ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.10.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 9 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
87.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 19 MIN

Turcia, patina timpurilor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

-Tu ești Elvira?

-…... Cred că da! Din câte mă știu în acte și realitatea fizică! De ce?

-Te-am auzit vorbind despre Konya în pauza de masă și l-am auzit pe domnul cu care ești strigându-te Elvira! Prea mare potrivire!

-... ??!!

-Aveam nevoie de o cazare în Konya, nu turistică, o problemă personală… Și dau să verific hotelul ales pe site-ul acela de călătorii, AFA. Ei bine, acolo o tipă care scria despre hotelul pe care l-am ales și eu, recomanda articolul despre Rumi și derviși…... Chiar repetat!

În clipa aceea corpul meu fizic, credeam eu, dar mai ales sufletul meu, simțeam cum se scurge încet prin decupajul sandalelor de le aveam în acea zi: oare ce avea să-mi reproșeze partenera de discuție și călătorie? Desigur că urma o palmă simbolică….

Datorită ție am aflat fără efort atâtea lucruri despre Rumi și mai ales derviși. Mulțumesc. Totul a pornit de la cazare. Ei bine, acolo tu erai lăudată pentru articolul acela în care ai adunat atâtea informații despre Rumi și derviși.

Răsuflu ușurată, pentru moment , simțind că obrajii mei erau invadați de un cabernet autentic și întreb despre ce hotel e vorba. Primesc răspunsul și abia când pauza de drum s-a terminat și autocarul s-a pus în mișcare, caut pe AFA cazări în Konya. Și … evrika! Un loc „sexos” într-un oraș religios (vezi impresii) , autoare cine alta decât … Krisstinna! Mulțumesc Krisstinna. Și mulțumesc pentru telefonul de anul acesta când m-ai întrebat ce fac, dacă am scăpat de sfântul Covid! Ei bine…. Închei acest paragraf spunându-vă că am avut mai multe discuții cu acea doamnă despre articolele bune de pe AFA și m-am bucurat când a rostit câteva nume despre care a avut cuvinte de laudă. Erau dintre numele greilor…. Iar persoana era, este, o pasionată de turismul cultural-istoric în România, inclusiv biserici vechi și conace, cule, tradiții dar și în lume.

După această discuție am cujetat adânc dacă să revin aici cu ceva informații pentru că eu personal n-am găsit aproape nimic pe AFA care să mă ajute pentru această vacanță, cu excepția articolelor despre Ankara ale adrianbogdan și cel al lui ux126760, ultimul doar parțial suprapus pe traseul meu. Să începem!

În toamna trecută am ales pentru anul 2023 câteva locuri unde să mergem pe cont propriu, cele mai dragi excursii dar am ales și una prin agenție. Ca o paranteză, au și acestea farmecul lor dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Cum spuneam a fost a patra excursie prin agenție în 32 de ani de când câinilor din noi le-a fost lungit lațul cu câțiva metri, dându-ne iluzia unei imense libertăți. Alesesem Mesopotamia dar cum știți, iadul a venit în acea zonă în februarie 2023. Așa că, oricâte asigurări am primit că totul e ok, nu mi-am dorit să văd suferința oamenilor care cred în zeii politici cărora le-au dat obolul în iunie dar ei au rămas și azi în corturi, unii chiar printre ruine! Aveam să aflu că nu m-am înșelat și, poate peste un an, ar fi mai ok de vizitat. Deși cerul pare acum a nu-mi da dreptate. Deci am schimbat pe Turcia de Nord după cum zice agenția, mai lungă și mai scumpă puțin. Un traseu obositor în autocar de la Van la Ankara, multe zile de documentare, frustrarea că am avut ghizi care nu s-au înțeles - părerea mea, problema etnică - și alte câteva mărunțișuri care nu își au rostul aici. Dar per total a meritat din plin.

Vă invit, dacă lucrurile vor fi stabile politic în anul ce vine, să luați în calcul și această zonă a Turciei, eu zic doar 3% turistică pentru europeni, o parte din Kurdistanul anatolian. Vă spun din capul locului că este un traseu pentru connaisseurs în ale istoriei, religiilor, etniilor și politicii ultimelor două secole măcar. Șoselele sunt doar prin câmpuri, dealuri și munți aproape pustii la prima vedere, prin cel mai lung tunel turcesc, culorile variază, sunt zone unde ai impresia că jidovii/urieșii s-au bătut între ei cu bolovanii de tuf. Platoul anatolian străbătut de la est la vest își arată unicitatea și sălbăticia.

De asemenea este pentru cei mai puțin speriați de lipsa all, curățeniei strălucitoare, berii și tăriilor savurate alături de delicioasele (unele) mâncăruri ale Asiei Mici, cafelelor bune (aici ness-ul e vedetă  sau un fel de nechezol), că engleza nu e deloc pe toate drumurile, că oamenii zâmbesc rar și de obicei rar te privesc femeile în ochi când le vorbești, că nu am băut nici măcar un strop de suc de rodie iar sucurile oferite la dozatoare erau departe de cele mai proaste ale noastre. Pentru că timpul de căutare, timpul liber, a fost scurt și ne-am mulțumit cu ce am primit. Noroc că găseam să cumpărăm pepsi la doze. Cu cât sunteți mai departe de zona europeană, cu atât cele de mai sus se potrivesc. Asta în cazul că sunteți 10-12 ore pe zi în fuga autocarului.

Călătoria noastră a început la ora 9.35 din Otopeni când am decolat (după ce minunatul nostru aeroport ne-a ținut minute bune în suspans pentru că a căzut sistemul informatic), am zburat București-Istanbul cu Turkish Air, excelent. În aeroportul turcesc ceva emoții pentru că se pierduseră doi călători din grup, unul avea actele și banii la partener, clasică dar proastă metodă de altfel. Cu o întârziere de cred o oră și jumătate anunțată pentru următorul zbor, am luat cursa locală Istanbul-Van, tot Turkish, iar mâncare dar și ayran bun și am aterizat în Van fără probleme.

