ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.09.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 12.11.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

O raită prin Bodrum

TIPĂREȘTE URM de aici

Excursia am achiziționat-o de la agenția de turism cu care am și ajuns în insulă, iar prețul ei întreg a fost de 48 euro/pers. Prețul plătit a inclus atât transportul cu feribotul până la Bodrum -Turcia, dus/întors, cât și transportul cu autobuzul, de la și la hotelul unde am fost cazați. A fost în dezavantajul nostru pentru că hotelul nostru, despre care am scris aici: vezi impresii, se află la o distanță de vreo 32 km de portul de îmbarcare. Trebuie să precizez că agenția organiza excursia doar în zilele de joi și duminică ale săptămânii. Noi am ales să mergem duminică, pe 3 sept.

Am fi dorit să luăm micul dejun „la pachet” , cum se obișnuiește în astfel de situații, însă patronii hotelului n-au fost de acord. „Favoarea” pe care ne-au făcut-o a fost că puteam veni la micul dejun mai devreme cu 10 minute, respectiv la 7:50, față de 8:00 - ora obișnuită.

La ora 8:20 am urcat în autobuzul venit în fața hotelului, în care mai erau și alți turiști, „pescuiți” de pe la alte hoteluri din insulă. După ce am oprit încă la vreo cinci sau șase hoteluri, ca să urce și alții înscriși pentru această excursie, am ajuns în capitala Kos în jurul orei 9:15. Aici am fost așteptați și preluați de o doamnă „ghid” , vorbitoare de engleză, care ne-a îndrumat spre birourile de verificare pentru trecerea graniței. Verificarea documentelor a durat vreo 50 de minute. Stând la „coada” verificărilor am fost auziți vorbind românește de un cuplu de tineri ploieșteni, cu care am intrat imediat în vorbă. Erau cazați chiar în oraș. De la ei am aflat că: dacă am fi luat excursia de la o agenție locală din Kos - orașul-port la Marea Egee - am fi plătit doar 25 euro/pers.

Feribotul pe care ne-am îmbarcat în jurul orei 10:30 se numește Erdem Karadeniz. Ne-am urcat pe puntea superioară, chiar dacă vântul ne-a bătut mai rău decât pe cei ce-au ales să stea pe puntea de jos. Traversarea a durat fix o oră și la 11:30 debarcam în portul Bodrum. Ne-am reîntâlnit cu doamna-ghid care ne-a dus spre birourile de trecere a graniței. Și aici ni s-au verificat documentele. Apoi ne-am adunat tot grupul pe cheiul din apropierea castelului medieval de lângă port, unde ne dăduse întâlnire ghida.

Aici ne-a dat câteva informații despre ce putem vizita în puținele ore rămase până la ora 16:00, când trebuia să ne reunim, pentru întoarcere. N-a uitat să recomande și anume terase unde se putea mânca adevărata mâncare turcească, sau câteva magazine din bazar, cu mărfuri originale. Ne-a dat și câteva sfaturi despre cursul de schimb euro/liră (TL), spunând că este mai avantajos să nu schimbăm euro în lire, pentru că putem rămâne cu lire necheltuite. Ne-a indicat, arătând cu brațul, direcțiile în care să mergem pentru a vizita ce doream. Ne-a lăsat, apoi, de capu' nostru, rugându-ne să nu întârziem, să fim la ora 16:00 tot pe chei, lângă castel.

Noi ne-am propus să mergem în trei locuri: la ruinele Mausoleului din Halicarnas, la Moscheea Tribunalului – Adliye camii și la Castelul Bodrum. Ghida ne-a spus că nu este departe „Mausoleul” , că putem ajunge pe jos până acolo. Într-adevăr, de lângă „Moscheea Tribunalului” lângă care ne aflam și până la „Mausoleu” , nu sunt mai mult de 800 de metri. I-am parcurs pe o căldură de 30°C, luând-o spre nordul cheiului, unde sunt aliniate puzderie de terase, majoritatea cu câte un om care te invită să intri în „ograda” lor, să mănânci sau să te răcorești cu ceva rece. Noi n-aveam timp acum, trebuia să ajungem la locul propus.

