ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.02.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JAN-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Dumbrăveni

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Era de mult pe listă acest loc necunoscut de mine până acum. Cumva s-a tot ocolit și asta la propriu, orașul nu este traversat de drumul național DN14 Mediaș-Sighișoara, se ajunge ocolind această arteră pe acolo. Observând din depărtare de atâtea ori orașul circulând pe DN14 am hotărât însfârșit vizita de mai aproape.

Acces Dumbrăveni

Orașul se poate accesa coborând de pe DN14 pe 142C sau 142E pe acesta din urmă se poate ajunge până la Mediaș. Se află la distanțe egale de Mediaș și Sighișoara cca 20 km, iar din Sibiu sînt 77 km. Calitatea drumurilor sînt bune. Se poate ajunge și cu trenul.

Despre Dumbrăveni

Orașul este situat pe Podișul Transilvaniei (Podișul Târnavelor) la malul râului Târnava Mare și la o altitudine deasupra mării de 320 m și are locuitori cca 7000.46°13′58″N 24°35′12″E sînt coordonatele geografice ale acestui oraș.

Dumbrăveni ar exista din 1332 sub numele de Ebes. Se mai numește Ibașfalău sau Elisabethstadt. S-a descoperit însă că s-a locuit aici în perioada preistorică, perioada dacică, precum și în perioada romană.

Despre fiecare perioadă am citit câte ceva interesant din punct de vedere istoric. De exemplu s-au găsit oase de mamut în perioada preistorică. Din perioada dacică s-au găsit vase și altele de-ale bucătăriei. Romanii au fost bogați ei au lăsat bani în urmă mai exact monezi de pe vremea lor. Pe urmă pe epoca feudală, regală, imperială, modernă, comunistă nu a mai rămas nimic că ei mai mult au luat decăt să lase ceva... Dar a rămas ceva în schimb de la armeni acest popor originar din Azerbaidjan, Iran și Georgia, harnic de altfel și stabilit aici în Dumbrăveni începând din anii 1671.

În Dumbrăveni locuiesc din total cca 66 % români, 18 % romi, 9 % maghiari, rest altă etnie. Confesional sînt 80% ortodocși, 7 % reformați, cca câte 2 % catolici, penticostali, greco-catolici, restul de altă religie.

Istoria orașului este descris destul de interesant pe wikipedia — eu m-aș concentra în următoarele mai mult în descrierea obiectivelor turistice văzute.

Am poposit în Dumbrăveni în plin șantier, tot centrul istoric se reabilitează dar în urma observațiilor mele și privind materialele folosite la pavaj va ieși ceva frumos și va atrage turiștii s-o viziteze. Șantierul nu m-a împiedicat să observ toate obiectivele din centrul istoric.

Catedrala Armenească

Coloniști armeni au început să se stabilească aici în 1671. O dată stabiliți aici au contribuit din plin la dezvoltarea Dumbrăveniului. În decursul timpului armenii au primit diferite privilegii de asemenea și posibilitatea construirii unei biserici armene. Prima biserică armeană a fost construită în jurul anului 1700 într-o zonă mai nefavorabilă (inundabilă) din oraș. Cea care o observăm în prezent a fost construită între 1766-1791 stilul arhitectural folosit este baroc iar turnurile suficient de înalte pentru a le observa din îndepărtare. Bulbul sau coiful baroc care acoperă turnul din dreapta nu se regăsește și pe cel din stânga. La prima vedere m-am gândit că așa s-a dorit construcția, asimetrică. Totuși în cazul de față acoperișul de pe turnul din stânga a doborât-o vântul cândva în secolul XX și nu s-a mai refăcut probabil că dispune de un acoperiș normal o protecție pt că nu se vede nimic de pe jos.

Interiorul este amenajat în stil baroc târziu frumos și destul de impunător. Am putut arunca o privire prin intermediul unui angajat, era chiar clopotarul, dar în mod normal doar duminică cu ocazia slujbelor se poate vizita.

Localizarea catedralei este în piața centrală în apropiere de primărie. Piața se numește Timotei Cipariu de asemenea fostul/viitorul parc în devenire la fel.

