90149 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Nessebar

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
29.09.2018
DE
Avatar msnd
--- M ---
vârsta > 60 ani
DIN București
înscris/ă în 05.07.13
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
30 leva, cost a două bilete combinate
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Istoria unui oraș într-o clădire - Muzeul de Arheologie, Nessebarul Vechi


Urmare de aici

Inclus în lista celor 8 muzee ce se pot vizita cu unul din biletele combinate, Muzeul de arheologie, Nessebarul Vechi este, după părerea mea, cel mai complex, cel mai complet, cel mai bine organizat dintre celelalte, cele amenajate în interiorul unor vechi biserici. Muzeul este amplasat într-o clădire, special realizată în acest scop, în 1994, localizată pe partea dreaptă, după trecerea prin poarta principală din zidurile vestice. Până la acea dată, muzeul a fost adăpostit în Biserica Sfântul Ioan Botezătorul. Cunoscând spațiul de acolo, cred că nici 10% din actualele exponate nu puteau fi prezentate.

Clădirea actualului muzeu, cu o formă aproximativă a literei „L”, cuprinde patru săli de expoziție și un vestibul. Intrarea în muzeu se face prin intermediul vestibulului, amplasat la intersecția celor două laturi ale „L”-ului, pe latura mică. Aici se află casa de bilete, câteva panouri, și două vitrine cu diverse lucruri de vânzare, de la ghiduri la magneți. Pe panouri îmi atrage atenția un colaj de fotografii care, după părerea mea, redau imagini ale peninsulei de pe la începutul secolului al XX-lea.

Prima sală expozițională este în dreapta vestibulului, și ocupă restul laturii mici a „L”-ului. Trebuie să recunosc faptul că am ajuns în Nessebar, complet nepregătit cu privire la istoria sa. De aceea, rămân surprins de denumirea sălii: „Messambria și Tracii”. Deși numele este scris în limba bulgară, nu a fost greu de tradus. Dar, lămurirea a venit de la un panou explicativ scris și în engleză. Messambria a fost numele antic al actualului Nessebar și a fost fondat la sfârșitul mileniului al II-lea înainte de Hristos de către tracii conduși de regele Melsa. Mai târziu, Strabon îi explică numele ca fiind „Orașul lui Melsa”. Se pare că în limba tracă, „bria” înseamnă oraș. Ideea se regăsește și pe „Stela Juliei, fiica lui Nikios”, care, chiar dacă datează din perioada romană, secolul al II-lea după Hristos, pentru acest motiv este expusă aici.

Din perioada tracică au rămas puține urme, având în vedere mileniile de construcții ulterioare. Un strat de pământ de circa 5 – 8 m grosime acoperă în prezent acea perioadă. Exponatele din această sală, cele mai vechi, sunt niște ancore de piatră găsite în zona celor două porturi ale peninsulei, și datate ca fiind din secolul al XII-lea înainte de Hristos. Acestea ocupă o bună parte din suprafața sălii. Pe conturul sălii sunt mai multe vitrine, panouri explicative bilingve, sau exponate. Remarc aici mai multe vase ceramice, mai mult sau mai puțin întregi, datate secolul al V-lea înainte de Hristos, sau un tezaur de monede de argint din secolul al II-lea înainte de Hristos, atribuit tracilor, dar care imită „tetradrahmele insulei Thasos”. Foarte reușită, după părerea mea, este și statuia unui leu, sculptată în marmură și datată în secolul al IV-lea înainte de Hristos.

Cel mai important exponat al acestei săli este o placă de marmură ce conține un „decret în onoarea liderului trac Sadala”, datată în secolul al III-lea înainte de Hristos, găsită în Messambria. Acest monument a furnizat cercetătorilor informații bogate privind relațiile dintre grecii și tracii vecini în această zonă.

