ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.08.2011
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: galati
ÎNSCRIS: 26.06.10
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 9 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Transalpina si nu numai...

Ilustrație video-muzicală
Fanfare Ciocarlia - 007 (James Bond Theme)
TIPĂREȘTE

Calatoria mea a inceput la sfarsitul lunii iulie. Traseul a fost destul de lung- doua mii de kilometri: Galati, Valea Oituzului, Brasov, Bran, Rucar, Campulung, Curtea de Arges, Ramnicu-Valcea, Horezu, Novaci, Ranca, Obarsia Lotrului, Petrosani, Lupeni, Straja, Tg. Jiu, Manastirea Tismana, Valea Jiului, Manastirea Lainici, Hateg, Manastirea Prislop, Caransebes, Rausor, Orastie, Sibiu, Sambata cu Manastirea Brancoveanu, Sighisoara, Brasov, Intorsura Buzaului, Nehoiu, Manastirea Ciolanu, Buzau, Galati. Un traseu lung, dar plin de satisfactii.

Cazarea am ales-o pe moment si am gasit locuri foarte dragute, primitoare si curate in Straja, Sambata, Valea Urdii pe langa Fundata. Am gasit si locatii mai putin primitoare (de ex. in Retezat la o pensiune cu pretentii, nu conteaza care, exista cu sutele in tara noastra... Lipsa de comunicare intre proprietar si turist iti lasa un gust amar si te face sa nu mai vrei sa revii in acele locuri. E trist, dar adevarat).

Punctul culminant al calatoriei a fost intrarea in Parang pe la Novaci catre Ranca. Totul este asa cum spunea cineva intr-un review despre Transalpina: spectaculos, nou, nu prea calcat de multi turisti. Zona este inca in lucru, sunt lucratori de la drumuri care inca mai au de lucru, dar soseaua e ok. Lipsesc parapetii care iti dau pe un astfel de drum o siguranta in plus. Si asa este destul de bine daca esti atent si conduci prudent. A plouat mult in Ranca: o zi si o noapte dupa care a iesit soarele si vizibilitatea a fost buna. Peisajul este de o frumusete tulburatoare si te face sa crezi ca esti intr-o alta lume: zonele cu vegetatie alpina alterneaza cu zone stancoase, paduri de conifere aproape nestrabatute de om, linistea este intrerupta doar de pasarile cerului... Oamenii locului sunt foarte primitori si dornici in a-ti da cat mai multe informatii legate de obiectivele urmarite.

De la Obarsia Lotrului pana la Petrosani am mers pe o scurtatura, un drum foarte prost, plin de gropi, care coboara catre orasul mai sus mentionat. Peisajul este neasemuit de frumos, Jietul curge la vale in cascade, intalnesti izvoare care curg de la inaltime, dar nu gasesti nicio parcare, nicio benzinarie, doar o manastire in constructie.

Straja, alta statiune noua ca si Ranca (aceasta din urma are o vechime de 10 ani. Inainte nu era nimic acolo. Tot ce s-a facut, s-a facut cu fonduri europene: este vorba de drumuri, de apa curenta, iar terenurile au fost concesionate de Primaria Novaci, asa am aflat de la cei care au acum pensiuni in Ranca). Straja este o statiune unde se practica sporturi de iarna, au multe piste de ski.

Merita a fi vazut Schitul Straja. Tunelul de intrare la Schit este unic in tara. Drumul de la Lupeni si pana la Straja mai este numit si Drumul Crucii. Exista 14 cruci care semnifica cele 14 opriri de pe Golgota - Ierusalim. Drumul Crucii este organizat in Vinerea Mare din Postul Pastelui in fiecare an. Pornirea se face de la o biserica din Lupeni si se ajunge la schit. Cineva poarta crucea in spate (4,40m lungine si 2,20 latime si are incrustate in ea moastele a 14 sfinti...). Totul e semn. Trebuie doar sa stii sa-l citesti pe Umberto Eco, care parca ar fi stat de vorba cu batranii, cu inteleptii neamului nostru.

