ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.12.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    DEC-2011
    DURATA: 1 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    70.00%
    Satisfăcător

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    82.50%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Targul de Craciun

    Ilustrație video-muzicală
    ... zvon - de clopotei ...

    Asculta mai multe audio ambientala
    TIPĂREȘTE

    Dupa ce am vizitat Muzeul de vanatoare despre care am povestit, m-am indreptat spre Piata Mare din Sibiu, curioasa sa vad cum s-au pregatit sibienii pentru acest eveniment. Am strabatut str. Nicolae Balcescu, am privit vitrinele magazinelor si comerciantii de coronite din brad si am ajuns in Piata Mare unde erau cam 60 de casute din lemn, asezate in doua cercuri concentrice. In mijlocul lor, erau un carusel pentru copii, un mini (f. mini) tarc cu 5 ponei care isi asteptau micutii calaret si o pista cu masinute electrice din acele cu care te ciocnesti.

    Tot in piata mai era si un cort cu o scena, inchisa in ziua in care am fost eu. Am aflat ulterior de pe un pliant cu programul evenimentelor culturale ca exact in acea zi nu urma sa sa intample nimic in acest sens, dar ca in celelalte zile ar fi fost agitatie mare. Poate ca lipsa unui concert, facea ca piata sa fie atat de goala, putinii turisti degustand vinul fiert cu scortisoara si ignorand in mare parte produsele oferite de comercianti. La acest capitol, oferta oricum era foarte saraca: cate un singur stand cu mezeluri si branzeturi din regiune, unul cu miere, unul cu traditionalele acadele, doua cu papuci, manusi ci cojocele din blanita de oaie (desi nici acestea nu erau lucrate manual), unul cu vase din ceramica taraneasca, unul cu fructe confiate sau deshidratate (industrial caci taranii nu isi prea mai pierd vremea cu asa ceva) si cateva cu vin fiert (vandut in pahare de plastic de unica folosinta, cele mai subtiri... pe care ori nu le puteai tine in mana, ori aruncau o parte din vin, daca le strangeai un pic mai tare 1 pahar = 3 lei).

    La restul standurilor gaseai ori caciulite chinezesti, ori jucarii din plastic din aceeasi tara, pe care invariabil scria ca sunt destinate copiilor de peste 3 ani, (cei mai mici erau ignorati de catre producatorii asiatici), ori bijuterii din argint (sau nu?) ori alte produse care nu aveau nici o legatura nici cu iarna, nici cu Craciunul nici cu traditiile romanesti. Ba pe o casuta, statea fioros un tigru de plus, de paraca era cel putin simbolui faunei din Carpati.

    O bila neagra a primit singurul Mos Craciun, care nu se lasa fotografiat in piata, ci statea doar in casuta lui unde avea un fel de studiou foto: desigur contra cost. Eu credeam ca este platit de primarie sa anime atmosfera, dar era si el ca toti ceilalti un negustor si nu dadea nimic gratis.

    In fata Primariei, la piciorul bradului fara nici o podoaba vizibila in timpul zilei, era un mic grup statuar din lemn ce infatisa nasterea lui Isus, dealtfel singura reprezentarea a evenimentului, pe care am vazut-o in tot targul (sa imi fi scapat mie oare altele?).

    Pentru ca era inca lumina si eu doream sa vad atmosfera targului noaptea, la lumina miilor de beculete, am zis ca mai sunt destule locuri de vizitat in centrul vechi si am trecut la actiune.

    Am intrat mai intai in biserica romanao-catolica se ce afla in Piata Mare, langa Primarie. Veche de aproape trei sute de ani, ea a fost ridicata pe locul unei foste farmacii, dupa cucerirea Transilvaniei de catre austrieci. In turnul bisericii este un ceas cu doua cadrane: unul spre Piata Mare, celalat spre Piata Mica. Numele bisericii vine de la altarul principal ce o infatiseaza pe fecioara Maria incoronata de Sfanta Treime.

    Am intrat apoi cateva minute in Catedrala Evanghelica ce este in renovare si unde am avut norocul sa dau peste o doamna care mi-a explicat marea diferenta intre bisericile (si credintele) evanghelica, catolica si ortodoxa. Am plecat multumita ca am invatat ceva, si am ajuns in Piata Mica.

    Dupa nelipsita ” sedinta foto ” de pe Podul Minciunilor, am avut curiozitatea sa ” imi bag nasul ” in una din curtile interioare ale unei case pe care scria ca este monument istoric. Desi pe f. multe cladiri scrie acest lucru, aceasta mi s-a parut prea neingrijita si daca tot era poarta deschisa am intrat. Acolo uimire totala: in mijlocul unei ruine o domnisoara bine imbracata, iesea din cladire. Cu uimire am intrebat-o daca acea casa este locuita. Un simplu ” da ” ar fi fost de ajuns sa ma uimeasca, dar mi-a spus ca la etaj, functioneaza o sectie a Academiei de Arte... lucru care m-a lasat muta. In timp ce eu priveam siderata usa indicata, un tanar a iesit de acolo si mi-a confirmat ca intradevar exista ceva activitate la etaj. Priviti fotografiile si imi veti da dreptate. Daca un sibian stie sigur ca nu este asa, il rog sa ma contrazica, caci altfel raman cu o impresie foarte amara.