Cazarea a fost la un hotel mizerabil, nu-l recomand nimănui, Royal Milano Hotel. Aveam să constat că e un hotel de tranzit spre Iran dar asta nu scuză mizeria. Noroc că aveam un fier de călcat de voiaj și l-am folosit pe ciudata lenjerie de pat. Cada de baie era la o înălțime apreciabilă, ceea ce m-a făcut să gândesc serios un plan special  pentru a o folosi cu papuci cu tot. Recunosc că mi-aș fi dorit să mă instruiască Dan&Ema pentru o ascensiune și coborâre în siguranță, eventual să-mi recomande și ceva coarde și pioleți. Nu exagerez cu nimic, este a doua cadă de baie din drumurile mele pe care sunt nevoită să o escaladez. Acum ce să zic, la 1.57 m înălțimea mea, ce pretenție să am? Micul dejun bunicel pentru noi, avea câteva brânzeturi bune și menemen reușit dar în niciun caz celebrul md de Van! Sucurile oribile. Cafea, după ce am văzut la alții în cești am zis pas, îmi fac ness-ul meu adus de acasă!

Pentru că la cazări nu am făcut decât foarte rar poze, nu vă pot oferi mai multe date dar le găsiți pe paginile de rezervări.

Seara am făcut un tur de oraș. Murdar, aglomerat, nu mi-a plăcut. Poate unde este un oraș de tranzit, un loc unde oamenii nu au mari speranțe pentru un viitor liniștit, un oraș reconstruit cândva, în vremuri de sărăcie, nu știu.

A doua zi am vizitat împrejurimile, adică lacul Van și insula Akdamar cu vechea biserică armeană. Merita un timp mai lung, două obiective (Cetatea și muzeul) au rămas nevizitate căci necaz, cineva și-a rupt mâna și am vizitat astfel spitalul local. Colega de călătorie a rămas acolo cu ghidul turc, pentru operație, 3000 € plătiți pe loc, noroc că avea asigurare. Atunci am aflat că unii nu aveau, pe principiul nu mi se întâmplă mie. Cineva venise cu cardul european de sănătate și insista că e perfect! No comment! Dar cuget pentru că erau oameni umblați prin lumea largă, dincolo de Europa….

În drum spre un alt oraș am oprit la Ishak Pașa Saray. Pe lângă arhitectura interesantă a sec. XVIII am admirat și cea mai frumoasă mireasă locală și, culmea, cel care s-a îmbujorat de plăcere când a văzut că ne uităm la ea, a fost mirele!

Pentru orașul Van, dacă vreți să schimbați valută, casele de schimb valutar le găsiți sub numele turc de döviz bürosu, au program oficial 9-18. Ghidul turc a schimbat noaptea bani pentru cei ce nu aveau lire. Și pentru că tot am amintit de bani, este necesar să aveți în aceste zone și ceva cash deoarece multe muzee acceptă doar plata cash și doar în moneda turcă.

Muntele Ararat, turcizat Ağrı Dağı, ne surprinde cu vârfurile lui vulcanice veșnic acoperite de zăpadă. L-am admirat de departe la apus de soare. Muntele sacru pentru o etnie, muntele legendei lui Noe, greu de urcat, doar cu aprobări și taxe pentru pasionați dar și cu neșansa de a prinde o perioadă când acest sport este suspendat aici…

Următorul oraș în care am poposit a fost Kars, la hotelul Katerina Sarayi, un loc elegant, cu oameni faini, cu o primire aparte însoțită cu muzică bună, chiar și o Kalinka! Aș mai sta acolo dacă aș merge pe cont propriu. Păcat că a fost doar o noapte și aceea după ce adusesem cu noi praful imaginar al istoriei dar și pe cel roșiatic original din cea mai veche capitală armeană, Ani și privisem cu jind peste granița ce desparte cele două țări.

În Kars am mâncat de prânz destul de bine, chiar pot spune că am fost mulțumiți, mai ales că berea era la liber în local! Să fi avut și votcă? În mod sigur, doar am luat prânzul în restaurantul Pușkin! Am scormonit eu cât am putut dar n-am dat de Pușkin decât foarte puțin, tangențial cu Kars. Dar legendele vând plus că influența slavă se simte și acum.

Ce să luați din Kars? Brânzeturi!! Poate și miere. Și să beți un ceai de mere!

O altă noapte, alt popas la Erzurum, cazare la Otel Zade. Curat, modern, elegant, plăcut. Ca și în celelalte, ne-am lăfăit câte doi, chiar și un singur om, în camere cu trei paturi, probabil că așa e moda la kurzi. Și amintindu-mi de articolul Krisstinnei, în fiecare cameră de hotel am găsit câte un covoraș de rugăciune și un tasbih. Vizităm orașul seara, superb și nu vă spun de ce dar vedeți în poze. Ei bine aici am simțit puțin frigul noaptea, doar orașul e la o altitudine de cam 1950 m.

Pe drum ne oprim la o fabrică de ceai scump dar unii au luat de bună prezentarea și beau și acum în speranța că le scade burta căpătată de la berea noastră . Apoi oprim la un atelier de săbii cândva, azi cuțite și bricege lucrate cică tradițional, celebrele Sürmene. Ne prezintă un flăcău tehnica, departe de ceea ce aveam să găsesc mai apoi în material dar mai neplăcută a fost greața cu care el ne-a tratat pe noi, grupul de români. Eram un grup de turci ce păreau din zona europeană și noi. Ghida făcea eforturi să traducă foarte rapidele informații prezentate doar în turcă. La un moment dat, flăcăul a arătat zeflemitor spre ea și români și a comentat ceva în turcă. Cum eu găsisem loc între turci, am remarcat că niciunul nu a fost încântat de ce o fi zis individul, ba fețele unora arătau chiar indignare. Drept care, și-a reluat tirul vorbelor și a terminat rapid și îmbufnat. Cuțitele scumpe, unii au găsit în oraș aceeași firmă la prețuri rezonabile. Eu n-am luat cuțite pentru că sunt mare iubitoare de animale (tehnica de fabricare implică ucidere de animale), plus că am destule, am luat doar un ibric decorat cu lalele pentru un cadou. Bine, ei vindeau și celebrele păpuși rusești Matrioșka și ceva chinezisme de Antalya.

Călătorului îi stă bine cu drumul așa că excursia opțională contractată de toți a fost la Uzun göl. . Plăcut loc, frumoase peisajele, noi și încă 4-5 persoane eram singurii europeni. Vizităm și apoi drumul ne duce la malul mării noastre, cândva numită Pontul Euxin.

