#I#D
36756 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Muzeele Parisului

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
17.01.2013
DE
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 15.04.10
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
DEC-2012
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

#G#0
#M#0
   

Omagiu adus lui Napoleon - Domul Invalizilor.


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Ceaikovski - Uvertura 1812 Op.49
Urmare de aici

Hotelul (în sens de palat) Invalizilor, Domul din biserica Saint-Louis si esplanada au fost construite în perioada 1670-1720 în timpul lui Ludovic al XIV care a gândit înfiinţarea unui spital şi totodată azil pentru veteranii de război. Şi astăzi mai sunt câteva saloane-pension pentru invalizii supravieţuitori ai celui de al doilea război mondial.

Hotelul se află la capătul unei esplanade enorme lungă de jumătate de km şi lată de 250 m care se întinde până la Sena unde întâlneşte cel mai frumos şi ornamentat pod din Paris, Pont Alexandre III (construit în cinstea ţarului Rusiei). Pe esplanada din faţa clădirii sunt expuse tunuri de bronz din sec. XVII încă funcţionale şi care formează bateria triumfală.

Hotelul Invalizilor a găzduit şi tratat în prima sută de ani de la înfiinţare 115000 veterani răniţi. Este o clădire sobră, cazonă, lungă de 200 m., cu patru rânduri de ferestre suprapuse şi în care se intră printr-un portal central maiestuos deasupra căruia un basorelief îl reprezintă pe Ludovic al XIV-lea. Noi am intrat prin partea opusă a clădirii, pe la Dom.

La Domul Invalizilor se ajunge cu metroul staţia Varrene, linia 13. Aceasta are corespondenţe practic cu toate liniile de metrou cât şi cu RER. De această staţie este foarte aproape şi muzeul Rodin care ar merita să fie văzut într-un sejur de 3-4 zile în Paris.

Costul unui bilet care permite vizitarea tuturor muzeelor din Hotelul Invalizilor este de 9.5 eu pentru adulţi şi intrare gratuită pentru copii şi tineri sub 18 ani. Muzeele care se pot vizita sunt dispuse în jurul unei curţi interioare paralepipedice adoima unei cazărmi numită Curtea de Onoare. Deasupra unei porţi în această curte este statuia lui Napoleon numită Micul Caporal, cum era alintat de soldaţi.

Se pot vizita Domul, biserica St. Louis a soldaţilor, muzeul Armatei dar şi muzee mai mici cum ar fi al hărţilor şi Charles de Gaulle. În trei ore am reuşit să le vedem numai pe cele principale. Anual Hotel des Invalides este vizitat de peste patru milioane de turişti.

Domul Invalizilor face parte din biserica Saint Louis al Invalizilor dar a fost destinat familei regale în timp ce în prima capelă, cea a soldaţilor, se oficiau slujbe obişnuite.

Construcţia Domului a durat 30 de ani, terminându-se în 1708 iar a mormântului lui Napoleon, peste 150 de ani, alţi 20. Domul e o construcţie pătrată cu două etaje în mijlocul căreia se găseşte o încăpere rotundă.

Intrarea se face direct la etajul unu urcând o scară largă de marmură. Central, deasupra celor două etaje se înalţă o cupolă aurită sprijinită pe coloane dorice solide. Cupola, operă a arhitectului Mansard este decorată cu ghirlande şi motive florale aurite care strălucesc în depărtare sub lumina soarelui.

În 1989 cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la revoluţia franceză domul a fost reaurit, la această lucrare consumându-se 12 kg de aur în 550000 foiţe.

Domul se termină cu o săgeată aurie care străpunge cerul Parisului până la înălţimea de 107 m. În panaşurile cupolei, Charles de la Fosse a pictat cei patru evanghelişti în timp ce cupola îl prezintă pe Sf. Ludovic prezentându-şi sabia lui Hristos. Din încăperea rotundă se desprind patru capele formând o cruce greacă. La etajul I al clădirii se află un balcon rotund din care, aplecându-ţi capul cu respect privesti în jos sarcofagul lui Napoleon Bonaparte.

Acesta este de porfir roşu de lângă Finlanda (au fost necesare 15 blocuri a 200 t şi aprobare specială de la ţar). Sarcofagul se sprijină pe un soclu de granit verde din munţii Vosges. Rămăşiţele împăratului sunt aşezate asemenea unui faraon egiptean în şase sicrie unul în interiorul celuilalt din materiale diferite: zinc, mahon, două de plumb, abanos şi stejar.

