ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.08.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
LUNA
AUG-2023
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La masă în Ducatul Bucovinei

TIPĂREȘTE URM de aici

În reviewul anterior vezi impresii m-am plâns de puținătatea surselor de aprovizionare cu alimente și a restaurantelor din comuna Mănăstirea Humorului, unde am fost cazați. Prilej de mare supărare pentru Adrian, care - contrar obiceiului - m-a criticat aspru de cum am ajuns la Casa Diana pentru că nu aveam în imediata apropiere un loc de potolit foamea și setea.

Până la urmă - dar rămâne între noi ????- nu numai că s-a obișnuit cu ideea, dar chiar i-a plăcut foarte tare alegerea mea. Ceea ce nu m-a mirat defel, doar îmi cunosc bine marfa... ????

În felul lui, avea și el dreptate să se enerveze, căci după drumul destul de lung și obositor din București până hăăăt în capătul celălalt al țării, bietul șofer nu își dorea decât să bea ceva rece, să mănânce și să se odihnească.

Așa încât, după ce ne-am luat în primire camera, una din primele întrebări pe care i le-am pus gazdei noastre a fost unde putem lua masa. Și ne-a recomandat Ducatul Bucovinei.

Dacă denumirea vă intrigă, aflați că în perioada monarhiei habsburgice și ulterior a Imperiului Austriac și a Austro-Ungariei, adică între 1775-1918, ținutul din nordul Moldovei în care ne aflam, care s-a chemat în mod oficial în limba germană Bukovina, a funcționat inițial ca district (Kreis), iar din 1849 a fost declarat Herzogtum (ducat) cu reședința la Cernăuți.

În fine, hai să lăsăm deoparte istoria și să ne ocupăm de ale gurii.

Ducatul Bucovinei este situat pe șoseaua Gura Humorului-Mănăstirea Humorului, pe strada Ștefan cel Mare nr. 122a, mai la intrarea în sat, la vreo 1,5 km de Casa Diana, vizavi de Punctul de informații turistice și de magazinul La Doi Pași. Trecuserăm pe lângă clădire fără a bănui că este altceva decât o pensiune de 4 margarete, așa cum este înscris pe firmă.

Chiar n-am idee de ce nu își fac reclamă cu restaurantul și n-au site propriu????, mai ales că pensiunea e înscrisă pe multe motoare de căutare de cazări, e cunoscută și are note foarte bune din evaluările oaspeților. Înțeleg că oferă camere duble și triple și în preț au inclus micul dejun. O remarcasem și eu în timpul căutărilor unui domiciliu temporar bucovinean, dar nu ne încadram în buget.

Parcarea e măricică iar la intrare este recepția în stânga și în dreapta WC-urile sclipitor de curate. Se coboară două rânduri de trepte și se ajunge în restaurant, unde o masă lungă e destinată bufetului suedez, restul spațiului fiind ocupat de mese din lemn cu scaune și banchete tapițate confortabile. Um ambient destul de relaxant, pe care l-am apreciat. Câțiva clienți sorbeau din băuturi și se răcoreau la aerul condiționat.

Noi am preferat să mergem afară (asta din cauza mea, că sunt fumătoare) și, după ce am străbătut o scurtă alee, în fapt un podeț de lemn, am poposit în foișor. Un grup exclusiv masculin se întreținea zgomotos la câteva mese lipite, iar pe o latură erau două cuptoare cu lemne din care la momentul acela nu ieșea fum.

Grădina era drăguță și bine întreținută, singurul lucru deranjant din punct meu de vedere a fost folia folosită pe post de geamuri în foișor, care făcea ca aerul să fie și mai sufocant.

Ne-am așezat la o masă imediat în dreapta intrării și o chelneriță și-a făcut rapid apariția, înmânându-ne meniurile prezentate simplu: foi vârâte în folii din plastic.

Dacă veți avea curiozitatea să le studiați în pozele atașate, veți remarca că prețurile sunt nici prea-prea, nici foarte-foarte și că oferta este suficient de cuprinzătoare: gustări calde (mămăliguță cu brânză și smântână, ficăței la grătar); platouri reci pe bază de cărnuri; câteva feluri de ciorbe; salate aperitiv; preparate din carne de porc prăjite sau la grătar; mâncăruri tradiționale (tochitură, hribi cu smântână și mămăliguță, sarmale, balmoș, bulz, curcan pe varză, ciolan afumat cu mămăligă); preparate din vită, oaie și pui; pește (păstrăv, saramură de crap); paste; deserturi (papanași, clătite, gogoși, tocinei, alivenci, colțunași).

