ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.07.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Tulcea
ÎNSCRIS: 06.06.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 5 ani si 7 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Civilizatie straveche cladita pe o minune a naturii

TIPĂREȘTE

Pentru foarte mulți dintre noi Turcia reprezintă doar un lung litoral, cu resorturi care mai de care mai frumoase, programe All Inclusive sau Ultra All Inclusive, însă această țară înseamnă cu mult mai mult de atât. Înseamnă vestigii arheologice, urme ale unor civilizații străvechi despre care toți la un moment dat am învățat la istorie, înseamnă repere în cultură, civilizație, religie, importante pentru întreaga omenire.

Mânați de dorința de a cunoaște pe viu cât mai mult din aceste valori, în călătoria noastră prin Turcia ne-am oprit la Pamukkale, localitate ce se afla la 19 km de Denizli și cam 650 km sud de Istanbul.

În limba turcă Pamukkale înseamnă „Fortăreața de Bumbac”, denumirea fiind dată de cascada uriașă de travertin natural ce seamănă cu un mare castel din bumbac. Aici am găsit, pe lângă un peisaj spectaculos, vestigii ale orașului antic Hierapolis, orașul întemeiat de Apollo și situat într-o zonă cu izvoare termale. În urma numeroaselor mișcări tectonie, relieful a căpătat o formă în trepte, trepte pe care sunt depuneri de calcar. Apa care s-a scurs de la aceste izvoare termale a format în acele trepte ”ochiuri” care sunt de o frumusețe rară, deoarece în lumina soarelui își schimbă culoarea (bleu – verzui, diferite nuanțe de gri, sau nuanțe trandafirii spre seară).

Turcii pun mare preț pe acest fenomen unic în lume, de aceea au și niște reguli pe care trebuie să le respecți dacă vrei să intri cu picioarele în apa termală (ești rugat să te descalți). Apa este caldă, uneori chiar fierbinte, ajungând până la 500 (am văzut turiști care făceau baie în șanțurile care mărginesc travertinele). Sunt piscine cu apă termală, special amenajate, în care se poate face baie (contra cost) sau chiar poti petrece un sejur beneficiind de tratamentele care ți se pun la dispoziție în băile termale la all inclusive. . Locația are două căi de acces: una la poalele muntelui „de bumbac”, iar cealaltă în vârf, unde se ajunge pe o rută ocolitoare după un șir de serpentine. Aici sunt amenajate: o parcare imensă, spații comerciale pentru suveniruri, un schimb valutar, un oficiu poștal, un bar cu terasă și spații de odihnă. Odată ce ai intrat în spațiul de vizitare ești îndrumat spre punctele de interes de indicatoare.

În ceea ce privește orașul antic Hierapolis, ca vestigii arheologice ne-au impresionat amfiteatrul roman conservat destul de bine și restaurat de experți italieni, cu o capacitate de 12.000 de oameni și o acustică fantastică, (lojele din față, destinate împăratului și suitei sale, se păstrează încă intacte), Templul lui Apollo, basilica romana și necropola ce cuprinde mii de morminte antice, ruinele zidurilor antice, colonadele și porțile monumentale, o agora din secolul II (cea mai mare descoperită vreodată), arcul Împăratului Domitian și ruinele termelor romane (azi, transformate în piscine cu apă termală), martiriul Sfântului Apostol Filip etc.

Locul este superb și merită vizitat, mai ales dacă avem copii care învață la școală despre Imperiul Roman și vestigiile antice lăsate drept mărturie omenirii. Și odată interesul trezit, doar la 10 km distanță de Pamukkale puteți vizita ruinele unui alt oraș antic, Laodicea.

Pamukkale este o minunăție a istoriei și geografiei în același timp și nu degeaba turcii o prețuiesc, considerând-o „cea de-a opta minune a lumii”, drept pentru care merită vizitat măcar o dată în viață.


[fb]
---
Trimis de lucsim in 03.07.11 21:32:59
Validat / Publicat: 03.07.11 22:57:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1871 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lucsim); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Uriasa parcare in care am vazut peste 30 de microbuze si autocare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10350 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

adryana
[04.07.11 07:32:55]
»

si mie mi-a placut f. mult acolo, cel mai mult dintre locurile vizitate in Turcia, regret ca nu am dus cu mine si copiii caci mi-a fost frica de caldurile prea mari, dar la anul mergem iar la Pamukkale.

lucsimAUTOR REVIEW
[04.07.11 09:26:59]
»

@adryana Ai luat o decizie buna sa mergi la anul si cu copii. Ei vor rezista destul de bine, mai ales ca acolo gasesc ceea ce le place cel mai mult: APA CALDA de balacit. Dupa cum se vede in pozele noastre, noi am fost cu ambii copiii, plus unul la pachet (in burtica).

cryss27
[28.09.11 14:24:19]
»

Lucsim, am vazut ca ai fost cu copii asa ca ma gandesc ca tu ne poti ajuta cel mai bine intr-o problema. Noi mergem la anul in Kusadasi cu masina si ne-am dori ca intr-o zi sa ajungem si in Pamukkale insa problema este ca mergem si cu micutul de 2 ani. Intrebarea noastra ar fi daca zona este adecvata unui copil mic, daca gasim umbra, daca se poate ajunge usor cu caruciorul. Nu vrem sa plecam la drum si acolo sa ne dam seama ca e doar urcus, soare si caldura. Sper sa ne poti da un raspuns. Multumim!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Cristian_h*
[28.09.11 14:41:17]
»

@cryss27 eu, nu-mi aduc aminte sa fi vazut copii asa de mici acolo! Cred ca nu este recomandabil sa mergeti cu caruciorul, dar poate ca ma insel eu! pe colina nu exista vegetatie sau locuri cu umbra!

cryss27
[28.09.11 14:55:02]
»

Multumesc, ai dreptate, cred ca vom lasa pentru altadata aceasta excursie. Nu vrem sa fie un chin.

adryana
[28.09.11 16:14:43]
»

@cryss27, nu iti recomand cu caruciorul acolo, nici nu cred ca te lasa sa intri acolo cu carucior. E ca si cum ai urca pe o stanca mai putin abrupta cu caruciorul. Nu este umbra si e de urcat si ai vazut ce si cum e pe jos. Trebuie atentie mare la picioare unde calci, caci aluneca pe unele locuri. Eu am vazut copii mici, sa stii, dar in carca sau in ham pt. copii. Este excelent pt. ei caci e apa calda, se distreaza, ai sa vezi si tu acolo ca vei intalni copii mici. Eu zic sa il duci si pe cel mic, macar pt. apa calda, ca mare lucru nu intelege el. Ii pui o palariuta pe cap, sa aveti apa la voi, chiar daca sus gasiti apa, si mergeti cu totii. Sus in dreapta, chiar in varf, este umbra destula si banci si apa rece,( asta chiar pe platou tot inainte cum ajungi sus, unde e un alt mic parculet ). Cand ai sa ajungi acolo fara el si vei vedea copii ca al tau cum se balacesc, ai sa regreti, ca si mine acum... iar daca pana la anul cand mergem iar cu domnisoarele mele se inchide, nu mi-o iert toata viata. Deci mai gandeste-te.

Daca rasfoiesti pozele mele vei vedea si dovada...copii ca al tau, iar mai multi copii vei vedea in Piscina Cleopatrei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, cryss27, lucsim
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pamukkale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.038295984268188 sec
    ecranul dvs: 1 x 1