ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.10.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Praga
ÎNSCRIS: 01.07.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
OCT-2013
DURATA: 365 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

'Castelul Praghez' – 'Prazsky Hrad' – in Amurgul Auriu de Toamna

TIPĂREȘTE URM de aici

De vreo trei luni ma tot invart in jurul cozii sa scriu un review al Castelului Praghez, in ceha Prazsky Hrad. Dar cum el de fapt nu este UN castel ci un complex intreg de cladiri, una mai frumoasa si mai impunatoare ca alta, care ocupa o intreaga panta de deal, am tot amanat … si am amanat … si am evaluat situatia pana cand n-a mai fost loc de intors.

Asa ca – am inceput cu sfarsitul. Sfarsitul zilei, adica. Toata lumea vine la Castelul Praghez pe lumina. De ce oare, cand este atat de magic si de fascinant tocmai cand se lasa seara. Mai ales acum, cand toamna cu notele ei aurii si ruginii schimba lumina, incalzeste atmosfera, da o nota indulgenta si surazatoare vechilor ziduri. Deci, sa incepem …

Vin cu tramvaiul lenesilor, numarul 22, care urca pana la Castel. Statia se numeste Prazsky Hrad. Nu va asteptati sa va traduca cineva. Coborati, si traversati spre micul restaurant ambitios denumit Lvi Dvur, sau Poarta Leilor. Se apropie "Halloween", si dovlecii sculptati si asezati peste tot stralucesc cu luminite portocalii.

Avansez in seara care aprinde lampile stradale, intai ca un licurici, apoi ca o lumina aurie. In dreapta las Scoala de Echitatie, cladire baroca convertita in secolul trecut in cea mai mare sala de expozitie din Praga (1502 m²). In stanga – Palatul Belvedere pe care l-am descris deja. Inainte sa intru in cea de-a doua curte interioara a Castelului, salut obeliscul ridicat in cinstea Presedintelui Vaclav Havel, cu citatul sau “Adevarul Invinge” in ceha si latina.

Intru printre doua santinele nemiscate si... o cotesc la dreapta, fiindca vreau sa intru pe poarta cea mare, nu asa, pe de laturi. Ce tur ar mai fi asta? In drum, pe partea dreapta a iesirii din dreapta de gasesc vestigiile unei biserici din secolul IX. In fine au nivelat praful fin sa nu se mai vada urmele de adidasi din secolul XXI. Ies pe langa garda de 3 persoane mergand in pasul lor special, si iata-ma in Piata Castelului Praghez sau Hradcanske Namesti. In fata pe stanga iese net in evidenta Palatul Schwarzenberg cu peretii in sgraffito, iar in fata Praga vazuta de sus iti taie respiratia, dar … intram in Castel. Pe Poarta Gigantilor. De o parte si de alta a unei dantelarii rococo din fier forjat, Gigantii sunt doua statui, copie a originalelor create in 1761-1762 de sculptorul Ignac Frantisek Platzer, intr-un stil baroc tarziu inspirat din opera sculptorului italian Lorenzo Mattieli, ale carui statui pot fi admirate – cum altfel – la Viena. Copiile sunt realizate una de A Prochazka si cealalta de C. Vosmik la inceputul secolului XX, si infatiseaza doi gladiatori romani cu cateva secunde inainte de a administra o lovitura mortala.

Poarta urmatoare – care-ti taie respiratia – este Poarta lui Matthias, dupa regele Matthias al II-lea. Poarta era creata initial fara zidurile adiacente, doar cu o intrare mai larga pentru trasuri si doua mai mici pentru pietoni. Opera atribuita lui Giovanni Maria Filippi, este una din cele mai vechi creatii baroce din Praga. Inscriptia in latina, D. MATTHIAS. EL. ROM. IMP. S. AUG. HUNG. BOH. REX 2C FF. ANO. MDCXIV inseamna Inaltimea Sa Matthias, Imparat Roman ales, intotdeauna maiestuos, rege atat al Ungariei cat si al Boemiei, construita in anul 1614. Acum, in anul 2013, steagul Cehiei flutura sus pe catarg, semn ca Presedintele este acasa...

