ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.05.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 27.07.14
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
MAY-2019
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Plimbare maramureșeană

TIPĂREȘTE

Suntem mari amatori de plimbare cu mocănița, așa că ne-am programat o plimbare prin Maramureș.

Ne-am făcut planurile pentru luna mai, dar nu ne-am gândit că vremea v-a fi atât de capricioasă și cu cât se apropia data plecării cu atât ploile făceau ravagii.

Dar fie ce-o fi, noi plecăm la plimbare, planul era făcut, rezervarea la hotel, bilete la mocăniță rezervate și achitate.

Acum pot spune că a meritat din plin plimbarea, am avut și reprize de ploaie, dar atât cât să nu ne strice planurile.

Vă voi prezenta în ordine cronologică, ce am făcut noi în cele 3 zile de plimbare prin Maramureș.

Am plecat din București spre Mediaș pe DN1, cu escală în Brașov și a doua zi spre Vișeul de Sus.

Traseul ales de noi a fost: Mediaș-Târnăveni-Tg. Mureș-Reghin-Bistrița-Năsăud-Salva-Săcel-Moisei-Viseu de Sus.

Am circulat mai mult pe drumuri județene, bune, bine semnalizate și mai puțin aglomerate.

Dar asta exact până la granița dintre județele Bistrița Năsăud și Maramureș, pe Dealul Ștefăniței în Pasul Șetref. În Maramureș, drumurile județene demult nu au mai văzut asfalt, doar peticite, sunt mai bune drumurile comunale, dar compensează foarte mult cu peisajul.

Pe tot acest traseu parcurs de noi, peisajul este superb, liziere de salcâmi înfloriți, păduri verzi, pâraie învolburate, și de ce urcam... verde cât vezi cu ochii, pășuni întinse și turme de oi sau de vaci la păscut.

Odată ajunși în Vișeu de Sus, am trecut prin fața Hotelului Gabriela unde aveam rezervare (voi scrie separat un articol despre cazare), ne-am dus direct la Gara CFF pentru a ridica biletele pentru plimbarea de a doua zi cu Mocănița.

Am mers prin oraș pentru recunoaștere, eram din nou prin Vișeu după 15 ani.

Nu am mai recunoscut nimic din ce-mi aduceam aminte. Puține case cu specific maramureșan, au apărut vile și viluțe de diferite dimensiuni și arhitectură fără nici o legătură cu tradiția zonei.

Multe pensiuni, hoteluri, marketuri, terase... turismul este în floare și trebuie să recunoaștem și datorită plimbărilor turistice cu Mocănița.

Și pentru că am pomenit de Mocăniță, haideți să vă spun cum a fost plimbarea noastră, acesta fiind primul nostru obiectiv.

Plimbarea cu Măcănița pe Valea Vaserului

Am studiat pe pagina web, programul și tarifele și tot aici am rezervat și achitat bilete cu prânz inclus, 98 lei/pers, pentru vineri. Programul de circulație până la 3 iunie era doar joi, vineri, sâmbătă și duminică, un tren cu plecare la ora 9 dimineața și în funcție de solicitări se suplimentează cu încă un tren.

După data de 3 iunie se circulă pe fiecare zi dar cresc tarifele proporțional cu intrarea în drepturi a verii!!!

La primirea biletelor de tren am primit și cartonașele pentru cafea/ceai, produs de patiserie, băutură răcoritoare și platou grill. Domnișoara de la casa de bilete ne-a explicat desfășurarea plimbării, servirea mesei la capătul traseului la Paltin. Am primit și un pliant unde am găsit mai multe informații dar și harta traseului.

Noi am avut bilete la trenul 1 cu plecare la ora 9, în aceea zi fiind și al doilea tren cu plecare la 9,30.

Am ajuns în gara, am parcat mașina în curtea generoasă, unde este personal ce îndrumă șoferii și ne-am plimbat și fotografiat împrejurimile.

Trenul cu care ne-am plimbat noi a fost cu locomotivă cu aburi și vagoane închise, cu ferestre mari ce puteau fi deschise pe traseu și banchete din lemn, tapițate pe partea de șezut, sau mai exact cum spune CFF – Calea Ferată Forestieră – material rulat istoric și circulă pe calea ferată îngustă.

Bucuroși, în sfârșit am plecat cu mocănița și după puțin timp a venit d. na controlor și ne-a găurit biletele.

Tot traseul este superb, pe valea Vaserului când pe dreapta când pe stânga. Vaserul cam învolburat... după ploile din ultima vreme, dar și multe cascade...