Trabzon, două nopți la hotelul Anemon Otel. Pe malul mării! Camere curate, liniște cu pauze căci eram la 1 km de clădirea aeroportului și doar câțiva metri de pista lui, după care urma la nici 10 m… marea albastră zisă Neagră! Adică un avion murdar ar fi putut să-și spele aripile în mare înainte de decolare ori aterizare! Noaptea nu am numărat dar alți colegi de drumeție au fost conștiincioși și au ținut socoteala avioanelor care rulau zgomotos pe pistă prin fața geamurilor noastre!

Trabzon este un orășel frumos și are locuri interesante de vizitat. Am pierdut mult timp la un magazin cu aur de unde nimeni nu a cumpărat nimic deși cineva s-a încăpățânat să încerce o negociere. Nu era locul pentru așa ceva! De ce? Prețurile fixe! Era aur croșetat tradițional după tehnici vechi! Superb!

Vizităm Aya Sofya Kilesi, azi Camii, martora secolelor de perindare a cuceritorilor, azi muzeu. Mi-ar fi plăcut să merg la biserica catolică din localitate, foarte frumoasă în interior din cât văzusem înainte de excursie dar am aflat că are un program foarte, foarte scurt. Ghidul turc a avut câteva momente când și-a putut dovedi cunoștințele. Și erau ceva, îmi pare rău că nu i-am cerut numele agenției de care aparținea.

Apoi Moscheea Büyük Fatih, fostă biserică greacă unde se încoronau împărații de Trabzon. Rugăciunea tocmai se încheia, credincioșii plecau dar muftiul a deschis ușa și ne-a invitat să vizităm. La plecare a ridicat o parte din covor și ne-a povestit de ruinele fostei biserici, fundațiile fostei biserici împărătești fiind bine păstrate sub podeaua de sticlă groasă și curată. Au fost și alte locuri interesante vizitate.

Ne-am amintit de mitologia grecilor ce au locuit cândva pe aici, de Chrysomallos, berbecul cu lâna de aur dorită de Ianos și Medeea, așa că am poposit puțin la Capul Iason din fosta Colchida, azi lângă orașul Ordu, patria alunelor de pădure. În afara zbuciumului mării între pietrele ciudate, nimic nu amintea de Iason, niciun fir de aur n-am găsit. Poate panourile tot moderne cu Morgana… Un loc în care nu aș recomanda să mergi decât dacă vrei să admiri Kara Deniz dar lăsând mașina proprie într-o parcare prăfuită, la 500 m distanță.

Dacă mergeți pe cont propriu în Trabzon, din piața orașului sunt câteva autobuze turistice ce vă plimbă spre Sümela ori Uzungöl iar dacă vă înțelegeți cu un taximetrist, puteți vizita mai multe locuri interesante pe care nu ar fi cazul să le parcurgeți singuri, căci drumurile laterale sunt mai ciudate. Cum spuneam, greu cu engleza în aceste locuri așa că ar fi cazul să aveți locațiile unde vreți să mergeți scrise în turcă pentru a salva gimnastica mâinilor, feței și desigur frustrarea că nu reușiți să vă atingeți țintele în timp util. Sau chiar deloc cum îmi povestea cineva care n-a crezut că faimoasa engleză e ignorată chiar și de turcii tineri din anumite zone.

Un alt popas, o noapte într-un oraș care mi-a rămas în suflet, Amasya. Mi-am propus să ne întoarcem pe cont propriu. Dacă…... acel dacă de azi….

Cazare la un hotel central modest, Payidar Otel & Restaurant dar curat în cameră și baie. Distractiv personalul care se chinuia să ne prezinte meniul în engleză, ceva ce ieșise un fel de mingi de porc în loc de chiftele umplute. Și care ne-a transmis prin telefonul fără fir că putem primi discret bere doar în camere, acolo unde să o și bem. În liniște!

Amasya este un orășel fermecător după mine. Plimbarea de seară a fost de-a lungul râului, unde toate măsuțele erau pline cu localnici și familiile venite la cină. Locul frumos luminat, curat, parcă îl îmblânzea cumva și pe încruntatul Strabon. Noi am făcut și o plimbare foarte matinală cu scopul de a folosi un ATM. Plăcută și aceea, ne-a înviorat ziua dar și privirea spre pantele însorite ale munților Pontici, de fapt spre mormintele regale.

După ce am vizitat spitalul vechi, cine a vrut a urcat la cetate și mormintele pontice ori doar a trecut podul spre casele vechi transformate în cazări și magazine, chiar și o vinărie. Apoi am plecat spre ultimul popas, de unde am și luat avionul spre Istanbul- București. Dar pe drum ne-am mai oprit, cel mai important loc fiind Hattusa, vechea capitală a hattienilor și hitiților. Un teren imens, câțiva km, foarte accidentat și care trebuie parcurs cu o mașină, instituția neavând încă un mijloc de transport precum mașinuțele electrice din Büyükada. Pentru a parcurge măcar punctele principale, trebuie minim minimorum 2 ore și asta doar dacă știți ce aveți de văzut și găsiții un plan al locului. Altfel ratați ce e deosebit.

Cultura hitti m-a pasionat cu mulți ani înainte de această vizită. Inculta din mine susține teoria conform căreia prima democrație din lume, de fapt prima cunoscută, ar fi a hitiților, așa că atunci când voi ajunge să povestesc despre această vizită, voi face scurtă la degete și se va bloca tastatura 