Coborârea în criptă se face pe o scară la capătul căreia se află porţi masive de bronz încadrate de două statui. De jur împrejurul sarcofagului sunt douăsprezece statui clasice simbolizând Victoria care veghează asupra eroului. În galeria circulară sunt basoreliefuri de marmură albă care ilustrează bătăliile lui Napoleon. Pardoseala este un mozaic policrom deasemeni tematic. Cripta este dominată de o statuie care-l înfăţişează pe Napoleon ca împărat roman.

În apropierea sarcofagului lui Bonaparte se găsesc rămăşiţele fiului său Napoleon II, regele Romei, numit L´Aiglon, a cărui mamă a fost cea de a doua soţie a lui Bonaparte, Maria Luiza de Austria. El a murit la Viena, la 20 de ani secerat de tuberculoză. Rămăşiţele sale au fost depuse în 1940 în Dom din ordinul lui Hitler care voia să îmbuneze francezii în vederea colaboraţionismului. Cu timpul Domul a devenit o necropolă a marilor generali ai Franţei atât din perioada napoleoniană cât şi din altele: Vauban general mare constructor din sec. XVII, Turenne care a comandat armata franceză în timpul războiului de 30 de ani, Leclerc cumnatul lui Napoleon, Bertrand aghiotantul său, Kleber care s-a remarcat în campania din Egipt dar a fost asasinat de un student egiptean, Foch comandantul trupelor aliate în primul război mondial dar şi Roger de Lisle autorul imnului naţional francez Marseillesa.

Tot aici sunt înmormântaţi cei doi fraţi ai împăratului Joseph şi Jerome, regi ai Spaniei respectiv Westfaliei. Mareşalul Joffre, strategul bătăliei de la Marna din primul război mondial a fost înmormântat în ţinutul natal dar i s-a ridicat o statuie în faţa Domului.

Napoleon a fost ţinut în detenţie în perioada 1915-1921 în insula Sf. Elena unde a şi murit din cauze încă neelucidate (otrăvire lentă cu arsen?). Insula Sf. Elena fiind posesiune engleză, au trebuit aproape douazeci de ani pentru ca guvernul britanic să aprobe deshumarea împăratului. Aceasta s-a făcut sub regele Louis- Philippe care dorea reconcilierea monarhiei cu poporul care încă îl adora pe Napoleon.

Pe data de 15 decembrie, sub o ninsoare rar întâlnită la Paris întreaga populaţie a asistat la trecerea convoiului funerar într-un car de aur pe sub Arcul de Triumf, a coborât pe Champs Elysees, a străbătut podul Alexandru şi a fost depus in Dom sub salvele de onoare ale tunurilor triumfale. Întrucât lucrările la mormânt abia începuseră, rămăşiţele împăratului au fost depuse in capela Saint Jerome iar înhumarea definitivă a avut loc abia în 1861 în prezenţa lui Napoleon al III lea.

Înafară de geniul militar, Napoleon rămâne în istorie prin mari reforme sociale şi administrative valabile şi astăzi şi care au modernizat întreaga Europă. Codul Civil napoleonian, înfiinţarea parlamentului bicameral, a Consiliului de Stat, laicizarea învăţamântului, Şcoala Politehnică, sunt numai câteva din acestea.

Ultimul voiaj triumfal s-a încheiat şi Napoleon Bonaparte a intrat în legendă ca cel mai iubit dar şi cel mai temut împărat în faţa căruia s-a supus întreaga Europă şi a cărui aventură a adus beligeranţilor pierderi de cinci milioane de oameni din care peste un milion de civili.

Prima biserică a hotelului se numeşte biserica sfântului Ludovic al soldaţilor şi datează de la începutul construcţiei în 1679. Spre deosebire de cealălaltă parte, a Domului, aici se ţineau slujbe pentru militarii obişnuiţi. Deţine copia unei sculpturi celebre, Hrisos în mormânt facută în 1521 de Holbein cel Tânăr, o orgă din sec. XVII şi o colecţie de drapele.

Muzeul Armatei inaugurat în 1905 este unul din cele mai complete din lume şi a rezultat din comasare muzeului de artilerie cu muzeul de istorie al armatei. El conţine o colecţie impresionantă de armuri medievale, arme, de la cele feudale până la cele din primul război mondial şi uniforme din diferite perioade.

