GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Praidul este vestit, pe bună dreptate, mai ales pentru salina cu proprietăți curative, pentru strandul cu apă sărată și pentru aerul curat, răcoros. S-au scris destule articole edificatoare pe acest site despre Praid, așa că eu am să mă opresc strict la noul Centru de Wellness Praid deschis de curând, mai exact pe 3 iulie 2015.
Localizare
Centrul Wellness este amplasat la marginea de sud a localității Praid, este destul de facil de găsit, deoarece peste tot, prin stațiune există indicatoare care ne îndreaptă înspre el. Drumul de acces trece prin fața salinei, apoi a strandului Praid - unde dimineața la ora 10 era o coadă destul de lungă și de grosuță - apoi urmează traseul spre canionul de sare. La un moment dat, pe partea dreaptă, vis-a-vis de punctul din care se pornește înspre Canionul de Sare există o pantă la capătul căreia se pătrunde în parcare. Potrivit siteului oficial Centrul Wellness este așezat deasupra unui zăcământ de sare, având o suprafață de 1900 mp. Există și o zonă adiacentă, exterioară, care potrivit aceluiași site însumează 7500 mp. Adresa exactă: str. Salinei, Nr. 79.
La fața locului
Acestea sunt datele generale, oficiale, acum să vedem ce am găsit noi la fața locului, în urmă cu câteva zile, când am decis sa inlocuim băile din Ungaria cu o escapadă in mirificul Ținut al Sării, pentru a ne îmbăia la ”comoara” de la Praid, așa cum citisem pe internet o prezentare a locației.
Parcarea
Există o parcare generoasă, suficientă, chiar în curtea interioară a complexului, zona este foarte frumoasă, verde, înconjurată de copaci și culturi. Nu se plătește nicio taxă suplimentară, parcarea fiind inclusă în prețului biletului de intrare in complex.
Centrul Wellness
Exteriorul clădirii este îngrijit și îmbietor, flancat de straturi cu flori și cu mușcate in ferestre. Noi ne așteptam la un complex în genul celor pe care le frecventăm în Ungaria. Clădirea este albă, simplă, cu parter și un etaj, chiar deasupra intrării având inscripționat simplu: Wellness Center. Printr-un hol micuț, se pătrunde în recepție, o sală nu foarte mare, având în partea stângă câteva scaune și mese personalizate cu Băile Tușnad :), iar în partea dreaptă ghișeul și accesul turiștilor. După ce am platit biletul, 45 de lei de adult si 35 de lei de copil, am primit brățări, cu ajutorul cărora am intrat doar in vestiar, dulapurile sunt cu cheiță.
Vestiarele sunt mari, încăpătoare, diferențiate pe sexe, există cabine unde îți poți schimba hainele. Ceea ce m-a frapat însă, la prima vedere a fos aspectul gresiei, din loc în loc îi lipseau rosturile... de obicei nu sunt atentă la astfel de detalii, dar acesta chiar mi-a sărit în ochi, mai ales ca băile fuseseră inaugurate cu nicio lună și jumătate în urmă... Am lasat hainele de exterior in dulăpiorul aferent, destul de încăpător și am intrat în lumea wellnessului de la Praid. M-am așteptat la ceva ce să-mi taie respirația, dar nu a fost chiar așa. În primul rând dimensiunile zonei de agrement sunt reduse. Există trei piscine, una de copii cu dimensiunea de 8 pe 3 metri, cu apa călduță – nu e termală, e doar încălzită și două bazine pentru adulți, unul cu apa dulce, nu caldă, – nicăieri nu scrie că ar fi termală, nicăieri nu e afișată temperatura apei sau temperatura mediului ambiant, și altul cu apă termală, sărată, ambele având dimensiuni generoase, de 20 pe 30 metri. Alături sunt doua jacuzzi