Celelalte săli expoziționale sunt amplasate în latura lungă a „L”-ului, trecându-se din una în alta. Mi se pare ciudat dar biletul de intrare se validează abia aici. Validarea se face electronic, dar sub ochiul vigilent al unui „cerber”. După ce codul de bare este citit, se trece prin niște turnichete. Și mai ciudat este că operația se repetă și la ieșire, care se face prin același loc. Încă un aspect ciudat, deasupra turnichetelor este înscrisă denumirea ambelor săli care urmează, tot numai în limba bulgară, respectiv „Messambria antică” și „Nessebarul medieval”. În fapt, în întreg muzeul, textele în limba engleză, destul de bine prezente la exponate, nu acoperă nici 50% din panourile explicative.

A doua sală cuprinde exponate din perioada secolelor al VI-lea – al II-lea înainte de Hristos, când peninsula a fost colonizată de grecii din Megara, aceasta ajungând o adevărată „metropolă (polis) pontică”. Cele mai multe sunt sculpturi ce ilustrează viața administrativă, cea spirituală sau culturală, precum și legăturile comerciale ale Messambriei.

Un întreg colț al încăperii adăpostește mai multe stele funerare. Sunt surprins că toate sunt identificate, persoanele cărora au aparținut având un nume și o descendență, deși eu nu prea identific un text pe ele care să le identifice. Cu excepția uneia, pe care, cu puțină bunăvoință, aș fi putut să o descifrez și eu.

Pe un perete alăturat, două basoreliefuri, nu foarte mari, îmi atrag atenția. Sunt cele ce ilustrează activități administrative, personalități ale Messambriei onorând zeități sau eroi locali. Amândouă sunt datate în secolul al II-lea înainte de Hristos. În centrul sălii remarc o vitrină cu mai multe vase din bronz, decorate cu diverse ornamente în relief. Sunt datate în secolul al IV-lea înainte de Hristos. Pe raftul de jos al vitrinei remarc un mic cal de bronz, căruia îi lipsește o porțiune din spate. Seamănă perfect cu un exponat, dar care este mult mai mare, pe care l-am văzut în „Musei Capitolini” din Roma, datat cam din aceeași perioadă.

O altă vitrină adăpostește o serie întreagă de mici sculpturi în marmură, din secolele al IV-lea și al III-lea înainte de Hristos. Sunt capete de oameni, mai mari sau mai mici. Îmi este greu să mă pronunț dacă sunt fragmente de statui, sau aceasta este forma lor inițială, dar este de remarcat acuratețea detaliilor, la fiecare în parte.

Aceeași acuratețe se regăsește și în alte două vitrine cu statuete din teracotă, datate, și ele, în secolul al IV-lea înainte de Hristos. Una din vitrine adăpostește un bust și mai multe capete de femei, iar în a doua se găsesc mai multe fragmente de statuete ce o înfățișează pe zeița Afrodita.

Găsim, apoi, o vitrină cu aur. Sunt bijuterii găsite în necropolele din Messambria, datate în secolele al IV-lea și al III-lea înainte de Hristos. Dar cel mai frumos exponat, după părerea mea, este o vază de dimensiuni apreciabile, ce ocupă singură o vitrină. Ceea ce o face de apreciat nu este numai faptul că este întreagă, ci, mai ales, sunt decorațiile în basorelief ce o îmbracă.

Într-un alt colț al sălii, atrage atenția o întreagă colecție de amfore, datate între secolele al V-lea și al II-lea înainte de Hristos. De diferite forme, toate sunt întregi. Textul explicativ ne informează că acestea au diferite proveniențe, fără a le specifica însă.

Cea de-a treia sală expozițională este în continuarea celei de-a doua, fără o delimitare evidentă între ele. A treia sală are însă o lățime mai mare. Aceasta adăpostește exponate din perioada când peninsula făcea parte din Imperiul Roman, apoi, după împărțirea acestuia, în anul 395, din Imperiul Bizantin și, în final, după cucerirea din anul 812, din Primul Imperiu Bulgar, când și-a schimbat și denumirea în Nessebar. Perioada bizantină coincide cu ridicarea primelor biserici creștine, apropierea de capitala imperiului, Constantinopol, fiind un factor determinant în dezvoltarea culturală, economică și strategică a peninsulei. Legăturile economice și culturale dintre Nessebar și Constantinopol au continuat până prin secolul al XII-lea. Totuși, perioada de maximă dezvoltare economică și culturală este considerată în secolele al XIII-lea și al XIV-lea, perioadă din care datează și ultimele exponate ale muzeului.

