GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Thassos este una dintre insulele grecesti cele mai vizitate de catre turistii romani. Deja s-a scris aproape totul despre Thassos, pe AFA si nu numai. Dar, pentru ca e una dintre insulele cele mai apropiate de sufletul meu, si totodata pentru ca exista totusi oarece controverse legate de aceasta insula, m-am decis sa scriu si eu cate ceva despre frumoasa insula de smarald…
Am intalnit destui oameni de-a dreptul incantati de aceasta insula. Altora, nu le-a lasat nici o impresie speciala, pozitiva sau negativa. Am auzit insa si voci, e drept putine, de-a dreptul dezamagite. Asa incat, sa incepem, pro si contra insula Thassos!
Motivul 1 pro: Thassos este, dupa parerea mea, insula greceasca cu cel mai mare factor “frumusete + calitate raportate la posibilele costuri! "
Si incerc sa justific, pe scurt: in Thassos iti poti organiza, daca vrei cu tot dinadinsul, o vacanta extrem de ieftina; este cea mai nordica insula greceasca, in arhipelagul nord-est egeean grecesc; deci, e aproape de Romania; nu e o problema – efectiv – sa dai o fuga cu masina din Romania in insula Thassos (costuri mici cu combustibilul, feribotul din Keramoti sau Kavala etc. Ai sanse mari sa gasesti cazari ieftine (studiouri, hoteluri, pensiuni etc). Mai ai si posibilitatea sa-ti organizezi o vacanta printr-o agentie de turism cu cazare in studio si transport inclus (autocar) la un pret f. tentant, indiferent de perioada anului. Sa zicem ca esti sceptic, si mormai in barba neincrezator: “la asa costuri mici, asa o fi si insula”. TOTAL ERONAT! Am “simtit-o” si eu pe... pielea mea: odata ajuns in Thassos, ramai de-a dreptul stupefiat, consternat, impresionat, de frumusetea si diversitatea locurilor!
Fac aici o mica precizare: sa nu credeti ca Thassos nu are si cazari si locatii scumpe, luxoase, care sa corespunda celor mai pretentiosi in materie de confort, lux si conditii deosebite. Dar nu dezvolt acum acest subiect.
Motivul 2 pro: Thassos este o insula f. diversificata: ai ce vedea, ai ce face, nu te plictisesti!
Thassos este o insula destul de mare, are 379 km patrati, lungimea coastei e de 95 km, si are vreo 13000 de locuitori. Este o insula muntoasa (inaltimea maxima Muntele Ypsario 1203 m), dar are si o multime de golfuri si golfulete superbe, cu plaje minunate, de la pietris (cateva) pana la nisip de regula fin (majoritatea). Deci in Thassos iubitorul muntelui cu cel al marii nu mai sunt dusmani, se pot lua de mana, si in doar cateva minute pot plonja de pe culmile unui munte sau de pe cochetele stradute ale unui sat traditional de munte, direct in apa marii! Conditia: sa aiba o masina. Iar daca nu au, nu e o problema majora: sunt curse de autobuz din belsug, cu orar ferm respectat.
Thassos e diversificata si ca vegetatie. O linie orizontala imaginara “imparte” insula in doua: jumatatea nordica verde, cu paduri si arbori din belsug (predominanti sunt pinii, dar si multi maslini), si jumatatea sudica mai arida, mai golasa in vegetatie, dar nu e deloc mai putin spectaculoasa. Deci ochii ti-i poti “clati” cu senzatii vizuale f. diverse!
Si pentru a exemplifica un pic diversitatea insulei, voi aminti doar cateva locatii importante; voi omite destule locuri, dar nu vreau sa intru in detalii extrem de amanuntite. Va asigur insa ca in timpul sejurului am strabatut toata insula, si ca pe langa punctele de interes pe care le voi mentiona, mai sunt multe altele!
