ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.03.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2009
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

La pas pe Valea Ialomitei (I)

Ilustrație video-muzicală
Holograf - Primavara incepe cu tine ...
TIPĂREȘTE

In 19 aprilie 2009, de Paste, timpul a fost superb. Primavara isi intrase bine in drepturi.

A treia zi dupa Pasti ne-am propus o tura in Bucegi putin mai altfel decat eram obisnuiti.

Am hotarat sa mergem pe Valea Ialomitei si sa urcam din Padina la Cota 2000.

Ialomita izvoraste dintr-o caldare glaciara de sub Vf. Gavanele (2479 m) aflat la mica distanta de Vf. Omul si curge paralel cu ramura vestica a muntilor care delimiteaza platoul Bucegilor. Pana la Pietrosita Valea Ialomitei este alcatuita dintr-o salba de chei.

Pentru prima zi planul era sa mergem prin Cheile de la Dobresti, lungi de 1,5km, cele mai largi chei din M-tii Bucegi apoi urcand si coborand muntele Lespezi sa ajungem la Cheile Orzei. Acestea sunt cele mai spectaculoase chei de pe Valea Ialomitei, avand lungimea de 1 km, inalte de zeci de metri si cu o latime care ajunge la 3-4 metri, fiind parcurse pe un podet fixat in peretii laterali ai cheilor. Am aflat apoi ca accesul prin aceste chei este interzis turistilor, fiind folosite de cei de la hidrocentrala pentru ajunge la baraj.

Destinatia finala pentru prima zi era lacul si cabana Scropoasa.

Am plecat din Bucuresti cu trenul pana la Pietrosita, apoi cu un autobuz pana la sanatoriul TBC Moroieni de unde ne-am inceput traseul.

O ploaie puternica ne-a stricat planurile. Am preferat sa nu intram pe traseu marcat ci sa mergem pe drumul forestier. Ploaia s-a transformat in lapovita si nu se mai oprea. Niste calugari de la Schitul Pestera au oprit si ne-au luat pana complexul Zanoaga, unde ne-am si cazat prima noapte.

A doua zi timpul a fost frumos si am continuat traseul dar invers decat ne propusesem. De la complex Zanoaga am plecat pe traseu marcat cruce albastra, prin Cheile Zanoagei Mari spre lacul Scropoasa.

Acestea fac parte din Rezervatia Naturala Orzea-Zanoaga si sunt cele mai lungi Chei de pe Valea Ialomitei (2km). Seamana cu o despicatura in peretii munteleui, Zanoaga in dreapta si Dichiu in stanga. Traseul prin chei traverseaza de doua ori raul Ialomita pe niste podete care nu erau in stare tocmai buna, pierzand ceva timp sa gasim o solutie de traversare. Am inteles ca dupa topirea zapezilor, cand traseul este mai circulat, podetele sunt reparate. Raul are un debit destul de mare prin chei formand numeroase cascade zgomotoase. Dupa iesirea din chei se ajunge la cabana si lacul Scropoasa.

Cabana Scopoasa era functionala.

Lacul Scropoasa este lacul de acumulare ce deserveste hidrocentrala Dobresti, a doua hidrocentrala romaneasca ca vechime, fuctionand din anul 1936.

Oglinda verde smarald a lacului Scropoasa este o incantare pentru privire, o oaza de liniste. Am admirat privelistea, ne-am plimbat pe malul lacului... dar aveam drum lung de facut asa ca am plecat privind inapoi promitand ca voi reveni sa stau mai mult.

Intoarcerea spre cabana Zanoaga nu am mai facut-o prin chei ci pe la cascada 7 izvoare a carei apa se spune ca a fost folosita de Zamolxe. Acum apa de aici este captata, imbuteliata la Moroieni si comercializata ca apa plata ‘7 izvoare’.

