ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.11.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 3 zile
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

“Hai-hui” prin Paris (I)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Vai, cat de greu e sa spui ‘’adio’’… mai ales copilariei… dar nu e usor sa spui “adio” niciodata, mai ales unui oras ca Parisul… dar gata!… am parcurs cam toate obiectivele turistice mai importante ale orasului, cu toate ca acesta iti scoate mereu “la inaintare”, cate ceva nou, am batut kilometri intregi cu metroul sau pe jos ca sa-i simt pulsul, parfumul, savoarea, sa-i admir culorile sau sa-i cunosc oamenii. Stiti cu ce-a vrut sa ma cucereasca mai nou, acest oras? Cu inghetata cu gust de pepene, coacaze, lamaie verde sau... caramele sarate, inghetata ce-o poti cumpara la cornet la cofetaria Berthillon sau cu ciocolata frantuzeasca "Neuville", o ciocolata excelenta care-i "da clasa" si celei belgiene… gust de caramele sarate?... da, da… pare ca se potriveste ca nuca-n perete, dar asa ceva exista… sau cu un pahar de cidru la 4,5 euro servit langa un platou fierbinte cu cascavele moi, moi, ce se-ntind ca guma de mestecat la 6 euro… cascavele la alegere… un fel de “all inclusiv" “branzovenesc” cu vreo 20 de “fromajuri’ dintre cele mai alese 400 din cate au frantujii… caci e binecunoscut faptul ca exista in lume un segment de turisti gurmanzi carora li se “je m’en fişează” de muzee, "bateaux-mouches", Sena si Gustave Eiffel… ei vor doar sa degusteze cam tot ce-a scos mai nou pe piata culinara Parisul, ca si-n lumea modei, vor "dernier cri"-uri, adica vor "ultimul racnet" gastronomic E-adevarat, in ultima vreme, eu am prins gustul Greciei, dar orasul Paris a ramas acelasi, parca mai frumos pe zi ce trece, oamenii sai insa s-au schimbat. Oameni Parisului din pacate, astazi, ne-au cam intors spatele, asimilandu-ne cu toti acei ce ne-au patat imaginea tarii.

In fine, istoria omenirii o facem si noi romanii cu bunele si cu relele noastre.

In decursul ultimei noastre escapade pariziene, Monica, Mihai si cu mine am hotarat, in ultima zi de vizita, sa nu mai urmam nici un traseu prestabilit ci sa mergem asa, aiurea, fara nici o directie. Sa ne luam un bilet de metrou si sa iesim la suprafata undeva si candva, la intamplare, apoi sa repetam figura pana s-o face noapte tarziu.

E bine totusi de stiut un lucru… Iarna nu-i ca vara si noaptea nu-i ca ziua. Noaptea, Parisul are “misterele si pericolele” sale, cu sau fara Jean Valjean sau Jean Marais. Noaptea parizienii dorm, insa orasul nu doarme, el este populat mai ales cu straini, cu provinciali si, noapte tarziu, spre dimineata cu raufacatori. Precum orice mare metropola, desi e foarte bine iluminat, in Paris sunt suficienti hoti de buzunare, care opereaza atat ziua cat si noaptea. Insecuritatea caracterizeaza azi orice capitala europeana. Ziua, raufacatorii sunt prezenti la cozile de asteptare, in metrou, in magazine, iar bandele organizate, formate din cate 5-6 indivizi, care va vor cere cu zambetul pe buze si c-un aer bonom si dezinvolt portmoneul, telefonul mobil sau bijuteriile, actioneaza mai ales noaptea tarziu, prin ganguri si strazi laturalnice, in jurul garilor, a Forumului Halelor, in cartierul Montmartre, pe stradutele adiacente Champs-Elysee-ului sau prin cartierul Saint-Germain-des-Pres. Metrourile in Paris circula pana pe la ora 1 noaptea si-si reiau circulatia dimineata la ora 5 sau 6. Numai lucratorii cartierului Pigalle, cartierul “vesel “ al Parisului, se intorc de la “servici” dimineata. In general, in cursul saptamanii, parizieni, care au iesit la un local oarecare, nu depasesc ora de culcare a retragerii ultimului metrou, chiar daca a doua zi, ei isi incep de obicei serviciul pe la 9 sau 10 dimineata.