Primul contact de regula este cu capitala, frumosul oras-port-statiune Limenas sau Thassos Town. Si aici va fac o marturisire. Initial, cazarea mi-am ales-o in statiunea Skala Potamia (sau Chrisi Akti). Nu s-a mai putut, si in fine, am ajuns sa ne cazam in Limenas. M-am bucurat insa ulterior pentru un asa “ghinion”! Aici, in Thassos, m-am prins care e reteta succesului ca si cazare, cel putin din punctul meu de vedere, intr-o insula greceasca (sunt insa si cateva exceptii): sa stai in capitala insulei, care de regula este si port pitoresc, reprezentativ pentru insula, este nodul de comunicatii al insulei, ai unde sa te plimbi seara, ai de obicei si o plaja acolo’ dar ATENTIE! Nu insista doar pe respectiva plaja! De regula nu e singura din insula cu pricina, sunt de obicei zeci de alte plaje pe insula, unele chiar mai bune si mai frumoase.
Deci Limenas mi-a placut: are un port vechi pitoresc, cu barci, iahturi, diguri, taverne traditionale langa port unde poti manca bine si ieftin; are un port nou, unde acosteaza navele mari, de exemplu cele ce vin de pe continent, din Keramoti; are restaurante, taverne, banci, baruri, cluburi, magazine destul de diversificate, hoteluri, studiouri, alte locatii de cazare. Un sit arheologic f. pitoresc amplasat, aproape de portul vechi; poti avea imagini extrem de spectaculoase din zona anticului amfiteatru, de pilda, asupra orasului, a marii si muntilor din fundal. O bisericuta strategic amplasata la inaltime (pe un deal) deasupra portului vechi ofera niste imagini ale rasaritului soarelui extraordinar de frumoase. Limenas e un oras modern dar si cu aspecte vechi, traditionale, mergand pana la destule vestigii antice. Repet, Limenas pe langa frumusetea-i intrinseca, mi-a “dezvaluit” la vremea lui si “reteta succesului” pentru cazarile viitoare din insulele grecesti.
Si mai fac o precizare legata de plaja orasului. Nu este cea mai stralucita din insula, nici pe departe. Destui oameni s-au plans in timp pe diverse forumuri, de faptul ca odata intrat in apa, fundul nu mai este nisipos. Sfatul meu este sa insistati in zona aflata catre extremitatea plajei departata de oras, cam dupa zona sezlongurilor. Veti gasi o portiune perfecta din pct de vedere al fundului marii: neted si nisipos.
Dar cele mai tari plaje sunt altele, le-am “incercat” aproape pe toate.
Cea mai lunga plaja si poate cea mai cunoscuta este Golden Beach (sau Chrissi Amoudia sau Skala Panagia), f. lunga, continuindu-se pana la Chrisi Akti (sau Skala Potamia), aici insa, in partea sudica a ei nemaifiind atat de bun nisipul ca in partea din nord. Este la 12 km spre est de Limenas. Ce sa spun mai mult despre aceasta plaja decat ca este, oarecum o combinatie a plajei Mamaia (deci e o plaja cu nisip fin, lunga), cu …Busteni (in fundalul statiunilor Skala Potamia si Skala Panagia se afla piscurile semete si stancoase ale muntilor insulei) ! Insa statiunile respective au avut, din punctul meu de vedere, un aspect mai rustic, asta poate sa va placa sau sa va displaca, e chestiune de gusturi.
Plaja mea favorita, Alyki. Ce poate fi mai frumos si mai pitoresc decat doua plaje cu nisip fin, alb in doua golfuri spectaculoase, cu un sit arheologic langa, cu cariera de marmura antica alaturi, pe malul marii, cu pini si maslini inconjurand locul? Peisajul este superb, unic. Una din plaje, cea cu nisipul mai fin, era f. aglomerata, chiar septembrie fiind, cealalta in schimb, era lejera. Pentru toate gusturile, intr-un spatiu restrans. Iar in spate, locatii de cazare si taverne, formand o mica statiune cocheta. E pe coasta de sud-est, la 31 km de Limenas.