Ultimele două nopți în Ankara la Sergah Hotel, din istoricul cartier Ulus. Nu foarte curat pe holuri și spațiile exterioare, nu bine poziționat. Curat însă în camere. Cei care au avut camere pe spatele hotelului, au avut parte și de gunoaiele moderne. Noi pe față, spre bulevard, am admirat viața de noapte a Ankarei în această zonă mult prea zgomotoasă, cu multă poliție și animatoare cărora le-am fi aruncat din hainele noastre nefolosite . Era clar că drumurile noastre se terminaseră în adevărata lume musulmană și ne îndreptăm spre o Turcie occidentalizată. Cu geamul închis însă noi am dormit bine, termopanul era bun... Un hotel pe care nu îl recomand deloc, nu doar pentru poziție dar și din cauza personalului restaurantului care în dimineața plecării a acceptat cu mare greutate și bănuiesc cu intervenții de la agenția turcă, să ofere micul dejun înainte de ora 7.30. Să ne dea pachet de seara, nici vorbă! Că nu ne-au dat apă la cele două cine iar cea adusă în prima seară, îmbuteliată la sticle mici, a fost insuficientă și la preț de local de lux, nu mai pun la socoteală. Cred că a fost gheșeftul personalului pentru că au adus și câteva doze de bere pe un stand. Nu cred că au fost 10 dar am fost pe fază și am luat 2 ape și 2 beri, spre disperarea unui chelner care credea că nu i le plătesc! Bineînțeles că circul a continuat la masă, noi i-am plătit imediat o bere și o apă, comesenii noștri pe care i-am salvat cu aceeași cantitate au avut o discuție mai lungă cu același personaj. Ei ceva engleză, el doar turcă, noi le explicam în română câte lire să îi dea omului ??. În final toată lumea mulțumită - prețul în avantajul lui, lichidul apreciat de băutori - și am văzut un zâmbet, primul și singurul, de la un chelner de hotel în acest traseu…. ba chiar omul a încercat să și glumească cu noi. Și noi cu el!

După această excursie pe care o recomand cu toată convingerea, pot să dau câteva sfaturi. Kurdistanul turc, căci pe aceste pământuri am colindat, cuprinde cea mai mare parte a Asiei Mici între granițele acestei țări. Zona, indiferent că e nord, est ori sud, e diferită de Turcia europeană. Chiar și de cel mai religios oraș turc, Konya despre care ghida a pomenit de câteva ori că s-a dezvoltat deosebit de armonios spre civilizația modernă! Doar că nu a spus motivul acelei modernizări!

Excursia făcută prin agenție are părțile bune că te scutește de oboseala condusului, de teama controalelor armatei în zonele de graniță (mașinile mici erau mai controlate decât autocarul nostru după ce ghizii prezentau actele), că nu riști să găsești cazarea anulată, nu ai problema parcării, grija bagajelor lăsate în mașină.

Drumurile sunt bune spre excelente, nu și dacă te depărtezi de rutele principale spre obiective deosebite ca importanță dar care nu sunt cuprinse în ghiduri de turism. Și știu acest fapt pentru că am căutat informații pentru un eventual viitor...

Oamenii sunt mai sobri, rar vorbitori de engleză, chiar foarte rari spre estul extrem al Turciei. Par a fi mai puțin amabili/sociabili cu străinii. Dar dacă știi să te faci înțeles…. O parte din traseul meu s-a suprapus cu cel al userului ux12676 așa că pot să confirm ce a spus, cu completarea că noi am ajuns chiar la gardul Armeniei și la 5 km de granița cu Iran: Nu este o zonă turistică pentru turismul de masă (european, completez eu) dar sunt lucruri interesante. Nu există centre de informare, pliante. Păcat. Malul Mării Negre e neturistic (pentru europeni însă arabii au dat buzna anul acesta) dar cu mare potenţial. E uimitoare geografia zonei. Completez eu, și mai ales istoria!

Dacă totuși găsiți ceva ghiduri ale zonei, editate acolo și nu cunoașteți istoria, mai ales cea modernă, sunteți în pagubă. Sper să mă credeți că spun adevărul!

Despre reușita excursiei și profesionalismul organizatorilor, nu mă pronunț pe AFA, pot spune doar că din grup, oamenii colindați pe mai multe continente, au fost nemulțumiți. Dar bunul simț al grupului nu a dus la situații tensionate! Pot să spun doar cu toată responsabilitatea că i-am amintit de câteva ori în șoaptă, cu regret, pe ghizii avuți în celelalte excursii prin agenție (doar 3 în viața mea, cu asta 4). Reușita excursiei mele a fost că înainte de plecare făcusem săpături adânci în noianul uriaș de informații, unele false, altele de verificat….

Completez, pentru că un drăcușor îmi șoptește că vreau să mai ajung prin două zone dintre cele vizitate dar nu chiar în est, că totul devine frumos după ce te-ai molipsit și dacă ignori potențialele pericole politice (cum mulți știți, jarul locului armeano-kurd nu se vede dar i se simte căldura și acolo); că trebuie să fii mai puțin sensibil la mizeria din unele orașe, hoteluri, restaurante, indiferent de notele mari de pe site-uri; apoi pustietatea șoselelor, uneori indiferența afișată sau chiar mici afronturi ale personalului, fapte despre care nu sunt sigură că sunt mereu autentice, după ce am citit numeroase pagini scrise de călători singuri pe aceste meleaguri. Ei, turcii autentici ori ba, locuitorii acestor pământuri, au un mod de a te cântări din priviri, pe care încă nu-l înțeleg.

E necesar să cunoști bine istoria modernă a locurilor pentru a ști cum să abordezi oamenii și cum să discuți cu ei dacă și ei vor, să fii calm la eventualele și prea desele controale de pe șosele, să înțelegi că între Ankara, nu Istanbul ori Antalya, și acele zone este o mare diferență. Și cel mai important, indiferent de pregătirea ta, să ții minte că acolo, în estul, nordul și sudul regiunii Anadolu/Anatolia, orice tip cu care discuți este oficial și obligatoriu…. turc și nici o altă etnie, indiferent de genotip!! Deci ce știi ca istorie, păstrează pentru tine. Iar dacă vrei să te dai grande și să saluți cu Roj baş, să fii sigur că te-ai adresat cui trebuie…

Și vă mai recomand să aveți privirea ageră ca pieton când poposiți în orașele estice, să puteți dibui cele 1-3 magazinașe care vând bere  ori vin ori chiar votcă și whisky! Vă vând gratis un pont: de obicei pungile negre netransparente purtate cu grijă de unii bărbați mai bălai la față, dau direcția spre acele locuri ! Iar dacă întrebați pe un localnic despre ele, fiți pregătit de un răspuns corect după ce sunteți cântăriți din priviri, doar toți trăiesc din comerț, ori de ceva neinteligibil dar care nu e de bine…. dacă nu zoriți pașii. Unele expresii în kurdă vă pot deschide drumuri dar noi n-am încercat, însă așa am aflat de la colindători singuratici ai zonei.

