ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.12.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Aţi auzit de biserica din Boroaia?

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu, nici eu. Nici nu stiam de localitatea Boroaia până ce în septembrie nu am făcut o excursie pe plaiuri moldovene. Pe Afa este un singur review despre o cazare la o pensiune într-un sat care aparţine de comuna Boroaia. Din review nu reiese că userul ar fi vizitat biserica.

Am părăsit Humuleştii din judeţul Neamţ în care am avut regretul că nu am putut vizita casa natală a lui Creangă  fiind un şantier în plină desfăşurare. M-am bucurat însă de parcul tematic cu figuri din povestirile lui şi, după 20 km pe DN15C am ajuns în jud. Suceava la Boroaia.

Acum în prejma Ajunului de Crăciun m-am gândit că e potrivit să scriu despre această biserică, de cel care a gândit-o şi slujit-o, părintele Ilarion Argatu, urmat de fiul său  Alexandru şi de rezistenţa credinţei în faţa prigoanei comuniste.

  Satul Boroaia

A fost înfiinţat în perioada 1742-1774 de refugiaţi din Transilvania  care au făcut parte din oştenii  scutiţi de bir dar lipsiţi de leafă, numiţi panţâri (DEX). Transilvănenii s-au stabilit pe moșiile mănăstirești de aici, probabil după răscoala grănicerilor din Năsăud din 1762. După răscoala lui Horia, Cloşca şi Crişan din 1784, numărul lor a crescut. Numele asezării vine de la soţia unei căpetenii  numită Bouroaia. Astăzi  satul care e şi resedinţă de comună are 1800 locuitori.

 Biserica Sfinților Părinți din Boroaia

  Timpul de construcţie al acestei biserici se apropie de 45 de ani, piatra de temelie fiind pusă în 1924 când s-a realizat o fundaţie de 4 m adâncime. Lucrările au stagnat din lipsă de fonduri, apoi a venit războiul, aşa că au fost reluate  cu greu în 1946 pentru ca abia în 1969-1970 să fie terminate.  În 1946 părintele Ilarion Argatu a fost desemnat de mitropolitul Moldovei să reia construcţia. Deşi părintele Argatu a adus de la Râşca o biserică monument istoric şi a procurat materialele de construcţii lucrările au stagnat din nou pentru 17 ani din cauza împotrivirii autorităţilor comuniste. Acestea în 1948 l-au şi arestat ˝pentru instigare contra ordinii publice” . Părintele Ilarion Argatu a fugit de sub escortă şi a stat ascuns  17 ani în beciuri, poduri şi magaziile creştinilor până ce în 1965 a fost găsit de organele de miliţie. Nu au mai avut putere să-l aresteze pentru că în 1964 se dăduse decretul de graţiere colectivă aşa că s-a întors la parohia Boroaia şi la biserica sa neterminată.

Cu binecuvântarea mitropolitului Justin Moisescu părintele Ilarion Argatu a terminat biserica simbol, sfinţirea fiind făcută  în mai 1970.  Prin grija părintelui Ilarion Argatu biserica a fost tencuită, s-au construit clopotniţa şi trapeza şi au început picturile interioare. După moartea soţiei sale în1973 s-a călugărit la mănăstirea Antim din Bucureşti. A decedat în 1999 la vârsta de 86 ani şi a fost înmormântat în pronaosul bisericii pe care a ridicat-o la Boroaia, alături de soţia sa.

La şapte ani de la data morţii, trupul arhimandritului Ilarion Argatu a fost dezgropat si a fost găsit intact. A fost construit un baldachin în pronausul bisericii, racla fiind deschisă şi acoperită doar cu sticlă.  

 Paroh al bisericii a devenit  din 1973 fiul său Alexandru Argatu unul dintre cei cinci copii ai vestitului duhovnic Ilarion Argatu (cele două fete au devenit preotese și cei trei băieți, preoți). A slujit-o 40 de ani până ce în 2020 a murit într-un accident de maşină la vârsta de 75 de ani.   Părintele Alexandru Argatu a finalizat biserica din centrul comunei Boroaia, a cărei construcţie fusese începută de tatăl său. La terminarea lucrărilor biserica a fost resfinţită în 1977  primind un al doilea hram: Înălţarea Domnului

Proiectul bisericii  a fost executat de arh. Gh. Papaghiuc iar  pictura  frescă  de Adrian Kober. La terminarea picturii Judecăţii de Apoi, organele de partid  prin vocea soţiei  lui Miu Dobrescu, prim secretar PCR de  Suceava a cerut acoperirea ei şi înlocuirea diavolilor cu alte figuri. După 1990 pictura a fost spălată, scoţându-se la iveală cea originală. Catapeteasma  de marmură  are o greutate de 24 t şi a fost executată  pe ascuns  timp de 2 ani. Toate aceste lucrări  au fost făcute cu greutate din cauza prigoanei regimului comunist împotriva bisericilor şi a religiei. De ex fabrica de Marmură de la Simeria nu a vrut să preia comanda de la o biserică de cât când un director mai destupat  la minte  s- a justificat că e pentru o operă de artă. Arhitectura turnului bisericii a primit  Premiul I pe ţară  al Uniunii Arhitecţilor în 1972.

 Preotul Alexandru Argatu  având talent artistic a lucrat la definitivarea unor lucrări. Împreună cu artistul Savin Hantăr în numai trei săptămâni a ridicat în anul 2000 o statuie a tatălui său Ilarion Argatu  de marmoră  de Ruşchiţa pe care a amplasat-o în curtea bisericii din Boroaia. Tot preotul Alexandru Argatu a mai proiectat  şi executat în curtea bisericii o fântână arteziană care reprezintă drumul crucii.

Am părăsit biserica  Sfinţilor Împăraţi  din Boroaia, înţelegând cum într-o localitate aproape necunoscută  au fost depăşite vremurile  de prigoană  prin puterea credinţei.

Acum în pragul Crăciunului  vă urez tuturor Sărbători Fericite, sănătate, bucurii şi realizarea a tot ce vă doriţi!  

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 22.12.23 19:06:38
Validat / Publicat: 22.12.23 20:08:23
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 401 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Mormântul părintelui Ilarion Argatu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[22.12.23 20:45:44]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

MichiAUTOR REVIEW
[22.12.23 20:59:06]
»

@webmaster: Mulţumesc.

alinafulg
[22.12.23 21:51:45]
»

Da, nu numai că am auzit de Biserica Boroaia dar am și fost de câteva ori acolo cu tatăl meu care era de loc din Vadul Moldovei, localitate aflată la aproximativ 10 Km.

Sărbători frumoase!

CATAAS
[23.12.23 13:19:02]
»

Da, am fost si noi acolo!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.12.23 14:24:54]
»

@Michi: Ctitoria unei biserici este o binecuvântare de la Dumnezeu pentru comunitatea în mijlocul căreia se înalță locașul de cult. În spatele ridicării multor biserici stau povești de viață impresionante, este cazul și la Boroaia. Cititorii interesați pot afla amănunte despre diverse obiective spirituale, istorice și culturale prin articolele de acest gen publicate pe AFA.

Din câte cunosc eu comuna Boroaia este cunoscută și prin frumoasele datini și obiceiuri de iarnă care se practică aici.

Sărbători cu bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinafulg, CATAAS, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Mănăstiri și biserici din Bucovina:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.12535095214844 sec
    ecranul dvs: 1 x 1