O alta favorita, Paradise Beach. Asa cum ii spune si numele, are un aspect paradisiac, aproape tropical, dat de peisaj, culoarea de azur a apei si insulita din fata, in stanga plajei cum te uiti inspre apa. Daca nu ma insel, insulita se numeste tot Kinira, ca si localitatea turistica apropiata de Paradise Beach. Mentionez ca jumatatea din stanga a plajei este frecventata de nudisti, dar nu numai. As asocia-o din mai multe puncte de vedere cu Super Paradise Beach din Mykonos, doar ca acolo nudistii si cei … “open mind” sunt in jumatatea opusa, cea din dreapta, iar familistii cu copiii in stanga. Paradise Beach este la 20 km spre est de Limenas.
Deosebit de frumoasa, intr-un cadru natural pitoresc, este si Plaja Makriamos. Situata la doar 2 km spre est de Limenas, are alaturi niste bungalowuri f. interesant pozitionate, ca si locatii turistice de cazare. Am ajuns aici cu un fel de taxi-boat din portul Limenas, facandu-se dealtfel tot felul de curse de agrement in zona.
O alta plaja cu nisip fin, destul de lunga si care mi-a placut, a fost Psili Ammos, in sudul insulei, la 40 km de Limenas.
O plaja situata intr-un cadru natural incantator, dar cu pietris, este Plaja Pefkari.
Aproape logic, majoritatea turistilor cazati in zona erau sarbi; se stie ca plajele din Muntenegru sunt superbe ca peisaj, dar pietrisul este predominant, la fel si in Croatia. Exista si o exceptie, o plaja de nisip absolut fabuloasa in Muntenegru, dar poate vom povesti despre asta cu un alt prilej. Ei, si probabil ca sa se simta ca acasa respectivii, in zona Pefkari sunt cazati cu preponderenta turisti sarbi. Cand m-am deplasat spre o taverna, pana sa apuc sa deschid gura, ospatarul mi s-a adresat direct in limba sarba!
Plaja Potos este o alta plaja cunoscuta si nisipoasa, buna, dar f. aglomerata. E plaja statiunii omonime, poate cea mai mare de pe insula, f. animata si pol de distractie. Sincer, pe mine Potos nu m-a atras in mod deosebit, nu i-am gasit deloc o personalitate distincta. Dar, gusturile nu se discuta, nu inseamna ca Potos nu poate fi atractiva ptr multi alti turisti.
Si mai sunt si alte plaje pe care le-am “incercat”, dar nu le mai descriu. Oricum, ai de unde alege in insula Thassos!
Un capitol f. bine reprezentat il constituie satele traditionale de munte.
Theologos este un sat aflat la 52 km sud de Limenas, intre Kastro si Kinira. Are superbe case traditionale si vile. Tavernele de aici au mancare buna, de exemplu este o specialitate mai deosebita din carne de capra. De regula aici se organizeaza asa numita “Seara greceasca”.
Panagia este vechea capitala a insulei, un sat f. pitoresc. Inconjurate de verdeata, casele sunt majoritatea in stil traditional, cu balcoane acoperite, acoperisuri de sist si interiorul cu ornamentatii din lemn. Peste tot curg niste paraiase interesante, centrul satului are taverne unde poposesc localnicii, este si o fantana interesanta in centru, o biserica veche, iar plaja Skala Panagia este f. aproape. Satul e la doar 7 km de Limenas.
In apropiere este un alt sat incantator, Potamia, la poalele Muntelui Ypsarion. Are un muzeu, Vagis Museum, dedicat unui artist greco-american. Aproape e plaja Skala Potamia, care de fapt o putem considera continuarea plajei Golden Beach.
Exista multe alte localitati interesante, doar amintesc cateva: Limenaria (al doilea oras ca marime al insulei), Maries, Kastro, Prinos, Rachoni, Sotiros, unele din ele au si plaje, dar nu le-am mai amintit…
Un capitol f. bine reprezentat este cel al bisericilor si manastirilor.
Amintesc doar de celebra Manastirea Arhanghelului Mihail. Este amplasata intr-un cadru natural incantator, aproape de malul marii, in partea de sud-est a insulei, la vreo 25 km de Limenas. Printre multe altele, aici se gaseste un fragment dintr-un cui (devenit “Sfantul Cui”) folosit la rastignirea Domnului Nostru Iisus Christos.
