GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Zugspitz Arena – o bucățică fermecătoare de Tirol
Am ajuns să vizităm această zona frumoasă oarecum întâmplător. De fapt, plănuisem o excursie în Bavaria, pentru a vedea celebrele castele ale regelui Ludvig al II-lea (Neuschwanstein, Linderhof și Herrenchiemsee). Apoi am văzut că Neuschwanstein se află foarte aproape de stațiunea celebră Garmisch Partten Kirchen și de vârful Zugspitze, care este cel mai înalt vârf din Germania. Căutând pe AFA informații despre cum se urcă pe Zugspitze, am aflat dintr-un un răspuns dat de BogdanDSN altcuiva (mulțumesc din suflet pe această cale), că e mult mai avantajos să urci pe Zugspitze din partea austriacă. Tot acolo ajungi, doar că e mai ieftin. Și, evident, cazarea e mult mai ieftină pe partea austriacă decât pe cea germană.
Zugspitz Arena reprezintă un grup de sate austriece din apropierea vârfului Zugspitz, care au pus mână de la mână și au creat un card aferent regiunii foarte avantajos. Cardul se numește Z-Ticket și în prețul lui poți folosi toate telecabinele din zonă, autobuze locale, vaporaș, piscine, închirieri de trotinete etc., într-un cuvânt toate atracțiile din zonă grupate într-un singur card. De fapt, am văzut în multe regiuni din Tirol, carduri asemănătoare, care sunt foarte avantajoase din punctul meu de vedere. Detalii despre cardul Z-ticket puteți găsi la adresa: http://www.zugspitzarena.com/en/activities/z-ticket. Cardul există în varianta de vară și de iarnă. Pentru vară, perioada minimă pentru care se poate lua este de 3 zile. In extra sezon, adică în perioada 25 mai – 2 iulie sau 2 septembrie – 1 noiembrie, se poate lua cardul la un pret redus, cu condiția să ai cazare minim 7 nopți la o pensiune/hotel din zona Zugspitz Arena. La sosire, hotelierul vă va înmâna un guest card, cu care puteți circula gratuit pe autobuzele din zonă și puteți achiziționa cardul la preț redus (doar în extra sezon) de la orice telecabină din zonă. Validitatea cardului începe din momentul achiziționării lui (deci aceea este prima zi de validitate) și nu din momentul intrării la primul obiectiv. Deși pare scump la prima vedere, cardul Z-ticket merită cu prisosință. Ca idee, noi am plătit 58 euro/persoană un card pentru 6 zile (la preț redus) și doar telecabina de la Zugspitze era 43,5 euro/persoană/dus-întors.
Stațiunile din zona Zugspitz Arena (Ehrwald, Lermoos, Biberwier, BichlBach) sunt micuțe, liniștite și încântătoare. Nu sunt stațiuni mari de genul Garmisch. Între ele vă puteți deplasa cu mașina personală sau închiriată sau cu autobuzele din zonă. Programul autobuzelor îl găsiți la adresa: https://www.zugspitze. at/de/service/besuch-planen/bus/. Pe timp de vară sunt 2 autobuze: numărul 1 și numărul 2. Și mai există așa numitul PostBus (4250), care are stațiile în alte locuri decât autobuzele 1 și 2. Orarele sunt afișate și în stații și se respectă. Atenție că sunt destul de rare autobuzele. Dacă alegeți să vă deplasați cu mașina personală, am văzut că la majoritatea atracțiilor (telecabine, vaporaș etc.) există parcări gratuite. Noi ne-am deplasat doar cu autobuzul și... pe jos, atunci când am fost atât de neatenți încât în loc să așteptăm autobuzul 1 în stația lui 1, l-am așteptat în stația lui 4250 (adică un pic mai încolo), unde, evident, 1 n-a oprit. Așa că am mers pe jos de la Biberwier la Ehrwald (4 km). Deci mare atenție ce scrie în stație (ce autobuze opresc și la ce ore).
Cam în fiecare dintre stațiuni există câte un supermarket, destul de bine aprovizionat, dar care are program de la 9 la 18/19, cu pauză de o oră la prânz. Noi am avut cazare la un apartament, unde aveam și bucătărie și, în general, ne-am preparat singuri mâncarea. Dar am mâncat și la cabanele din zonă. Se manâncă bine la cabane, porțiile sunt generoase și nu foarte scumpe. O observație însă: în general, în zonă nu funcționează nici o limbă străină, doar germana, ceea ce poate fi destul de frustrant. Din fericire eu vorbesc puțin germana, așa că am putut să ne înțelegem cu ei. In caz contrar, veți vorbi până vă doare mâna.
Am avut cazare 7 nopți în Biberwier la o frumoasă pensiune numită Haus Marta, căreia îi voi dedica un review separat. Dacă doriți să cautați cazare în zonă, este suficient să cautați pe site-ul de rezervări Zugspitz Arena și nu neaparat una dintre stațiunile din zonă.