Vizita mea în această sală, începută în sens invers calendaristic, și lipsită în mai multe zone de explicații în engleză, m-a lăsat oarecum confuz. Ajuns acasă, încercând să pun oarecare ordine în fotografii și ajutat de explicațiile de pe internet (http://www.ancient-nessebar.com/index. html), am ajuns la următoarele concluzii:

Vizita trebuie începută din stânga, mergând apoi in sensul acelor de ceasornic. Primele exponate, văzute lângă perete, sunt sculpturi în marmură din epoca romană: pietre funerare, statui, basoreliefuri. Pe lângă următorul perete sunt expuse mai multe elemente de construcție, resturi de coloane, capiteluri, din aceeași perioadă. Cam aceleași tipuri de exponate apar și pentru perioada bizantină, dar peretele din spatele acestora este tapetat cu imagini actuale ale bisericilor construite în acea perioadă. Același tip de expunere se continuă cu exponatele din timpul Imperiului Bulgar, cel mai important obiect al acestei perioade fiind o „Icoană a Sfintei Mamă Fecioară Eleusa”, datată 1342, amplasată între imaginile bisericilor Christ Pantocrator și Sfântul Ioan „Aliturghetos”.

În centrul sălii, un grup de vitrine adăpostește o serie de exponate de mici dimensiuni. Remarc în primul rând o bogată colecție de monede. Panoul explicativ îmi spune că „Messambria a bătut monede între anul 475 înainte de Hristos și anul 250 după Hristos. Numeroasele emisiuni în bronz, argint, sau aur, s-au răspândit nu numai în zonele învecinate, ci și departe, spre limitele lumii antice”. Alte vitrine adăpostesc vaze de ceramică, mai mult sau mai puțin întregi. Presupun, dar nu sunt foarte sigur, că aparțin perioadei secolelor al XIII-lea și al XIV-lea, menționate pe un panou din vecinătate, ca fiind perioada de maximă dezvoltare a orașului. Probabil din aceeași perioadă datează și statuetele de teracotă dintr-o vitrină alăturată, care arată mult mai bine decât cele din sala anterioară. Două grupuri de amfore, mult mai mici decât cel din sala anterioară, completează exponatele. Primul este format din 4 amfore de o formă clasică. Al doilea are 5 amfore de o formă mai puțin obișnuită, mult mai aproape de o sferă și cu guta foarte mică. Probabil că au o destinație specială.

Ultima sală, a patra, se află la subsol, sub cea de-a treia sală. Accesul se face pe o scară, foarte lată și comodă, aflată lângă peretele din capătul sălii a treia. Un anunț de lângă scară ne informează că, de curând, muzeul a prevăzut și posibilitatea de acces în subsol a persoanelor cu dezabilități. Să fiu sincer, în afara unui cărucior special, nu am identificat această posibilitate de a coborî scările. A patra sală adăpostește o colecție de icoane vechi.

Nessebar este considerat a fi un centru de artă creștină ortodoxă, ce a acoperit o perioadă de șapte secole, între secolele al XIII-lea și al XIX-lea. În acest timp, aici a apărut o adevărată școală de pictură de icoane, influențată de școlile similare de la Meteore, Muntele Athos sau insula Creta. Interesant este faptul că vârful de activitate ale acestei școli a fost în secolele al XVI-lea și al XVII-lea, după ocuparea Bulgariei de Imperiul Otoman. Numeroși pictori locali au decorat, astfel, zecile de biserici din oraș. Dintre lucrările lor, până în ziua de azi au supraviețuit 250 de icoane. O parte din ele sunt adăpostite de acest Muzeu de Arheologie.

