ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Belkıs / Zeugma Antik Kenti si nu numai

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Am hoinarit timp de doua zile in zona muntelui Nemrut, apoi am plecat spre Gaziantep, intai am studiat hartile si am hotarat sa trecem lacul de acumularea Ataturk (derivat din Eufrat) pe Nissibi Koprosu – nu ne-a parut rau, am vazut cu ochii nostri o mare realizare a poporului turc, in schimbul mariri suspansului legat de apropierea noastra de granita cu Siria.

In concluzie am coborat din Nemrut pana in Narince unde am sperat ca o sa putem alimenta cu benzina dar supriza cele doua statii nu aveau decat motorina asa ca incet, incet, am luat-o spre pod sperand ca vom gasi benzina in zona. Foarte tare, am mers cu masina pe rezerva de benzina pana in Siverek cred ca vreo 100km.

Podul Nissibi este (610 metri lungime) al treilea cel mai mare pod suspendat din Turcia, dupa Bosfor și Fatih Sultan Mehmet. Noi am oprit masina la Zinar Café, am trecut pe langa moschea de la marginea drumului si am inaintat pana aproape de pod pentru o mica sedinta foto cu faimosul cable-stayed. Foarte tare, turcii au reusit sa construiasca podul in doi ani si jumatate, scurtand astfel drumul si cheltuiala transportatorilor.

Dupa ce ne-am linistit cu benzina, am trecut pe autoband (exemplar, drum pe 6 benzi croit prin stanca si mult praf) pana la Nizip, am intrat un pic in oras pentru ca GPS-esul nu dadea alt drum spre Belkıs/Zeugma Antik Kenti. De fapt ne-am intors paralel cu autostrada trecand apoi aproape de barajul si hidrocentrala Ataturk, derivate din Eufrat spre micuta asezare Belkis.

Unii dintre voi probabil va veti intreba “ce naiba cauta astia la capatul lumii? ” E bine am ales sa vizitam unul dintre cele mai frumoase situri arheologice din Turcia. Probabil ca rivalizeaza cu succes cu cele din Italia sau Grecia dar dat fiind faptul ca se afla intr-o zona amenintata de razboi si relativ recent adus la lumina de arheologi, nu este atat de cunoscut.

Putine date istorice despre Zeugma.

Selevkos Nikator I, a fost unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare, In jurul anului 300 î. Hr., Alexandru cel Mare a construit un oraș sub numele de Selevkeia Eufrat, apoi a ridicat un al doilea oraș, Apama ca si soția sa, apoi a legat aceste două orașe cu un pod peste Eufrat. Ulterior numele său a fost schimbat în "Zeugma". În perioada romana, orașul cunoaste o bogata dezvoltare artistica si nu numai. Pentru lumea romana simbolul bogatiei era redat in general de vilele luxoase pavate cu pardoseli de mozaic, statui diverse obiecte.

Situl arheologic este administrat de autoritatile orasului Gaziantep, autoritaile orasului Nizip, Ministerul Culturii si Dezvoltarii dinTurcia, Univerisitatea din Ankara.

Cum am gasit noi Zeugma Antik Kenti

La circa 10 km de cand am coborat de pe autoband, am reusit sa reperam situl cu ajutorul indicatoarelor, “Slava Domnului”, GPS-esul ne-a cam lasat balta, exact cand aveam nevoie mai mare de el. Ajunsi intr-o zona prafuita dar totusi marcata de un drum pavat cu piatra cubica am inaintat destu de timid si cu ceva curaj spre o cladire plina de praf urmata de o poarta din plasa.

Am oprit masina la limita portii si am coborat cu tupeu dar si cu picioarele tremurande, Dincolo de poarta intre dealuri si lac se observa o cladire imensa de metal asemanatoare unei hale industiriale moderne. Deschidem portile si inaintam usor catre cladire, in jurul nostru nici tipenie de om. Inaintam pana in dreptul intrarii, un caine maidanez destul de mare ne da binete cu codita apoi se pune pe dormit nepasator, intram pe langa el in hala. WOW!