Excursia, cel puțin prin agenție, este destul de concentrată așa că nu aveți timp de mall-uri, eventual, chiar sigur, doar de un magazin de bijuterii. Nu sunt pasionată de aur dar local aurul croșetat este superb. Cardurile să fie însă grase pentru o bijuterie firavă! Cei ce vând bijuterii valoroase, nu negociază! Dacă negociază, să nu vă plângeți ajunși acasă….

Pentru persoanele vârstnice, mai ales cu unele probleme locomotorii ori respiratorii, traseul e cam dificil. Ghizii vor să vă convingă să mergeți peste tot unde se plătește dar cum ar fi la Sümela, dacă aveți probleme medicale, e o cheltuială inutilă fiind și cea mai scumpă intrare de pe traseu, 450 lire în septembrie ac! Și cu timp destul de limitat pentru vizitare. Ar fi bine să vedeți un filmuleț de prezentare pentru a vă da seama dacă de la parcare la mănăstire și înapoi puteți face traseul în 60, maxim 90 minute. Și interiorul mănăstirii are multe suișuri și coborâșuri. De asemeni, dacă vreți să vă faceți un buget de vacanță, să știți câte lire vă trebuie cash, dacă ghizii nu colaborează, precum în cazul nostru, nu puteți afla! Și nu uitați, prețurile cele mai mari la intrarea în muzee sunt pentru străini, fără reduceri legate de vârstă, studii, cum sunt pentru localnici.

Cu telefonul, am folosit Digi, desigur abonamentul. N-am avut convorbiri dar internet am folosit chiar și pentru orientare în traseu ori căutare de informații ziua. Chiar să caut acel hotel sexos. Seara am avut wifi bun la toate hotelurile, mai slăbuț la Kars. Nota de plată la mine a fost 15 lei în plus față de abonament. Și a mers, 4G, chiar în cele mai depărtate puncte, chiar la câțiva metri de granița armeană, în pustietate. Am vrut dar m-am gândit prea târziu să folosesc un eSIM. După experiența asta și dacă Digi menține contractul pe zona Turcia, nu mai văd rostul cardului virtual.

Dacă mergeți cu agenție, excursiile opționale se plătesc ghidului cash în euro, în prima zi. Individual plătiți în moneda locală, cash sau la unele cu card. Muzeele de stat nu vă acceptă valută străină. Pentru acolo unde nu am putut plăti cu cardul, am cheltuit însumat cam 2500 de lire socotit la 5.75 - 5.83 ₺/ leu (obligatoriu la unele muzee de stat și toalete, plus mici cumpărături de la stradali gen apă, fructe, înghețată, berea și prânzurile care nu au fost incluse în contract). Căutați să aveți mărunțiș pentru toalete (5-10 ₺) căci de multe ori uită să dea restul chiar dacă îl ceri. Lirele le-am scos de la ATM-uri la un curs foarte bun și fără comisioane de niciun fel, cu card Revolut (atenție la tipul de Revolut. Eu am standard și pot scoate gratis 800 lei în ce monedă vreau sau să am 5 retrageri într-o lună care să însumeze cei 800 ori chiar mai puțin dacă nu sunt atentă la numărul de extrageri). În schimb am plătit comisioane de două ori la plata cu cardul, în două benzinării Shell (apă, ciocolată, crănțănele), 0.13 lei la o plată de 76 ₺  de exemplu. Indicațiile pe display-ul ATM-ului sunt, exceptând turca, în engleză, germană și rusă. Preferam să operăm la ATM dimineața înainte de micul dejun, cam pe la 6.45, căci era liber, orașele 99% pustii. Seara chiar târziu e nebunie pe străzi și la scos bani de către localnici (??!!) și cum ATM-urile stau lipite unul de altul în general, până la 8 specimene, nu ne încânta. La niciunul nu am avut opțiunea de a scoate altă valută în acea zonă. E preferabil să scoateți cash de la bancomat căci paritatea e mult mai bună decât la schimb valutar și bancnotele sunt mult mai bune fizic.

Multe benzinării în orașe, nu și pe traseu, Chiar multe vând și GPL la 16-17₺. Spun asta pentru că era distractiv să vezi cum alimentează turcii, pe undeva pe sub aripa din spate a mașinii, stând chirciți.

Insist că o asigurare medicală de călătorie, oricât de sănătoși și apărați de divinitate vă credeți, ar fi obligatorie. Nu o cere nimeni la intrarea în Turcia, doar prudența voastră ar trebui să fie activă. Pe acest traseu sunt locuri de vizitat unde terenul este accidentat, cu grohotiș alunecos ori piatră lustruită de milenii, alunecoasă, chiar unde e necesar de ținut pasul alert cu grupul. O asigurare la o firmă de top e mai indicată. Sistemul medical de urgență, chiar în Van, este net superior celui românesc. Colega de grup a fost operată imediat ce i-au ieșit rezultatele analizelor, adică la doar câteva ore de la accident, apoi ne-a ajuns din urmă rapid în următorul oraș unde ne-am cazat. Firma de asigurări a cerut la dosar și test pentru alcoolemie, i-a cerut să plătească pe loc 3000 €, urmând ca ea să recupereze în țară. Suma a fost cât de cât acceptabilă deși nu știu cât au mai costat pansamentele cumpărate din farmacie publică din 2 în 2 zile din câte am înțeles și schimbarea lor în spitale. Cunoscând locul unde s-a întâmplat necazul, căzătura putea fi mult mai rea și implicit costurile spitalizării mult mai mari.

Medicii și asistenții nu vorbesc de obicei engleza, așa că o aplicație de traducere pe telefon și pentru turcă-română e necesară. De asemeni, în cazul în care Doamne ferește pățiți un accident și este vizibil la plecarea din Turcia, la aeroport trebuie să vă prezentați la birourile speciale, cu dosarul medical eliberat de spitalul care v-a tratat. Pe doamna respectivă au întors-o de la check-in, refuzând să-i elibereze tichetul de îmbarcare până nu obține ok-ul acelui birou. Și asta după ce trecuse de primul control de securitate unde o văzuseră că are mâna într-un suport medical. Atât știu pentru că a fost înaintea mea la check-in.

