ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.04.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 3 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Tomba di Dante, Ravenna

    TIPĂREȘTE URM de aici

    ”Adevărul este o lume exterioară, în care dacă intri, vei ieşi mult mai luminat”. Dante Alighieri, ”Divina comedie” (”Paradisul”)

    Cel ce poposește în Ravenna, cu buna intenție de a admira vestitele mozaicuri bizantine, nu va părăsi acest oraș, până nu-l va ”saluta” pe Dante Alighieri (n. 1265, Florența – d. 1321, Ravenna), poet și filozof, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, autor al „Divinei Comedii”, capodoperă a literaturii universale.

    Ravenna, oraș mic, așezat pe coasta Adriaticii și încărcat de ”nestemate” UNESCO... vezi impresii..., adăpostește frumosul mausoleu închinat marelui poet.

    Străduța la capătul căreia se găsește Tomba di DAnte se formează din Piazza Garibaldi, aflată în centrul orașului. Se poate ajunge pe jos de la gară.

    Zona se numește Zona Dantescă, sau ”Zonă a tăcerii” și cuprinde: Via Dante Alighieri, Tomba di Dante, alături se află un spațiu verde înconjurat cu un superb gard metalic prevăzut cu medalioane, numit Quadrarco di Braccioforte, apoi curtea interioară a Mănăstirii Franciscane și a Muzeul Dantesc inaugurat în 1921 la inițiativa Mănăstirii din apropiere. Muzeul adăpostește donații cu ocazia ceremoniilor în onoarea poetului, sculpturi, documente și materiale din timpul vieții sale.

    Dante s-a născut la Florența, într-o familie din mica nobilime. Tatăl se ocupa cu negustoria și a murit pe când Dante avea 17 ani, iar mama a murit mai înainte. Cel mai semnificativ eveniment al tinereții, după cum singur spune, este întâlnirea cu Beatrice (nobila florentină din familia Portinari), pe care o vede în numai trei ocazii, fără să fi avut oportunitatea de a-i vorbi vreodată. Îndrăgostit de ea până la adorație, Beatrice devine simbolul angelic al grației divine, pe care o va cânta în „Divina Comedie”.

    Se cunoaște puțin despre educația primită, este foarte probabil să fi studiat la renumita Universitate din Bolognia.

    Se angajează în viața politică turbulentă din Florența și se afiliază „Guelfilor”, care se opuneau influenței papei. Din acest motiv, în 1304 începe un lung exil, întâi la Roma, apoi prin alte orașe, exil din care, nu se va mai întoarce niciodată la Florența. În 1316, conducerea orașului Florența îl invită să se întoarcă, dar în condițiile umilitoare ale unui infractor iertat. Dante respinge cu demnitate invitația, spunând că nu se va întoarce decât dacă i se va restabili în întregime onoarea.

    Este invitat însă la Ravenna de conducătorul orașului. Câțiva ani mai târziu moare de malarie, iar ravennezii i-au ridicat acest mausoleu, păzit cu strășnicie, deși florentinii i-au păstrat un loc special în biserica Santa Croce și speră să le fie înapoiat, dar ravennezii, nici nu vor să audă!

    Mormântul lui Dante a fost construit în 1782 în forma unui templu neoclasic, de fapt o încăpere pătrată acoperită cu o mică cupolă, pentru a adăposti rămășițele poetului, ce au fost ascunse de călugării franciscani, pentru a nu fi găsite de florentinii care le revendicau și care, prin orice mijloace încercau a le recupera. Pe frontispiciu, stă scris: Dantis Poetae Sepulcrum.

    Ușile metalice, cu o feronerie superbă, sunt deschise, intrarea este liberă, fotografiatul deasemenea. Există și un lanț protector pe timp de noapte, cu un lacăt special.

    Interiorul mausoleului a fost acoperit cu marmură policromă de Danemarca. Pe peretele din fața intrării se află un frumos basorelief cu portretul lui Dante, sculptat de Pietro Lombardo în 1483 care îl reprezintă gânditor, în fața unei cărți.

    O imensă candelă ce atârnă pe tavan, este alimentată cu ulei de măsline toscan, donat în fiecare an de orașul Florența la aniversarea morții poetului.

    Alături de mausoleul lui Dante, se află grădina Quadrarco di Braccioforte, foarte bine întreținută, unde sunt câteva sarcofage din secolul al V-lea și o movilă din pietre îmbrăcată în verdeață, locul unde rămășițele lui Dante au fost ascunse în timpul celui de-al doilea război mondial, ferite de distrugeri dar și de florentini.

    Încă din 1723, Ravenna a avut un teatru comunal care, în semn de respect pentru poet, a fost numit Teatro Dante Aligheri, aflat pe Via Angelo Mariani 2. Exteriorul său este în stil neo-clasic, are patru coloane ionice și un portic cu patru statui ce reprezintă muze. Sala de spectacole a fost construită în forma de potcoavă cu 118 loje și o capacitate de 830 de locuri. Există și un festival anual în lunile de vară ce prezintă o gamă largă din operele lui Alighieri.

    Mult ne-am rugat de cineva, măcar să vedem sala, dar fără succes.

    Mulțumesc!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 24.04.18 06:27:31
    Validat / Publicat: 24.04.18 09:23:56
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: în Europa

    VIZUALIZĂRI: 1113 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P20 Curtea interioară a Muzeului Dantesc, Ravenna.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 29 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    1 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [24.04.18 09:23:03]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Ravenna, RAVENNA" (deja existentă pe sait)

    [Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ravenna:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040499925613403 sec
    ecranul dvs: 1 x 1