GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Lumină, promenadă, veselie
Pe la jumătatea săptămânii trecute, căutând evenimentele ce aveau să aibă loc în week-end la București, am descoperit anunțul privind Festivalul Internațional al Luminii – Spotligh Festival. M-am întrebat ce poate fi această manifestare al cărei titlu suna atât de bine. M-am informat și am aflat.
Anul 2015 a fost decretat de către UNESCO drept Anul Internațional al Luminii, scopul declarat fiind promovarea rolului jucat de „lumină” în societatea omenească din vremurile actuale. Pentru a se alinia acestei promovări, Primăria Capitalei, prin Centrul Cultural al Municipiului București (ARCUB), a organizat în perioada 23-25 aprilie 2015 prima ediție a acestui festival.
Am considerat că este vorba despre un spectacol inedit, unic până acum în peisajul bucureștean având drept subiect central: lumina. Am fost încântat de reportajele de la tv și fotografiile de pe Internet difuzate după seara de joi, prima seară de desfășurare a spectacolului, astfel că în seara zilei de vineri am hotărât să ieșim în Centru să vedem minunățiile.
Traseul pe care au fost plasate toate instalațiile a fost delimitat între Biblioteca Centrală Universitară și Piața Națiunilor Unite. Timpul efectiv de funcționare a fost situat între orele 20.30 – 24.00. Mergând spre Ateneu am fost nevoiți să coborâm din autobuz încă de la Cișmigiu datorită afluxului mare de autoturisme ce se îndreptau spre Calea Victoriei în jurul orei 21.00. Am fost surprinși de numărul mare de persoane ce se îndreptau spre una din arterele istorice ale Capitalei; adevărul e că și vremea a fost superbă, o atmosferă caldă, fără pic de vânt. Calea Victoriei și-a trăit din nou una din perioadele de glorie: loc de promenadă și plimbare pentru toate categoriile sociale ale Bucureștiului. Circulația rutieră a fost întreruptă iar șoseaua era înțesată cu pietoni, bicicliști, tineri, copii, bătrâni, căței, etc. Aglomerația pe anumite porțiuni era chiar maximă.
Primul obiectiv care se observă este Biblioteca Centrală Universitară Carol I care beneficiază de o iluminare arhitecturală deosebită, detașându-se culorile tricolorului. Statuia lui Carol I se înălța semeață pe fundalul colorat al Fundațiunii. Lângă statuie se află prima instalație luminoasă intitulată Cloud - Norul. Proiectat de doi canadieni norișorul alb, format din 6000 de sfere luminoase, constituie deliciul copiilor ce trag de sforile care aprind ori sting becurile albe, sugerând fulgere pe cer. Strecurându-ne prin mulțime am ajuns în dreptul statuii lui Corneliu Coposu unde se afla instalația olandeză numită Large Pendulum Wave - Pendulul. O instalație de fum provoacă o atmosferă mistică, muzica acompaniază mișcarea celor 15 globuri ce își schimbă mereu culoarea și efectuează diverse mișcări. Tot felul de proiectoare și globuri aruncă steluțe, raze laser și lumini colorate pe toate clădirile din jur.
Coborâm pe lângă Biserica Crețulescu și ajungem în parcul cu același nume unde se afla într-un întuneric complet instalația Chill Voxel. Francezii au făcut treabă bună: un câmp de peste 250 de baloane umplute cu heliu, aliniate în șiruri, plutesc deasupra gazonului. Liniștea este spartă de muzica impresionantă ce se revarsă cu putere din boxe. În ritmul muzicii baloanele plutitoare se aprind, lumina urmărește sunetul. Era un spectacol interesant pe care mulțimea îl contempla în liniște.
Ne întoarcem pe lângă fostul Magazin Muzica – unde se afla un Disco Ball, trecem prin fața hotelului Novotel (cu față de Teatru Național) și ajungem la „poalele” Palatului Telefoanelor. Cu gura căscată privim spre înălțimi: ferestrele clădirii se luminează ritmic, de sus până jos, în diferite culori – Light Orchestra.