Dacă aș face acest traseu cu mașina proprie? Nu! Este obositor în cazul meu, sunt câteva mii de km și cu un singur șofer, e păcat de el (ce nevastă bună sunt). Și ar mai fi și alte motive pe care nu le expun aici. Dar aș merge combinat cu avionul și trenul (studiat, ieftin și curat) între câteva orașe plecând din Istanbul ori chiar cu zborurile locale, domestice cum zic ei. Fiecare oraș în care am poposit are un aeroport. Ori în anumite orașe am închiria mașini pentru anumite trasee. Se pare că nici autobuzele lor nu sunt de evitat.

La tren, în prețul de azi e cam 100 lei/persoană Ankara-Kars, ↝1100 km / 27 ore / apă, ceai, crănțănele la compartiment de dormit de 2 persoane, tren turistic cu ceva surprize aparte, atrăgătoare. Dar cu bilete luate din timp căci e bătaie pe ele, cei mai avizi fiind bloggerii străini… Mâine sau poate ieri, prețul poate fi total diferit.

În concluzie, estul Turciei alături de nord este interesant și merită colindat. Dacă timpul unei vacanțe aici este suficient și traseul bine întocmit, devine chiar o vacanță specială pe care nu o uiți ușor.

Nu știu cine a spus cuvintele de mai jos, eu le-am citit undeva, cândva dar le iubesc:

Lumea este mare și vreau să mă uit bine la ea înainte să se întunece….


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 28.10.23 00:06:28
Validat / Publicat: 28.10.23 08:51:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Turcia europeană și Cappadocia

VIZUALIZĂRI: 1078 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

31 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Amasya, m-aș întoarce și mâine
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

31 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 31
webmasterX
[28.10.23 00:26:51]
»

Bun revenit pe site, cu impresii

elviramvioAUTOR REVIEW
[28.10.23 01:50:44]
»

@webmasterX: Mulțumesc. Sunt datoare Krisstinnei

Cam lung, dar dacă se poate atașa

youtube

este interesant. Cam așa ne-au primit la hotel Kateryna Sarayi și alături de clădirile vechi, rusești, înseamnă ceva....

Mulțumesc.

webmaster
[28.10.23 08:50:14]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

elviramvioPHONEAUTOR REVIEW
[28.10.23 08:55:42]
»

@webmaster: Mulțumesc.

krisstinnaPHONE
[28.10.23 09:15:31]
»

@elviramvio: O reală surpriză articolul tău, bine ai revenit, mulțumesc pentru aduceri aminte, mă bucur enorm că o scriere de-a mea, o recomandare, a fost utilă cuiva.

Demult am spus că pentru mine cazările sunt mai importante decât orice, îmi mențin părerea. Dacă despre obiective turistice găsești câte ceva pe net, despre cazări în anumite zone ești în dubiu, nu știi ce să alegi, dacă ai ce să alegi, și aici mă refer la siguranță și curățenie.

Multumesc, draga mea, te îmbrățișez cu drag!

Carmen IonPHONE
[28.10.23 09:20:58]
»

@elviramvio: Bine ai revenit pe AFA! Aștept cu interes și alte impresii.

elviramvioPHONEAUTOR REVIEW
[28.10.23 09:30:30]
»

@krisstinna: Îți poți închipui ce surpriză a fost pt mine acolo! Desigur că foarte plăcută. De fapt a fost o excursie cu mai multe surprize faine, nu doar cea despre Konya. Probabil că cineva acolo sus totuși mă iubește

elviramvioPHONEAUTOR REVIEW
[28.10.23 09:40:06]
»

Carmen Ion: Mulțumesc Carmen. Poate ai sughițat mai des în septembrie... De povestit... va dura ceva, plus că nici pozele încă nu le-am descărcat pt salvare. Voi mai incarca aici câteva, să vă conving că merită drumul acolo.

crismisPHONE
[28.10.23 09:42:19]
»

@elviramvio: Wow! Mă bucur mult că avem posibilitatea de a te citi și aici, pe AFA! Bun revenit (și excelentă revenire) !

Am în cap o incursiune în nordul Turciei se câțiva ani, ideea fiind aprinsă de o poză ce înfățișa Trabzon și alta cu Sumela. Mă gândeam că, atunci când va fi să fie, va fi cu mașina. Articolul de față mi-a cam schimbat gândurile... Chiar așa, ce vină are șoferul?! Combinația de mijloace de transport în comun pare o idee fezabilă și pentru noi; în plus, cred că ar fi o experiență mai... colorată, mai autentică.

Gata, nu mă mai lungesc cu frământările mele, nu interesează pe nimeni. Aștept viitoarele articole marca @elviramvio. Spor la scris și numai bine!

Pușcașu Marin
[28.10.23 10:43:51]
»

@elviramvio: L-am citit și nu pe fast fwd, ci pe îndelete, ardelenește chiar (no offense). Azi am niște” trebi” administrative, ca să zic așa, dar mâine îl mai iau odată, cu google maps-ul lângă mine și cu vreo 10-15 pagini de wikipedia deschise.

Pentru că totul e nou pentru mine. Și geografic și istoric. Iar petele albe trebuie colorate, ca să zic așa.

Eu am cam lipsit de pe AFA ceva timp și n-am băgat de seamă o chestie. Noțiunea de MAXIGhid AmFostAcolo nu s-a” inventat” între timp?

balasa violeta
[28.10.23 11:00:54]
»

Felicitari pentru review si vacanta!

Cred ca ati avut adrenalina din plin!

Michi
[28.10.23 11:38:06]
»

@elviramvio: Stiu că n-ai mai scris pe AFA dar ai citit şi votat. La un moment dat intervine şi oboseala după care revii în forţă. Am fost în Konya dar un spectacol cu dervişii rotitori l-am văzut în Istanbul. Chiar erau în transaă. Am văzut şi noi Arafatul înzepezit prin 85 din Armenia cand am făcut turul URSS cu paşaport colectiv. Felicitări pt. review.

elviramvioAUTOR REVIEW
[28.10.23 14:23:48]
»

@crismis: Nu știu cum să-ți zic dar frământările tale turistice sunt de obicei foarte interesante!