După ce am vizitat ruinele mausoleului (despre care voi scrie un articol separat), ne-am oprit la una din terasele pomenite mai sus, pentru hidratare. Se numește „Diamond” , și-am ales-o pentru că avea instalație de răcorire prin stropire cu pulbere de apă. Mihai a luat o bere locală „Efes” cu 4 euro (mai ieftină decât la hotelul din Kos) și eu o înghețată asortată, tot cu 4 euro – două cupe mici – una de lămâie și alta de căpșuni. Dacă Mihai a fost încântat de bere, pentru mine înghețata nu a fost „wow” ! :(Mă așteptam să primesc ceva mai bun și mai mult pentru prețul plătit. În fine, ne-am răcorit și ne-am îndreptat spre „Moscheea Adliye Camii” .

Am încercat să aflu mai multe informații despre ea, dar n-am găsit decât în cartea pe care am cumpărat-o de la magazinul de suvenire, de la Castel, din care citez:

Moscheea Adliye (tribunal de judecată) se află în Piața „Cumhuriyat” , unde se află și Primăria Bodrum. A fost construită în ultimele perioade ale otomanilor, la începutul anilor 1900. La construirea acestei moschei s-a folosit stricarul cu plan dreptunghiular – aproape pătrat. Iluminarea interioară este asigurată de două deschideri de ferestre pe lateralele acestei moschei, iar structura este închisă deasupra cu un acoperiș în cochilii acoperit cu țigle. Clădirea a fost supusă unei reparații ample până în anul 2007.

Nu mă pricep la termeni de „construcție” , de aceea am căutat pe DEX ce este acela un „stricar” , și rezultatul a fost „frânghier” Ce treabă are cel ce confecționează frânghii cu „planul dreptunghiular” , habar nu am! :-??

Ca la orice moschee ne-am descălțat în micul antreu, și-am pășit înăuntru, pe covorul moale de culoarea peruzelei, turcoaz, cu un model în mijloc tip „rozetă” , în culori bej și maron. Atmosfera era de liniște, de pietate și de răcoare binevenită, după cele peste 30°C de afară. (era ora din miezul zilei). Ce m-a șocat – efectiv – a fost că am văzut vreo cinci bărbați întinși pe jos, unii chiar dormind, alții doar odihnindu-se sau meditând. Am admirat Minbarul Imamului, (nu atât de laborios modelat în lemn ca altele, văzute de mine) unde se urcă pentru predici, ale cărui trepte erau – și ele - îmbrăcate cu aceeași mochetă. Lângă Mihrabul semicircular se odihnea un musulman, iar în fața lui un altul se ruga. Am admirat candelabrul atârnat de plafonul lambrisat și pendula de lângă Mihrab. Am urcat și sus, tot pe o scară îmbrăcată cu același fel de covor, în partea unde stau femeile. Mi-am permis să mă întind și eu pe jos, mai mult pentru a-mi odihni picioarele și spatele. Nu știu dacă Allah m-a certat, ☹ sau nu, dar a fost așa de bineeeee! ????

După câteva minute de odihnă și reculegere, ne-am încălțat și am mers mai departe, spre Bazarul orașului. Acesta nu este așa de mare ca altele pe care le-am mai văzut, atât în Istanbul, cât și în Egipt, la Aswan. Am mai observat că aici este, parcă, mai multă civilitate, negustorii nu sunt atât de insistenți ca cei din alte bazaruri, culoarul dintre magazinele înșirate de-o parte și de alta a lui este mai curat și pavat cu dale. ???? Nu aveam de gând să facem cumpărături de valoare, am luat doar câteva obiecte mici, pentru cadouri și o sticlă de „cola” de 1 litru, cu 2 euro. Ne-am întâlnit, întâmplător, cu ghida, care ne-a îndrumat spre ultima noastră „țintă” , „Castelul Bodrum” . Pentru tot ce-am cumpărat am plătit în euro, la prețul de 1euro = 25 TL. La cursul oficial era 1 euro = 27 TL. Știu asta pentru că am plătit cu euro o carte cumpărată de la „Castelul Bodrum” . Fata de la nelipsitul „souvenire” a vrut să ne dea restul în TL, dar am refuzat, cerând restul în euro. (Cartea cuprinde informații despre ce putem vizita în peninsulă)