Am să povestesc cum am folosit noi cele 6 zile pline:
• Ziua 1: am cumpărat Z-ticket de la telecabina locală din Biberwier; am ratat autobuzul spre Ehrwald, așa că am mers pe jos până în Ehrwald în centru (la Kirchplatz) de unde am luat autobuzul spre stația de telecabină de la Zugspitze. Am urcat pe Zugspitze. Am avut norocul să prindem o zi senină așa că priveliștea a fost splendidă: o mare de vărfuri muntoase se întindea de jur împrejur. Aici o mică paranteză: în cardul Z-ticket ai dreptul la o singură urcare+coborâre la telecabina de la Zugspitze; la celelalte telecabine din zonă ai dreptul câte o urcare+coborâre în fiecare zi, deci nu e o problemă dacă ai urcat într-o zi și n-a fost vremea perfectă, poți veni în următoarea zi din nou. La Zugspitze în schimb, trebuie să cauți vremea perfectă, pentru ca ai dreptul la o singură încercare. Cele 2 telecabine, cea de pe partea austriacă și cea de pe partea germană (cu plecare din Garmisch) ajung în același loc. La coborâre, biletele de la telecabina austriacă merg la telecabina austriacă, cele de la telecabina germană merg la cea germană. Deci nu vă puteți încurca să coborâți în partea cealaltă. În vârful muntelui e o platformă panoramică (de fapt mai multe platforme unite), niște restaurante și o aglomerație de nedescris. Atenție la temperatură. Chiar dacă jos e foarte cald, sus e răcoare bine, deci nu uitați să luați o geacă.
După ce am coborât de pe Zugspitze am luat autobuzul până la Ehrwalder Almbahn. Am luat gondola până sus, de unde pornesc mai multe trasee, care mi s-au părut foarte accesibile, chiar pentru neprofesioniști. Erau de asemenea vreo 2 cabane unde se putea mânca, bea bere etc. Apoi, coborâre și întoarcere cu autobuzul la Biberwier.
• Ziua 2: am vizitat castelele Herrenchiemsee și Linderhof. Am fost un pic stresați la întoarcere, pentru că nu știam dacă mai prindem Linderhof deschis, din cauza bușoanelor de pe autostrada germană. Auzisem noi depre autostrăzile fără limită de viteză din Germania, dar nu credeam că treaba se aplică și în jos, adică mergi cu 5 km/oră kilometri întregi. Sincer, acum dacă aș reface planificarea excursiei, aș lăsa castelul Herrenchiemsee singur într-o zi și într-o altă zi aș pune castelul Linderhof + abația Ethal + satul Oberammergau (unde noi n-am mai ajuns din cauză de lipsă de timp).
• Ziua 3: excursie la Innsbruck, am vizitat palatul Hofburg, acoperișul de aur, turnul orașului, castelul Ambras.
• Ziua 4: am plecat cu autobuzul la Lermoos Grubigsteinbahn. Aici e o gondolă din 2 bucăți. Din nou autobuz până la Bichlbach, unde e o altă gondolă. Apoi cu autobuzul până la lacul Heiterwangersee, pe care ne-am plimbat cu vaporașul.
• Ziua 5: am vizitat castelele Neuschwanstein și Hochschwangau. La întoarcere ne-am oprit la Highline 179, lângă localitatea Reutte. Aceasta este o punte suspendată deasupra șoselei la 100 și ceva de metri între două cetăți (în ruină) aflate pe două dealuri. Senzația e destul de ciudată chiar și când vezi puntea de jos, nu mai spun când ești sus pe ea și se mai și mișcă din cauza călcăturii oamenilor. Până la Highline 179 se poate ajunge și cu atobuzul 2 de la Zugspitz Arena.
• Ziua 6: am dedicat-o telescaunului din 2 etape de la noi din Biberwier. Aici am ratat o atracție locală, pe care o aveam inclusă în Z-ticket. Se puteau închiria un fel de trotinete sau triciclete (ca o trotinetă, dar cu 2 roți în spate), astfel încât urcai cu telescaunul și coborai cu aceste trotinete pe drum. Sau puteai coborî cu un fel de bob de vară, dar acesta era închis deoarece tocmai plouase și toboganul/pârtia pe care mergea era ud, existând posibilitatea să nu țină frâna.
În concluzie, zona Zugspitz Arena este o zonă foarte frumoasă, nu foarte aglomerată (excepție face vârful Zugspitze), cu prețuri rezonabile (mai ales dacă mergeți în extrasezon, adică până la 2 iulie sau după 2 septembrie), cu oameni relaxați, binevoitori și drăguți. O zonă unde te simți bine, te relaxezi și te odihnești. De asemenea, zona este foarte bine plasată pentru a vizita castelele Bavariei și Innsbruck. Sunt 45 de km până la Neuschwanstein și 75 km până la Innsbruck (din care cam jumătate pe autostradă).
Trimis de RoxanaGRS in 21.07.17 12:33:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA. A mai fost în/la: Viena, Salzbug
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RoxanaGRS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Tare imi este dor de Austria! Anul trecut am vizitat si eu
Tirolul in Zillertal (cazare in Mayrhofen).
Ce locuri minunate, Zell
am Ziller, Hintertux, Alpbach, Gerlos, Kitzbuhel, Solden, Garmisch -Partenkirchen etc. Si ce traseu spre Austria de la Garmisch la lacul Pertisau...
