ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: galati
ÎNSCRIS: 28.06.11
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 8 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Locuri incarcate de istorie si peisaje revigorante

TIPĂREȘTE

Dupa un sejur reusit la mare ne-am indreptat bronzati catre munte.

Am stabilit ce obiective vrem sa vizitam si am pornit la drum plini de elan. Primul obiectiv sculpturile lui Constantin Brancusi-Tg Jiu. Drumul ales Galati-autostrazi-Bucuresti-Pitesti-Ramnicul Valcea-Tg Jiu.

Prima oprire Coloana Infinita ce se ridica indrazneata in plin soare la temperaturi de 41 grade. Dupa asemenea drum am orpit la terasa din parcul central si am servit masa care a fost multumitoare. Desi era foarte cald afara ne-am aventurat pe aleile parcului pentru a vedea si cele 2 sculpturi Poarta sarutului si Masa tacerii, iar la indemnul fetei ne-am indreptat si catre Muzeul de Arta. Sincer nu ma asteptam sa gasesc un asemena muzeu intr-o localitate destul de mica fata de alte orase din tara. Tin sa mentionez ca ne-a impresonat pe noi adultii dar si pe copii diversitatea exponatelor, vechimea unora dintre ele, si nu in ultimul rand frumusetea lor. Sunt exponate vechi din sec. al XVII-lea, dar si mai recente, icoane, picturi, lucrari in sticla, sculpturi ce poarta semnaturi mai putin cunoscute dar care incanta ochiul. Tot aici am admirat lucrari ale lui Corneliu Baba si Alexandru Ciucurencu. In concluzie nu ocoliti muzeul daca ajungeti in zona.

Urmatorul obiectiv manastirea Lainici-defileul Jiului. Zis si facut. Manastirea este asezata intr-un cadru natural de invidiat cu o curte spatioasa in care coexista cele 2 biserici cea veche si cea nou construita. Arhitectura si picturile impresioneaza dar ceea ce ne-a facut sa poposim mai mult in interiorul bisericii a fost icoana Maicii Domnului la care ne-am rugat si despre care am aflat ulterior ca este o copie a icoanei făcătoare de minuni „Grabnic Ascultătoarea”, adusa de la Muntele Athos. Ceea ce m-a surpins a fost prezenta marmurei in aceasta manastire care ii da un farmec aparte.

Cu sufletul impacat ne urcam in masina pentru a gasi o cazare de-o noapte. Am poposit in statiunea Straja la cabana Pegas despre care am scris in alta prezentare (vezi impresii).

A doua zi odihniti, revigorati de aerul proaspat montan, ne pornim la drum cu gandul la cetatea Sarmizegetusa Regia. Ne orientem pe harta si alegem drumul Straja - Petrosani - Hateg - Calan - Costesti - Gradistea de Munte.

Tara Hatehului merita vazuta dar noi din lipsa de timp am vizitat: pestera Bolii din comuna Banita, biserica medievala Sf. Gheorghe si manastirea Colt (la cetatea nu ne-am incumetat sa urcam).

In Banita erau ruinele unei cetati dacice dar nu a mai ramas nimic din ea. Pestera Bolii este strabatuta de apa Jupanesei si formeaza camere bine proportionate care pot fi vizitate doar traversand podetele ridicate peste apa. Pestera este luminata. La ieșirea din peștera pârâul poartă numele de Galbina. In interiorul pesterii este o pictura naturala „Maica cu pruncul”. Celelalte desene sunt realizate recent de oameni, filmandu-se in pestera un documentar.

Dupa vizitarea pesterii ne-am indreptat catre localitatea Sanpetru unde am descoperit biserica medievala Sf. Gheorghe din sec.XIV una din cele mai vechi din Transilvania. Din pacate era inchisa asa ca am admirat zidurile exterioare si ne-am continuat traseul.

Am facut popas in comuna Rau de Mori unde am vizitat manastirea Colt. De pe scarile manastirei se vad bine ruinile cetatii Candestilor.

Aventura abaterii de la drum a luat sfarsit asa ca ne-am indreptat catre Costesti - Sarmisegetusa. Drumul destul de prost ne-a afectat masina asa ca am schimbat amortizorul la roata dreapta fata. Este un drum ce pune la incercare atat masina cat si soferul(18 km), dar pt ceilalti pasageri peisajul compenseaza zdruncinaturile. Am ajuns cu masina pana sus la cetate. Punctul de atractie il reprezinta terasa unde au supravietuit sanctuarele legate de poarta de est printr-un drum pavat. Baiatul meu a fost impresionat de pietrele cioplite care asezate una langa cealalta facilitau probabil scurgerea apei. Toate sanctuarele erau scaldate in lumina soarelui si un firicel de apa curgea in zona explicand astfel iarba verde si temperatura placuta, diferita de cea din afara cetatii. Pentru pasionatii de istorie si nu numai este un loc care atrage ca un magnet.

