ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.10.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

O zi în Rabat

TIPĂREȘTE

În prezentarea generală a programului Malta în 7 zile spuneam că miercuri - 8 octombrie, în ultima zi a vacanţei, am avut de ales o deplasare în Sicilia pentru Taormina şi Etna sau o excursie în Rabat pentru Muzeul Wignacourt, Biserica Sf. Pavel şi catacombe.

Pentru că am optat pentru cea de-a doua propunere, după micul dejun, la ora 10.00, autocarul ne-a preluat din faţa Bella Vista Hotel şi ne-a dus în Rabat, vechea aşezare situată lângă Mdina. Am debarcat chiar lângă zidurile ei, în marea piaţă alăturată sitului arheologic Roman Villa.

Denumirea provine din arabă, Rabat însemnând "periferie" sau "suburbie". De fapt această aşezare asta şi era, o suburbie a vechii capitale Mdina. O porţiune a Rabatului de astăzi a făcut parte din orașul roman Melita, descoperirile arheologice fiind dovada existenţei şi importanţei sale încă din perioada romană.

Rabat a jucat un rol important în toată istoria Maltei, timp de secole mai multe ordine religioase stabilindu-se aici, fiecare influenţând viaţa politică şi socială a aşezării. Cu un valoros patrimoniu cultural, Rabat are un loc bine stabilit pe actuala hartă turistică a Maltei. Roman Villa, o casă romană cu pavaj de mozaic, Catacombele Sf. Pavel şi Sf. Agatha, două locuri de înmormântare datând din perioada creştinismului timpuriu, Grota Sf. Pavel în care apostolul a petrecut trei luni după naufragiul în insulele malteze, precum şi vechi biserici, iată câteva dintre comorile Rabatului.

De la monumentul Anton Agius - sculptor naţional maltez născut în Rabat (1933-2008), pe Triq San Pawl, o stradă îngustă, cu clădiri vechi din piatră gălbuie ca mai toate celelalte din Malta, cu mici balcoane închise şi cu uşi masive la parter, am continuat pietonal până în Piaţa Bisericii parohiale.

Biserica parohială Sf. Pavel

Actuala biserică parohială, închinată Sf. Pavel, a fost construită în perioada 1656-1681 şi este unul dintre cele mai impresionante edificii din Rabat. Cu faţada împodobită cu trei frontoane în stil baroc, cu sculpturi în nişe dar şi pe socluri, în cele două părţi laterale, cu un Crist amplasat sus, central, Biserica parohială Sf. Pavel a fost înălţată în imediata apropiere a locului în care, potrivit Noului Testament, Sf. Pavel - în drum spre Roma, unde trebuia să fie judecat şi pedepsit - în anul 60 d. Hr., a stat închis timp de trei luni.

Sub frontonul central se poate descifra "Guzmana Navarra", numele unei doamne de viţă nobilă pe cheltuiala căreia s-a făcut construcţia.

"Naufragiul Sfântului Pavel" (1683) celebra pictură aflată în interior, cu un frumos ancadrament auriu, îl înfăţişează pe apostol cu vipera în mâna dreaptă, în faţa unei mulţimi uimite, având în planul îndepărtat corabia naufragiată scufundându-se în apele furioase ale mării.

Din Piaţa Bisericii parohiale, chiar pe lângă zidul bisericii, pe o străduţă îngustă şi întortocheată, se poate ajunge la muzeu, la grotă şi la catacombe. Există şi indicatoare în acest sens.

Muzeul Wignacourt

Clădirea care adăposteşte astăzi Muzeul Wignacourt din Rabat a fost iniţial reşedinţa Cavalerilor de Malta în timpul Marelui Maestru Aloph de Wignacourt (1601-1622). Completată mai târziu, renovată şi devenită muzeu în 1981, această clădire expune nu doar colecţii de artă importante şi reprezentative pentru cultura malteză, ci şi artefacte romane, ceramică, monede şi medalii, vechi hărţi ale insulelor malteze, cărţi rare, veşminte religioase, portrete ale unor mari maeştri şi inchizitori, arme şi armuri.

Camera Trezorierului - una dintre cele mai importante din Muzeul Wignacourt - a fost cea la care ne-am oprit cel mai mult. Nu este mare şi nici cine ştie ce decorată. Doar un pat modest şi două tablouri pe peretele de la căpătâi. Cufărul cu întreaga avuţie era postat într-o nişă aflată sus, la nivelul podului, unde se putea ajunge doar pe o scară portabilă, de lemn. Nu cred că scara pe care am văzut-o noi este cea originală, dar - în orice caz - împreună cu cufărul şi nişa lui, alcătuiesc un tablou destul de sugestiv privind modul în care erau păstrate valorile în acele vremuri.