mici, pentru 5 persoane fiecare, iar în partea opusă sunt tot două mici bazine cu apa foarte rece. Aceste bazine se află în imediata apropiere a saunei, a băii romane și a băii turcești. Eu ador aceste accesorii care ne ajută să pierdem cîteva sute de grame și destule toxine destul de ușor, dar de această dată nu m-am putut bucura de efectele lor. În interiorul băii turcești și al celei roamne era un miros pe care l-as numi pestilențial, de mucegai și aer stătut – oribil, iar dimensiunile celor duoă saune uscate erau atât de restranse, încât, deși nu sunt, m-a apucat claustrofobia și am ieșit afară. Înăuntru erau așezați oamenii unul lângă altul, ca în conservă. Nu mi-a plăcut. Șezlongurile de plastic alb, sunt incluse în preț, asta dacă ai norocul să apuci măcar unul, la două e deja... boierie! Numărul lor e mic, foarte mic, lumea umbla înnebunită întrebându-i pe cei de pe șezlong dacă mai stau, dacă nu cumva îl eliberează cineva, să-l apuce altcineva... jalnic! Cam acestea sunt dotările Centrului Wellness Praid. Subțire. Foarte subțire. Citisem pe internet de existența unot butoaie cu apă termală pentru două persoane, în genul celor pe care le găsim la Septimia Resort Odorheiul Secuiesc, le-am căutat și cum nu le-am gasit l-am întrebat pe salvamar de soarta lor. Ele există undeva la etaj, dar nu sunt pt. agrement, sunt în scop terapeutic, iar aria terapeutică așteaptă încă autorizația de funcționare. Pe internet scrie ceva și despre posibilitatea de a te caza chiar acolo, în incinta complexului, dar iarăși, nici vorbă de așa ceva. Înainte de apleca de acasă, căutând cazare în zona am sunat aici și ni s-a spus ca nu există posibilitatea de cazare.
Într-un cuvânt, centrul Wellness este sub așteptările mele. Noi am ajuns acolo, destul de devreme undeva pe la ora 10 și un sfert, era bine, nu era aglomerție, dar spre prânz, a devenit îngrozitor de aglomerat, așa că am decis să plecăm, deși plătisem biletul pe o zi întreagă.
Prețul biletului de acces
Prețul biletului de acces este diferențiat în funcție de perioada pentru care optezi și de zilele săptâmânii. În weekend e mai scump. Pentru 3 ore un adult plătește în cursul săptămânii 25 de lei, iar in weekend 30 de lei, iar un copil 15 lei în cursul săptămânii și 20 de lei în weekend. În cazul pensionarilor prețurile sunt cu 5 lei mai reduse decât în cazul copiilor. Pentru toată ziua, prețurile cresc, dar, după părerea mea, un bilet de o zi este inutil, intervine plictisul, dacă vrei agrement, noi, cel puțin așa am pățit. Adultul plătește pentru toată ziua 35 de lei, iar în weekend 45 de lei, iar pentru copiii peste trei ani va trebui să scoateți din buzunar suma de 25 de lei peste săptămână și 35 de lei în weekend. Noi am plătit 150 de lei, exact aceeași suma pe care o dăm și la Gyula la Complexul Palota, cu care nici nu există termeni de comparație. Dar, am venit și la Praid, am văzut și pentru aceste băi acoperite nu vom mai reveni, cu siguranță. Eu am fost foarte dezamăgită de ceea ce am gasit, însă, ca întotdeauna, Dumnezee oferă ceea ce oameni nu pot da niciodata... într-un final, mi-a plăcut și la Praid, pentru că mi-a plăcut apa sărată, temală... lasându-mă invăluită de ea, am simțit o stare de bine și confort, care a compesat celelate neajunsuri. Însă, către orele prânzului, aglomerația în bazinul termal era aproape sufocantă, om în om, de aceea, pentru că eu nu suport genul acesta de divertisment, am decis să plecăm.