Se aude o muzică puternică... ne îndreptăm cu tot valul uman către Teatrul Odeon. Pe fațada acestuia are loc un spectacol de lumină, culoare și sunet – video mapping. Lumea privește, filmează, fotografiază... spectacolul e superb. Și secvența de 4 minute se repeta la fiecare 10 minute. Imediat după colț, Cercul Militar Național beneficia de un spectacol asemănător de video mapping. Clădirea emblematică era învăluită în culori ce se prelingeau, spărgeau, unduiau... Jocul de imagini create pe cele două clădiri au fost produse de două echipe, din România și Ungaria, participante și la spectacolul 555 de la Casa Poporului, din septembrie anul trecut.
Traversăm Bdul Elisabeta și continuăm periplul pe Calea Victoriei. Urmează Pin Bucharest – un panou cu bare ce se împingeau dintr-o parte în cealaltă, Triangles Unfold – un joc de lumini în forme geometrice, și Cubic Lens – un cub luminos plasat la intrare pe Lipscani.
Palatul CEC și Muzeul de Istorie al României erau de asemenea iluminate arhitectural, diverse culori „îmbrăcând” fațadele. Pe Dâmbovița observăm de la distanță o coloană înaltă de apă. Este o hidro-hologramă de dimensiuni apreciabile, creată de o firmă românească – o imagine formată dintr-o perdea de apă și niște proiectoare inteligent plasate - Ghost Ship. Pentru a putea vedea corabia 3D trebuie să privești dintr-un anumit unghi.
Au mai existat câteva instalații la care nu am ajuns: Urban Forest, The Sun.
Inițiativa Primăriei Bucureștiului s-a bucurat de un succes enorm, în cele trei seri de spectacol peste 100.000 de persoane s-au plimbat pe Calea Victoriei și în Centrul Vechi. S-a simțit cumva nivelul european al acestui spectacol aflat acum la prima ediție. La cât mai multe!
Trimis de tata123 🔱 in 27.04.15 10:49:34
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am fost si eu prezent, dar am stat doar la spectacolul de lumini de la teatrul Odeon, in rest mie mi-a placut. Vreme buna, lume multa, exact ce ne trebuie sambata seara dupa o sapt de munca.
Sper sa nu se opreasca aici si sa continue in aceeasi nota.
Ca si minus al organizarii, dupa parerea mea ar fi trebui inchisa accesului auto toata Calea Victoriei.
Confirm reusita evenimentului chiar daca nu am parcurs tot traseul. Mi-a placut si parca de ceva timp sunt tot mai incantat de eforturile primariei de a da o nota europeana capitalei noastre. Anul trecut am participat la zilele Bucurestilor la aniversarea a 555 ani si m-am plimbat si cu autobuzul etajat. Lasand sincopele inerente, sa vedem partea plina a paharului. Si a fost aproape plin paharul! Am si postat la vremea respectiva anul trecut
@Sindrom - Festivalul a „dat lovitura”, ca să zic așa. Bine că Primăria Capitalei a fost de acord cu închiderea circulației pe Calea Victoriei, chiar și doar pe o porțiune. Păcat că nu ați văzut și corabia de pe Dâmbovița.
@Dan&Ema - Capitala a beneficiat de câteva evenimente deosebite în ultimii ani. Să sperăm că vor continua.
Afland de a doua editie a festivalului, acum in 2016, m-am gandit sa scriu despre cea de anul trecut si astfel am dat peste articolul tau, foarte bun.
Ma bucur ca lumea apreciaza astfel de manifestari si chiar as vrea sa incercam sa promovam impreuna turismul de eveniment.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2024 La Târgul de Crăciun sau la Patinoarul Olimpic? — scris în 02.12.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2024 Vreți să târguiți o „vrăjitoare” – mergeți la Târgul Vrăjitoarelor — scris în 02.11.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 O oră pe Insula Lacul Morii – West Side Hallo Fest — scris în 25.10.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Sâni și fotografii — scris în 30.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 O artistă remarcabilă: Cecilia Cuțescu-Storck — scris în 24.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Regina Maria și pasiunea sa pentru artă — scris în 15.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Festivalul Florilor – flori, frumusețe, bucurie — scris în 01.06.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