Am parcurs tot bazarul, constatând cât este de mic, în comparație cu cele menționate mai sus. Mi-a atras atenția o intrare ce părea că ascunde un loc mai aparte, un restaurant mai „șic” ! N-aveam de gând să mâncăm, nu ne era foame, dar ne-a plăcut arcada de la intrare și-am intrat, de curiozitate. Într-adevăr, era un restaurant mai dichisit, cu mese așezate într-o curte pătrată, frumos decorată, mobilată cu canapele și scaune modelate în lemn și acoperite cu perne. Deasupra curții erau montate parasolare, atât de necesare pe timpul verii. Îmbinarea culorilor întregului loc mi-a plăcut tare mult! ???? Pe cele trei (sau patru :-??) laturi, deasupra unor arcade se ghiceau niște camere. Cred că era un fel de „Hanul lui Manuc” de-acasă, o oază de verdeață și refugiu din zona agitată a orașului.

Ne-am îndreptat spre ieșirea din bazar și-am mers către „Castel” , dar despre acesta va scrie Mihai.

Ne-am reîntâlnit cu toții la ora 16:00 p. m., pentru verificarea documentelor de trecere a graniței. Feribotul trebuia să plece la 16:30. Tinerii ploieșteni ne-au spus că au mâncat în locul lăudat de ghidă, dar că nu li s-a părut ceva deosebit! Prețul consumației, însă, i-a ușurat de vreo 85 sau 87 euro, fără să comande „finețuri” ! ☹ Se pare că și aici, ca pretutindeni, ghizii au avantajul lor când recomandă un loc, pentru mâncare sau cumpărături.

Verificarea documentelor n-a durat prea mult, astfel că ne-am îmbarcat pe același feribot în timp util, iar plecarea spre Kos a fost la 16:30. Drumul a durat tot o oră, dar când am ajuns în port, am așteptat cam 40 de minute până să debarcăm. Nimeni nu ne-a spus motivul pentru care am așteptat. :(Am coborât printre ultimii și ne-am îndreptat spre birourile de verificare a actelor. Aici altă „coadă” ne aștepta. Am avut timp să admirăm și să facem poze castelului „Nerantzia” , de pe mica peninsulă ce se vedea din locul de așteptare. După trecerea graniței am mers către autobuzul P5, înscris cu pixul pe biletul de întoarcere, cel care ne era alocat să ne ducă spre hotel. Ca și la venire, s-a făcut un ocol pe la hotelurile unde trebuia să coboare turiștii „pescuiți” de dimineață. Nu am fost ultimii care au coborât, dar am ajuns înaintea orei 19:30. Am avut timp să facem un duș înainte de a merge să cinăm.

A fost o zi care mi-a plăcut, chiar dacă puțin obositoare pentru mine! N-am mai fost în Bodrum până acum. Asta nu se cheamă că am vizitat orașul! A fost – doar – o raită prin oraș, venind dinspre mare. Mi s-a părut un loc animat, plin de viață și de ambarcațiuni, de toate felurile și culorile!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de doinafil in 17.09.23 20:55:25
Validat / Publicat: 17.09.23 23:43:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 719 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 8. În depărtare zărim „Castelul Bodrum”.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33200 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[17.09.23 23:42:13]
»

Tare fain povestit!

