ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.05.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti S4
ÎNSCRIS: 29.08.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 4 si 2

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

De la Paclele Mari, cu nostalgie...

TIPĂREȘTE

M-am hotarat sa vizitam cu totii vulcanii noroiosi mai mult din cauza amintirillor... Pe vremuri, cand eram noi mici se faceau si excursii cu scoala, era ca si cum ai vizita cartea de geografie. Profesoara si dirigintele stateau in fata, intr un autobuz chinuit facand cu randul rolul de gardian si de ghid. Aflam pe unde trecem si de ce, prin ce e renumita zona, cat de norocosi suntem ca tara ca avem grau, porumb, vita de vie, sonde si noroi (cu gaze incluse) si intre timp ca x si y vor avea nota scazuta la purtare daca nu si extrag fundul de sub scaune ca sa si l aseze regulamentar pe ele. Acolo era o experienta instructiv distractiva unde numai dirigintele facea poze cu un aparat rusesc iar noi ne imparteam pe grupuri, ne hlizeam la vulcani si haladuiam in perimetrul permis spravegheati cu un ochi ingaduitor de data asta de profesorii catarati in cel mai inalt punct, asudand in soarele dupa amiezii.

Cu familia am fost odata si tot ne a marcat sentimentul de "monument al naturii". Am citit cu daruire panourile, am calcat cu grija prin noroi si am facut diapozitive sa le pastram pentru posteritate. Nu mai stiu ce s a intamplat cu ele...

In anii facultatii ne am inghesuit mai multi in masina unui coleg mai cu staif, am bajbait prin sate cu o harta veche, am hodorogit masina pe un drum incredibil de prost si ajunsi acolo am alergat, am tipat, am facut picnic pe vulcan (sau ma rog, pe langa) si ne am simtit stapanii lumii, ai Pamantului, ai Lunii si ai lui Marte la pachet, cum numai la varsta aia si cu prietenii aproape poti sa te simti.

Acum am fost cu cei mici, doi parinti un pic stresati un pic nerabdatori, cu rucsacul cu schimburi-apa-de mancare-servetele tot timpul la purtator, cu gandul la ce vor face cei mici si daca le va place...

La vulcani e tot frumos, si da, merita!

E o vizita in cartea de geografie, e un monument al naturii, e un playground de pe Luna (sau Marte), e toate cele de mai sus si ce mai vreti voi sa fie.

De pe drumul Buzau-Nehoiu in dreptul comunei Satuc se face dreapta (sau stanga daca veniti din partea celalalta) spre Berca. Apoi imediat ce treceti de pod e o bifurcatie si un indicator mare spre stanga catre Vulcanii noroiosi - 14 km (parca). Drumul e ok, un pic saltaret pe alocuri dar perfect practicabil. Sunt mereu indicatoare, spre capat e un altul, stanga spre Paclele Mari si dreapta spre cele mici. Noi le am ales pe cele mari, accesul era mai usor cu copii.

Acolo e o ghereta a unui paznic ce vinde ceva magneti si vederi, si a rasarit o pensiune cu numele de rigoare cu parcare mare, restaurant si destule camere din ce se putea vedea.

Accesul in rezervatie e cu plata 4 lei de adult si parca 2 de copil. Imediat pe stanga te intampina un panou cu poze si explicatii despre flora specifica acolo, o diversitate neasteptata. Oricum in zona vulcanilor totul e arid dar in rest sunt vai verzi si dealuri frumoase.

Platoul vulcanilor e impresionant, noroiul intarit a creat mici vai si ravene, solul crapa la caldura si capata aspectul pielii de elefant, e spectaculos. E bine cand e asa uscat, pe ploaie sau imediat dupa am inteles ca e impracticabil, foarte moale si alunecos.

Vulcanii troneaza in varful platoului, nu sunt impresionanti prin dimensiune dar e spectaculoasa bolboroseala si bulele, si asteptarea pentru inca un bildabac a facut deliciul copiilor. Am avut de furca cu ei, alergau plini de nerabdare de la un vulcan la altul, alunecau, se buluceau... oricum le a placut. E frumos sa ajungi pe seara, cand lumina de culoarea mierii schimba un pic perceptia culorilor si chiar simtul perspectivei. Vaile si dealurile de un verde profund din departare sunt estompate si par si mai departate, noroiul uscat are culoarea bronzului vechi iar cel umed sclipeste gri argintiu-auriu. Formele de relief sunt accentuate de umbrele lungi, umbrele oamenilor populeaza aceasta vale cu uriasi in miscare, aerul vibreaza la fiecare sunet.

Copii s au jucat indelung prin santurile create de noroiul uscat, au sarit peste parleazuri, au scormonit in pamant... au fost veseli si incantati, deci din punctul nostru de vedere a fost un succes.

Am plecat dupa apusul soarelui, admirand la plecare un panou al pensiunii care stipula "Nu plecati fara sa gustati ciorba si carnati". Noi n am mai avut timp sa ne conformam dar asta nu inseamna ca trebuie sa faceti la fel...

Cateva sfaturi:

Daca mergeti vara luati palarii de soare, apa, servetele umede si ceva masinute pentru copii, o sa le placa.

Noroiul se pare ca e iritant pentru piele deci evitati contactul sau curatati l repede in caz ca inevitabilul s a produs.

Vulcanii emana si gaze (se simte mirosul) deci nu stati mult deasupra lor si in nici un caz nu fumati

Nu mergeti pe ploaie... mai bine lasati pe altadata.

Dar de mers mergeti, n o sa va para rau!


[fb]
---
Trimis de IoanaV in 28.05.13 21:03:57
Validat / Publicat: 28.05.13 22:27:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂGURA & BERCA.

VIZUALIZĂRI: 4370 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (IoanaV); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Vulcan bine format
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[28.05.13 22:27:17]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dana P
[20.07.14 16:04:30]
»

In aceasta vara vreau sa merg si eu in vizita la Vulcanii noroiosi. Ce frumos ai descris, m-ai convins pe deplin ca merita sa ajung acolo si sa ma bucur de peisaj

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana P
Alte impresii din această RUBRICĂVulcanii Noroioşi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.81742715835571 sec
    ecranul dvs: 1 x 1