A doua curte interioara, cea in care am intrat initial dar prin alta parte, este de o frumusete rece. Construita prin umplerea a doua santuri de aparare si continand cladiri diferite, a fost uniformizata de Nicolo Pacassi pana la diminuarea personalitatii acesteia. Monotonia fatadelor reci este oarecum inviorata de o fantana arteziana si o fantana ca la tara dar cu un acoperis de fier forjat, ambele din perioada baroca. Capela Sfintei Cruci mai aduce cateva linii dulci, rotunde. Oricum nu conteaza prea mult, fiindca toti se grabesc in cea de-a III-a Curte Interioara, de unde straluceste deja sumbru Catedrala Sfantului Vitus.

Cand intri in cea de-a treia curte interioara, petreci cel putin un minut intepenit, ci capul dat pe spate si cu gura cascata, in fata magnificei fatade a Catedralei Sf. Vitus. Altfel nu se poate! Nimerind la ora slujbei religioasa, am intrat relativ nestingherita (nu prea vor ei turisti iar eu cu telefonul meu de fotografiat exact asa aratam. Am pozat fara blitz, poze pe care de obicei nu prea iti dau voie sa le faci nici chiar cand iei bilet.

Mai multe despre Sf. Vitus in partea a II-a, acum ies din Catedrala spre stanga si ajung in curtea unde un obelisk destul de urat ne aduce aminte de cei cazuti in al II-lea Razboi Mondia, iar statuia Sf. Gheorghe doborand balaurul este in reparatii.

In amurgul care se adanceste ajung la Vechiul Palat Regal, apoi la cladirea denumita “Povestea Palatului Regal” si, dupa ce admir o Pieta sculptata in spatele Catedralei, ajung in Piata Sf. Gheorghe. Aici, monumentala Catedrala a Sfantului Gheorghe, in stil romanic, invioreaza seara cu nuantele ei de rosu. Trec in graba pe langa ea, sa am timpul sa vad si ceva di Straduta de Aur, in ceha Zlata Ulicka. Intrarea, la aceasta ora, este libera, si turistii profita sa fotografieze casutele mititele – cele cu suveniruri sunt inca deschise. Am admirat marionete, casa No. 22 unde a locuit Franz Kafka, si chiar cateva tunuri si o catapulta cum am vazut doar in filmele lui Ridley Scott.

Daliborka era greu de pozat asa ca am coborat frumos pe faimoasele scari din dreapta Viei Sfantului Vaclav, unde statuia compozitorului ceh Hasler canta la chitara.

Noapte buna si mai multe in episodul urmator!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Pragheza_Gotica in 19.10.13 00:02:38
Validat / Publicat: 19.10.13 02:09:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3901 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pragheza_Gotica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Poarta Leilor - pe strada care duce la Castel
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[19.10.13 08:35:48]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Pragheza_GoticaAUTOR REVIEW
[19.10.13 09:04:25]
»

@webmaster13: Multumesc frumos! : -)

Rodel
[20.10.13 11:17:26]
»

Praga este unul dintre cele mai frumoase orase pe care le-am vazut. L-am vizitat iarna, cu ocazia targului de Craciun, asadar, foarte aglomerat, dar stralucitor. Cred ca vara este si mai frumos.

ariciu
[20.10.13 16:36:02]
»

Abonată fiind la review-urile tale ajung la concluzia că nici o lună întreagă nu ar fi de ajuns ca să văd Praga. Ce să mai, ar trebui să mă mut acolo... Ce zici, ai vreo idee? Ce tare ar fi să ieşim noaptea la prins de fantome!

Fotografiile sunt superbe şi le-am savurat în tihnă. Aştept şi alte povestiri, Până atunci... gândeşte-te şi la mine când faci turul ăla de Haloween. Neapărat apoi să-mi zici cum a fost!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Pragheza_GoticaAUTOR REVIEW
[20.10.13 17:29:10]
»

@Rodel: Daca a fost o intrebare, nu stiu sa raspund. Mie imi place Praga in orice anotimp, pe orice vreme. Acum, in gloria toamnei, e magnifica.

Pragheza_GoticaAUTOR REVIEW
[20.10.13 17:44:08]
»

@ariciu: Aferim! Eu stau aici de ani si tot nu i-am descoperit toate coltisoarele. Si mai e si restul Cehiei, care nu trebuie subestimat.