-

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursii opționale prin/din Kos, #EXCURSII și CĂLĂTORII - I. KOS (i. Dodecanese)" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Bodrum și împrejurimile]

doinafilAUTOR REVIEW
[18.09.23 00:15:49]
»

@webmasterX: Mulțumesc pentru apreciere! ????

Am vrut să postez și două filmulețe, dar nu s-a putut, în jurul orei 22:00, după ce am încărcat articolul. Pot să mai încerc?!

webmasterX
[18.09.23 07:01:32]
»

@doinafil:

Am vrut să postez și două filmulețe, dar nu s-a putut, în jurul orei 22:00, după ce am încărcat articolul. Pot să mai încerc?!

Deocamdată încă nu se pot încărca video -- poate zilele următoare să se rezolve

doinafilAUTOR REVIEW
[18.09.23 11:00:57]
»

@webmasterX: O. K. ! Mai aștept!

webmaster
[18.09.23 12:31:05]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

doinafilAUTOR REVIEW
[18.09.23 12:48:18]
»

@webmaster: Mulțam fain pentru încadrare! ????O zi bună!

tata123 🔱
[18.09.23 13:19:24]
»

@doinafil: O incursiune frumoasă care a reușit cumva să înlocuiască lipsa excursiilor de pe insula grecească Kos. Orașul turcesc Bodrum are un farmec aparte, un aer estival plutește în port și pe faleza lungă străjuită de palmieri, cetatea completează în mod fericit peisajul maritim. Ne-am plimbat și noi cu ani în urmă prin Bodrum și ne-a plăcut ce am văzut/simțit - observ că atmosfera de vacanță pare a se fi păstrat.

Mă bucur că ați avut timp să vizitați principalele obiective ale orașului: ruinele Mausoleului din Halicarnas (face parte din seria celor 7 Minuni ale Lumii antice) și Castelul din Bodrum (gazdă a Muzeului de arheologie).

Mulțumim pentru prezentarea excursiei.

doinafilAUTOR REVIEW
[19.09.23 11:40:17]
»

@tata123 ????: Păcat că „aventura” noastră a fost „pe repede ' nainte” !

Bodrum-ul este un oraș căruia merită să-i aloci câteva zile, să simți pulsul orașului estival” (și nu numai; cred că și în alte anotimpuri are ce oferi )

Mi-ar fi plăcut să am mai mult timp, să „casc” gura prin bazarul curat, nu neapărat pentru a cumpăra, ci pentru că îmi place aglomerația din bazar!

Străzile au - și ele - farmecul lor, chiar dacă împrejurimile cheiului sunt „miezul, pulpa” orașului! Poate că greșesc spunând asta, dar așa mi s-a părut!

Mulțumesc pentru ecou, vot și aprecieri! ????

MirindaPHONE
[20.09.23 21:39:14]
»

@doinafil: Felicitari pentru articol! Dacă ți a rămas gândul la Bodrum, cu siguranță vei merge acolo în vacanta dacă iti doresti. Uneori dorințele se îndeplinesc. Este un oraș frumos, deosebit și casele au o arhitectura deosebita. Și eu îmi doresc sa revin, deși abia am fost în urma cu un an. Bodrumul este considerat Saint Tropez ul Turciei și foarte multe celebrități își petrec vacanta în Bodrum.

doinafilAUTOR REVIEW
[20.09.23 22:43:30]
»

@Mirinda: Mulțumesc că ai citit articolul meu!

Din păcate pentru mine (pentru noi), am fost într-un mic maraton prin Bodrum, n-am avut timp să ne uităm și să admirăm casele oamenilor, lucru care mi-ar fi plăcut, cred!

Am fost „chitiți” pe trei ținte și le-am bifat! Sper să mai ajung acolo, mai ales că am citit multe articole aici, pe AFA, despre bucătăria locală!

Nu știam că este considerat Saint Tropez-ul Turciei! Cred că este nimerită asemănarea, nu pentru că aș fi văzut și eu litoralul sudic al Franței, ci pentru că am văzut filmul cu Louis de Funes, cu mulți ani în urmă!

