mare constructie din Nessebar.

Construita in centrul orasului vechi, pe locul unui templu grecesc dedicat zeului Apollo, conducatorul muzelor a inspirat arhitectii vremii, zamislind o impunatoare bazilica cu o lungime de 19 metri, pe o latime de 13 metri.

Fostul complex rezidential al epicopului, ni se infatiseaza fara acoperis, cu cinci segmente la baza, de o parte si de cealalta, naosul central avand o latime de 9,3 metri ce se incheie cu o absida mare, in interiorul careia se afla trei nise cu influente arhitectonice romane.

Adanciturile din zid in forma de arcada, au devenit in zilele noastre, loc de imortalizare a turistilor pe ,,pelicula'' HD a camerelor video si a foto-aparatelor digitale.

Aparitia bisericii in secolul al IX -lea, clasica pentru perioada crestinismului, a inclus biserica in hramul Sfintei Sofia, ocrotitoare a mamelor si cea plina de intelepciune.

Ca o mica legenda locala, se spune ca toate fetele botezate cu acest nume, au fost harazite de catre Dumnezeu cu judecata inteleapta.

Mi-am calauzuit pasii spre strada Mitropolitska, pana aproape de un anticariat ce comercializeaza o gama larga de obiecte vechi, de la narghileaua orientala, la arme taioase lungi de otel, de la monezi la instrumente optice si asa mai departe...

Aproape de acesta unitate comerciala de moda veche, se gaseste biserica Sfantul Ispas.

Biserica Sfantului Spas

Bisericuta dedicata personajului mitic ce a asistat la Inaltarea Mantuitorului se face praznuit in naosul cu doua abside semicirculare, construit în anul 1609.

Interiorul este compus din catapeteasme impodobite cu icoane vechi de la inceputul secolului al XVI-lea, cele mai valoroase opere fiind reprezentate in partea de est a sanctuarului.

Picturile murale conservate sunt foarte pretioase, reprezentand scene din viata lui Isus si sfanta sa mama.

Piatra funerara a printesei bizantine Matthaisa Cantacuzena Palaiologina a fost pastrata aici de-a lungul veacurilor, odihnindu-se in cele din urma in muzeul arheologic.

Intrare: 4 leva/adult, 2 leva /copil.

Dominat de altare si opere valoroase, m-am infatisat langa zidurile cladite numai din piatra a unei noi biserici, din cele 40 ale peninsulei.

Biserica Sfantului Ioan Botezatorul

Conform standardelor vremii, aceasta biserica se identifica cu cele trei nise la altar si in mod inedit se evidentiaza cu o cupola de forma cilindrica intr-o simbioza a vechii arte romane, o conceptie a bastinasilor romanizati, care pun in contact cultura apuseana cu cea bizan­tina.

A fost construita la inceputul secolului al al XlV-lea, interiorul fiind zugravit cu chipurile ctitorilor, realizari ale iconografilor vremii.

Avand o lungime de 16 metri si o latime de 6,7metri, dispune de un perete despartitor in interior, partea centrala este sustinuta de patru piloni semi-circulari, suport pe care-l regasim la mai toate lacasele de cult.

Biserica Sfanta Paraschieva

Inaltata in secolul al XIII-lea pe locul unui alt templu grecesc dedicat zeitei frumusetii si a iubirii, Afrodita, biserica dispune de o arhitectura simplista bazata pe un singur corp si o absida poligonala.

In exterior fatada epateaza prin constructia antablamentului impodobit cu creneluri si arcade in stil bizantin, de jur-imprejurul sanctuarului.

---

Am fost trezit la realitate de icnetele de oboseala a celui mic, (D'Artagnan-ul site-ului!) si astfel n-am reusit sa ajung la alte biserici, precum: Sfantul Todor (sec. XIV), Sfintii Arhangheli Mihail si Gravril (sec. XIV), Sfantul Ilie sau Biserica Sfintei Fecioare din aceeasi perioada, si asta ca sa numesc numai cateva dintre monumentele grandioase care au dus la includerea Nessebar-ului in patrimoniul UNESCO.

A fost o experienta spirituala, ce ascunde o istorie pe care n-o s-o cunoastem niciodata cu adevarat!

Vacante frumoase, oriunde si oricand!