Coborând în această sală, rămân surprins de ceea ce văd. Nu știu la ce să mă uit mai întâi. Un perete este plin de icoane cu imaginea lui Isus. Un al doilea perete este plin de icoane cu chipul Sfintei Maria, față de care localnicii au o deosebită considerație. Printre ele se află și icoane de profeți, evangheliști, apostoli și nenumărați sfinți. Cea mai veche dintre acestea este icoana Sfântului Nicolae, pictată în secolul al XIII-lea. O serie de icoane sunt pictate pe câteva „Porți Împărătești”. Cea mai veche dintre acestea datează din 1344 și este adăpostită într-o vitrină.

În sală mai sunt expuse și câteva obiecte de mobilier bisericesc sau obiecte de cult. În vitrina din centrul sălii remarc expuse niște piese de argint ce par a fi „nimburile” de pe capetele sfinților. Ajung la concluzia că nu toate icoanele au supraviețuit în totalitate. Tot în aceeași vitrină sunt expuse mai multe podoabe din aur, argint și bronz. Nu aflu mai multe despre ele, decât faptul că provin din „vechiul muzeu Nessebar”. Nu mă lămuresc dacă au vreo legătură cu icoanele.

Părăsind sala și urcând scările descopăr un anunț, pe care nu l-am remarcat la coborâre. Pe un format A4 este desenat un aparat de fotografiat, barat cu un X. Îmi cer scuze în gând și încep să-mi pregătesc un șir lung de explicații. Nu este cazul, nu ne oprește nimeni.

Părăsind muzeul, afară ne „lovește”un val de aer cald. Este timpul pentru o bere, ocazie de a ne sistematiza și cristaliza impresiile.

---
Impresii încărcate de msnd in 29.09.2018 13:03:53

Validat / Publicat: 29.09.18 18:11:10


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în BULGARIA.
VIZUALIZĂRI: 951


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (msnd); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  30800 PMA (din 32 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de msnd? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- mihaelavoicu
[29.09.18 20:39:58]
» mesaj pers

   Foarte interesant muzeul! Mi-au plăcut exponatele și felul cum sunt puse în valoare.

   În ce privește fotografiatul, fii sigură că te-au reperat ceva camere. Avantajul a fost al nostru.

   Am votat cu drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- msnd
[29.09.18 22:48:15]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu:

   Sărut mâna și mulțumesc pentru aprecieri!

   Din nefericire, și acesta are cam tot atâția vizitatori ca și Muzeul de Arheologie de la Mangalia, despre care am scris anul trecut, deși numărul de turiști pe metrul pătrat pare ceva mai mare la Nessebar.

   Și pentru că veni vorba și de muzeul nostru, după părerea mea este că acesta este la egalitate cu cel din Nessebar și la tipul de exponate, și la modul de expunere, chiar dacă cel al bulgarilor acoperă o perioadă mai îndelungată de timp.

   Cât despre fotografii, încă mai aștept acasă să primesc amenda.

   O seară excelentă!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- mihaelavoicu
[30.09.18 16:35:29]
» mesaj pers

   @msnd: Păi ce, e de mirare că nu sunt vizitatori?

   Câtă muncă presupune un Muzeu de Arheologie și câte informații și bogății spirituale oferă!

   Muzeul din Constanța l-am văzut cu foarte mulți ani în urmă, pe vremea când mergeam la mare. Știu că a fost pus la punct de tatăl Zoiei Petre, D-zeu să o odihnească. Deșteaptă femeie!!

   Mi-aș dori să citesc un rev. despre mozaicul roman.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- elviramvio
[30.09.18 18:21:43]
» mesaj pers

   @msnd:

   Un muzeu care mi-a plăcut şi mie. Interesant.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- msnd
[30.09.18 19:31:31]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu:

   Sărut mâna!

Mi-aș dori să citesc un rev. despre mozaicul roman.