Ce mâncăm, ce bem
Există o mică terasă, cu câteva mese și scaune din plastic, în jurul ei e un spațiu verde, cu iarbă uscată pe alocuri, neîngrijit, unde îți scoți singur șezlongul la soare, dacă vrei și dacă găsești unul liber :), un chioș la fel de minuscul de unde îți poți cumpăra ceva de mâncat sau de băut. Există băuturi alcoolice și răcoritoare. Se poate comanda hot-dog, hamburger, cartofi prăjiți, cârnăciori prăjiți, snițel, mici și cam atât. Două fete le pregătesc chiar sub ochii tăi, dar au un grătărel minuscul, o friteuză la fel, sunt complet depășite de situație, după ce lansezi comanda, ai timp de așteptare de te saturi... de așteptat! De aceea e mai bine să comanzi mâncarea înainte de a ți se face foame. Prețurile sunt normale, un glob de înghețata 2,5 lei, o bere 5 lei, etc.
Câteva concluzii
Apele termale sărate ale complexului sunt aproape magice, fiind recomandate pentru afecțiuni reumatismale degerative, articulare, ginecologice, neurologice, ORL. Sunt foarte sărate, calde, și au un miros specific. Există și câteva contraindicații: pentru neoplasme, hipertensiune, plăgi deschise, etc. Dar fiind un centru de agrement m-aș fi așteptat și la alte facilități, poate dușuri subacvatice, masaj acvatic, câteva tobogane, câteva lucruri drăguțe pentru cei mici. Nimic din toate acestea nu exista. Stând afară, la cvasiterasa aferentă, am constat că tencuiala este căzută pe alocuri, zidurile crăpate, printre dale cresc buruienile, e nemăturat, coșul de gunoi e amplasat chiar în fața ușii, în interior caloriferele sunt pictate cu... rugină! Complexul mi-a dat impresia de neterminat, de ” lucru fușerit” cum se spune la noi în Ardeal. Păcat de potențialul zonei...
Vă rog să atașați următoarea piesă: https://www.youtube.com/watch?v=oXz6zi2dvjA
Merci!
Trimis de sunflower in 13.08.15 14:49:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRAID [HR].
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sunflower); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.54218740 N, 25.11107920 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@sunflower - Mulțumim pentru recomandări.
===
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@sunflower - Pentru un review scris aşa de frumos, merită să vin cu superbonusul!
Micile dar realele hachite ale turismului romanesc, care cateodata reusesc daca nu sa strice, dar macar sa umbreasca buna desfasurare a unui sejur, alteori chiar a unui concediu intreg. Nu generalizam, dar sun locuri si locatii unde ne mai intampina astfel de situatii! De turism e clar, avem unde, avem cu ce, dar de multe ori nu avem cu cine, si e mare, mare pacat!!
@sunflower... Noi am fost ieri acolo. pe la 11. Lume nu prea era. E-adevarat tot ce spui. Noi am simtit in plus in bazinul termosalin, un miros de petrol. Care a persistat pana acasa (62 Km). Pana nu ne-am spalat bine slipurile si pielea, n-a iesit. Pe sub unghii se depusese ceva negru. Saruri minerale?
Eu stiam ca in perioada interbelica (scrie in cartile de balneologie) exista un izvor termal (ceva pe la 42 gr. C) pe fundul salinei, la 120 m adancime. Acesta, intr-o zi, s-a colmatat (infundat). Asa a decazut baza de tratament cu vane de la vechiul strand de langa salina.
Wellness centre Praid e cam la 1 km mai departe de strand, langa satul de gitani ce comercializeaza sarea din canionul sarii. Drumul spre locul pe unde urci la Wellness Center (aceasta denumire nu trebuie scrisa prescurtat), nu era deloc indicat. Dar am tot intrebat si l-am gasit.
Vad ca sursa de apa termala a fost regasita. E de laudat. Pentru ca Praidul s-a dezvoltat mult prin investitia Conducerii salinei, acel strand estival (acum inchis). Acum, Praidul are si un W. Centrer pentru sezonul rece.