Să ai vacanțe frumoase îți doresc!

nicole33
[21.09.23 07:16:58]
»

@doinafil:

Felicitări pentru excursie şi pentru articol! Mi-a plăcut mult

Excursia la Bodrum a fost o reuşită pentru voi şi o meritaţi după restul dezamăgirilor.

Eu am încercat fără succes vreme de mai mulţi ani să fac excursia inversă din Bodrum în Kos şi nu am reuşit

Aţi fost şi foarte rapizi, reuşind, într-un timp limitat, să bifaţi cele mai importante obiective. Nu ştiu dacă Mausoleul chiar a meritat, dar Castelul a compensat cu siguranţă . Plus portul pitoresc şi zona bazarului, mai civilizat, dar şi mai scump decât altele

nicole33
[21.09.23 07:23:08]
»

@doinafil:

Nu știam că este considerat Saint Tropez-ul Turciei! Cred că este nimerită asemănarea, nu pentru că aș fi văzut și eu litoralul sudic al Franței, ci pentru că am văzut filmul cu Louis de Funes, cu mulți ani în urmă!

Povestea cu Saint Tropez-ul este adevărată, dar nu mai este pentru cei de vârsta noastră sau mai ştii? Se referă la atmosfera de vacanţă, la distracţie şi la viaţa de noapte tumultuoasă prin cluburi celebre în lume.

Am fost de mai multe ori în Bodrum, dar nu mi-am dorit să-mi pierd nopţile prin clubul Halikarnas sau similar, chiar nu mi-a lipsit genul ăsta de distracţie.

doinafilAUTOR REVIEW
[21.09.23 10:51:16]
»

@nicole33:

Aţi fost şi foarte rapizi, reuşind, într-un timp limitat, să bifaţi cele mai importante obiective. Nu ştiu dacă Mausoleul chiar a meritat, dar Castelul a compensat cu siguranţă. Plus portul pitoresc şi zona bazarului, mai civilizat, dar şi mai scump decât altele

Daaaa! Am mers într-un ritm alert, chiar dacă aș fi vrut să mergem în pas „de voie” s-o mai „lălăim” , căscând gura în dreapta și-n stânga! De-aceea când am ajuns la moschee am stat câteva minute să mă răsfăț, pe covorul moale, îmbietor. A fost așa de binevenit momentul! , eram la jumătatea „cursei” .

Despre Mausoleu mi-am propus să scriu câteva rânduri aici, chiar dacă nu mi s-a părut ceva deosebit acum, după multe secole!

Nu știam că bazarul are prețuri mai măricele decât în Istambul - de exemplu - nici n-am avut timp să le evaluăm, prin comparație, cu altele!

Mulțumesc pentru ecou, vot și...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicole33PHONE
[21.09.23 11:19:31]
»

@doinafil:

Daaaa! Am mers într-un ritm alert, chiar dacă aș fi vrut să mergem în pas „de voie” s-o mai „lălăim” , căscând gura în dreapta și-n stânga!

Adevarul este ca nu aveați timp de "lălăiala " dacă voiați sa respectați programul stabilit.

Moscheea eu am ratat-o. De fapt, putine am avut ocazia sa vizitez in Turcia. Le nimeream ori închise ori la orele de rugăciune și nu ma prea "asortam" cu restul credincioaselor????

Astept impresiile lui Mihai de la Castel și Muzeu. Eu l-am vizitat de doua ori in ani diferiți și mi-a plăcut mult.

La penultima vizita in Bodrum și pe mine m-a cam zorit soțul de nu am mai avut timp de negocieri in bazar. Dar m-am răzbunat și eu și am plecat in Turgutreis unde am luat la pas frumoasa faleza și magazinele, profitând ca aveam parcare gratuită și nici nu era așa aglomerat ca in Bodrum.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Mirinda, nicole33, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opționale prin/din Kos:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.087597131729126 sec
    ecranul dvs: 1 x 1