Ne-a impresionat pinacoteca în care erau înfăţişate scene de luptă pe pânze orizontale sugerând o analogie cu cele de la câmpia Borodino dar şi picturi cu dramele unor tineri soldaţi răniţi sau răpuşi. M-a atras în mod special locul în care era reconstituită camera în care a murit şi obiectele personale care i-au aparţinut lui Napoleon. Portrete, busturi ale impăratului şi generalilor săi completează imaginea unei epoci glorioase dar controversate din istoria Franţei. S-a putut fotografia fără blitz aşa că sper să pot ilustra tot ce am scris.

---
Impresii încărcate de Michi in 17.01.2013 12:41:29

Validat / Publicat: 17.01.13 17:02:17

articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 14018

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 1 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  25400 PMA (din 26 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
NOU! În colaborare cu Aero Shutle Paris, AmFostAcolo vă oferă posibilitatea rezervării unui transfer privat (cu limuzină sau microbuz) spre/dinspre Paris sau Disneyland, de la orice aeroport.
 • Se vorbește limba română!
  • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
  • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de Michi? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
  • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
  • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
   sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
   
    ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

  - webmaster
  [17.01.13 16:13:01]
  » mesaj pers

     Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - costi48
  [18.09.17 23:31:39]
  » mesaj pers

     Tancul o fi nemtesc dar nu este din 1944, poate fi, mai degraba din Primul Razboi Mondial...

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  #G#1

  SCRIE ECOU
  Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici  ---
  1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
  Alte impresii din această destinaţie:
  NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
   
  POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
  Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă
  #M#1

  [38] foto. Click pe poze pentru a le mări

  P01 [DEC-2012] Podul Alexandru în faţa esplanadei Hotel des Invalides -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 17.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394355">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394355"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394355">Şterge vot</a></div><span id="v9394355" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394355)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394355Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394355MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P01 [DEC-2012] Podul Alexandru în faţa esplanadei Hotel des Invalides
  foto Michi [17.01.13]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P02 [DEC-2012] Hotelul Invalizilor şi tunuri din bateria triumfală -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 17.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394356">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394356"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394356">Şterge vot</a></div><span id="v9394356" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394356)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394356Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394356MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P02 [DEC-2012] Hotelul Invalizilor şi tunuri din bateria triumfală
  foto Michi [17.01.13]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P03 [DEC-2012] Intrarea de pe esplanadă în Hotel des Invalides -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 17.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394357">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394357"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394357">Şterge vot</a></div><span id="v9394357" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394357)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394357Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394357MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P03 [DEC-2012] Intrarea de pe esplanadă în Hotel des Invalides
  foto Michi [17.01.13]
  # [0 PMA, fara bonus]