Incarcati cu energia istorica a locului ne-am pornit la drum catre pensiunea unde aveam rezervare, urmand traseul Gradistea de Munte - Orastie - Sebes - Sugag - Obarsia Lotrului - Voineasa - Valea Macesului. Drumul pana la intersectia catre Voineasa a fost bun, cu peisaje deosebite la Obarsia Lotrului, dar catre Voineasa a fost mai prost decat anul trecut. Am ajuns la pensiunea Denisa - Valea Macesului, seara dupa ora 21, despre care am scris un review separat (vezi impresii).

Pesterile din zona vizitate:

Pestera Muierii si Polovragi care au intrari doar la ore fixe. Pestera Muierii este in localitatea Baia de fier intrarea fiind separata de iesire. Pentru a ne veni mai usor sotul a adus masina in zona de iesire din pestera pentru nu a nu ne intoarce la punctul de plecare.

Pestera Polovragi este situata pe cheile Oltetului si se poate ajunge cu masina pana apropae de intrare.

Copii au fost incantati de cele vazute si mai ales auzite de la doamna ghid de la pestera Polovragi. In pestera Muierii se amuzau de formele gasite, iar in pestera Polovragi au aflat ca inaintasii nostrii care traiau in pesteri erau mici de statura, au descoperit desenul care intruchipeaza Moartea cu coasa, dar si sculptura naturala Maica cu pruncul si nu in ultimul rand au vazut lilieci.

Manastiri:

Manastirea Polovragi veche de aproximativ 500 de ani este situata in imediata apropiere a pesterii, la intrarea in cheile Oltetului. Biserica veche ridicata din piatra, cu picturi ce ne trimite in alte vremuri si a dainuit atatia ani, ne aduce un strop de liniste in suflet datorita continuitatii...

Manastirea Turnu este asezata intr-un loc retras, pe malul stang al Oltului, sub Muntele Cozia, la doi kilometri de ctitoria voievodului Mircea cel Batran, Manastirea Cozia. Se poate ajunge cu masina pana i parcarea amenajata de la intrarea manastirii. Este o manastire de calugari dar pe noi ne-a mirat prezenta calugaritelor in zona chiliilor. In interiorul manastirii regasim trecutul imbinat cu prezentul ceea ce-i da un farmec aparte locului. Prezenta chiliilor sapate in stanca a celor doi calugari care s-au retras in aceasta zona si au pus bazele manastirii au fost punctul de atractie al copiilor. Apoi am intrat piosi in biserica noua care adaposteste de fapt 2 biserici una la parter si una la etaj. Le-am vizitat pe rand, ne-am acordat un moment de rugaciune iar la iesirea din biserica de la etaj am putut admira curtea manastirii care parea desprinsa dintr-un tablou. In livada de pomi fructiferi era un mic iaz cu pesti si nuferi, care ne-a incantat privirile completate de peisajele din zona. A urmat sa inspiram aerul rece pastrat sa zidurile groase ale bisericii vechi ridicata in 1676. Usa sculptata, icoanele vechi ne teleportau spiritual in alte vremuri. Cert este ca am poposit la aceasta manastire mai mult decat banuiam deoarece nu ne venea sa mai plecam.

In cele din urma gandul ca urmeaza sa vedem manastirea Cozia ne-a urnit din loc. Este o manastirea cu o greutate istorica (datand din 1388), unde vin in pelerinaj multi oameni. Arhitectura, icoanele, constructiile din curtea manastirii, muzeul ce adaposteste multe icoane vechi, ne trimite in vremurile cand Tara Romaneasca se intindea dincolo de Cahul... Crucea de pe turla este din timpul lui Mircea cel Batran. Biserica pastreaza policandrele daruite de Sfantul Constantin Brancoveanu. In pronaos se gasesc mormintele voievodului Mircea cel Batran si al mamei lui Mihai Viteazul- monahaTeofana, fiind puncte de atractie pentru turisti. Dupa una semenea periplu, ne-am oferit un mic popas pe faleza Oltului, martora atator evenimente istorice.

Multe obiective turistice sunt in zona dar din pacate noi nu am avut timpul necesar asa ca ne-am limitat la cele prezentate mai sus.

Dupa ce v-am prezentat atatea obiective turistice nu ma pot abtine sa nu trec in revista frumusetea locurilor. Aici am descoperit:

- Cheile Latoritei care incep dupa localitatea Ciungetu şi urcă spre lacul de acumulare Petrimanu. Asfaltul turnat probabil acum mai bine de 50 de ani face drumul o adevărată cursă cu obstacole, dar peisajul cu stanci de piatră, cu muşchi şi apa care susura face să merite efortul. Am continuat drumul cu mici poapsuri pana la lac si cabana Tudor. Aici ni se dezvaluie peisaje de o frumusete rar intalnita. Pozele cred ca vor fi mai elocvente decat cuvintele. Copii au fost incantati de toata aventura petrecuta pe chei si bucuria cu care descopereau fructele de padure (fragi si zmeura). Noi nu am parcurs toata lungimea cheilor, drumul se poate continua pana la lacul Galbe si Pasul Urdele care face legatura cu Transalpina dar nu se poate ajunge cu masina din spusele doamnei de la cabana. Probabil ca ar fi un traseu bun de urmat cu bicicletele, dar noi eram cu copii asa ca ne-am intors la pensiune.