Mai amintesc de siturile arheologice din Thassos. Fara a fi printre cele mai celebre din Grecia, totusi, prezinta interes, si macar se afla situate fiecare intr-un cadru natural deosebit. Atat situl de la Limenas (Agora Antica, Amfiteatrul, Muzeul de Arheologie etc), cat si cel de la Alyki.
Motivul 3 pro: Limenas este o insula maricica, echilibrata, prietenoasa, de forma rotunda, cu o sosea circulara ce inconjoara insula, urmand cu mici exceptii linia tarmului. Deci circulatia intre obiective se face f. eficient si usor, cu masina sau autobuzul. Nu e de mirare ca am reusit intr-o saptamana sa vizitez toata insula, sau, ma rog, toate obiectivele importante! Nu esti nevoit, ca de exemplu in cazul insulei Corfu, sa te intorci din drum spre interiorul insulei, ca sa te deplasezi intre doua locatii aparent aflate in apropiere, dar intre ele neexistand drum de legatura datorita in special reliefului. In Thassos, pur si simplu te deplasezi din locatie in locatie pe aceasta sosea ce inconjoara insula, castigand f. mult timp. Deci accesul si deplasarea pe insula se face usor, economic, facil iar peisajul din jur e placut, variat, interesant.
Motivul 4 pro care este strans legat de primul motiv: insula Thassos este poate cea mai apropiata insula din Grecia de Romania. Deci distanta mica, rapiditate de deplasare, costuri mai scazute, timp si bani economisiti.
Ei, si ajungem la motivele pentru care nu am vizita insula Thassos.
De fapt, parerea mea este ca nu exista nici un astfel de motiv!
Deci nuantez putin, si enumar cateva motive pentru care Thassos ar fi o insula aflata un pic in umbra altor insule grecesti. Deci…
Motivul 1 contra: Thassos nu are aeroport. Pentru turistul roman dornic de un concediu frumos si ieftin acesta nu este un impediment. Vine frumos cu masina sau autocarul pana in Keramoti, apoi ia feribotul pana in Limenas, sau vine pana in Kavala, apoi feribot pana in Skala Prinos si imediat a ajuns in insula. Occidentalii, in schimb, aflati ceva mai departe de Grecia, prefera cursele cu avionul. Si atunci cel mai apropiat aeroport este cel din Kavala. Apoi suie-te pe feribot, ajungi in Skala Prinos, apoi transfer pana la locatia de cazare. Destul de complicat. Sunt multe insule grecesti cu aeroport. Convinge-l pe respectivul turist sa renunte la Rhodos sau Kos, sau Mykonos, de exemplu, si sa mearga in Thassos, unde e mult mai complicat ptr el de ajuns si – culmea! –poate mai scump decat insulele anterior mentionate, tocmai datorita costurilor suplimentare cu transferurile. Poate de aceea insula Thassos nu este atat de mult bagata in seama in Occident. Si unde nu vin occidentalii sa cheltuie bani, se intampla sa apara… motivele urmatoare:
De aici poate deriva Motivul 2 contra: o anumita lipsa de stralucire a insulei, conform unor pareri, care, repet nu-mi apartin mie neaparat. Turistii din Thassos in general sunt est-europeni sau central-europeni. Insula nu abunda in magazine de firma, de exemplu. Repet, aceasta nu este o problema ptr mine sau ptr multi dintre voi, dar poate fi pentru altii. O alternativa interesanta ar fi, de exemplu, deplasarea in cadrul sejurului pe Thassos, in frumosul oras Kavala, situat in Grecia continentala, aproape de Thassos, cu feribotul din Skala Prinos. Fara a fi de marimea Atenei sau Salonicului, Kavala este un oras modern, interesant, ce are multe de oferit, si e amplasat f pitoresc in amfiteatru.
De asemenea, desi, repet, Thassos este o insula foarte frumoasa, nu are niste obiective turistice de prim rang, niste “vedete”, niste frumuseti rapitoare, extraordinare, iesite din comun. De pilda, Zakynthos are Navagio, Corfu are Corfu Town sau Paleokastritsa, Lefkada are Porto Katsiki sau Egremni. Kefalonia are Myrtos, Assos, Fiskardo. Observati, nu m-am “aruncat” spre sud, la Ciclade, ca nu mai terminam review-ul!