[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 21.05.14 16:12:46
Validat / Publicat: 21.05.14 20:32:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Burgas ,Sanny Beach , Sveti Vlas , Nessebar , Obzor , Varna, Balcic , Cap Kaliakra

VIZUALIZĂRI: 4007 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Cei patru... marinari!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster
[21.05.14 20:32:24]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

traian.leuca †
[21.05.14 21:03:57]
»

Excelenta descriere a unei destinatii turistice, pe care am ratat-o anul trecut "la mustata".

Desi aveam aici o rezervare de trei zile, nu am putut sa refuz un prieten care m-a rugat sa-l insotesc cam in aceeasi perioada la Nisipurile de Aur. Citind acest frumos review mai ca-mi vine sa fac o rezervare in aceasta zona de litoral al vecinilor nostri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[21.05.14 21:12:07]
»

@webmaster:

Multumesc, web!

Michi
[21.05.14 22:37:46]
»

Superbooonus meritat!

Dabator
[21.05.14 23:32:17]
»

@Marian Preda: Ca să folosesc o expresie la modă acum (printre puștani): Moamă!!!

Acum vreo 5 ani era "super".

Acum vreo 10 ani era "cool".

Acum vreo 15 era "marfă".

Chiar nu-mi aduc aminte cum se spunea când eram eu adolescent.

Acum este excepțional ca de obicei.

Mulțumesc pentru lectură!

Am spus că dacă mai merg vreodată la bulgari pe litoral va fi la Nessebar. Acum sunt sigur.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[22.05.14 10:39:31]
»

@traian. leuca:

Iti multumesc pentru cuvitele frumoase, pe care mi le adresezi de fiecare data!

Sincer, imi pare tare rau ca ai ratat aceasta destinatie, iar Nessebar-ul, Cap Kaliakra si Balcic-ul, zone de referinta istorica, au fost polii pozitivi care m-au atras in prima vacanta in tara vecina.

Cat despre ,,ratari la mustata'', am si eu regretul de a nu vizita biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, in care vizitatorii pot urca pana-n clopotnita pe o scara in spirala si de asemenea, bisericuta Sfantul Todor si a Sfintei Maria, care, spre rusinea mea, nu am localizat-o...

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[22.05.14 10:42:29]
»

@Michi:

Mama Michi, cum as putea sa va rasplatesc, decat sa va port la rangul inimii mele!

Multumesc!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[22.05.14 11:35:31]
»

@Dabator:

Intr-adevar, merita sa vizitezi cele 24 de hectare ale peninsulei pentru a doua oara!

Orasul vechi se gaseste la o inaltime de 15 metri de mare si-ti ofera peisaje... grecesti.

In materialul meu, am insistat asupra parcarilor, deoarece am asistat la ridicare de masini romanesti, in locuri in care panourile te avertizau de aceasta restrictie!

Amenda este de 160 de leva, plus transportul masinii... cam, tot la acest ,,scor'', ca sa nu discutam de taxiul care iti contorizeaza 4 leva, per kilometru ca sa ajungi la destinatie!

Vacante frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
chivuoana
[15.05.15 11:44:53]
»

@Marian Preda - Buna,

noi plecam maine spre sunny beach... vroiam sa te intreb daca tu ai fost in mai... cum a fost vremea, e pustiu sau vedem si alti oameni... multumesc frumos

oana

maria55 †
[15.05.15 12:08:36]
»

@chivuoana, pentru ca...

... "am fost acolo"... pe urmele lui @Marian Preda... in mai anul acesta, indraznesc sa-ti raspund (si) eu!

Nu era pustiu, ba chiar destul de aglomerat, insa trebuie sa tii cont de faptul ca am fost in perioada 01-06mai, iar vremea a fost destul de buna! Adica pe 04-05-06 mai se facea plaja la piscina!

Se mai lucra inca in statiune in vederea deschideri tuturor teraselor, insa erau suficient de multe unde aveai posibilitatea sa-ti cheltui bugetul!

Cat despre Nessebar, unde am purces cu autobuzul (1,30leva/sens)... era cam cum ar fi in luna iulie in Eforie Nord

Concluzie; nu era pustiu deloc... asa ca drum bun si vacanta frumoasa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
chivuoana, Dabator, maria55, Marian Preda, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Nessebar:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059958934783936 sec
    ecranul dvs: 1 x 1