- Cascada si Cheile Lotrisorului - situate in in parcul national Cozia, in partea central sudica a Carpatilor Meridionali-in muntii Capatanii, la o altitudine aproximativa de 515 m. Am lasat masina la intrare (costa 10 lei pentru cei care vor sa intrea cu ea), dupa aventurile noastre pe drumuri proaste. Asa ca am pornit cu totii la pas admirand astfel tot ce ne oferea natura. Domnul care statea la intrare ne-a informat ca sunt aproximativ 2,5km pana la cascada asa ca suntem tare mandri de juniorii nostri ca au reusit sa parcurga acest traseu dus-intors. Apa cade de la o inaltime destul de mare (30m) si din cele citite se pare ca a fost facuta de om. La cascada am facut popas pentru a ne racori si a ne trage sufletul dupa care am incheiat drumetiile noastre montane.

- Transalpina pe care o vedem a doua oara dar parcursa dinspre Voineasa catre Ranca. Peisajele ne taie rasuflarea iar pajistile ii indemana pe sot si copii la o mica harjoneala pe iarba.

Cui ajunge in zona ii recomand sa se documenteze asupra obiectivelor turistice si traseelor montane, pentru a se putea bucura de cat mai multe.

Avem o tara frumoasa, cu o infrastructura si promovare ce lasa de dorit, dar chiar si asa merita vazuta. Sper sa fie de folos prezentarea mea.


[fb]
---
Trimis de nvali in 31.07.12 14:07:09
Validat / Publicat: 31.07.12 15:10:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.

VIZUALIZĂRI: 2381 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nvali); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P30 Cheile Lotrisorului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[31.07.12 15:10:12]
»

Fiind un review care contine date si impresii despre o multitudine de obiective, a fost mutat la rubrica "Turul Romaniei", rubrica la care se potriveste cel mai bine.

nvaliAUTOR REVIEW
[31.07.12 15:16:58]
»

@webmaster77: Multumesc frumos. As vrea sa sterg poza care nu are comentarii. Se poate?

webmaster
[31.07.12 15:18:51]
»

Fotografia in cauza (P18) a fost stearsa

MCM
[31.07.12 18:42:32]
»

Respect pt niste romani care viziteaza tara. Locuri frumoase si fotografii pe masura

neimportant
[31.07.12 19:36:25]
»

Mi-a placut si mie intreaga naratiune. Are substanta si chiar ai surprins punctele forte din zonele vizitate, cel putin din zonele Olteniei valcene. Timpul scurt alocat Manastirii Turnu, v-a lipsit si de alte atractii ale acesteia. Calugaritele de la aceasta manastire sunt o noutate si pentru mine, probabil si ele erau venite intr-o vizita aici, vreun schimb de experienta, ceva... De cand „bat” aceasta manastire, nu am vazut nicicand maicute in sfantul lacas. S-or fi schimbat regulile, s-o fi trecut la serviciul religios mixt. Nu cunosc, sa nu comit vreo blasfemie, aferim doamne...

Vorbind de alte atractii, puteati bunaoara sa va odihniti, la propriu, pe pajistea din livada cea mare. Aici si linistea devine ascultabila. Numai trenul, si asta rar, mai tulbura din pacea locurilor. Inteleg asertiunea dvs. legata de faptul ca odata ajunsi aici, greu mai „ridici ancora” sa pleci spre casa. Fata de M. Cozia unde este o fluenta remarcabila, M. Turnu emana liniste si forta, purifica si incarca depozitele de energie secatuite de „trebile” cotidiene. Apa rece din izvorul situat langa magazinasul de suveniruri, este alta atractie, care aici are parca alt gust, racorind vara miraculos, mai ales cand cobori de la Cabana Cozia, incins si colbuit. Lucruri banale in alta parte, aici capata cu totul alte valente. Mancarea din trapeza manastirii este serafica, chiar daca nici un pic de carne n-ai sa gasesti printre bucate.

La cascada Lotrisor ati surprins doar caderea cataractei. De timpul nu v-ar fi fost ostil, ar fi meritat sa mai fortati un pic bateriile, sa treceti de cascada si sa traversati pepiniera de conifere, pana in padurea cu stejari seculari, cat i-o mai lasa mafia taierilor de lemn. Aici, asezati pe trunchiurile adormite, se poate audia live simfonia padurii, alt moment de purificare si incarcare energetica...

Infrastructura din pacate este atat de precara, dar cu toate astea trece in plan secund.

nvaliAUTOR REVIEW
[01.08.12 12:10:48]
»

@zapacitu: Noi am avut ceva probleme de sanatate cu copii, facand indigestie la pensiunea unde am fost cazati de aceea timpul alocat drumetiilor a fost scurtat.

Daca eram doar cu sotul sigur am mai fi strabatut cheile Lotrisorului dar copii erau obositi asa ca nu ne-am aventurat mai departe.

Multumesc la toti cei care au avut rabdare sa-mi citeasca impresiile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
MCM, neimportant, nvali
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite prin România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070307016372681 sec
    ecranul dvs: 1 x 1