   Îmi pare rău, dar anul acesta nu conta pe noi :):):).

   Pentru anii următori, mai negociem:-??:-??!

   Îți dorim o seară minunată!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- msnd
[30.09.18 20:30:50]
» mesaj pers

   @elviramvio:

   Sărut mâna și mulțumesc pentru atenția acordată articolului.

   Îți dorim o seară excelentă!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[47] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2018] 1. Intrarea în Muzeul de Arheologie. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 29.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014719">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014719"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014719">Şterge vot</a></div><span id="v91014719" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014719)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014719Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014719MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2018] 1. Intrarea în Muzeul de Arheologie.
foto msnd [29.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2018] 2. Vitrinele pentru „shopping” din vestibul. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 29.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014720">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014720"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014720">Şterge vot</a></div><span id="v91014720" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014720)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014720Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014720MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2018] 2. Vitrinele pentru „shopping” din vestibul.
foto msnd [29.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2018] 3. Colajul de fotografii de la începutul secolului al XX-lea. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 29.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014721">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014721"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014721">Şterge vot</a></div><span id="v91014721" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014721)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014721Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014721MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2018] 3. Colajul de fotografii de la începutul secolului al XX-lea.
foto msnd [29.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [AUG-2018] 4. Așa am aflat eu despre Messambria. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 29.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014722">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014722"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014722">Şterge vot</a></div><span id="v91014722" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014722)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014722Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014722MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2018] 4. Așa am aflat eu despre Messambria.
foto msnd [29.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [AUG-2018] 5. „Stela Juliei, fiica lui Nikios”, care spune că a trăit în „Messambria, orașul lui Melsa”. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 29.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014723">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014723"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014723">Şterge vot</a></div><span id="v91014723" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014723)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014723Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014723MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2018] 5. „Stela Juliei, fiica lui Nikios”, care spune că a trăit în „Messambria, orașul lui Melsa”.
foto msnd [29.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [AUG-2018] 6. Cele mai vechi exponate sunt niște ancore de piatră, datând din secolul al XII-lea înainte de Hristos. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 29.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014724">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014724"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014724">Şterge vot</a></div><span id="v91014724" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014724)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014724Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014724MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2018] 6. Cele mai vechi exponate sunt niște ancore de piatră, datând din secolul al XII-lea înainte de Hristos.
foto msnd [29.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [AUG-2018] 7. Vase ceramice din secolul al V-lea înainte de Hristos. Unele sunt întregi, ... -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 29.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014725">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014725"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014725">Şterge vot</a></div><span id="v91014725" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014725)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014725Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014725MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2018] 7. Vase ceramice din secolul al V-lea înainte de Hristos. Unele sunt întregi, ...
foto msnd [29.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2018] 8..... altele sunt mai mult fragmente. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 29.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014726">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014726"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014726">Şterge vot</a></div><span id="v91014726" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014726)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014726Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014726MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2018] 8..... altele sunt mai mult fragmente.
foto msnd [29.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2018] 9. Tezaur de monede tracice de argint. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 29.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014727">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014727"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014727">Şterge vot</a></div><span id="v91014727" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014727)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014727Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014727MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2018] 9. Tezaur de monede tracice de argint.
foto msnd [29.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [AUG-2018] 10. Acestea sunt copii ale tetradrahmelor din insula Thasos. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 29.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014728">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014728"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014728">Şterge vot</a></div><span id="v91014728" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014728)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014728Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014728MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [AUG-2018] 10. Acestea sunt copii ale tetradrahmelor din insula Thasos.
foto msnd [29.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [AUG-2018] 11. Un leu din secolul al IV-lea înainte de Hristos. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 29.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014729">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014729"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014729">Şterge vot</a></div><span id="v91014729" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014729)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014729Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014729MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [AUG-2018] 11. Un leu din secolul al IV-lea înainte de Hristos.