Dacă te hotărăști pentru o vacanță pe cont propriu, nu rata estul Anatoliei. Pentru câteva zone/orașe unde credeam că pot să profit de timpul meu liber, am informații. Din păcate, cum am zis, totul a fost foarte concentrat și timpul liber al turistului a fost, în acest traseu, aproape deloc. La asta se adaugă și programul locurilor de vizitat unde nu poți merge la anumite ore ce în Europa sunt normale. Dar merită efortul și riscul de a fi stăpân pe timpul tău, pe alegerile tale. Deocamdată e prematur să antamezi o vacanță acolo... Mai așteaptă 1-2 luni!

elviramvioAUTOR REVIEW
[28.10.23 14:38:02]
»

@ghisor: Treburile astea administrative ne mănâncă treburile turistice

Mă bucur că petele tale albe pe google maps (ori alta) s-ar putea colora cu acest articolaș destul de sumar. Și m-aș bucura să bei un ayran pe acolo. Mă rog, și un efes . Asta depinde de voi doi dar și de alții. Eu și soțul ne dorim o revenire pe o parte din traseu și ceva serios în plus dar momentan nu fac planuri mari... Doar visez... Cu tanti wiki, mai împerecheaz-o pe ici colo cu orice gen vrei. Mă înțelegi, sunt sigură!

elviramvioAUTOR REVIEW
[28.10.23 14:49:24]
»

@balasa violeta:

Mulțumesc Violeta. Mă crezi ori ba, n-am avut nici măcar un strop de adrenalină pentu traseu. Deși ciudat puțin, m-am simțit în siguranță cumva. Singurele plusuri de producție la adrenalină au fost legate fix de... AFA! Și a mai fost una care mi-a întors amintirile pe dos, întâlnirea cu trecutul meu din școala generală și ceva discuții despre omul care mi-a format iubirea de scris și colindat documentat. Dar asta e ceva personal. Într-un fel a fost o excursie atipică.

Acum un an și ceva am vrut să cumpăr o astfel de excursie oarecum pe același traseu de nord și est dar mereu am găsit listele încheiate. Anul ăsta a fost atipic și m-a dus acolo unde altă dată nu s-a putut. Turcii spun kader/destin. Aștept cu nerăbdare kaderul de anul viitor...

elviramvioAUTOR REVIEW
[28.10.23 15:11:36]
»

@Michi:

Mulțumesc mult.

Da, povestea cu Konya care s-a tot repetat de către ghidă - nu am înțeles de ce lăuda așa orașul - a dus la acea discuție despre articolul Krisstinnei. Pentru că am comentat câte ceva și doamna a reținut numele meu real din articol. A făcut legătura între ce era scris și ce am spus la o masă. De fapt cunoștea câteva nume ale greilor AFA și vă spun drept că asta m-a bucurat.

Ararat este muntele sfânt al armenilor, știți bine. Este simbolul lor. Chiar pe stema nouă aprobată de câțiva ani (cred că aproape de anul 2000) figurează împreună cu simbolul mitului biblic al lui Noe. Dar muntele lor sacru, Ararat, este pe teritoriul turcesc și armenii îl privesc de după gardul fără nicio portiță (nu există p. t. f. între Turcia și Armenia).

irinad CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[28.10.23 15:47:37]
»

@elviramvio: Bine ai revenit şi din partea mea! Un articol excelent căruia m-am bucurat să-i acord SB! Asta nu eo bravură din partera mea, desigur m-am nimerit la ţanc!

Un periplu interesant şi destul de alambicat, dar merită din plin făcut prin agenţie, părerea mea! Ai atins zone pe care doar cu gândul m-am încumetat să le vizitez până acum, dar îmi pare bine că, virtual, m-am plimbat şi eu cu tine.

Te îmbrăţişez cu drag şi sper că vei mai scrie! Eu abia aştept, m-ai făcut tare curioasă!

Pușcașu Marin
[28.10.23 16:47:25]
»

Dacă ăsta e articol sumar... în fine .

Ayran-ul e mai bun decât cel din Cappadocia? Că, la o adică m-ar bate gândul, dac-o fi să fie, să mă mai duc odată (a treia oară) și-n Cappadocia. N-am rezistat și-am aruncat un ochi pe hartă, nici măcar nu e prea departe. Eu m-aș” sacrifica” să conduc niște mii de kilometri. Copilotul trebuie să fie de acord. Dar ea, în principiu spune prezent la orice idee de-a mea. Și-n plus, acum am și pe cine da vina

Cât despre wikipedia... la geografie mă refeream . Istoria, NICIODATĂ n-o citesc pe wiki.

elviramvioAUTOR REVIEW
[28.10.23 17:32:01]
»

@irinad: Mulțumesc, chiar dacă așa a căzut la ruletă. La SB mă refer . Uitasem de acest glonț de argint...

Sunt convinsă că vei ajunge acolo, mai ales printre bolovanii divers colorați ai atâtor nații. Vrem-e/uri bune să fie! Pot spune cu toată convingerea că merită efortul și curajul, dacă mergi pe cont propriu sau într-un grup mic cu traseu aranjat. Știu că multă lume ocolește acele zone, chiar eu am fost insistent sfătuiă de cineva care călătorește pe acolo în interes personal, să nu merg. Acum m-aș întoarce în unele locuri și chiar sper să o pot face. Vom vedea.

elviramvioAUTOR REVIEW
[28.10.23 17:56:39]
»

@ghisor:

Ayranul cappadocian este grozav dacă-l bei neapărat acolo, la el acasă. Și cel al kurzilor la fel, eventual sus în munții sălbatici. Deci fă-ți curaj și gustă din fiecare la mămica lui. La câte feluri am băut în toamna asta, media a ieșit perfect.

Cappadocia, Mesopotamia și partea de nord și est a Turciei se pot face într-un concediu de 3 săptămâni. Asta ca să nu treci precum meteoritul și să nu știi ce ai văzut. Dar e un drum obositor vara, preferabil să-l faci în alte anotimpuri. Și să știi foarte bine ce vrei să vezi, pentru a nu pierde timpul în mărunțișuri.

