GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Odorheiu Secuiesc - o surpriză frumoasă
Vizita în Odorheiu Secuiesc nu s-a aflat inițial în programul nostru de vacanță. Intenționam ca, după cele trei zile petrecute la Slănic Moldova, să mergem la Sovata pentru alte trei, dar nu am găsit cazare decât de duminică până marți. Ei, ce să facem cu ziua de sâmbătă, că rezervarea la Slănic nu mai putea fi modificată? Ne-am uitat pe hartă și am hotărât să rămânem undeva, pe drumul spre Sovata.
Alesesem traseul prin Tg. Ocna - Oituz - Tg. Secuiesc - Miercurea Ciuc - Odorheiu Secuiesc - Sovata, pentru că șoseaua părea mai bună.
Am cercetat câteva pensiuni pe la Harghita Băi, Băile Homorod, dar nu păreau prea promițătoare. Am decis atunci să facem o escală urbană, la Odorheiu Secuiesc, unde nu mai fusesem decât în trecere cu mașina, spre alte destinații.
Drumul s-a dovedit într-adevăr foarte bun, mai ales după ce am ieșit din județul Bacău, a fost puțin circulat, ca să nu mai spun despre peisajele extraordinare care se perindă prin fața ochilor între Miercurea Ciuc și Odorhei. Sunt niște locuri minunate!
Drumul l-am parcurs în aproape patru ore (plus un mic popas), dar timpul a trecut destul de repede datorită priveliștii.
Odată ajunși la destinație, am reperat foarte ușor hotelul Târnava aflat în centrul vechi al orașului, ne-am cazat și, cum îi șade bine turistului, am pornit să explorăm plini de curiozitate tărâmurile unde nu mai pusesem piciorul.
Prima constatare, de îndată ce am ieșit pe ușa hotelului a fost că nimerisem în plin festival: Sărbătoarea Sfântului Ștefan. În centru era amplasată o scenă de unde se auzea muzică medievală, iar în fața primăriei erau înșirate corturi verzi unde se comercializau diferite produse de artizanat sau alimentare cu specific local.
Deși nu suntem de obicei mari amatori de astfel de manifestări, am avut surpriza plăcută să constatăm că festivalul era unul de bun gust, cu muzică jazz, blues, produsele de la tarabe erau de calitate, autentice, nu chinezării. Chiar ne-a făcut plăcere să ne plimbăm puțin prin târg și să asistăm la câteva piese muzicale.
Ca și cu alte ocazii în care am fost prin “ungurime”, ni s-a reconfirmat părerea pozitivă despre oamenii acestor locuri. Ideea că nu știu sau nu vor să vorbească românește, că ne tratează diferit pentru că suntem români este o prejudecată a celor care sunt dispuși și vor neapărat să creadă acest lucru. Nu am întâlnit nici cu această ocazie, deși se vorbea ungurește peste tot, o persoană cu care să nu putem interacționa. Ba chiar am fost tratați cu multă amabilitate. E drept că nici noi nu pufneam cu dispreț naționalist când eram interpelați prima dată în limba maghiară. Imediat ce realizau despre ce e vorba, continuau conversația în românește fără probleme.
Dincolo de participarea ad-hoc la sărbătoarea amintită, ne-am plimbat prin centrul orașului și am descoperit o arhitectură frumoasă, clădiri vechi, restaurate, un parc îngrijit, plin de flori, cu copaci și statui.
Centrul este dominat de clădirea impunătoare a primăriei, ridicată în secolul al XIX-lea și de Biserica Franciscanilor, construită în sec. al XVIII-lea de călugării franciscani. Am aflat că edificiul cu două turnuri (cunoscut sub numele de Biserica călugărilor) are o lungime de 36 m și înălțimea de 14 m, are șapte altare, o orgă veche de 200 de ani, iar în turnul estic se află două clopote. Puțin mai departe se află Biserica Reformată, apoi o piațetă frumoasă înconjutată de clădiri impunătoare.
Sus, pe o colină, se află Biserica Romano-catolică și Liceul catolic, dominând prin arhitectura lor elegantă împrejurimile. Am urcat treptele care duc spre biserică (noroc cu antrenamentul de la Slănic Moldova!) și am admirat de aproape aceste edificii. Se înserase între timp și orașul se îmbrăcase în lumini, am coborât și am mai stat puțin în parcul central. Am reluat plimbarea a doua zi, de dimineață, apoi am plecat mai departe, mulțumiți de această nouă experiență.
Ziua petrecută în Odorheiu Secuiesc a fost reușită, pe lângă monumentele interesante și centrul frumos, ne-au impresionat amabilitatea și comportamentul decent al oamenilor, curățenia și ordinea chiar și în plin festival, și nu în ultimul rând, mâncarea delicioasă!
Trimis de Rofri in 27.08.17 13:37:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ODORHEIU SECUIESC.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rofri); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Rofri:
” am reperat foarte ușor hotelul Târnava aflat în centrul vechi al orașului, ne-am cazat
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
@Rofri: In Targu Secuiesc, un oras de asemenea in care se vorbeste predominant limba maghiara, ne-am oprit la un magazine sa cumparam ceva (pe vremea lui Ceao) si cu persoana din fata noastra vanzatoarea a vorbit in maghiara de ma gandeam cum o sa fie cand o sa ne vina noua randul.
Cand ne-a venit randul ne-a vorbit direct in romaneste si nici noi nu am simtit atunci ostilitate.
Orasul pare frmos si ma bucur ca v-ati bucurat de ceea ce ati gasit acolo.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Noi am avut doar experiețe plăcute prin Ținutul Secuiesc și revenim cu drag de câte ori avem ocazia. Mulțumesc mult pentru vot!
@Rofri:
” Nu am întâlnit nici cu această ocazie, deși se vorbea ungurește peste tot, o persoană cu care să nu putem interacționa. Ba chiar am fost tratați cu multă amabilitate. E drept că nici noi nu pufneam cu dispreț naționalist când eram interpelați prima dată în limba maghiară. Imediat ce realizau despre ce e vorba, continuau conversația în românește fără probleme.
Superbă atitudine! Respectele mele!
Ați avut o plimbare foarte frumoasă prin niște locuri cu adevărat frumoase!
@Zoazore: Cred că a fi respectuos în relațiile cu ceilalți e singura cale spre o societate civilizată. Mulțumesc mult pentru vot!
@Rofri:
Si mie imi place Odorheiu Secuiesc. Am fost de mai multe ori incepand de prin anul 1992 si de fiecare data m-am simtit bine.
Apoi am revenit si revenit si revenit. Ultima data in 2017 cand am si inoptat in oraselul linistit.
Paradoxal, micutul oras ardelean are un trafic de tranzit sufocant. Pare in contradictie cu linistea de pe strazi in prag de seara!
Felicitari pentru articol! ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Insect Park – o nouă atracție în România — scris în 29.08.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Băile Szejke și Galeria Porților Secuiești — scris în 28.06.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Atelier Foto Kováts - un muzeu inedit — scris în 25.06.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 La Odorheiu Secuiesc după 10 ani — scris în 21.06.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Prin Galeria Porților Secuiești spre mormântul lui Balázs Orbán — scris în 17.08.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 O mică incursiune în lumea apelor minerale — scris în 17.08.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2022 2 zile pe tărâm ronguresc :) — scris în 26.02.22 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