Un alt loc frumos si incantator este orasul Tg. Jiu. Curat, am vazut oameni care faceau curatenie pe strazi in zi de duminica. Pietonala m-a impresionat: spatii verzi bine intretinute, parcul in care se afla operele lui Brancusi este un loc de odihna si de recreere agreat nu numai de localnici ci si de turistii care ajung acolo. Drumul in oras dinspre Petrosani este prost, cu denivelari mari. Alaturi de ceea ce este frumos trebuie sa alaturam intotdeauna si aspectele negative. Doar suntem in tara contrastelor, nu?

Sighisoara isi merita renumele: turisti straini multi, ordine nemteasca in oras, taxe de parcare ca altfel iei amenda, iz medieval... ce mai, oras european.

M-au impresionat manastirile vizitate. Un loc aparte este Prislop. Aici este mormantul parintelui Arsenie Boca, un mare duhovnic! Nu sunt mai prejos nici Tismana sau Brancoveanu.

Drumurile pe care le-am strabatut sunt in mare parte bune, le-am semnalat mai sus pe cele proaste. Ma asteptam sa fie mai rau pe Bran - Rucar, dar in doi ani s-a mai reparat. Foarte bun drumul Orastie - Brasov, indicatoare rutiere multe, la nivel european. Atentie foarte mare la caini. Ies de unde nu te astepti. Dar, cel mai mare pericol nu de la caini vine. Exista oameni ai soselelor care ignora regulile rutiere, dar si pe cele ale bunului simt.

Noua zile frumoase, locuri benefice si minunate. Si, cum orice vis frumos se sfarseste odata ce te-ai trezit, asa s-au sfarsit si aceste zile fara insa a te fi saturat (de omul bun si vremea buna nu te saturi niciodata).


[fb]
---
Trimis de titina in 06.08.11 23:42:10
Validat / Publicat: 07.08.11 01:27:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSALPINA. A mai fost în/la: peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4091 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (titina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Varful Papusa, Parang
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.08.11 13:03:21]
»

Felicitări, ai reușit să faci un circuit atât de lung în doar 9 zile! Mulțumim că ne-ai împărtășit din impresiile tale, dar regret că ai făcut-o cu multă, poate prea multă... discreție. Sau poate vrei să te mai întorci în alte review-uri pe urmele pașilor tăi și să ne povestești cu mai multe detalii pe unde te-ai cazat, de ce în unele locații ți-a plăcut, iar în altele regreți momentul de inspirație care te-a oprit acolo.

Și fotografiile sunt foarte frumoase, chiar deosebite! Sper că vei mai găsi răgazul să ne mai răsfeți cu astfel de imagini minunate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[07.08.11 13:53:32]
»

Iata propunerea muzicala!

Se poate schimba!

Marian Preda
[07.08.11 16:45:43]
»

Buna titina!

Subscriu la ceea ce a afirmat colega Mariana Olaru!

Mai multe detalii, impartite pe mai multe etape a calatoriilor tale, ar fi de bun augur comunitatii AFA.

Ma bucur ca ai avut privilegiul sa treci prin Transalpina cea mai inalta sosea (sinuoasa... , la cota 1200m) din Romania!

Sunt convins ca ai avut parte de adrenalina (fiind o sosea fara parapeti, inca...) si de peisaje unice, demne de ,,carti postale''.

Felicitari pentru rw si pentru fotografiile elocvente!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
titinaAUTOR REVIEW
[07.08.11 21:35:44]
»

Salut tuturor! Nu am vrut sa fiu discreta. Nu stiam ce doriti sa va impartasesc. Acum stiu si am sa detaliez putin.