Parizienii circula putin cu autobuzul, viteza de circulatie a acestui vehicol este mult prea mica, in raport cu metroul, de doar 15-20 Km la ora. Cand esti grabit poti circula cu taxiul, aproximativ 16.000 de taxiuri exista in orasul cu 1000 de cafenele, 500 de hoteluri, 100 de piete si 60 de muzee dar noaptea, taxiul se poate lasa mult asteptat… Tarifurile de zi si noapte sunt afisate in interiorul lor, asa ca va puteti orienta usor, dar daca veti urca intr-un taxi sa stiti ca veti folosi cel mai scump mijloc de locomotie din oras. Pentru bagaje, atunci cand va grabiti la aeroport sau gara, puteti fi taxat suplimentar. Nu veti plati insa taxa de intoarcere a taxiului, chiar daca acesta v-a dus intr-un cartier sau orasel de la periferiea Parisului (Region parisienne). Si pentru soferul de taxi, la fel ca si pentru chelnerul de la restaurant, un “bacsis”de 10%, din total, este intotdeuna binevenit. Chiar si atunci cand sunteti servit intr-o cafenea cu o cafea ce costa 1,40 euro, langa care veti gasi un biscuit, un servetel si un pahar cu apa rece, un bacsis de 0,20 euro este bine venit. Veti vedea in schimb ca in toate unitatile alimentare sau de alt gen din oras, in nici 30 de secunde, cineva va veni sa va serveasca. Francezii, desi latini, in servicii, au o promptitudine nemteasca. Ca peste tot, trebuie sa deosebiti taxiurile clandestine de cele adevarate. Si nu e usor, puteti fi taxat cu o suma exorbitanta la coborare, cam asa cum se practica pe vremuri intre cele doua aeroporturi bucurestene sau de la Gara de Nord la aeroporturi.

Anul trecut, copiii au pierdut autobuzul din Paris care-i ducea la aeroportul din Beauvais… au avut insa noroc, pentru ca nu erau singurii… cei 110 km au “costat” 150 de euro si au fost impartiti intre 4 persoane. Cate 37,5 de euro “de caciula”, altfel, autobuzul, costa doar 15 euro de persoana.

Parizienii circula de obicei cu automobilul propriu. In timpul zilei, dimineata, peste 1,7 milioane de automobile patrund in Paris, si cam tot atatea parasesc seara Parisul inainte de ora 21.

In fiecare moment in Paris circula 130.000 de automobile. Daca arhitectul sef al Parisului, baronul Haussmann, la inceputul secolului trecut, nu ar fi avut si un pic de imaginatie SF, astazi aceasta urbe ar fi fost sufocata de ambuteiaje.

Cea mai buna perioada pentru a vizita monumentele si muzeele Parisului este vara, intre 1 iulie si 30 august, cand aproape toti parizienii ”pleaca de-acasa” in concediu, iar cea mai buna perioada pentru “shopping” este in afara acestei perioade si mai ales iarna, cand apar promotiile de Craciun, Anul Nou si mai ales cele de”dupa” Anul Nou. Cine ajunge in Paris cu masina proprie, e bine sa caute un hotel excentric, in jurul "portilor orasului istoric", cu o parcare pazita, mai ales in zonele unde incep primele statii de metrou, autobuze sau trenuri rapide, RER. De-acolo se poate folosi transportul in comun.

Dar, sa revenim la ultima noastra escapada pariziana. In ultima zi ne-am plimbat prin oras, fara sa stim pe unde, ne-am dus intr-acolo unde ne-a dus metroul si pasii pana noaptea tarziu… am facut poze… am fotografiat porumbei, fantani Wallace, trecatori, cafenele, cheiurile Senei, lacatele Podului Artelor, luminile vaporaselor sau cantaretii ambulanti… multe dintre ele au fost facute de Mona si Mihai, care se pricep mult mai bine decat mine la acest capitol, mai ales la portrete…

Cert e faptul ca Parisul nu ne-a mai incantat atat de mult. E ca si-n dragoste, dupa un timp…