Turcii au facut treaba buna aici, au lucrat organiza si au reusit sa acopere situl arheologic intr-un mod ingenios. Excavatia orasului roman a adus la suprafata o”vila“ in toata splendoarea ei, incaperile vilei sunt frumos conservate iar drumul vizitatorului este punctat de un sistem de pasarele metalice care urca cativa metri deasupra sitului arheologic. Noi am facut o tura prin hala bucurandu-ne ca doi copii de tot ce descopeream; coloane de marmura, mozaicuri, incaperi, zugraveli, bai, siteme de incalzire, putina pictura facuta pe o paleta de culori domoala placuta ochiului. Emotia ca suntem singuri intr-un teritoriu dubios ne-a mai trecut, in interiorul excavatiei am dat peste o familie turca cu doi copii mici care la fel ca si noi se bucura de tot ceea ce vizualiza, spre final au aparut inca doi barbati care initial am zis noi ca sunt din staful santierului arheologic, dar ne-am inselat, erau si ei vizitatori ca si noi.

Dupa ce am dat un tur la intregul sit arheologic am iesit si ma luat-o dreapta spre apa barajului. In spatele halei de fapt se afla o alta excavatie aflata in stadiul incipient probabil ca pe masura se vor gasi fonduri turcii vor continua sapaturile.

Tot aici in zona lacului exista o tabla unde sunt afisate prin fotocopii mozaicurile si locul exact de unde s-au extras faimoasele mozaicuri romane Zeugma. Fiecare loc din lac sau din sit este numerotat si fixat pe tabla iar mai jos explicat in cateva vorbe.

In orice caz eu am ramas cu ochii in apa cum s-ar spune, fermecata de frumusetea salbatica a locului dar si mirata de faptul ca nimeni nu pazeste sau administreaza locul. Dupa mine mozaicurie dar si situl in sine sunt valoroase. Autoritatile turce ar putea scoate bani frumosi din taxarea vizitei. Pe de alta parte statul turc a reusit marea performanta de a extrage buna parte din mozaicuri pe care le-a expus in Muzeul mozaicurilor din Gaziantep si Muzeul Civilizatiei Anatoliene din Ankara.

Rog Web sa ataseze https://youtu.be/L1fqC9AzesE.


[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 27.11.18 15:48:56
Validat / Publicat: 27.11.18 17:53:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 897 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 privim de sus
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68800 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[27.11.18 17:52:44]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[27.11.18 19:25:53]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

krisstinna
[27.11.18 19:50:07]
»

@adrianbogdan: Viața oamenilor e mai prețioasa decât orice sit de pe lumea asta.

Acolo e zona de conflict, e mult prea periculos pentru turiști.

Probabil ca turcii nici nu au de gând sa o valorifice, e prea departe, e periculos și nu se joaca ei cu viața turiștilor.

Tu ai ales pe propria răspundere, știai riscurile. Mulți nu s-ar încumeta, știi bine.

In viitor poți găsi acolo o zona minată, cine știe?

Doamne, bine sa ți-ai făcut și pofta asta și sunteți încă in viață

Mai bine mergi in Grecia sau Cipru pentru asemenea minunății. Nu e nici praf, e civilizatie și siguranță.

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[27.11.18 20:28:23]
»

@webmaster: Multumesc frumos!

roth
[27.11.18 21:38:57]
»

@adrianbogdan: Feteee, felicitari! Esti un adevarat cercetas/plimbaret.

Ai si tu visurile si ambitiile tale si le pui frumos in practica.

Multe vacante pline de "wow"

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[27.11.18 23:16:35]
»

@adrianbogdan:

Felicitări pentru articol, pentru curaj şi pentru ambiţia de a-ţi împlini un vis!

Rareori am aceleaşi opinii ca ale Krisstinnei, dar, în acest caz, nu pot să nu-i dau dreptate

Ai reuşit să vezi mozaicurile originale de la Zeugma, indiferent de efortul depus şi riscurile asumate, tot respectul meu pentru această realizare. Eu am preferat să păşesc zilnic timp de o săptămână pe "copiile" acestora, dar în condiţii de confort sporit şi siguranţă 100%

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[28.11.18 06:58:01]
»

@krisstinna: Multam' fain, Cristina! O sa tin cont pe viitor de sfaturile tale.

Pup fata frumoasa!

DOINITA
[28.11.18 09:01:36]
»

Da stiu ca aveti curaj. Felicitari pentru o asemenea excursie si pentru articol!

Votat cu drag, citit cu emotii...

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[28.11.18 14:28:46]
»

@roth: Multumesc frumos, Cami!

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[28.11.18 15:50:42]
»

@DOINITA: Multumesc frumos!

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[29.11.18 12:13:32]
»

@nicole33: Multumesc frumos, Nicole! Ma bucur ca cineva se gandeste la noi.

webmaster
[30.11.18 13:58:41]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[30.11.18 17:44:01]
»

@webmaster:Multumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, DOINITA, roth
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Anatolia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058449983596802 sec
    ecranul dvs: 1 x 1