foto msnd [29.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [AUG-2018] 12. Placa de marmură ce conține un „decret în onoarea liderului trac Sadala”, datată în secolul al III-lea înainte de Hristos. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 29.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014730">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014730"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014730">Şterge vot</a></div><span id="v91014730" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014730)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014730Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014730MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [AUG-2018] 12. Placa de marmură ce conține un „decret în onoarea liderului trac Sadala”, datată în secolul al III-lea înainte de Hristos.
foto msnd [29.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [AUG-2018] 13. Denumirile următoarelor două săli, prezentate numai în limba bulgară. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 29.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014731">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014731"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014731">Şterge vot</a></div><span id="v91014731" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014731)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014731Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014731MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [AUG-2018] 13. Denumirile următoarelor două săli, prezentate numai în limba bulgară.
foto msnd [29.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [AUG-2018] 14. Colțul stelelor funerare. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 29.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014732">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014732"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014732">Şterge vot</a></div><span id="v91014732" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014732)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014732Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014732MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [AUG-2018] 14. Colțul stelelor funerare.
foto msnd [29.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [AUG-2018] 15. „Stela Callicritei, fica lui Hiparchos” - din secolul al V-lea înainte de Hristos. Probabil este textul, săpat, pe bara superioară. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 29.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014733">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014733"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014733">Şterge vot</a></div><span id="v91014733" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014733)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014733Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014733MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [AUG-2018] 15. „Stela Callicritei, fica lui Hiparchos” - din secolul al V-lea înainte de Hristos. Probabil este textul, săpat, pe bara superioară.
foto msnd [29.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [AUG-2018] 16. Iar aceasta este „stela poetului Thodor, fiul lui Pausanios” - din secolul al IV-lea înainte de Hristos. Nu am idee unde scrie, pe stelă, acest lucru. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 29.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014734">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014734"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014734">Şterge vot</a></div><span id="v91014734" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014734)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014734Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014734MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [AUG-2018] 16. Iar aceasta este „stela poetului Thodor, fiul lui Pausanios” - din secolul al IV-lea înainte de Hristos. Nu am idee unde scrie, pe stelă, acest lucru.
foto msnd [29.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [AUG-2018] 17. Cu puțină bunăvoință, descifram și eu această stelă, din secolul al IV-lea înainte de Hristos. Este vorba de „Matro, soția lui Tjundarichos”. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 29.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014735">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014735"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014735">Şterge vot</a></div><span id="v91014735" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014735)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014735Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014735MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [AUG-2018] 17. Cu puțină bunăvoință, descifram și eu această stelă, din secolul al IV-lea înainte de Hristos. Este vorba de „Matro, soția lui Tjundarichos”.
foto msnd [29.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [AUG-2018] 18. Basorelief reprezentând oficialități ale Messambriei, onorând-o pe zeița Hecate. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 29.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014736">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014736"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014736">Şterge vot</a></div><span id="v91014736" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014736)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014736Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014736MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [AUG-2018] 18. Basorelief reprezentând oficialități ale Messambriei, onorând-o pe zeița Hecate.
foto msnd [29.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [AUG-2018] 19. Un alt basorelief în onoarea „eroului Soziopolis”. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 29.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014737">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014737"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014737">Şterge vot</a></div><span id="v91014737" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014737)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014737Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014737MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [AUG-2018] 19. Un alt basorelief în onoarea „eroului Soziopolis”.
foto msnd [29.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [AUG-2018] 20. Vitrina cu vasele ornate, din bronz, și calul ce seamănă cu cel din Roma. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 29.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014738">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014738"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014738">Şterge vot</a></div><span id="v91014738" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014738)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014738Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014738MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [AUG-2018] 20. Vitrina cu vasele ornate, din bronz, și calul ce seamănă cu cel din Roma.
foto msnd [29.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [AUG-2018] 21. Sculpturi în marmură, din secolele IV - III înainte de Hristos. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 29.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014739">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014739"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014739">Şterge vot</a></div><span id="v91014739" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014739)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014739Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014739MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [AUG-2018] 21. Sculpturi în marmură, din secolele IV - III înainte de Hristos.
foto msnd [29.09.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[47] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.11995100975 sec