Mare interes pentru mine au prezentat vechile hărţi ale Maltei, un altar mobil, de lemn, folosit de Cavalerii de Malta în timpul călătoriilor pe mare, o urnă de vot, sfeşnice şi pocale aurite, sculpturi aparţinând lui Anton Agius şi multe, multe obiecte învălmăşite în nişte camere-depozit, vizibile prin uşile lăsate deschise. Veşmintele inchizitorului, cel însărcinat cu apărarea credinţei creştine şi cu reprimarea ereziei, pot fi văzute nu doar în tablouri de epocă, ci şi într-o vitrină, în muzeu. Interesantă este şi încălţămintea inchizitorului, identică pentru ambele picioare, în acele timpuri manufacturierii nefăcând nici o diferenţă între piciorul drept şi cel stâng.

Subsolul muzeului, cu cele 44 de încăperi ale catacombelor romane, legate printr-un tunel de Biserica Sf. Pavel, a fost adăpost pentru populaţie în timpul raidurilor aeriene în cel de-al doilea război mondial.

Muzeul Wignacourt are program de vizitare de luni până duminică între orele 09.30-17.00. Nu pot da amănunte privind taxa de intrare pentru că nu o cunosc, aceasta fiind inclusă pentru noi în costul total al excursiei.

Catacombele Sf. Pavel

Până la vizita în Malta nu mai auzisem despre Catacombele din Rabat. Când le-am văzut înscrise în programul propus de agenţia parteneră, gândul mi-a zburat la Catacombele Capucinilor din Palermo. Oare urma să vedem ceva asemănător? Oricum, indiferent de ceea ce avea să fie, eram hotărâtă să merg până la capăt.

Catacombele din Rabat, celebrele Catacombe ale Sf. Pavel şi ale Sf. Agatha, nu sunt singurele din Malta. În perioada romană, pentru că nu se permiteau înmormântări în Mdina, iar incinerările nu erau agreate, în extremitatea oraşului antic au fost săpate aceste catacombe. Ele nu au fost gândite ca ascunzişuri în timpul persecuţiilor creştine şi nici ca spaţii de locuit, deşi mult mai târziu - în timpul celui de-al doilea război mondial - au folosit şi ca adăposturi temporare pentru localnici.

Am văzut aici culoare labirintice atât de înguste încât - pe porţiuni - trebuia să mergi cu un umăr înainte şi atât de joase încât - pe alocuri - trebuia să fii atent la "pragul cel de sus". Claustrofobii n-ar trebui să se aventureze în catacombe. În afara spaţiilor joase şi strâmte, trebuie să se ştie că pardoseala este cel mai adesea denivelată, deci se impune o încălţăminte adecvată. De asemenea, în subteran este mai răcoare, deci n-ar strica o vestă sau o jachetă mai ales dacă vreţi să staţi mai mult. Sistemul de iluminat este bine pus la punct, există săgeţi pentru orientare, dar nu şi explicaţii pentru fiecare loc în parte.

În ambele părţi ale culoarelor sunt camere, mai bine zis un fel de separeuri neînchise, unele pardosite, altele nu, cu câte o nişă sau chiar cu două, pentru familii mai mari sau mai mici.

O bucătărie comună, cu vechi ustensile necesare, cu vatră şi hotă, în fapt o gaură mare în plafon pentru evacuarea fumului şi a aburului, ne-a întâmpinat aproape de intrare.

Familiile refugiate în timpul raidurilor aeriene îşi aduceau provizii şi rămâneau aici atât cât era necesar. Dacă proviziile se terminau, mezinul era cel trimis acasă pentru a aduce altele, capul familiei şi femeia rămânând la adăpost. Se considera că, în caz de bombardament, pierderea celui mic nu era cea mai importantă pentru dăinuirea familiei.

La prima vedere, adăposturile din cel de-al doilea război mondial ar putea părea doar un lung şir de camere mici, de piatră. Nu trebuie să credeţi că dacă aţi văzut una dintre ele e ca şi cum le-aţi fi văzut pe toate. Chiar dacă au unele elemente comune - sunt din piatră şi sunt mici - sunt şi aspecte care le diferenţiază. Am văzut ca unele sunt pardosite cu gresie, altele cu teracotă, unele sunt simple, altele au fost pictate. Există şi încăperi care au avut o destinaţie specială cum ar fi bucătăria sau sala de naşteri.