  #G#2

  P04 [DEC-2012] Curtea de Onoare -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 17.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394358">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394358"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394358">Şterge vot</a></div><span id="v9394358" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394358)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394358Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394358MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P04 [DEC-2012] Curtea de Onoare
  foto Michi [17.01.13]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P05 [DEC-2012] Domul aurit văzut din staţia de metrou Varenne -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 17.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394359">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394359"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394359">Şterge vot</a></div><span id="v9394359" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394359)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394359Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394359MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P05 [DEC-2012] Domul aurit văzut din staţia de metrou Varenne
  foto Michi [17.01.13]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P06 [DEC-2012] Curtea de Onoare in jurul căreia sunt muzeele. -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 17.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394360">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394360"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394360">Şterge vot</a></div><span id="v9394360" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394360)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394360Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394360MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P06 [DEC-2012] Curtea de Onoare in jurul căreia sunt muzeele.
  foto Michi [17.01.13]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P07 [DEC-2012] Tanc nemţesc capturat în 1944 expus în curte -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 17.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394361">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394361"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394361">Şterge vot</a></div><span id="v9394361" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394361)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394361Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394361MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P07 [DEC-2012] Tanc nemţesc capturat în 1944 expus în curte
  foto Michi [17.01.13]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P08 [DEC-2012] Statuia micului caporal, Napoleon -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 17.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394362">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394362"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394362">Şterge vot</a></div><span id="v9394362" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394362)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394362Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394362MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P08 [DEC-2012] Statuia micului caporal, Napoleon
  foto Michi [17.01.13]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P09 [DEC-2012] Domul Invalizilor în piaţa Vauban -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 17.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394363">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394363"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394363">Şterge vot</a></div><span id="v9394363" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394363)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394363Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394363MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P09 [DEC-2012] Domul Invalizilor în piaţa Vauban
  foto Michi [17.01.13]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P10 [DEC-2012] Statuia mareşalului Joffre în faţa Domului -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 17.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394364">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394364"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394364">Şterge vot</a></div><span id="v9394364" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394364)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394364Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394364MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P10 [DEC-2012] Statuia mareşalului Joffre în faţa Domului
  foto Michi [17.01.13]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P11 [DEC-2012] Sarcofagul lui Napoleon înconjurat de statuile Victoriei, în plan doi basoreliefuri şi jos mozaic cu luptele sale -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 17.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394365">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394365"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394365">Şterge vot</a></div><span id="v9394365" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394365)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394365Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394365MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P11 [DEC-2012] Sarcofagul lui Napoleon înconjurat de statuile Victoriei, în plan doi basoreliefuri şi jos mozaic cu luptele sale
  foto Michi [17.01.13]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P12 [DEC-2012] Vitrină cu figurine reprezentând încoronarea Josefinei, soţia lui Napoleon -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 17.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394366">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394366"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394366">Şterge vot</a></div><span id="v9394366" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394366)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394366Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394366MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P12 [DEC-2012] Vitrină cu figurine reprezentând încoronarea Josefinei, soţia lui Napoleon
  foto Michi [17.01.13]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P13 [DEC-2012] Interior în Domul Invalizilor -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 17.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394367">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394367"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394367">Şterge vot</a></div><span id="v9394367" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394367)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394367Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394367MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P13 [DEC-2012] Interior în Domul Invalizilor
  foto Michi [17.01.13]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P14 [DEC-2012] Cupola Domului -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 17.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394368">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394368"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394368">Şterge vot</a></div><span id="v9394368" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394368)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394368Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394368MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P14 [DEC-2012] Cupola Domului
  foto Michi [17.01.13]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P15 [DEC-2012] Hristos în mormânt, 1521, Holbein cel tânăr în biserica soldaţilor. -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 17.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394369">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394369"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394369">Şterge vot</a></div><span id="v9394369" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394369)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394369Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394369MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P15 [DEC-2012] Hristos în mormânt, 1521, Holbein cel tânăr în biserica soldaţilor.
  foto Michi [17.01.13]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P16 [DEC-2012] Steaguri în biserica soldaţilor -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 17.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394370">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394370"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394370">Şterge vot</a></div><span id="v9394370" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394370)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394370Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394370MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P16 [DEC-2012] Steaguri în biserica soldaţilor
  foto Michi [17.01.13]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P17 [DEC-2012] Sarcofag de general în Dom -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 17.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394371">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394371"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394371">Şterge vot</a></div><span id="v9394371" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394371)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394371Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394371MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P17 [DEC-2012] Sarcofag de general în Dom
  foto Michi [17.01.13]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P18 [DEC-2012] Călăreț cu armură în muzeul armatei -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 17.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394372">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394372"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394372">Şterge vot</a></div><span id="v9394372" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394372)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394372Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394372MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P18 [DEC-2012] Călăreț cu armură în muzeul armatei
  foto Michi [17.01.13]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P19 [DEC-2012] Vitrine cu armuri medievale -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 17.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394373">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394373"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394373">Şterge vot</a></div><span id="v9394373" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394373)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394373Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394373MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P19 [DEC-2012] Vitrine cu armuri medievale
  foto Michi [17.01.13]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P20 [DEC-2012] Vitrine cu armuri -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 17.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394374">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394374"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394374">Şterge vot</a></div><span id="v9394374" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394374)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394374Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394374MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P20 [DEC-2012] Vitrine cu armuri
  foto Michi [17.01.13]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P21 [DEC-2012] Tablouri cu scene de război -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 17.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394375">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394375"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394375">Şterge vot</a></div><span id="v9394375" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394375)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394375Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394375MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P21 [DEC-2012] Tablouri cu scene de război
  foto Michi [17.01.13]
  # [0 PMA, fara bonus]

  [38] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  #I#D2
    CĂUTARE
  Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
  Șir de căutare
  Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
  Căutare (text) în sait:

          [C] 2008-2020 AmFostAcolo.ro

  [C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată

  Website Security Test
  pagină generată in 0.1001329422 sec