ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.09.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Incursiune în lumea tradițională - Muzeul de Etnografie din Balcic

TIPĂREȘTE URM de aici

După o frumoasă plimbare pe faleza Balcicului și prin portul turistic (vezi impresii) am urcat pe străduțe înguste spre centrul istoric unde se află muzeele urbei. Aparținând administrativ de Muzeul de Istorie din Balcic, secția de etnografie se află chiar vis-a-vis de muzeul-mamă iar vizita nu vă ocupă mai mult de vreo 30 de minute din timpul zilei.

Autoturismul era garat lângă faleză, într-o parcare cu plată (3 leva/ora), dar găsiți o parcare subterană cu plată și lângă Muzeul de istorie.

Vizită: august 2023

Adresă: ul. Dimitar Jelev 2 (ulița Vitosha pe GoogleMaps)

Web: balchikmuseum.bg/en/attra ... c-house-balchik

Acces. Programul de funcționare pe timpul verii este între orele 09.00-17.30 (anotimpul rece decalează orarul: 08.00-16.30), de luni până sâmbăta (duminica închis). Noi am achiziționat un bilet combinat, vizitarea a două muzee aducând o reducere de preț: 7 leva/adult (un singur muzeu se poate vizita cu 5 leva/adult). Alte variante de preț, reduceri și servicii plătite găsiți pe site-ul web. Am achiziționat o broșură bilingvă și mai multe vederi-acordeon. Doamna a fost foarte amabilă și înțelegea/cunoștea câte ceva din limba română.

Explorarea muzeului

Fațada dinspre stradă a clădirii muzeului este din piatră și atrage implicit privirea, o ancoră de mari dimensiuni îți sugerează existența unui loc special, lucru confirmat de firma muzeului. Muzeul etnografic e compus din clădirea tradițională cu spații expoziționale pe două etaje și curtea din spate unde sunt câteva exponate în aer liber.

Casa-muzeu are o istorie interesantă și reprezintă stilul arhitectural al Renașterii bulgare. Construită în a doua jumătate a veacului al XIX-lea de un negustor grec de cereale, a fost cumpărată ulterior de alt negustor de porumb din Balcic. În 1979 casa este refăcută total după planimetria originală, iar interiorul este modificat pentru a se potrivi scopului muzeal.

Pătrundem în muzeu prin curtea din spate și începem vizita în încăperile de la parter; panouri bilingve (bulgară și engleză) sunt prezente pe pereți și ne ajută cu informații utile.

La parter se află expoziția intitulată „Meșteșuguri și ocupații în Balcic la început de secol al XIX-lea” care exemplifică prin obiecte specifice meseriile de altădată: olăritul, cositoritul, cojocăria, țesutul, fierăria, pescuitul, prelucrarea lemnului, cultivarea cerealelor etc. Încăperea principală, cea din dreapta intrării, ne prezintă imaginea unei camera de locuit dintr-o casă tradițională bulgărească: vatra – element central în jurul căreia se strângea toată familia, vase și obiecte din cositor sau ceramică utilizate la gătit, masa rotundă joasă (sofra) și scăunelele cu trei picioare, țesătura așternută pe podea, pecetare pentru prescuri etc.

Agricultura și creșterea animalelor, ocupații principale, sunt ilustrate în aceeași cameră expozițională printr-o serie de unelte autentice, din lemn, piele sau metal. Pentru domeniul cultivării plantelor este scoasă în prim plan „dikanya” (un instrument rudimentar de treierat format dintr-o bucată de lemn pe care erau fixate bucăți ascuțite de metal) și „palamarka” (un fel de mănușă de lemn pentru ultimele trei degete utilizată pentru secerat). Din perspectiva creșterii animalelor este prezentat un cioban îmbrăcat într-o mantie cu glugă specifică Dobrogei, cu traistă țesută din lână colorată, ploscă, toiag și opinci din piele de porc. Alături ne este prezentat un costum feminin tradițional, o femeie care cară apă cu cobilița.

La etaj sunt expuse costume și obiecte reprezentând arta populară din această zonă a Dobrogei (aparținând Bulgariei azi), un mix de stiluri datorită populațiilor care au migrat aici. În holul central de la etaj vedem diferite costume, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. O vitrină cu ornamente și podoabe ilustrează abilitățile meșterilor ce le-au realizat și nevoia de frumos (decorațiui pentru cap, accesorii de frunte, pandantive și coliere, curele și catarame).

Pe partea stângă sunt două camere, într-una este reprezentat meșteșugul țesutului (un război de țesut, unelte ajutătoare, felurite țesături), în cealaltă este reprodusă o cameră „de curat” , numită soba (cu canapele lungi lipite de perete și acoperite de țesături colorate, perne îmbrăcate, icoana, pătuțul de copil, o măsuță joasă, lăzi de lemn decorate cu picturi sau metal etc.).

În dreapta, într-o cameră spațioasă, a fost reprodus stilul de viață urban prin prezentarea unui set de îmbrăcăminte de oraș, piese de mobilier vienez, serviciu de ceai de porțelan, o măsuță de toaletă cu o oglindă mare.

Curtea muzeului este amenajată cu câteva exponate (un car pictat, o fântână de piatră, câteva inscripții și pietre funerare otomane) și un foișor pentru relaxare.

Concluzii. Muzeul etnografic din Balcic te introduce în lumea tradițională din zona Coastei de Argint. Mi-au plăcut costumele populare și țesăturile colorate, precum și obiectele din cositor. Dacă analizăm cu atenție exponatele vom vedea elemente comune cu cele din cultura românească. Recomand o vizită în această instituție de cultură pentru frumusețea obiectelor expuse, mai ales că expoziția e destul de concentrată și explorarea camerelor din muzeu nu ocupă mult timp. Din curtea muzeului se poate admira albastrul Mării Negre!

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 08.09.23 18:13:58
Validat / Publicat: 08.09.23 18:54:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 351 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P25 Curtea Muzeului de etnografie.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13500 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.09.23 21:27:49]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzee în Balcic» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Balcic și împrejurimile]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în Balcic:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043973207473755 sec
    ecranul dvs: 1 x 1