Castelul Apaffy

Imens și degradat, prima impresie a mea încă din mașină înainte să parcăm în piața centrală în apropierea primăriei. Mihály Apaffy a fost ultimul principe al Transilvaniei iar acest castel îi aparținea. A fost construit între anii 1552-1556, cu adăugiri și extinderi făcute în anii 1650 și 1700.

Castelul are o formă rectangulară. Stilul arhitectural predominant la clădiri este renascentist. În 1726 după ce au dispărut și ultimii descendenți ai familiei Apaffy armenii au cumpărat castelul. Ulterior în incintă au funcționat și diferite instituții cum ar fi: primărie, închisoare, judecătorie., muzeu. Din 2010 s-a deschis muzeul armenilor, o colecție reală prin care putem afla/învăța despre viața acestui popor.

Casteul a fost construit în scop defensiv cu ziduri de incintă, bastioane, șanț inundat cu apă șiun lac.

În fața muzeului mai găsim un monument în formă de carte pe acesta scrie că în 27 aprilie 1919 a avut prima mare adunare a romilor din România în cadrul căreia s-a exprimat solidaritatea cu actul marii uniri din 1918.

Muzeul când a funcționat avea un orar de marți-duminică 10.00-15.00. Din păcate clădirea este atât de degradată încât este un periocol chiar și plimbarea pe lângă acesta astfel o vizită de mai aproape, în incintă sau muzeu nu este posibilă.

Localizarea este Parcul Timotei Cipariu și străzile Cuza Vodă și strada Cetății respectiv strada După Cetate.

După castelul Apaffy observăm o altă clădire istorică și impozantă este Liceul Timotei Cipariu.

Monumentul eroilor din Dumbrăveni

Inițial monumentul era ridicat în 1918 în cimitirul eroilor. În centrul în apropierea catedralei și primăriei se află un obelisc pe un soclu cu balustradă și scări placat cu marmură albă pe care scrie Glorie Veșnică cinstiți eroii.

Localizarea este parcul Timotei Cipariu

Clădirea tribunalului

Este construită începând din anul 1875, este o clădire istorică și simbolică pentru Dumbrăveni. Afuncționat ca tribunal, pe urmă ca școală de reeducare pentru fete, școală specială pentru persoane cu deficiențe iar în prezent este cemtru școlar de educație incluzivă, asta scria și pe sigla de lângă intrarea principală văzută de mine. Ca și o curiozitate fundația a fost construită pe stâlpi de stejar.

Localizarea este la intersecția străzilor Tudor Vladimirescu cu strada 1 Decembrie

Biserica catolică Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Biserica catolică s-a construit între anii 1795-1798. Este biserica fostei mânăstiri mechitariste. Ulterior comunitatea catolică a construit biserica, școala în cadrul acestuia a funcționat până în 1938. Era închisă temporar și această biserică din toate punctele de vedere. Loclaizarea se află pe strada Teilor paralel cu parcul.

Biserica luterană din Dumbrăveni

Biserica luterană din Dumbrăveni micuță și cochetă s-a construit în anul 1771. În 1925 s-a transformat în biserică catoică dar în prezent placa care ne povestește despre reabilitare obiectiv scrie biserica luterană evanghelică Dumbrăveni De asemenea placa ne mai strigă că reabilitarea trebuia să fie gata în 2019.

Față în față cu bisericuța luterană cu localizare tot pe strada Tudor Vladimirescu se află Biserica ortodoxă Învierea Domnului. Aleea pe care ne întoarcem înapoi în centru se numește Aleea Mihai Eminescu și se pregătește pentru turiști cu un pavaj nou. Este mărginită de zonă verde și după finalizare așa cum am precizat va ieși ceva frumos. În prezent este cam șantier.

Alte lăcașe de cult

Biserica ortodoxă Sfințții Mihail și Gavril Se află pe strada Cuza Vodă, pe strada Avram Iancu este cea greco-catolică Sfântul Nicolae. Tot pe această stradă este amenajată într-o casă Expoziția etnografică Zestrea Fetei. Biserica reformată tot pe această stradă am văzut-o. La capătul străzii și încă o stradă Erou Bumbea observăm cimitirul și o bază sportivă.