Inainte de a ajunge la W. Center Praid, am trecut pe la hotelul Bradet din Sovata, 4 stele... "Se poate face o baie sarata la Dv?". In fata hotelului erau 5-6 masini. Cred ca-n toata Sovata erau mai putini clienti decat in Praid (unde salina functiona bine)... "Nu se poate, Dom'le, noi vindem doar pachete pentru 4-5 zile".
La Hotel Alunis, o exceptie de la regula, se putea cumpara si o singura intrare la bai sarate (+SPA) - 40 de lei. Se putea si fara "pachet", adica se putea lua si o singura zi de cazare, cu 300 lei, in care aveai AI si acces la baile sarate. Cred ca 300 de lei era pretul de persoana.
La Hotel Sovata-Danubius ni s-a spus ca au (in week-end), preturile cam asa... 520 lei camera dubla si 480 de lei, cea single, cu mic dejun inclus si acces la bazine sarate +wellness, dar numai int-o anumita zi. In rest-pachete. Dar nu pachete de Mos Craciun, cu cadouri. Totul aici la Danubius (si la Bradet) e superlux, cunosc interiorul c-am lucrat mai demult.
Care va sa zica, 520 de lei=115 euro. Deci cu echivalentul unei nopti de cazare + mic dejun + acces la Wellnes Danubius, poti astazi sta 7 zile in Paralia, sau Halkidiki sau in Thassos, la vila, in iunie. (e drept ca fara SPA si mic dejun). Mai, ce ieftin "se vand grecii", nu stiu sa faca comert, zau! Sovata mi se pare scumpa, nu-i pentru buzunarul meu "second-hand".
Aici, la Hotel Danubius in parcare, erau ceva mai mult de 4 masini, vreo 5 sau 6.
In final am mers tot la W. Center Praid, unde ne-am simtit cel mai bine in apa sarata. E intr-adevar calda! Am stat 2 ore-n apa calda pt 30 de lei/persoana (si o ora pe sezlong, lume putina). Apa are si multe minerale. Mirosul de petrol e ceva ce-ti arata ca apa provine din adancimi, ca e cu adevarat naturala si terapuetica. Un miros mult mai puternic de petrol am simtit in Salina Cacica.
Eu am zis ca ceea ce s-a realizat in aceasta comuna, e-un succes dar mai pot fii imbunatatite multe lucruri. A avea apa sarata+termala (37 gr. C), e ceva unic in tara. Valoarea unui astfel de zacamant e uriasa. Iar faptul ca apa sarata are un usor miros de petrol, e un avantaj! Toti cei care se vor plange de-acum incolo ca se umplu de paduchi prin hotelele patriei, pot sa vina aici la Praid si sa faca o baie si scapa urgent de ei. Petrolul e cel mai bun antidot al pediculozei. (Poate voi scrie si eu un review).
@dorgo
”Poate voi scrie si eu un review
Chiar ar merita! Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
@dorgo - Totul aici la Danubius (si la Bradet) e superlux, cunosc interiorul c-am lucrat mai demult.
Pai daca totul e superlux atunci in mod normal (si la acele preturi) clientii ar trebui sa fie multumiti, nu?
Ca sa vezi cit de multumiti sunt, citeste comentarile turistilor de pe booking.com care au fost la acest hotel. Vezi ce scor favorabil are destinatia.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Wellness Center Praid» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 O experienta neplăcută și dezgustatoare — scris în 03.09.22 de ux127129 din PLOIESTI
- Apr.2022 O alternativă pentru o vacantă completă la Praid — scris în 24.06.22 de danutza_ang din TâRGU JIU - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Recomandat in scop terapeutic si nu numai — scris în 18.02.19 de danutza_ang din TâRGU JIU - RECOMANDĂ
- Oct.2015 'Wellness Center' Praid — scris în 02.11.15 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