In prima seara am innoptat la o pensiune din Valea Urdii de pe langa Fundata. Pensiunea se cheama Mari Mada, o locatie agreabila, simpla, cu niste oameni minunati. Cu masa ne-am descurcat pe traseu si cu ce ne mai luasem de acasa. Privelistea este minunata. Nu poti sa nu te minunezi de frumusetile intalnite. Ramai mut in fata creatiei divine. Aer curat, racoare (noi veneam de la 35 de grade din Galati, va dati seama!). In Ranca am stat la o pensiune modesta- Tania. Nu am cautat sa gasesc cele mai fitoase locatii. Daca doream confort, stateam acasa. In concediu imi doresc sa stau in locuri foarte curate. Nu stau in hoteluri, pensiuni prea mult timp. Imi place sa merg pe jos, sa urc pe munti, sa respir aer curat. Cel mai bine m-am simtit la Straja, la Pensiunea Atlas, chiar la intrarea in statiune pe stanga. Proprietara, o domnita de vreo 30/35 de ani ne-a impresionat prin faptul ca facea de toate: curatenie (totul sclipea, cearsafuri imaculate, mobilier la comanda, toate asortate, baia curata si dezinfectata...), gatea si servea la masa (ciorba de perisoare, buuuuuuuuuna! dar si alte preparate pe care ti le comandai). Nu acelasi lucru pot spune de Pensiunea Iris de la Rausor, Retezat. Desi era o pensiune de trei margarete, curatenia nu era la ea acasa. Persoana care ne-a primit avea grave probleme de comunicare. Semnal la telefoane nu aveam. In afara de asta, la intrarea in curte era un afis in care se specificau urmatoarele: cei ce au pierderi de ulei la masina, o fac pe proprie raspundere (? ! ?). Curtea era pavata si existau suficiente pete de ulei de la masinile altor turisti. Nu am inteles acest lucru si nu-l voi intelege niciodata. Era foarte grava si ma gandeam ca daca masina mea lasa o pata, ce ma fac? Ce imi face? In fine, am stat doar o noapte, dar am simtit ca trebuie sa plec mai repede. La Sambata de Sus am atat la Pensiunea Maria, la fel de frumos si curat ca la Straja. In curtea proprietarul avea o minipastravarie, leagane, bucatarie daca voiai sa gatesti, gratar, lemne.

Intradevar, Marian, multa adrenalina. Nu mi-am imaginat ca am sa pot sa fac acest drum. Cu o zi inainte a fost facut acest drum de sora mea si-mi zicea ca i-a cam fost frica (nu conducea ea). Doua zile am stat si m-am gandit daca sa conduc eu sau sotul meu. Pana la urma am condus eu. Prima parte a drumului pana la Papusa am avut mari emotii. Dupa aceea a fost ok, am mai oprit pentru a imortaliza locurile si tot asa. Dupa Transfagarasan, acest drum mi s-a parut mai greu, dar mai spectaculos.

Nu ratati pastravaria din Sambata. Este mare, populata cu pastravi, bazine bine ingrijite. Se pot cumpara pastravi la pretul de 20 lei pe kg. Se poate merge si cu masina. Noi am preferat pe jos- sunt aproape doi km. Pe langa drum serpuieste apa Sambetei. Te intalnesti cu culegatorii de fructe de padure, dar trec si multe masini (drumul este pietruit).

Multumesc webmaster pentru coloana muzicala si pentru ca mi-ai dat unda verde la rw!

Inca nu am spus totul. Voi mai reveni! Multumesc pentru aprecieri!

webmaster
[07.08.11 21:58:40]
»

@titina, nu vrei tu mai bine să spui despre fiecare pensiune în parte, la locul fiecăreia? (sau dacă e vreuna neînregistrată încă pe site, o poţi face chiar tu).

E păcat de atâtea informaţii utile să rămână rătăcite aici, printre ecouri, în loc să fie utile fiecărui membru în parte, prin notele şi detaliile ce le conţine un articol propriu-zis...

adryana
[08.08.11 07:40:29]
»

@titina, frumos debut, felicitari, pacat ca este atat de fragmentat un rw atat de util multora.

nemo_bimos* CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.08.11 09:52:28]
»

Mici precizari, sper ca autorii sa nu se supere. La Straja se organizeaza Drumul Crucii in Vinerea Mare insa crucea de 4x2 metri este dusa de mai multe persoane pe rand nu de "cineva". Statiunea Ranca are multi ani de existenta, nu doar 10, in ultimii 10 s-a investit foarte mult intradevar.

Spunea d-l Preda ca transalpina trece pe la altitudinea de 1200 de metri, sunt de fapt 2100 m.

Restul prezentarii perfect adevarata, multumim pentru cuvintele frumoase. Semneaza: un gorjean.

Daca am exagerat in precizarea acestor lucruri marunte imi cer scuze inca o data.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, Marian Preda, mariana.olaru, nemo_bimos*, titina
Alte impresii din această RUBRICĂTransalpina - cel mai înalt drum din România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061276912689209 sec
    ecranul dvs: 1 x 1