Pai... ce te opreste sa vii aici? Facem o echipa de vanatori de fantome clasa I.

Ma voi gandi la tine de doua ori, fiindca se pare ca vor fi 2 tururi, ca n-au incaput toti in primul grup asa ca mai facem unul. Locurile la al doilea sunt deja ocupate, n-are sens sa-i mai fac reclama.

Sigur ca iti spun cum a fost!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireille
[20.10.13 17:50:00]
»

@pragheza gotica -un superbonus pt un minunat oras de aur si asteptam continuarea povestilor pragheze...

Pragheza_GoticaAUTOR REVIEW
[20.10.13 18:00:20]
»

Multumesc tuturor pentru voturi, WOW! : -)

Pragheza_GoticaAUTOR REVIEW
[20.10.13 18:07:54]
»

@mireille: Multumesc frumos Mireille! Iti urez sa vii cat de curand sa vezi toate minunatiile cu ochii tai!

johnnyredlabel †
[20.10.13 20:13:59]
»

@ariciu: Strada Pariska... acolo ți-ai dori sigur un apartament...

claudiu 71
[20.10.13 21:35:32]
»

Ahoj.

Cum se spune pe la voi

Chiar cel mai mare complex (areal) de castele din lume dupa cum se prezinta merita o descriere mai amanuntita pe care o primim gratie tie.

Am avut prilejul sa vad unele din cele mai importante opere arhitectonice din Europa si cum am scris dupa ce am vizitat Domul din Milano, castelul Praghez este pentru mine dupa Sf. Petru din Roma numarul 1. Impresionant si misterios.

Asteptam continuarea

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ariciu
[20.10.13 23:06:37]
»

@johnnyredlabel: ))))))))) vrabia mălai visează... N-aş avea bani nici de o debara acolo. Ce debara zic eu... nici de-o pară de duş agăţată de un şiret că de furtun nici nu poate fi vorba...

ariciu
[20.10.13 23:12:56]
»

@Pragheza_Gotica: Nu-mi mai face poftăăăăăăă!!! Te rooooog!

Rodel
[21.10.13 15:08:47]
»

@Pragheza_Gotica: Incerc sa-mi imaginez Praga in decorul auriu al toamnei si rezultatul este intr-adevar magnific. Praga de aur pe fundalul toamnei de aur... Ce poate fi mai frumos?

Privesc fotografiile postate de tine si ma revad in acele locuri.

Stii ce am vazut (pentru prima data in viata) si mi-a ramas intiparit in memorie? O expozitie de bufnite, in aer liber, undeva aproape de Podul Karol. La inceput am crezut ca sunt impaiate, apoi le-am vazut ochii miscandu-se, semn ca erau vii. Foarte frumoase. De atunci iubesc aceste pasari care la noi nu sunt apreciate ca fiind benefice, asa cum se intalneste in alte culturi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Pragheza_GoticaAUTOR REVIEW
[21.10.13 16:13:46]
»

@Rodel: Si eu iubesc mult bufnitele. Singura expozitie in aer liber pe care o stiu are loc - ocazional - la Palatul Belvedere. I-am facut reviewul aici pe site si expozitia este mentionata.

Nu sunt numai bufnite, sunt si soimi, ulii, acvile, vulturi si alte pasari de prada. Sunt ale unei organizatii care ingrijeste pasarile salbatice ranite de braconieri, puii cazuti din cuib, si in general speciile ocrotite din munti. Sunt prezentate numai cele care nu se mai pot intoarce in natura din varii motive. Bufnitele sunt insa singurele pe care le poti mangaia, pe o portiune mica de pe piept. Au cele mai matasoase pene.

Din pacate pasarile nu se pot fotografia, fiindca blitzul le poate speria sau orbi, asa ca nu am inclus poze cu ele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[09.04.17 16:52:01]
»

Mutat în rubrica "Castelul Regal Praghez - ansamblu de clădiri fortificate, PRAGA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ariciu, claudiu 71, EDUARD1, mireille, Pragheza_Gotica, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Regal Praghez - ansamblu de clădiri fortificate:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062751054763794 sec
    ecranul dvs: 1 x 1