Poate derivat din motivele 1 si 2, este Motivul 3 contra: o anumita lentoare, comoditate, chiar lehamite a oamenilor. Nu eu spun asta, ci am citit in destule rw-uri pe AFA. Problema e alta: presupunand ca asa ar sta lucrurile in insula Thassos, nu poti de pilda, ca turist strain in Romania, dupa o vizita in Carei si una in Dorohoi (am luat 2 localitati la intamplare, puteau fi si alte locatii romanesti) de pilda, sa emiti generalitati despre Romania, asa cum nici dupa 5 vizite in Thassos si 7 in Paralia Katerini nu poti emite generalitati despre Grecia. Mergeti in Peloponez, in Creta, in Rhodos, in Santorini sau Mykonos sa vedeti cu cata promptitudine sunt serviti turistii! Mergeti acolo sa vedeti ca va servesc la ora 7 micul dejun daca doriti astfel, si nu dupa ora 10 sau chiar 11, ca in Thassos! Asa era sa patesc si eu in Thassos, daca pe langa cazare as fi cumparat si micul dejun de acasa, impreuna cu cazarea. Dar nu, am preferat sa servesc micul dejun la taverne traditionale, langa portul vechi de pilda, cu patronul sau patroana servindu-te direct, pretul era cam acelasi, mancai diversificat, zilnic in alta locatie, si daca aveam chef, puteam manca de pilda micul dejun noaptea sau cina dimineata devreme, odata cu localnicii pescari care se sculau cu noaptea in cap! Ni s-au intersectat drumurile, eu mergeam sa pozez rasaritul, ei mergeau sa-si castige hrana de zi cu zi…
Nu, dragii mei, in Grecia ca si in alte tari – hai sa zicem din bazinul mediteranean atat de drag noua – daca patronul nu e pe faza, angajatii e f posibil sa-si faca de cap, si una din metehne e lentoarea si miserupismul. Aud, vreo coincidenta cu Romania, cumva?
Stateam in Timisoara la o pizzerie italiana cu patron italian. Patronul, un domn simpatic, venea pe la mese, discuta cu clientii. In jur, chelneritele roiau de mama focului, in jurul clientilor. Odata cu disparitia patronului din local, lucrurile au intrat pe fagasul “normal”: delasarea angajatilor, lentoare, flegmatici etc. Eu cred ca e o problema generala, si nu doar in Grecia, si are poate legatura si cu criza, si v-am oferit si solutia. Nimeni ca patron de local in lumea asta nu-si bate joc de propria-i afacere. Poate ii vine sa-ti sparga capul cand tu ii ceri ceva sa zicem prea special, dar va incerca sa faca tot posibilul sa te satisfaca.
Prima experienta culinara in Thassos am avut-o la un restaurant mare, de-a dreptul elogiat pe vremea aceea de marele public pe forumuri. Se chema parca Ducas, sau cam asa ceva. Te agatau de pe strada, zambindu-ti sagalnic, . Insa odata ce te-ai asezat la o masa, din acel moment incepea calvarul. Miserupism, chelneri slinosi, flegmatici, lenti, mancare sleita, cu gust indoielnic etc. Basca “faimoasele” extra-suplimente care constau intr-o cafea oribila si o prajiturica cvasinecomestibila. Plus ca n-avea nimic grecesc in el, restaurantul, si colac peste pupaza chelnerii erau sarbi, albanezi, romani etc, nu ca asta ar fi neaparat o problema.