Acest traseu a fost parcurs intr-o zi si jumatate, despre restul traseului voi reveni si voi scrie intr-un review separat pentru a usura lectura: La pas pe Valea Ialomitei II


[fb]
---
Trimis de Lumis66 in 15.03.11 21:58:58
Validat / Publicat: 15.03.11 22:40:41
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9022 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Ialomita la intrarea in Cheile Zanoagei Mari
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16850 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

mecut
[16.03.11 00:07:12]
»

Unde pot gasi mai multe informatii despre astfel de trasee? M-ar interesa in mod special muntii Bucegi si Piatra Craiului.

ionescunic
[16.03.11 06:58:03]
»

@Mecut am cautat eu niste harti pe net si am dat la unul dintre producatorii autohtoni peste niste carti depre muntii nostrii, printre care si Bucegii si Piatra Craiului, cauta pe google.

Daca nu incearca la un oficiu postal, se mai gasesc carti si harti cu muntii de la noi sau incearca sa iei legatura cu cei care fac aceste trasee, de aici de pe site poate au asa ceva si te pot ajuta.

Lumis66AUTOR REVIEW
[16.03.11 10:37:07]
»

@mecut

De problema asta m-am lovit si eu. Cand am plecat in Fagaras nu am gasit nicaieri in Bucuresti o harta. Am cumparat una de la Balea Lac de care nu am fost multumita, se intinde cat un cearsaf iar traseele marcate pe ea sunt mai putine decat cele citite pe net. In Busteni, langa telecabina, se vand harti trase la imprimanta pe care nu se vad bine marcajele.

Am gasit multe informatii pe carpati.org, unde la sectiunea Ghid/Harti/Documente ai harti si informatii despre cabane si refugii, iar la sectiunea Postari/Jurnale gasesti jurnale de tura cu informatii despre anumite trasee. Dar asta inseamna timp de cautare pentru fiecare tura.

Pentru Bucegi am inteles ca a aparut o carte “Muntii Bucegi. Drumetie, alpinism, schi” de la editura Karpatia. Nu stiu daca se gaseste in librarii dar se poate cumpara online de pe BuyBooks. Pentru Piatra Craiului mai cautam.

mecut
[16.03.11 14:07:14]
»

@ionescunic

@Lumis66

Multumesc foarte mult pentru raspunsuri. La net m-am gandit ca este prea stufos, si pare mai simplu daca ai o carte sau o harta unde sa gasesti diferite trasee, cu durata si distanta trecute. Este mai simplu de ales.

p. s. am gasit un site "Zile si nopti pe munte", si daca nu stiati de el il recomand celor ce iubesc muntele, in mod special povestea ascensiuni pe vf. Mont Blanc a unui grup de tineri din Cluj.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[16.03.11 15:16:56]
»

sfer sa placa melodia atasata, se poate schimba!

ninaa
[16.03.11 18:01:47]
»

Noi am cumparat harta muntilor Bucegi, cu trasee, cabane si obiective turistice de la una dintre tarabele din fata muzeului Peles, plus alte cateva harti de gen. De asemenea, nu plecam in nici o excursie fara Harta rutiera, Harta turistica si Ghidul turistic al Romaniei, indiferent ce mijloc de transport folosim. Ghidul turistic e destul de gros dar detine informatii utile detaliate pe judete. Pe acesta il gasiti la orice librarie. Excursii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[20.03.11 19:08:36]
»

Mutat in cadrul rubricii dedicata Masivului Bucegi, credem ca este mai potrivit/util aici.

kata0587
[28.09.11 17:11:22]
»

intre cabana scropoasa si lac este distanta mare? ca am dori sa deviem putin de la traseul nostru (zanoaga-cabana varful cu dor) pt a vedea cascada, dar vreau sa stiu cam cat timp as pierde... mutumesc

Lumis66AUTOR REVIEW
[29.09.11 09:18:50]
»

@kata0587

Cabana Scorpoasa este chiar pe malul lacului. Daca treceti prin zona ar fi chiar pacat sa nu va abateti pana la lac. Cascada e cum e dar lacul acela de culoarea smaraldului si peisajul din jur sunt absolut superbe.

Se poate ajunge din drumul ce merge spre Zanoaga, Bolboci, Pestera facand stanga (ai indicator) spre Scorpoasa si treci pe langa cascada sau de la Zanoaga prin chei, si acestea sunt foarte frumoase.

Carari frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
kata0587, Lumis66, mecut, ninaa
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă Masivul Bucegi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.54682207107544 sec
    ecranul dvs: 1 x 1