Hoghilag

Personal am accesat Dumbrăveniul prin 142C și l-am părăsit pe 142E. Se va trece prin satul Hoghilag (în maghiară Holdvilag-lumea de pe lună) aici am avut o oprire la biserica fortificată. Hoghilagul se află la 2 km de Dumbrăveni prima atestare documentară este din 1335. Biserica s-a construit în 1446, poartă Hramul Sfânta Maria. În 1928 se construiește actuala biserică cu un interior simplu dotat asemenea bisericilor evanghelice, altar, amvon, cristelniță și orgă. Complexul arhitectural este format din biserică, turn clopotniță, zid de incintă. În spate se află școala din localitate. În curte se organizează anual festivalul tuberozelor.

Altele utile

Dacă dorim să prelungim vizita zonei (Mediaș, Biertan, Daneș, Sighișoara, alte fortificații din Transilvania) nu este exclusă posibilitatea unei cazări în Dumbrăveni. În oraș există chiar și hotel de 3 stele. Ca să nu mă abat prea mult de la subiect voi enumera doar ce am văzut în acest moment pe sfântul booking. Astfel la hotelul Marion 3 stele cu mic dejun camera dublă va fi 170 lei, la fel și la Marion Poiana cca la 1 km de centra. La pensiunea Kokel tot cu mic dejun costă 264 lei. La Domeniul Poiana Ursului 3 km de centru costă 210 lei. La aceste locații se poate și mânca. În altă ordine de idei la Dumbrăveni am văzut și un magazin Profi și un fast food (nu îmi aduc aminte de denumire parcă Prime burger sau Grilo)

Festivalul tuberozelor este un eveniment organizat aici și este destul de unic în țară se organizează în localitatea descrisă mai sus Hoghilag. se organizează la începutul lunii august, iar în cadrul expoziției prin tururi ghidate se pot vizita grădinile sau atelierele localnicilor.

Astea fiind scrise recomand vizita în zonă cu o mică paranteză privind șantierul actual din centrul Dumbrăveniului.

 

WM rog acest video la început, mulțumesc youtube

## end review sc

[fb]
---
Trimis de AZE in 19.02.23 22:10:31
Validat / Publicat: 20.02.23 07:57:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DUMBRĂVENI [SB].

VIZUALIZĂRI: 503 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Biserica evanhelică din Hoghilag
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44900 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.02.23 07:58:00]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[20.02.23 09:09:06]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[20.02.23 12:56:22]
»

@webmaster: Multumesc

tata123 🔱PHONE CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.02.23 13:24:33]
»

@AZE: Un orășel cu câteva repere istorice importante, cu precădere pentru comunitatea armeană. Nu cu mult timp in urmă am vizitat și noi centrul urbei și ne-am aruncat o privire printre gratii în catedrala armenească.

Din păcate am băgat de seamă că obiectivele istorice nu sunt mai deloc valorificate/promovate turistic. Pe deasupra mai sunt și în stadiu avansat de degradare.

Întreaga zonă e frumoasă dpdv peisagistic, cu sate săsești și biserici fortificate. Poate la un moment dat se va întâmpla ceva...

Numai bine!

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[20.02.23 16:35:23]
»

@tata123 ????: Am citit si votat articolul tau la momentul publicarii, multumim. Asa cum am descris vizita mea a intarziat mult datorita faptului ca orasul nu se afla la artera principala mai exact DN 14. Dar este avantajul locuitorilor este liniste, nu exista traficul infernal ca la o localitate strabatuta de o artera de circulatie importanta.

Cat despre valorificarea a orice ce inseamna turistic in orasul Dumbraveni cred ca s-a initializat deja, s-ar putea atrage (inca) fonduri europene, si poate si articolele noastre ar putea sa contribuie intr-o oarecare masura (in functie de cine ar putea avea rabdarea de a le citi ????)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Dumbrăveni:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065378904342651 sec
    ecranul dvs: 1 x 1