Sper sa gasesc timp sa descriu si eu cateva locuri din aceasta frumoasa regiune.
Felicitari pentru articol!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)
— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
---
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@RoxanaGRS:În ce fel poate să arate puntea asta, Highline 179! Și mie mi-e dor de zonă, super poze!
@RoxanaGRS: Daaaa! Austria nu se dezminte nici in acest articol! Am vizitat acum trei ani Austria, spre regretul meu nu am reusit sa ajungem in Tirol, dar nici cu ce am vazut noi la Lofer nu mi-e rusine. De fapt toata Austria muntoasa este de neocolit. Prezenta cu noi a unui baietas de doi ani ne-a limitat foarte mult libertatea de miscare si de vizitare. |Oricum si putinul vazut a meritat toti banii. Si as repeta ce am mai scris pe AFA. Intr-adevar muntii lor sunt falnici, sunt bine impaduriti (cum altfel daca rad padurile si muntii nostri!), apele raurilor sunt curate, pasunile de un verde pe care nu-l poti uita. Am fost prin muntii nostri de foarte multe ori si nu pot spune ca Dumnezeu nu ne-a dat si noua peisaje comparabile cu cele din Austria. Din pacate diferente sunt facute de cei care locuiesc in acele locuri de poveste. In timp ce austriecii nu stiu ce sa mai faca sa protejeze si sa pastreze natura, noi, romanii, facem concurs cine distruge mai mult ce am primit de la strabunii nostri. Din pacate ne cam reuseste si nu stiu cine va opri aceasta distrugere. Ma opresc aici, pentru a nu strica bucuria celor care vor citi articolul si vor vedea pozele.
Numai bine si calatorii placute!
Superbe fotografii, excelent review! Place totul, e de vis! Felicitari!
@RoxanaGRS:
SUPERB! Absolut superb! Alpii austrieci sunt magnifici. Imi amintesc cu cateav zile inainte sa urc in munte, mi-am cumparat prima camera video. Am urcat cu cabina pe Zugspitze, am filmat. Seara am vizionat partial ce am filmat, Ziua urmatoare alta filmare. AM filmat insa peste ce filmasem cu o zi inaite, Prima filmare!
Superb peisajul de pe Zugspitze.
Iar puntea aceea este ametitoare.
Bravo! excursii faine in continuare!
@liviu49: Aici se aplică spusele unui amic de-al meu: de ce munții lor arată ca în reclama la ciocolată și ai noștri arată cum arată, plini de gunoaie și de câini? Așa cum ai spus și tu răspunsul rezidă în oameni, în nivelul de civilizație, de educație și de respect față de ceilalți.
@Aurici: Puntea e demențială, iar senzațiile atunci când ești pe ea... nu mai spun. O să încerc să scriu un review mai detaliat de spre ea, cu mai multe poze. Nu cred că e foarte cunoscută. A fost dată în funcție spre sfârșitul lui 2014. Nouă ne-a spus un prieten despre ea, chiar înainte de a pleca și am spus că, oricum ar fi, trebuie să ajungem s-o vedem, mai ales că era aproape de locul nostru de cazare.
@traian. leuca: Si mie, deși abia am venit, deja mi-e dor de Austria. Este una din țările mele de suflet. M-am simțit întotdeauna perfect în Austria. Peisajul e extraordinar, oamenii sunt extraordinari. Părerea mea este că austriecii sunt îmbinarea perfectă între rigoarea nemțească și veselia și exuberanța italiană.
De menționat că telecabina de pe partea germană se înlocuiește cu una high-tech. Se lucrează din primăvară și va fi dată în funcțiune pe 21 decembrie 2017 - numai bine pentru sezonul de iarnă. Mai multe detalii aici
zugspitze.de/en/winter/ne ... 36#baustelle-en
RoxanaGRS - Herrenchiemsee are nevoie de o zi... e păcat să fie văzut pe fugă.
Carduri precum cel din Zugspitze arena sunt disponibile peste tot în Austria - la ei chiar se gândește în turism
@BOGDAN DSN: Mulțumesc pentru informații, vizită și vot. Mă tare mult că mi-ai citit review-urile.
Despre Herrenchiemsee am aflat ăși eu pe pielea mea că are nevoie de o zi, dar, din păcate, era deja prea tirziu. După cum am scris și în review, acum dacă aș reface planificarea excursiei, aș lăsa castelul Herrenchiemsee singur într-o zi și într-o altă zi aș pune castelul Linderhof + abația Ethal + satul Oberammergau.
Cardurile respective sunt într-adevăr foarte utile. Jos pălăria în fața austriecilor pentru acest mod de organizare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2017 Highline 179 - o punte la înălțime și la propriu și la figurat — scris în 07.08.17 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Jan.2014 Zugspitze - cum este sa incepi anul la inaltime — scris în 25.01.14 de carmen_22_09 din DEVA - RECOMANDĂ
- Jan.2014 Zugspitze, un varf la inaltime, atat la propriu cat si la figurat — scris în 16.01.14 de maximus1976 din CRAIOVA - RECOMANDĂ