Grota Sf. Pavel

Şi uite-aşa, hălăduind prin galeriile subterane, nici nu ştiu cum, nici nu mai ştiu acum pe unde, am ajuns la Grota Sf. Pavel.

Se spune că în timpul şederii sale în Malta, după naufragiu, Apostolul Pavel a refuzat confortul oferit de guvernatorul roman al insulei, Publius, preferând să stea în grota în care am ajuns şi noi. Am găsit acolo un grup mare de francezi care fotografiau cu meticulozitate fiecare colţişor, aşa încât a trebuit să mai aşteptăm.

Statuia Sf. Pavel donată de Marele Maestru Pinto în 1748 şi micul candelabru de argint aninat de tavan, darul Cavalerilor Sf. Ioan din 1960 (la aniversarea a 1900 de ani de la naufragiul Sf. Pavel în Malta), sunt singurele obiecte de preţ din grotă. Papa Ioan Paul s-a rugat aici în 1990, în timpul vizitei sale în Malta, fapt consemnat pe o placă informativă aflată lângă statuie.

Anexat Grotei Sf. Pavel se află Sanctuarul Sf. Publius. Sanctuarul construit în 1617, cu pardoseala alcătuită din pietrele de mormânt ale unor personalităţi, are un frumos altar adăugat ceva mai târziu, realizare a maestrului Mattia Preti.

Am ieşit la lumina zilei fără să vedem morminte şi fără să ajungem şi în Catacombele Sf. Agatha amplasate ceva mai departe.

Dacă ajungeţi în Rabat şi dacă astfel de obiective vă atrag, trebuie să ştiţi că în Catacombele Sf. Agatha sunt peste 500 de morminte de mai multe tipuri, majoritatea fiind ale unor copii. De asemenea trebuie să ştiţi că aici sunt înmormântaţi atât creştini, cât şi evrei şi păgâni.

Roman Villa descoperită în 1881, rămăşiţele unei case romane cu coloane şi pardoseală de mozaic, nu a fost vizitată. Este adevărat, nu era inclusă în program, iar în timpul şedinţei de shoping, acolo, în piaţa de lângă casa romană, din cauza timpului prea scurt, n-aş fi putut s-o vizitez pe cont propriu.

Când ne-am încheiat cumpărăturile şi le-am expediat la autocar prin şofer, pentru că bătea ceasul amiezei, ne-am îndreptat spre Grapes Restaurant pentru promisa masă de prânz tradiţională, inclusă în preţul excursiei.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 21.10.14 11:09:30
Validat / Publicat: 21.10.14 20:01:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALTA.

VIZUALIZĂRI: 4796 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P24 Rabat - Muzeul Wignacourt, diverse obiecte de epocă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[21.10.14 12:30:33]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster
[21.10.14 20:00:59]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Itinerarii malteze" (deja existentă pe sait)

Când vom aduna, însă, mai multe articole despre Rabat, articoul va fi repoziţionat într-o rubrică distinctă dedcată acestui obiectiv.

amero
[22.10.14 08:54:39]
»

asa s-a nimerit in ac. dimineata sa vin cu SB. este o destinatie "aparte" interesanta si f. bine descrisa. imi doresc sa ajung si eu in Maroc.

iulianicAUTOR REVIEW
[22.10.14 09:23:14]
»

@amero - Mulţumesc!

Rabat - capitala Marocului, este un loc interesant, chiar dacă nu definitoriu pentru cultura şi tradiţiile marocane. L-am vizitat în 2009.

În lumea arabă sau în zonele cândva puternic influenţate de arabi, există încă multe aşezări - sate, orăşele - denumite tot Rabat (ceea ce înseamnă pe limba lor periferie sau suburbie).

Rabat din Malta este o periferie a vechii capitale Mdina. Tot în Malta, în insula Gozo, mai este un Rabat pe care, mai modern, l-au denumit Victoria (după numele Reginei Victoria).

În opinia mea, toate merită vizitate pentru că fiecare oferă ceva aparte. Călătorii frumoase oriunde şi oricând!

webmasterX
[16.11.17 12:25:02]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Mdina, orașul tăcut» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mdina, orașul tăcut:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 2.6038951873779 sec
    ecranul dvs: 1 x 1