ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.12.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bacău
ÎNSCRIS: 25.07.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
DEC-2016
DURATA: 3 zile
team-building
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cetatea dacica si Valea Zânelor din Covasna, între realitate si legenda

TIPĂREȘTE

În zona de est a Transilvaniei exista circa 34 de cetati dacice, dar cea de la Covasna, ridicata în urma cu aproape 2.000 de ani, se apropie cel mai mult de maretia celor din Muntii Orastiei.

Platoul cetatii - de unde se vad depresiunea Târgu Secuiesc, toata valea Râului Negru, înspre Tusnad, precum si depresiunea Brasovului - fusese locuit si cu 1.000 de ani înainte de Hristos.

Potrivit legendelor, cetatea ar fi fost ultimul refugiu al regelui Decebal, unde ar fi murit dupa înfrângerea suferita în luptele cu romanii, dar oamenii de stiinta nu pot confirma acest lucru. Potrivit altor legende, într-un loc din apropiere, denumit de localnici ”Valea Zânelor”, ar fi trait cândva Ileana Cosânzeana, una dintre cele mai frumoase pamântence care a inspirat personajul de poveste. Comoara ei va putea fi descoperita, potrivit legendei, doar într-o noaptea cu luna plina dinaintea zilei Sfântului Gheorghe si doar de catre al saptelea copil al unei familii. Potrivit acestei legendei, din sapte în sapte ani se deschide o poarta care arata drumul spre lada plina cu aur si care sta deschisa o noapte întreaga pâna la cântatul cocosilor. Oamenii au pierdut socoteala anilor, iar comoara dacilor a ramas în continuare îngropata în pamânt.

O mare parte dintre zidurile cetatii au iesit la iveala întâmplator în anul 1995, în urma unei furtuni puternice care a smuls arborii si a culcat padurea la pamânt. La radacinile copacilor seculari au aparut nu doar ziduri de piatra, ci si alte vestigii, cum ar fi bucati de ceramica, monede si obiecte de cult, pe baza carora specialistii au stabilit ca cetatea dateaza din secolele II-I i. d. Hristos.

În urma sapaturilor facute de arheologi au fost descoperite cinci terase fortificate cu ziduri din piatra de aproape doi metri, iar acestia sustin ca cetatea e foarte bine conservata si poate oferi detalii importante despre modul de organizare a defensivei dacice.

Dacii au luat în stapânire acest punct de observatie si au ras urmele asezarii anterioare.

Potrivit cartarii topografice realizate de arheologi, cele cinci niveluri ale cetatii - cu terase si pante - ocupa o suprafata de circa trei hectare. Dacii au taiat muntele, pur si simplu, apoi l-au reconstruit. Cetatea propriu-zisa se întindea pe mai putin de un hectar.

La Cetatea Zânelor e vorba despre un întreg munte fortificat de daci, de la vârf înspre poale. Dacii au aplatizat platoul muntelui, în jurul acelui platou au ridicat ziduri, au taiat pantele pâna în stânca, apoi au recladit. Zidurile din marginile teraselor sunt recladite. Au creat niste ramblee - în termeni mai moderni, contraforturi.

In prezent sunt vizibile zidurile scoase la iveala de catre arheologi prin sapaturi. Din pacate traseul l-am facut iarna si pe inserat ceea ce nu prea ne-a lasat sa vedem prea multe din ceea ce se poate vedea. Voi incerca sa ajung si vara pentru a putea observa cat mai multe din vestigiile din aceasta cetate.

Traseul este urmatorul (marcat cu punct galben): Covasna (Spitalul de Recuperare Cardiovasculara) - Uzina de Apă Covasna – drum forestier la dreapta pe Valea Cetății – Cetatea Zânelor.

Traseul este relativ usor pana aproape de cetate unde devine dificil datorita unei portiuni abrupte de aproximativ 300 metri. Intregul traseu se parcurge in aproximativ 1h - 1h:15 pana la cetate. Vara traseul se parcurge mai usor, dar iarna ar fi bine sa avem incaltari bune si conditie fizica buna.

Cetatea Zanelor este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Tinutul Secuiesc, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de sdragos24 in 11.12.16 18:10:14
Validat / Publicat: 12.12.16 08:28:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în COVASNA.

VIZUALIZĂRI: 6763 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sdragos24); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Apus de soare de pe platoul cetatii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 10 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.12.16 08:28:02]
»

Contribuţia şi impresiile proprii sunt considerate minoritare faţă de cele preluate prin documentare.

Conform Regulamentului (Cap. 1, Secţ. B, Art. 1), articolul este publicat fără PMA STD (fără "votul saitului") — poate fi votat doar simbolic, cu +/-1PMA.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin (orașul) Covasna:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.23518705368042 sec
    ecranul dvs: 1 x 1