ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.10.2023
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 1 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cariera antică de marmură și plaja din Aliki

TIPĂREȘTE URM de aici

Pe parcursul șederii noastre pe Insula Thassos am incercat, pe cât posibil, să nu stăm intr-un singur loc, pe o singură plajă, ci să vedem cât mai mult din insulă.

Nu am circulat insă prea mult, vremea frumoasă, apa caldă a mării și nisipul fin de la Golden Beach, ne-au ținut locului o bună parte din timp.

Am reușit totuși să vedem și alte plaje, caiera antică de marmură și chiar cel mai vechi sat de pe insulă, Kastro.

In prezentul review vă voi povesti despre marmura din Thassos, mai exact despre locul din care se extrăgea ea in antichitate.

In partea de nord-est a insulei Thassos, la aproximativ 30 Km de Limenas, se află plaja Aliki Beach. Spre această plajă ne-am indrpetat intr-una din zilele petrecute pe Thassos. Recunosc că nu m-am documentat inainte, nu știam exact ce fel de plajă este, am mers la propunerea și impreună cu copiii și nepoțelul nostru.

De la Limenas până la Aliki Beach am mers cu mașinile, pe un drum frumos, o șosea foarte bună care șerpuiește pe deasupra mării.

Mașina am parcat-o pe marginea drumului, imediat după indicatorul care ne spunea că undeva, jos, se află plaja Aliki. Era destul de aglomerat, mașini pe ambele părți ale drumului, dar am mai găsit câteva locuri ca să ne strecurăm și noi.

Aliki Beach

Din șosea am coborât ușor până la plajă, pe un drum asfaltat. Se poate ajunge și cu mașina (erau jos mașini) dar nu știu exact cum este cu parcarea. Oricum, distanța nu e mare, este destul de ușor de ajuns.

Se presupune că in antichitate exista aici regatul Aliki, un regat infloritor, cu locuitori care se ocupau cu comerțul cu marmură și cu extragerea sării din apa de mare, de unde și numele de Aliki (mlaștină sărată).

Ruinele monumentelor din site-ul arheologic dintre cele două plaje Aliki, arată că aici era o așezare antică infloritoare. Se pot vedea astăzi ruinele unui sanctuar construit la mijlocul sec. al VII-lea Î. Hr., considerat cea mai veche structură doriană de pe insula. In timpul unor săpături arheologice, in anul 1886 a fost descoperită statuia unui tânăr – kouros – aflată acum la Muzeul din Instanbul. Sunt și semne din perioada romană, in special nume de corăbii scrijelite in stâncă de marinari. Au fost descoperite și explorate și două peșteri, unde au fost găsite vase și statuete din grecia antică și din epoca romană.

De o parte și de cealaltă a peninsulei erau două porturi, in locul cărora astăzi sunt două plaje, una cu nisip fin, cu șezlong-uri, umbreluțe și taverne, și cealaltă neamenajată, cu pietriș și intrare in mare mai dificilă. Plajele sunt inconjurate de dealuri verzi care sporesc frumusețea locului.

Dacă am fi venit singuri, cu siguranță am fi optat pentru cea de a doua plajă. Dar, pentru că eram și cu nepoțelul, am mers la plaja amenajată.

Plaja Aliki este perfecta pentru copii, intrarea in apă este lină, cu nisip fin atât pe plajă cât și pe mal. Se spune că plaja Aliki ar fi cea mai frumoasă de pe insula. Nu știu dacă este cea mai frumoasă, nu am văzut toate plajele, dar cu siguranță este cea mai aglomerată.

Plaja nu este foarte lată, iar administratorii acesteia, presupun că din motive financiare, au amplasat foarte multe șezlong-uri. Practic acestea erau aproape lipite, iar primul rând era pe jumătate in apa mării. Cu greu te puteai strecura printre șezlong-uri.

Nu se plătea pentru șezlong, trebuia doar să consumi ceva de la tavernă, nu mai știu exact ce sumă. Ar fi fost perfect dacă ar fi fost mai puține șezlong-uri.

Dacă pe plajă era foarte aglomerat, in apă era insă perfect. Era loc pentru toată lumea iar apa era limpede și numai bună de scăldat.

Cariera antică de marmură

La carieră antică de marmură se poate ajunge foarte ușor, direct de pe plață. O plimbare frumoasă pe o potecă amenajată, pe deasupra mării, te vor duce in impărăția de marmură alba.

In antichitate marmura albă era la mare căutare. Din ea se construiau temple, monumente, se sculptau statui. Majoritatea carierelor insă erau in munți, de unde marmura se extrăgea greu și se transporta și mai greu.

Existența unei cariere de marmură la malul mării era un dar al zeilor – extracție mult mai ușoară și incărcare direct pe corăbiile care urmau să o transporte.

Cariera din Aliki indeplinea aceste două calități, și, mai mult decât atât, marmura de aici era din cea mai bună calitate, foarte pură și de un alb imaculat. Aliki a devenit astfel principala sursă de marmură albă a antichității.

Marmura albă a inceput să se extragă in Aliki din secolul al VII-le Î. Hr. Nu era tocmai ușor de tăiat bucățile mari de marmură din munte și de a le incărca apoi in corăbii. Activitatea de exploatare era făcută de dulgheri, fierari, sculptori și alte categorii de muncitori. Pentru că era o muncă extrem de grea, la exploatarea marmurei erau folosiți sclavi, criminali condamnați pe viață sau prizonieri de război.

Marmura a fost extrasă din Aliki timp de 1200 de ani, până la sfârșitul sec. al VII-lea d. Hr., in timpul invaziei slave a Greciei. Invazia dar și un cutremur mare au dus la abandonarea carierei. Extracția marmurei din Aliki nu a mai fost reluată niciodată.

La ruinele carierei de marmură se ajunge foarte ușor. O parte din carieră este sub apele mării, marmura albă colorând apa mării in nuanțe de turcoaz. Se poate coborî pe dalele din marmură până la mare, dar cu atenție că dalele pot fi foarte alunecoase când sunt ude.

Cariera a fost abandonată in mare grabă, se mai observă sculpturi neterminate, trepte, coloane, blocuri mari semifinisate.

Traseul este amenjat cu panouri indicatoare cu informații privin istoria carierei și a peninsulei Aliki.

Nu știu exact cât durează plimbarea prin vechea carieră, durata traseului se poate mări considerabil din cauza deselor opriri pentru a admira și fotografia frumusețea din jur. Contrastul dintre albastru mării și albul marmurei, este un frumos decor in spectacolul naturii. Traseul este circular, astfel că la final am ajuns deasupra plajei Aliki.

Cariera am văzut-o și de pe mare, profitând de invitația unor prieteni de a face o scurtă plimbare cu un velier, intre plaja Aliki și Paradise Beach.

Dacă mergeți in Thassos, treceți in program o vizită la Aliki, pe plajă, dar mai ales la cariera de marmură.

Nu voi incărca multe fotografii, deși locul a meritat cu prisosință. Din motive greu de explicat, o mare parte din fotografii nu au ieșit bine (cred că de vină este aparatul).

Sper că textul și cele câteva fotografii să vă convingă că Aliki merită o vizită.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mika in 27.10.23 21:07:58
Validat / Publicat: 27.10.23 21:44:14

VIZUALIZĂRI: 328 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Pe drumul spre carieră
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[27.10.23 21:55:10]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Aliki - Agios Ioannis:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069561958312988 sec
    ecranul dvs: 1 x 1