Si totusi…

A doua zi, intr-o gara, asteptand un tren rapid, am compus un mic eseu…

Iata-l

«Fiecare dintre noi are propriile sale amintiri. Unii au imbracat peretii camerei lor cu postere, altii adorm cu albumul de amintiri sub perna. Eu, am pastrat pe biroul meu de lucru, o scoica. Cand eram mic, nu mai inalt decat scaunul de pe care cadeam mereu cand aveam la pranz spanac, imi petreceam toate vacantele de vara la bunici, la Bucuresti. Intre cele doua razboaie modiale, capitala tarii noastre se numea «Micul Paris». In acea vreme, bucurestenii, stapaneau bine limba franceza, care era considerata, cel putin in Bucuresti, ca si o «a doua limba nationala». Bunicul meu, mare amator de «benzi desenate», cumpara in fiecare saptamana de la chioscul din coltul strazii revista «Vaillant». Cred ca «aventurile lui Tintin si Pif erau mai intai citite la Bucuresti si de-abia apoi la Paris». Expresii precum «bonjour» sau «merci», faceau parte din limbajul uzual si romanesc al bucurestenilor. Bunicul ma aseza in curtea casei inbracata de sus pana jos in iedera si ma intreba cu-o voce blanda «Ei, cu ce incepem azi baiete, cu Pif, cu Tintin, cu Davy Crockett sau cu Teddy Ted?» Seara, inainte de culcare, bunica, scotea de nu stiu unde, o scoica foarte intortocheata pe care mi-o punea la ureche… «Auzi? …Asculta! …Auzi mugetul valurilor, freamatul vantului, sirena unui vapor care paraseste portul? Auzi strigatul ascutit al pescarusilor? …E marea… ». Eu, uimit la culme, dadeam usor din cap si îngânam un «mdaaa», fara a putea insa intelege cum de-au incaput atatea lucruri intr-o scoica atat de mica.

Astazi, «Micul Paris» nu mai exista, nici bunicii mei, nici revista «Vaillant», nici chioscul de ziare, nici macar «coltul strazii» de unde bunicul cumpara benzile desenate. Strada copilariei mele a fost acoperita de un supermagazin si un parking.

Din intregul meu trecut bucurestean n-a mai ramas decat o scoica.

Din cand in cand, imi apropii scoica de-o ureche si astept… astept ca din canalele ei intortocheate si lucioase sa rasara, rand pe rand, freamatul vantului, mugetul valurilor, strigatul cormoranilor, suieratul prelung al unui vapor gata de plecare… si vocea blanda a bunicului meu care ma invita la o plimbare prin lumea fictiunii benzilor desenate.

«Ei, cu ce incepem astazi baiete, cu Pif, cu Tintin, cu Davy Crockett sau cu Teddy Ted?»

- -

Partea a II-a: aici


[fb]
---
Trimis de dorgo in 06.11.11 17:27:19
Validat / Publicat: 06.11.11 18:56:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: Normandia, Bretania, Gironde, Lyon,
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2955 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Astazi metroul ne-a scos la suprafata pe undeva prin cartierul latin
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19999 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[06.11.11 17:34:49]
»

Draga @Web te rog videoclipul, mersi

http://www.youtube.com/watch? v=dybBx3u10LU

- -

Rezolvat.

magdalena
[06.11.11 19:31:32]
»

Emotionant... As fi putut ajunge la Paris anul asta, in loc de Roma, a fost prima mea optiune!

Poate ajungeam daca citeam atunci doar primul paragraf al review-ului!

Pana la urma, tot in grupuri organizate e mai bine sa ajung acolo...

trigri
[06.11.11 22:25:23]
»

Cea mai buna perioada de shopping la Paris este inceputul lunii august: sunt reduceri dementiale. Am fost in acea perioada la Paris si mi-am cumparat o gramada de lucruri incepand de la esarfe, parfumuri, pana la genti si pantofi. La Vuitton era coada la intrare in magazin, deci va inchipuiti ca erau reduceri importante!

dorgoAUTOR REVIEW
[07.11.11 07:30:19]
»

@trigri... o veste buna!... eu in general vara mergeam pentru a vizita muzee, monumente, parcuri dar in afara de magazinele Tati (metrou Saint-Chapelle, vis-a-vis de cartierul indian), nu ma lansam in cumparaturi, pentru ca stiam ca majoritatea comerciantilor sunt si ei in concediu... in august 90% din anticariate erau inchise (in afara de Giberte Jeune, din Saint-Germain), ceea ce m-a exasperat la culme...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[07.11.11 17:58:16]
»

@all... multumesc tuturor pentru aprecieri, Parisul imi curge prin vene chiar si cand stau pe-un sezlong pe-o plaje sub soarele Greciei, mangaiat de racoarea brizei marii sale sau de-un cubulet de gheata strecurat in paharul cu Cola, Sena insa ma imbata cu animatia cheiurilor si podurilor sale, chiar daca apa sa e gri-murdara, nicidecum turcoaz precum a marii Ionice, Egee sau Adriatice... dar, stati asa, mai sunt doua episoade pariziene, pana la sfarsitul lunii le expun, apoi, gata! , ma ocup de sarmale si vin...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
trigri
[07.11.11 18:07:32]
»

