GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Castigand prin toamna lui 2014, un mini-premiu amfostacolo.ro, de tipul “Weekend gratuit (2 nopti) la pensiune sau hotel din Romania”, premiu valabil in 2014 si 2015, iata ca ia venit si lui randul in al valorifica. :))
Nu prea stiam prin ce “zari” s-o mai apucam, de asta data. :))
Pana la urma am zis sa imbinam utilul cu placutul. :))
De caitva ani tot ne promiteam sa dam o raita prin preajma Barajului Vidraru, nu in al vizita pe “dumnealui” cat a face o drumetie pe spectaculoasa Vale a lui Stan.
Asa ca am cautat repede o cazare in zona, o cazare care sa nu fie nici la sosea, nici prea departe de obiectivul turistic, adica “nici prea prea, nici foarte foarte” :) si bineinteles sa nu aiba nicio recenzie pe AFA. :))
Traseul de drumetie pe Valea lui Stan, este ireal de frumos, foarte spectaculos, as zice ca este un parc de aventura in mijlocul padurii, traversand un canion.
Acest traseu incepe aproape de Lacul Vidraru, chiar din ultima curba in ac de par pe care o face soseaua inainte de a ajunge la Barajul Vidraru.
Intrarea pe acest traseu marcat si omolagat de Salvamont, doar de vreo 2 ani, datorita riscurilor si periculozaitatii sale, se face chiar din acea curba, din dreptul unei troite. Se urmeaza firul vaii mergand prin chei, la firul apei, traversand de o parte pe alta, ocolind ochiurile de apa. Peisajul este foarte frumos, sabatic.
Dupa vreo ora de mers si inaintat prin chei, cu hi-hi-hi si ha-ha-ha se ajunge la partea cea mai spectaculoasa dar si dificila, catararea pe versantii cheilor, prin intermediul unor scari metalice, fixate apropae vertical pe peretele stancos, scari unele mai scurte altele mai lungi, avand vreo 20m lungime/inaltime cateva dintre ele. Se traverseaza chiar si de pe un perete pe altul, la vreo 10-15 metri inaltime, pe un podet metallic amenajat, alteori se merge pasind pen site scoabe metallic infipte in stanc si tinandu-te de un cablu metallic, toate acestea petrecandu-se la citiva metri deasupra apei.
Pe aceste portiuni beneficiezi de o doza bunicica de adrenalina. Este ca un parc de aventura, doar ca esti inconjurat de padure, stanci, apa si posibil si ceva ursuleti :)), ca doar esti la ei acasa in padure, nu? :))
Este foarte greu de descries in cuvinte aceasta drumetie pe Valea lui Stan. La tot pasul vezi, cascade unel micute, alte si de 20-30m inaltime, canionul in ultima s-a parte, ingustandu-se atat de mult, incat pasind prin el ai senzatia ca il atingi cu mainile desfacute.
Dupa sezon ploios aceasta portiune de canion esti nevoit, daca nu doresti sa te intorci din drum, sa il parcurgi direct prin apa, care poate ajunge uneori si pana la brau.
Noi acum nu a fost nevoie sa ne descaltam deloc de bocanci, am pasit cand pe pietre cand, pe busteni si am reusit sa ne strecuram fara a ne uda.
Cam 2 ore dureaza strabaterea acestui canion extraordinar de frumos si spectaculos in acelasi timp. Dupa aceasta urmeaza cam 30 min de urcat domol prin padure, se iese apoi in Poiana Calugarita, foarte frumoasa, de unde incepe coborararea spre Lacul Vidraru, pe poteca prin padure. Dupa inca 20-30 minute se ajunge trecand pe langa fosta Cabana Calugarita, acum o ruina, in drumul forestier ce incepe de la baraj si se termina la coada lacului, trecand pe langa Cabana Cumpana. Pe acest drum forestier, pe conturu lacului se merge cam 1 ora, destul de monoton, ajungand-se traversand un tunel chiar la baraj, in sosea. unde te intorci la civilizatie, ... din salbaticie. :) Adica: galagie, manele, aglomeratie, porumb fiert, tarabe cu "chinezarii: Talcioc in toata regula.
De aici se coboara pe sosea cam 20 min, vreo 2km aproape, pana la locul de intre pe traseu, unde am lasat masina.
Intregul traseul, in circuit, este normat conform indicatorului de la intrare pe traseu a se face in 4h30min.
Se face lejer in acest interval de timp, doar ca recomandarea este a nu te Aventura pe traseu fara a avea o incaltaminte adecvata.
Traseul este marcat si refacut de catre Salvamont, beneficiind de diverse “accesorii” ajutatore:scari metalice, scoabe metalice, cabluri de sustinere, busteni de traversare, etc, dar aceste nu pot suplini atentia sporita din partea turistului, in parcurgerea lor.
Este un traseu care merita din plin in al parcurge.
Las fotografiile sa vorbeasca, mai bine. Orica tai povesti, oricat ai incerca sa surprinzi in foto, sau in filmari nu poti reda/prezenta ce este in realitate.
Trimis de Testosu' in 12.07.15 21:06:43
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSFĂGĂRAȘAN.
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.36201390 N, 24.61683140 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Testosu - Foarte spectaculos traseul. Și fotografiile înceacă să redea puțin din frumusețea locurilor. Am mai citit despre acest traseu și m-a atras.
Un traseu nemaipomenit! L-am facut si eu anul trecut si am fost incantata la maxim de complexitatea lui, de gradul de dificultate, de natura, etc.
Un lucru e cert:e nevoie de mult curaj si echipament adecvat iar satisfactia e garantata.
Te felicit pentru traseu. Este unul special care nu l-am bifat si nu stiu daca il voi bifa. Eu am o problmea cu raul de inaltime chiar daca sunt mare iubitor de munte. Sapte Scari am facut de mai multe ori, dar din ce m-am documentat Valea lui Stan e mai plina de adrenalina. Felicitari pentru articol si poze.
FELICITARI pentru postarile tale din ultimele zile. ESTI AFA-istul SAPTAMANII! BRAVO!
@tata123 - Este spectaculos traseul. Merita incercat.
@violetacurpan - ultima portiune din canion cum ai traversat? Prin apa? Sau a fost tot cu apa putina si s-a putut merge pe pietre?
Trebuie intr-adevar o oarecare doza de curaj, mai mult in a depasi psihologic cele cateva momente mai delicate. Cred ca important este in a te motiva si de a evita a te bloca si a avea un posibil atac de panica. In rest e un traseu destul de accesibil si destul de scurt ca timp.
Important este in avea incaltaminte adecvata. Am vazut pe cineva in sandale si ii era destul de dificil cu aderenta pe stanci, mai ales pe zonele unde trebuia sa si coboare piciorul nu statea deloc bine in acest tip de incaltaminte.
@Dan&Ema - Mda, partea cu raul de inaltime este delicata si nu este recomandabil pe acest traseu mai ales ca pe langa scarile verticale, in anumite anumite zone, scarile sunt fixate si in plan orizontal, ca niste pasarele de trecere, privirea "trecand" in jos, prin "podet".
Multumesc pentru aprecieri.
Ultima portiune de traseu am trecut-o prin apa si chiar mi-a placut (era undeva mai sus de genunchi). Inainte sa merg pe Valea lui Stan, m-am informat foarte bine si m-am pregatit cu de toate (inclusiv papucei de plaja ca sa nu ud adidasii). Ce sa mai spun, mie mi-a placut la nebunie acest traseu si am fost extrem de fericita ca am reusit sa-l parcurg. La un moment dat vroiam sa renunt dar cu ajutorul sotului si baiatului meu, m-am mobilizat si am mers mai departe.
In final, va felicit pentru impresiile postate si vacante frumoase in continuare.
Ps. Stiti cumva daca in Romania mai exista astfel de trasee, ca tare mi-ar place sa merg. Va multumesc!
@violetacurpan - Ar mai fi, dar mult mai scurte, Canionul 7 Scari si Cascada Tamina, de langa Brasov.
Nu atat de dificile, cu atatea scoabe, scari si cabluri dar foarte frumoase ar fi si Cheile Galbenei din Apuseni, sau Cheile Rametului.
Canionul 7 Scari l-am facut si e usor in schimb, Cheile Rametului e un traseu ceva mai dificil, pe care l-am facut acum 2 ani si mi-a placut mult. Oricum Valea lui Stan e superba si pentru mine e nr. 1.
Va multumesc!
@Testosu - Votul 14 si un meritat SB pentru o scriere frumoasa, despre o locatie superba. Bravos!
@violetacurpan - Poti incerca Cheile Turenilor (link: vezi impresii). Este alt tip de aventura pt ca trebuie sa traversezi de mai multe ori firul paraului Racilor in chei prin locuri neamenajate si sa gasesti ideea de poteca prin pasajele care depasesc de ex o cascada. In aceasta consta farmecul acestui traseu. Nu vei intalni insa inaltimile ametitoare de la Valea lui Stan sau 7 Scari.
@Dan&Ema: Multumesc mult! Imi plac provocarile si abia astept sa fac si acest traseu ca tare mai iubesc muntele.
O saptamana minunata!
@violetacurpan: iti urez drum bun si drumetii multe si pe gustil tau. La cheile turenilor se poate face si alpinism dar nu ai nimic amenajat sau se poate urca la pesterile suspendate la inaltime in pereti. E solicitata imaginatia de a cauta cea mai buna cale, cum spuneam aproape virgine chiar daca expresia e unnonsens
Mutat în rubrica "Excursie pe Valea lui Stan, TRANSFĂGĂRAȘAN" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2020 Valea lui Stan – o altă perspectivă — scris în 17.08.20 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Aventuri pe Valea lui Stan — scris în 02.08.20 de VasiuM din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Valea lui Stan — scris în 11.01.18 de dorgo din TâRGU MUREș - nu recomandă
- Jul.2017 Valea lui Stan - un vis, în sfârșit împlinit — scris în 01.08.17 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Canionul Valea lui Stan - Via Ferrata de Romania — scris în 25.07.14 de wolf2001* din PITEșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Valea lui Stan - Susur de clipe — scris în 02.02.11 de private_rayen din BUCUREşTI - RECOMANDĂ