    Apoi am urcat cele sapte etaje din Turnul Sfatului, am mai facut o fotografie ceasului de acolo (al doilea ca vechime din tara), cateva fotografii cu centrul orasului vazut de sus, dupa care m-am intors in Piata Mare, caci se lasa intunericul si beculetele incepeau sa se aprinda.

    Bradul din fata primariei arata ceva mai frumos luminat (desi ii lipseau alte decoaratiuni) iar stalpii de iluminat stradal chiar mi-au placut cum aratau luminati noaptea.

    Am mai dat o tura prin targ, de dragul beculetelor si a colindelor care se auzeau discret (poate prea discret) din niste boxe in fata Primariei, mi-am luat si eu un pahar cu vin fiert cu scortisoara (bun... bun...) si ca sa evit un efect prea puternic al vinului, am luat si un delicios langosi cu branza si usturoi, de pe una din strazile de langa piata.

    Plecand spre hotel, m-am intrebat, daca asta este tot ce are Sibiul in materie de Targ de Craciun, avand in vedere ca nu a trecut prea mult timp de cand a fost Capitala Culturala Europeana? Daca doar cu atat s-au prezentat si in acel Decembrie, eu zic ca este cam putin.

    Caci voi veni cu prezentari ale targurilor similare din Viena si Praga pe care le-am vizitat in urmatoarele zile si veti putea face si voi cum am facut si eu, o comparatie.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 21.12.11 09:36:06
    Validat / Publicat: 21.12.11 11:46:16
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4169 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Sibiu - in drum spre Piata Mare
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13699 PMA (din 16 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [21.12.11 09:52:54]
    »

    Melodia postata se poate sterge/schimba!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [21.12.11 11:09:19]
    »

    @webmaster13 Multumesc, este ok.

    krondia*
    [21.12.11 12:01:42]
    »

    Văzusem zilele trecute o fotografie panoramică foarte frumoasă cu acest târg. Păcat că la faţa locului lucrurile stau altfel. Nu ştiu de ce nu se acordă mai multă atenţie acestor evenimente care pot atrage foarte mulţi turişti şi, implicit, bani. Interes există de vreme ce doar pe AFA au apărut recent câteva reviewuri cu târguri similare din mari oraşe europene.

    Şi la Braşov s-a încercat anul acesta organizarea unui târg mai deosebit de Crăciun dar rezultatele mi s-au părut modeste iar preţurile, în special cele de la căsuţele de lângă Biserica Neagră, destul de mari, un kilogram de prăjituri de casă costând chiar şi 50 de lei.

    Voi ajunge şi eu la Praga în curând, chiar sunt curioasă cum este atmosfera de Crăciun acolo.

    anirok_10
    [28.02.12 15:53:59]
    »

    Eu nu locuiesc la Sibiu, dar il cunosc bine; am petrecut foarte multe vacante acolo si am rude care locuiesc inca acolo. Nu cred ca Sibiul a fost capitala culturala europeana cu targul de craciun... Targurile de Craciun sunt o colectie de mancare, bautura si nimicuri de sezon. In orasele mari sunt mari, in orasele mici sunt mici. Casele din orasul vechi sunt mai neingrijite... igrasioase... dar nu arata toate ca cea pozata de tine. Majoritatea au curti interioare in care poti intra, unele mai ingrijite, altele mai putin. Sibiul (atunci cand a fost capitala culturala) a adus cu el si imprejurimile - bisericile fortificate din localitatile din jur, Muzeul Tehnicii Populare din Dumbrava Sibiului (il recomand cu caldura tuturor celor care trec prin Sibiu cand e cald- e mai mare si diferit de Muzeul Satului din Bucuresti), Muzeul Brukenthal, Turnul Ceasului... Sigur, orasul este mic, dar nu se rezuma la Piata Mica, Piata Mare si centru' (bd Balcescu).

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [28.02.12 16:28:00]
    »

    @anirok_10:

    Intentia mea nu a fost nici pe departe sa spun ca tot orasul este o ruina.

    Daca recitesi pasajul care incepe cu: " Dupa nelipsita ” sedinta foto ” de pe Podul Minciunilor, am avut curiozitatea sa ” imi bag nasul ” in una din curtile interioare ale unei case pe care scria ca este monument istoric. "... si se inceie cu: "Daca un sibian stie sigur ca nu este asa, il rog sa ma contrazica, caci altfel raman cu o impresie foarte amara. "... vei intelege bune intentii.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster
    [13.07.13 12:25:25]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Festivaluri și evenimente sibiene" (nou-creată, între timp, pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    anirok_10, Diaura*
    Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, evenimente temporare în Sibiu:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074701070785522 sec
    ecranul dvs: 1 x 1