Si am ochit o taverna autentic greceasca, pe nume Zorba’s, unde am mancat vreo 5 seri la rand. Acuma fac o paranteza, Zorba a aparut in Creta, iar taverna aceasta era in Thassos-ul macedonean, dar nu importa, nu vad de ce sa nu existe un local “Dracula” in Arad de pilda, brandurile trebuie sa ni le cultivam si sa profitam de pe urma lor, nu? De fapt, modelul uman real pe care Nikos Kazantzakis l-a avut pentru a-l creiona pe arhetipalul grec Zorba a fost chiar… un miner macedonean daca tin bine minte! N-o mai lungesc, am povestit despre taverna respectiva si patronii ei intr-un alt rw dar fara sa-i dau numele, il dau acum, nu-i un secret. A fost una din cele mai tari serviri de care am avut vreodata parte in viata! Acuma, revazand dupa ani si ani pozele ce le-am facut cu cei ai casei, imi aduc aminte ca aveau si o fata frumusica foc, care muncea cot la cot cu ei la restaurant!
Acum intreb si eu: care e adevarata fata a Thassos-ului: Duca’s sau Zorba’s?
Probabil ca orice loc in lumea asta are si bile albe si bile negre, tu ca turist trebuie sa ai abilitatea sa alegi ce e bine pentru tine, si sa mai ai si putin noroc.
Motivul 4 contra: e de fapt o atentionare. Nu e un motiv de a nu vizita Thassos, ci un motiv de a nu insista la nesfarsit pe insula Thassos. Oricat de mult v-ar placea Thassos, oricat de tentant va pare mai ales financiar ca sa va petreceti urmatorii… f multi ani concediile aici, sau in peninsula – trident Halkidiki de pilda, riscati sa cadeti in capcana celui care, sedus de prima insula greceasca vazuta, risca sa nu descopere cu adevarat Grecia.
Macedonia si Tracia sunt provincii istorice ale Greciei, asa cum si Alsacia si Lorena de pilda sunt ale Frantei! Oricat de frumoase, de-a dreptul superbe ar fi zonele respective, si v-ar tenta sa va faceti toate concediile din viata acolo, OK, nu e absolut nici o problema, e f bine, dar pentru a spune ca ai vizitat Franta cu adevarat, eu zic ca ar fi bine sa mai vezi si altceva…
Sau viziteaza o viata intreaga doar superbele orase italiene din nord, Milano si Venezia de pilda. Daca nu ajungi vreodata pana in Toscana, sau la Roma, la Napoli sau in Sicilia, concluzia ce ti-o formezi despre poporul italian ar fi urmatoarea: niste oameni gravi, sobri, tacuti, echilibrati, calculati si ordonati. Seamana f. mult cu nemtii eventual cu austriecii. Te uiti la filmele lui Federico Fellini, de pilda, si ai impresia ca este SF. Gresesc cumva?
Si revin la Grecia, cum poti emite judecati generale despre Elada dupa fie si 100 de vizite in Macedonia greceasca si Tracia greceasca?
As mai avea destule, si pro, si contra… Dar ma opresc aici, c-a fost destul. Am incercat sa povestesc cate ceva din experienta mea extraordinara ce am avut-o in insula Thassos.
Atunci, eram convins ca voi reveni curand aici, atat de mult mi-a placut. Dar deocamdata pasii si gandurile imi sunt acaparate de iubitele-mi insule Ciclade.
Nu stiu, Thassos, frumoasa insula, cand si daca te voi mai revedea vreodata.
Dar in memoria mea sunt intiparite fiecare ac de pin, fiecare frunza de maslin, fiecare fir din nisipu-ti fin si alb, fiecare imbucatura si picatura de vin de la Zorba’s, fiecare solz de peste prins de pescarii din vechiul port Limenas, dar si acel rasarit magnific de sus, de la bisericuta de deasupra vechiului port.
Asa ca doar atat iti pot promite: nu te voi uita niciodata, minunata insula de smarald!
Trimis de zuftim in 14.08.14 20:57:43
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zuftim); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Felicitari pentru review. Din punctul meu de vedere sunt numai "motive pro" pentru a vizita insula. Thassos-ul nu place celor care nu stiu sa se bucure de tot ce ne inconjoara si care sunt obisnuiti cu un tip de turism mai sofisticat, altul decat cel intalnit in Grecia. Imi este dor de Thassos si de linistea lui ce-mi permitea sa aud marea chiar si atunci cand plaja era aglomerata.