La capitolul băuturi, în afara răcoritoarelor și cafelei, se mai pot comanda tării, cocteiluri, vinuri și bere.

Din păcate, o parte dintre felurile care ne făceau cu ochiul (sărmăluțe, curcan pe varză cu mămăligă, ciolan de porc afumat cu mămăligă, oaie la ceaun, alivenci) erau semnalizate cu un asterisc, fiind preparate numai la comenzi plasate cu o zi sau două înainte. Am decis să onorăm renumele gastronomiei bucovinene optând pentru specialități locale: ciorbă rădăuțeană amândoi, tochitură pentru mine și balmoș pentru Adrian. Plus 2 sticle de bere Solca de căciulă.

Ciorba rădăuțeană, cu care făcusem cunoștință la Întâlnirea anuală AFA de la Slănic Moldova, era fierbinte dar fadă????; nu fusese dreasă, cantitatea de smântână, usturoi, oțet, chiar și sare, fiind insuficientă. Din câte știu, la fel ca la ciorba de burtă, aceste ingrediente se adaugă după gust, dar asta nu înseamnă că trebuie să lipsească complet din farfurie atunci când e servită.

Tochitura m-a surprins și ea; eu sunt obișnuită să văd cărnurile, mămăliga și oul plutind în sos, dar aici toate aceste bunătăți erau pe sec..., ???? însoțite doar de castraveciori murați și câteva feliuțe de roșii cu rol mai degrabă decorativ. Lui Adrian, în schimb, i-a plăcut balmoșul.

Total consumație 158 lei, plătiți cu cardul.

După această experiență nu tocmai încurajatoare, nu ne-am bătut totuși capul cu găsirea unui alt restaurant, ci am revenit la Ducatul Bucovinei peste două zile. De data aceasta am ales ciorbă de văcuță eu, respectiv ciorbă de legume Adrian, ambele cu mult mai gustoase decât cea rădăuțeană. Nu-mi explic... ???? La felul principal, am chestionat-o precauți pe chelneriță dacă ostropelul are sos... ????și am cerut să ne fie adăugat suplimentar. În lipsa alivencilor, eu am încheiat masa cu o porție de colțunași fierți cu magiun și nuci care nu m-au entuziasmat. Și am ajutat mâncarea să ne alunece pe gât cu un litru din vinul casei și o sticlă mare de apă gazoasă.

La final, am achitat nota de 176 lei.

Cele două vizite la restaurantul Pensiunii Ducatul Bucovinei n-au fost nici pe departe un triumf culinar, dar mnah! , atunci când n-ai din ce să alegi, te mulțumești cu ce găsești... ????


despre SERVICII

Ambianță plăcută, servicii foarte prompte - nimic de reproșat la acest capitol


GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)

Oferta este destul de cuprinzătoare dar multe dintre felurile comandate ni s-au părut lipsite de gust


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Grădina bine întreținută creează o atmosferă plăcută și realaxantă

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 26.08.23 11:30:44
Validat / Publicat: 26.08.23 11:56:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GURA HUMORULUI.

VIZUALIZĂRI: 1404 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Pensiunea Ducatul Bucovinei - ciorba rădăuțeană și berea locală Solca
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

crismisPHONE
[26.08.23 13:00:16]
»

@Carmen Ion: Mda, asta-i problema cu cazările astea prin diverse sate; oferta culinară suferă într-o măsură mai mare sau mai mică... Am constatat și noi în vreo 2 rânduri vara asta. De fapt, condiția principală pentru a rezerva ceva undeva e să am restaurant la maxim 2-3 km distanță (la o adică, să putem face drumul per pedes, să se bucure și șoferul de-o berulă-ceva). A găti în concediu - exclus! Poate câte-un grătar, așa, mai mult de distracție... Cafeaua de dimineață și manufacturarea câtorva tartine nu le consider "a găti".

Hai, că n-a fost rău la Ducatul vostru! Într-adevăr, ciorba rădăuțeană ar fi trebuit să fie asezonată basic... Iar tochitura și eu o știam tot cu sos. Bine că măcar ostropelul avu (sos) ! ???? În concluzie, să vă fie de bine!

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[26.08.23 14:03:17]
»

@crismis: În general, și eu mă orientez la cazări și după distanța față de restaurante și magazinele alimentare, și prima oară am mers pe jos la Ducatul Bucovinei. A doua oară ne-am oprit diect după ce ne-am întors din plimbări. În sate e într-adevăr mai greu cu cârciumile...

Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, crismis
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Gura Humorului? :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069483041763306 sec
    ecranul dvs: 1 x 1