ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.09.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 26.08.14
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mănăstirea Săpânţa-Peri

TIPĂREȘTE

În Parcul Dendrologic Livada, la marginea localităţii Săpânţa, la 800 de metri de graniţa cu Ucraina, într-o poiana în mijlocul unei plantaţii de peste 40 de specii de arbori şi arbuşti, cu stejari seculari cu diametre impesionante, se găseşte Mănăstirea Săpânţa-Peri, unul dintre cele mai reprezentative lăcăşuri de cult pentru întreaga zonă a Maramureşului.

Pentru toţi cei care merg să viziteze Cimitirul Vesel din Săpânţa, o escapadă în acest loc plin de cult şi măreţie este cea mai bună alegere. Peisajul este de vis, aerul este foarte ozonat, iar liniştea care domneşte aici îi încarcă pe vizitatori cu multă energie.

Istoria acestui lăcaş a început cu mii de ani în urmă, când în anul 1391, pe vremea voievodului maramureşan Dragos, a fost ridicat un mic schit de piatră. Timp de peste de 300 de ani, biserica de piatra a fost folosită ca sediu al Episcopiei Române a Maramureşului. Ulterior, meşterul Ioan Macarie a ridicat un lăcaş de rugăciune pentru comunitatea greco-catolică din imprejurimi. Acest loc a devenit în timp un adevărat centru cultural, aici fiind traduse pentru prima data cărţi bisericeşti importante, precum: Psaltirea, Evanghelia sau Faptele Apostolilor. Vechiul lacaş a fost distrus în totalitate în anul 1761, de armata austriacă, pe motivul că locuitorii zonei de aici nu voiau să treacă la religia catolică. Mănăstirea Săpânţa-Peri este replica vechiului lăcaş din localitatea Peri (Ucraina de azi), ridicată acum la Săpânţa în memoria vechiului lăcaş, foarte aproape de vechiul loc.

Fiind foarte aproape de Ucraina, să nu vă mire, (cei ce folosesc serviciul de telefonie Orange) că veţi intra pe Orange Ucraina. Vă recomand să setaţi manual serviciul telefonic românesc, altfel convorbirile vor fi taxate în regim de roaming, atât pentru apelurile efectuate, cât si cele primite. Asta a fost doar o paranteză, ca să nu uit să vă spun.

Mănăstirea Săpânţa-Peri a fost reconstruită începând cu anul 1997 cănd a fost pusă piatra de temelie a noii mănăstiri, cu vechiul hram Sfântul Arhanghel Mihail, având destinaţie precisă pentru călugăriţe.

Ctitorită de părintele paroh Grigore Luţai, după planurile arhitectului Dorel Cordoș, opera meşterului Ioan Ştiopei zis Buga, din Bârsana, este construită într-un stil sobru şi impunător, din lemn solid de stejari bătrâni de secole pe o bază suficient de mare din piatră, ce-i conferă stabilitate şi rezistenţă şi o strânsă legatură cu pământurile strămoşeşti. Străbate aerul înalţându-se la cer cu o înălţime totală de 78 m! Sabia Arhanghelului Mihail a luat chip de turlă de biserică simbolizând infinitul şi legătura cu Divinitatea. Turnul are o înălțime de 56 metri, așezat în trei trepte. Crucea din vârful bisericii este lungă de 7,5 metri, este învelită cu patru kg de foiță de aur și cântărește 400 de kilograme, având rozete solare pe extremităţi. Crucea poate fi vazută de la mare distanţă, inclusiv din Ucraina. O veche credinţă spune că rugăciunile ajung mai repede la Dumnezeu cu cât o biserică este mai înaltă.

Biserica este construită pe două nivele, demisol şi parter. Demisolul este construit în stil bizantin şi aici se ţin slujbele duminica şi în celelalte zile de sărbătoare. Parterul este construit intregal din lemn masiv şi are forma unei nave, sugerând Arca lui Noe. Ferestrele sunt din stejar executate în stil maramureşan. Scara care urcă la pridvor este masivă, din lemn de stejar. Şindrilele pentru acoperiş au fost făcute de meşteri maramureşeni, tăiate în partea de jos sub formă de rândunică, ce dă o notă aparte acoperşului.

Într-o linişte deplină, în lumina soarelui de dimineaţă, am admirat întreg ansamblul: mareaţa biserica de lemn, cealaltă construcţie tot din lemn, o biserică în miniatură şi o clădire mai amplă unde sunt chiliile măicuţelor, aflată în apropiere.

Deşi biserica a fost sfinţită la 31 august 2003, lucrările de construcţie nu sunt încă finalizate în întregime. Cand am fost noi, în luna august 2014, se amenaja gardul care străjuieşte aleea lungă ce duce spre biserică. Peste gardul făcut din piatră se monta un alt gărduleţ din lemn, cu sculpturi, în vârful cărora bănuiesc că urmau să se pună lumini.

Splendida capodoporă arhitecturală, Mănăstirea Săpânţa-Peri confirmă fala maramureşenilor când vine vorba despre bisericile din lemn. Unul dintre cele mai reprezentative lăcăşuri de cult pentru întreaga zonă a Maramureşului este în acelaşi timp şi cea mai înaltă biserică de lemn din Europa, fiind o atracţie turistică ce stârneşte interesul turiştilor.

Să nu o rataţi dacă sunteţi prin zonă, este superbă!


[fb]
---
Trimis de dixi220 in 08.09.14 05:55:12
Validat / Publicat: 08.09.14 15:06:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SĂPÂNŢA [MM].

VIZUALIZĂRI: 2883 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dixi220); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Mănăstirea Săpânţa-Peri
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5850 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

dixi220AUTOR REVIEW
[08.09.14 07:02:37]
»

Am gresit titul Obiective Săpânţa, aş vrea dacă puteţi să-l schimbaţi în Mănăstirea Săpânţa-Peri. Mulţumesc!

webmaster
[08.09.14 18:28:40]
»

@dixi220:

Am gresit titul Obiective Săpânţa, aş vrea dacă puteţi să-l schimbaţi în Mănăstirea Săpânţa-Peri. Mulţumesc!

Am schimbat numele rubricii create de tine în "Alte locuri de vizitat în Săpânţa",

darrr am şi mutat, la reorganizare, articolul tău în rubrica "Mănăstirea Peri-Săpânţa" (deja existentă pe sait)

Avem două cerinţe "ireconciliabile" (în acest moment) aici - 1. odată utilitatea prezenţei *tuturor* mănăstirilor maramureşene la un loc (în aceeaşi secţiune), = util cuiva care vrea să-ţi planifice un circuit, fără a "baleia" toate rubricile/localităţile şi 2. nevoia de a prezenta celui interesat de un loc anume (de ex SĂPÂNŢA) cât mai multe orbiective din zona respectivă, în cadrul aceleiaşi rubrici

Deocamdată am optat pentru (1) -- de aceea am şi mutat rev-ul; pe viitor vom încerca însă "atingerea" AMBELOR deziderate, simultan

webmaster26
[26.12.15 11:48:14]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

dixi220AUTOR REVIEW
[26.12.15 12:52:18]
»

@webmaster26 - Pe Google maps scrie: 437305, România. Nu mai stiu exact coordonatele, dar este cam in zona.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dixi220
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Peri-Săpânța:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053450107574463 sec
    ecranul dvs: 1 x 1