@dorgo: noi am petrecut o zi intreaga in Galeriile La Fayette. S-a nimerit a fi o zi ploioasa si nu ne-am miscat de acolo pana la ora 18 cand s-au inchis. Era o nebunie totala la parfumuri iar la Vuitton, asa cum am mai scris, coada. Bine, acum reduceri nu inseamna 50 euro o geanta ci de la 2000 euro la 800 euro. Fata mea si-a lat diferite bluzite, pantaloni, de la diverse branduri de renume, unele confectionate chiar in... surpriza nu China, cum eram obisnuiti ci... Romania. Atasez poze.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[08.11.11 08:07:56]
»

@tigri... excelenta idee... facem tandem... ataseaza tu pozele tale despre Galeriile la Fayette, cred ca useritzele vor fi incantate, si apoi le includ si eu, cred ca azi sau maine, intr-un nou review, plus inca 2-3 monumente arhitectornice importante... OK?

trigri
[08.11.11 17:40:59]
»

@dorgo: am atasat vreo 2 poze; mai multe nu pot pentru ca ele contin si persoane, adica pe noi si nu vreau sa expun poze cu familia mea. Este optiunea mea, sper ca nu mi-o iei in nume de rau,

Ce mi-a placut mie foarte tare in Paris, pe langa obiectivele turistice obisnuite, au fost: plimbarea pe malul Senei, prin Ile Saint-Louis, Ile de la Cite, prin gradina muzeului Rodin, cam atat imi vin in minte acum.

Stii, toate locurile sunt percepute prin ochii privitorului respectiv: am citit mai de mult un review, pe un alt site, in care respectiva persoana "scriitoare" povestea cat de placut e sa mananci "de la pachet" tolanit pe iarba pe Champ de Mars. Personal, am apreciat mai mult masa servita la restaurantul aflat intersectia strazilor Rue de Moscou cu Rue de Bucharest, unde am luat ca desert Creme Brulee. Poza cu crema o s-o postez. Si o sa mai postez o poza cu catelul restaurantului, un mops pe nume Bijou.

Am povestit unor amici cum m-am plictisit eu prin Louvre si m-au privit cu mila, vezi doamne, uite-o si pe asta, habar n-ar de arta. Recunosc, nu ma pricep il ale picturii, pentru mine atata gramezi de sali pline de picturi a fost mult prea mult.

Apreciez lucrurile simple, care merg la inima mea, care imi confera o stare de bucurie launtrica. Si sigur, ceea ce pe mine ma bucura, poate plictisi pe un altul, de aceea nu am pretentia sa fiu urmata in tot ceea ce am spus. Consider eu ca e mai bine pentru fiecare sa experimenteze.

La fel, nu o sa descriu niciodata cu date exacte, gen ghid de calatorie, toate experientele mele. In ce an s-a construit cladirea cutare, cine a renovat-o cine a intretinut-o cine i-a frecat podelele. Pentru asta exista carti de specialitate si n-o sa ma apuc sa copiez dupa alte site-uri asemenea gen de informatii. Nota 100 pentru cine e in stare sa povesteasca tot ce a simtit si trait intr-o calatorie. Pe mine va trebui sa ma "cititi" mai simpla in descrieri, poate mai laconica, dar va asigur ca... chiar am fost pe acolo...

Tu scrii foarte bine si apreciez asta; de asemenea, am mai "citit" vreo cativa useri talentati. Tineti-o tot asa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[10.11.11 06:29:28]
»

@trigri... am incercat intr-un review anterior despre Paris sa descriu statuile grecesti din Luvru (caci intr-adevar treci ca trenul ptinn gara pe langa capodopere si nu stii ce reprezinta ele) la statui? , succes deplin, am incercat si cu tablourile celebre sa fac fel, n-am reusit sa descriu decat doua, in rev. urmator il voi descrie totusi pe al treilea care are un istoric interesant, mie mi-a placut si este ilustrarea cu ulei pe panza a unui fapt real...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, magdalena, trigri
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța / city-break la Paris:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059903860092163 sec
    ecranul dvs: 1 x 1