Chestia cu traseul prin Cappadocia mă face să fiu suspicioasă cu tine. Mi-ai ghicit o parte din plan. Dar dacă se aliniază astrele pentru anul viitor (e de bine ori de rău, că nu mă pricep la citit în astre?), am avantaj, pensionarii, după lege, își pot face de cap cât vor... cardurile lor la fața locului. Acum ce te rog, din suflet: dacă ne întâlnim la întâlnire, să nu mă dai de gol soțului că am așa plan!

mprofeanuPHONE
[29.10.23 15:29:11]
»

@elviramvio: Un circuit deosebit într-o zonă atât de îndepărtată a Turciei Kurde. Am localizat pe hartă orașele prin care ați mers. Sper să scrii cu detalii ce ai văzut acolo. Ce păcat că Araratul sfânt veșnic acoperit de zăpadă este în Turcia. Nici nu s-ar fi putut să existe graniță cu Armenia după genocidul armenesc. Am vizitat Armenia în septembrie 2019 și am văzut Ararat de la Mănăstirea Khor Virap.

Bine ai revenit pe AFA!

elviramvioAUTOR REVIEW
[30.10.23 01:07:12]
»

@mprofeanu: Mulțumesc. Am vrut și noi Armenia dar n-am mai ajuns din motive de covid. Și cred că acum e prea târziu. Vom vedea.

Cât privește zona unde am fost, merită efortul. Să spun drept, am urmărit și presa turcă din partea aceia după ce o cunoștință cu legături prin zonă mă tot ruga să renunț la excursie. Dacă eram mai speriată de fel, chiar renunțam... Dar am venit de acolo cu gândul că poate anul viitor iau o excursie tot printr-o agenție în locurile aceleiași etnii dar în Irak. Se spune că este cea mai grozavă parte a Kurdistanului. Acum am aruncat visul la coș!

Ce am uitat să spun în articol, se lucrează la un palat prezidențial pe malul lacului Van, în partea opusă orașului Van, o zonă ce încă păstrează multe ruine armene frumoase dar este și mai puțin turistică. Nu știu clar de ce. Deci controalele militare vor fi înmulțite. Cât privește Ararat-ul, e greu de spus dacă acesta este cu adevărat muntele lor sfânt ori doar se ține focul aprins cu intenție. Citeam pe undeva că ar fi niște dovezi cum că nu cel turc este religios dar acestea sunt depozitate de armenii catolici prin mânăstirile lor europene. Când frații se ceartă...

Sincer, ca informații istorice în paralel cu ceea ce vezi în zona aceea, simți cum calci pe nisipuri mișcătoare. Și am fost tot pe fugă.

valentinag
[03.11.23 08:58:38]
»

Uau, ce articol! Tare interesanta parta aceea de Turcia. De Trabzon si Amasya stiu de la istorie, acolo se duceau printii turci sa administreze provinciile, de Van stiu de la tata, care a trecut prin acea parte de tara in drumurile lui spre Iraq.

Nu stiu daca m-as duce vreodata pe acolo, am mult mai multe de vazut inainte, dar cu siguranta imi doresc sa vad Gobeklitepe, care nu e departe de Van.

elviramvioAUTOR REVIEW
[03.11.23 11:55:51]
»

@valentinag:

Da, adevărat, este foarte interesantă această parte a Turciei de azi, atât istoric cât și geografic. Și spun asta deși am văzut în mare viteză doar o parte a zonei. Dacă puteți să vizitați, poate într-un ritm mai lent, merită. Veți afla sau veți constata că Europa veche și-a tras de aici multe dintre realizările culturale cu care se mândrește. Și când spun asta mă refer și la Stonehenge, comparativ cu Gobleki Tepe.

Cât privește Gobekli Tepe, inițial excursia era pe acele zone de sud, inclusiv Dealul Burtos dar comandantul suprem a hotărât în februarie a. c. altceva. N-am vrut să mai merg așa curând într-o zonă care abia se reface. Greu, foarte greu. Dacă va fi posibil anul viitor e pe listă - tot comandantul suprem hotărăște însă).

Dacă tatăl dvs. mergea spre Iraq prin aceste zone, desigur că aveți mai multe informații despre ce este acolo. Știu că și în Iraq se făceau excursii organizate pentru vizitarea zonelor ce au continuitate cultural istorică în acea țară și am înțeles că peisajul este mult mai frumos decât în Turcia.

valentinag
[06.11.23 09:03:08]
»

@elviramvio: tata nu s-a dus in concedii, s-a dus la serviciu, din 82 pana in 91. In opinia lui, Iraqul este o tara superba, bine, a si vazut-o in vremurile bune.

elviramvioPHONEAUTOR REVIEW
[06.11.23 10:21:21]
»

Bănuiam, m-am uitat la vârsta dvs. Știu că e superbă tara chiar și azi, știu că e complicat și obositor serviciul de securitate p. t. f. M-am documentat, în caz că va fi liniște...

elviramvioAUTOR REVIEW
[08.01.24 15:09:08]
»

All:

Astăzi am revăzut articolul (a trebuit să dau un link) și am observat întâmplător grupurile de??? ce se repetă în text. Verificând, comparând cu textul trimis, acestea nu îmi aparțin, deci nu dați cu pietre în autor 😁

Carmen IonPHONE
[08.01.24 15:54:48]
»

@elviramvio: Și la unele reviewuri ale mele au apărut grupări de trei semne de întrebare în locul emoticoanelor. Presupun că a fost o problemă tehnică.

elviramvioAUTOR REVIEW
[08.01.24 16:52:18]
»

@Carmen Ion: Știu, se întâmplă. Dar nu mi-am dorit machiaj virtual 😂😂

webmaster
[08.01.24 17:27:36]
»

@elviramvio, @Carmen Ion, @all: într-adevăr, în urmă cu aprox 2 săpt am schimbat codificarea internă a bazei de date -- ar fi trebuit să fie o îmbunătățire (și este, acum), însă emoji folosite prin reviews-uri și ecouri s-au „degradat” ireversibil, fiind înlocuite cu „???” .

Din păcate ssoluționarea nu poate fi decât înlocuirea (sau ștergerea) manuală...

Am eliminat „???” de pe acest fir de discuție -- dacă mai observați, inițiați o sesizare -- și se va rezolva

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, Carmen Ion, crismis, elviramvio, irinad, Michi, mprofeanu, Pușcașu Marin, valentinag
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Anatolia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064444065093994 sec
    ecranul dvs: 1 x 1