@laurao: Multumesc pentru aprecieri, sunt intru totul de acord cu considerentele atat de frumos sintetizate in ecoul dvs. Am un singur amendament insa legat de Thassos, si anume evitarea insistentei exagerate ani si ani la rand pe insula Thassos, cand Grecia are atatea insule minunate, care abia asteapta sa le descoperim!
@zuftim: Asa este. Cine ajunge o data in Grecia se indragosteste iremediabil de ea si-si doreste sa revina cat mai repede.
@zuftim: Mi-a plăcut foarte mult articolul tău. Felicitări pentru strădania pe care ai depus-o scriindu-l! Nu este unul obişnuit, de prezentare, aşa cum am făcut mulţi dintre noi aici, pe AFA, ci unul de analiză şi comparaţie.
Cel mai mult mi-a plăcut ideea finală, idee pe care o împărtăşesc şi eu şi o mărturisesc ori de câte ori am ocazia.
”Motivul 4 contra: … Nu e un motiv de a nu vizita Thassos, ci un motiv de a nu insista la nesfarsit pe insula Thassos. Oricat de mult v-ar placea Thassos, …riscati sa cadeti in capcana celui care, sedus de prima insula greceasca vazuta, risca sa nu descopere cu adevarat Grecia.
Aşa este! Iar dacă ne referim numai la insule... În cele vreo 3000 de insule câte are Grecia (aşa am citit într-un ghid), unele locuite, altele nu, oare câte plaje - amenajate sau sălbatice - aşteaptă să fie descoperite?
@iulianic: Multumesc mult ptr aprecieri, sunt cu atat mai onorante ptr mine deoarece vin de la dvs... Da, sunt peste 3000 de insule grecesti (vreo 9500 daca includem si micile formatiuni stancoase). Vreo 140 sunt locuite. Hai sa zicem ca raman vreo 100 pe care eu mi-as dori sa le vizitez in viata (o parte le-am vazut deja). Viata este scurta, iar in lume nu exista doar Grecia. Acesta e motivul pentru care mi-am permis sa emit acel motiv 4, care din punctul meu de vedere e valabil ptr orice insula greceasca (ha-ha-ha, cu exceptia Cicladelor si Cretei bineinteles!)
Nu cred sa ajung vreodata in Thassos, dar... prin review si fotografii, este ca si cum "am fost acolo". Felicitari, va doresc si alte calatorii la fel de frumoase!
@zuftim:
Superb review, extrem de bine scris si gandit indelung! Un adevarat ghid pentru cei care n-au fost inca in Thassos.
Aliki e si preferata noastra, multumim pentru aprecieri si recunoastere!
@luciaoradea:
Da, desigur, cum sa uit, rw dvs despre Aliki, la vremea cand l-am citit, efectiv mi-a rascolit amintirile legate despre Thassos in general si acest... adevarat complex turistic, cum sa-i spun altfel, plaje+sit arheologic+cariera de marmura+soare+...
Ma opresc, ca ma trezesc ca mai scriu un rw si nu vreau acest lucru!
E asa o bucurie sa stii de alti oameni, chiar daca nu-i cunosti personal (ma rog, ii cunosti oarecum prin ceea ce scriu), sau poate mai ales de aceea, ca le vibreaza la unison sufletul cu tine, dintr-o aceeasi cauza, cazul de fata fiind aceasta minunatie numita simplu: Aliki.
Multumesc pentru aprecieri.
Anul viitor merg la Golden Beach, Skala Panagia, la Hotel Emerald. Foarte util reviewul si îți multumesc pentru aceasta. Numai bine!
sal. pana la urma taverna asta Zorba, in ce localitate din Thasos este?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Thasos 2024 – generalități — scris în 09.07.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Din nou in Thassos — scris în 07.10.23 de Elena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Cea mai tare vacanta din viata mea, vreau sa fiu grec — scris în 26.08.22 de fanespoitorul din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Prima data in Thassos — scris în 11.08.22 de cristic66 din IAşI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Thassos... cu rele şi bune! — scris în 17.10.20 de pacala_pm din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Maraton Thassos — scris în 26.06.20 de mrsmr* din CEAHLăU [NT] - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Thassos in septembrie — scris în 15.10.19 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