Prima oprire, după 16 km, la Glimboaca, se alimentează locomotiva cu apă iar turiștii pot beneficia de cafea/ceai și gogoși cu zahăr sau brânză, în baza tichetelor sau contracost. Locul este amenajat cu mese și bănci și coșuri de gunoi. Există și toaletă...

Toate bune și frumoase și am ajuns la capătul traseului, după 21,6 km la Paltin, numai că aici ploua...

Spațiul este amenajat cu mai multe foișoare unde se poate sta pentru servirea mesei.

Ne-am lămurit ce și cum cu masa. Am primit platoul grill, constând în cârnati și friptură de porc și pui la grătar, orez, salată de varză, o chiflă și băutura răcoritoare aleasă și ne-am adăpostit la o masă într-unul din foișoare. Există și dozatoare cu muștar, keceap și maioneză cu autoservire.

Se poate și contra cost comanda grill și băuturi răcoritoare. Nu au băuturi alcoolice, precizez asta pentru că am auzit destule comentarii pe tema asta.

Până la plecare ne-am bucurat și de soare. Ne-am plimbat pe malul apei, ne-am bucurat de frumusețea locului și am vizitat și micul muzeu, amenajat într-o casă de lemn.

Eiii... aici toaletele sunt ultra moderne, nu-mi venea să cred... chiar au fost ok.

La 12,30 locomotiva a sunat sirena de plecare, fără nici o oprire la întoarcere la ora 14 am ajuns de unde am plecat, în gară.

Ne-a plăcut plimbarea, pentru peisajele frumoase de pe Valea Vaserului dar și pentru efortul celor ce fac posibile aceste plimbări cu Mocănița.

Ce nu mi-a plăcut- atitudinea unor persoane mai cârcotașe... cel puțin la momentul servirii mesei...

Turiștii din al doilea tren, ajungând aproape imediat după noi, nu mai aveau loc sub foișoare... dar noroc că s-a oprit ploaia și lucrurile s-au mai liniștit.

Și nu mi-a mai plăcut faptul că în continuare se taie pădurea. Cel puțin în zona locuită pe unde trece mocănița, nu se mai aude ciripitul păsărelelor de zgomotul drujbelor...

Mănăstirea Bârsana

Si dacă tot am ajuns așa devreme am plecat spre Mănăstirea Bârsana, pe traseul Vișeul de Sus-Moisei-Săcel-Bogdan Vodă-Bârsana. Foarte greu am circulat de la Moisei până la Bârsana, drumul fiind foarte prost și mai și ploua.

Echipați cu umbrele, după ce am lăsat mașina în parcare, am intrat în curtea Mănăstiri. Wow...

S-a oprit și ploaia în timp ce ne plimbam pe aleile din curte. Imens este domeniul mănăstirii, clopotnița la poarta intrării în curte, biserică, muzeu, casă de oaspeți, casa episcopală, casa duhovnicului, foișor pentru vară.

Totul este aliniat, bine îngrijit și întreținut. Aleile sunt mărginite cu straturi de flori iar terasele caselor erau parcă îmbrăcate în mușcate. Frumos!!!

Biserica în stil maramureșean, cu parter și etaj... și trebuie să recunosc că este prima biserică de tipul ăsta pe care o vizitez și m-a impresionat.

La întoarcere, din Bogdan Vodă am făcut dreapta spre Ieud. Domnișoara de la casa de bilete de la Mocăniță ne-a recomandat să mergem la Ieud.

Plimbarea la Ieud

În sat există cea mai veche biserică de lemn din Maramureș dar și Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, aceasta fiind mai nouă. Amândouă erau închise, ne-am mulțumit doar cu văzutul pe exterior.

Dar ne-a plăcut Muzeul Etnografic Maramureșean al Fam. Pleș. O căsuță mică de lemn, veche de 300 de ani și casa de lemn în care a crescut familia Pleș.

Dl. Pleș, ajutat de meșteri, reparau acoperișul casei unde era muzeul, a oprit lucru și ne-a prezentat muzeul. Soția dumnealui se ocupă de toate, chiar țese și acum la războiul expus diferite articole...

În curte exista și o bucată de teren cultivată cu cânepă...

Ne-am întors la Vișeu, de data asta pe drumul direct din Bogdan Vodă până la Vișeul de Jos, după ce ni s-a confirmat că drumul este foarte bun, puțin sinuos iar peisajul este superb.

Cascada Cailor

În dimineața plecării spre Mediaș, vremea se anunța frumoasă, așa că am plecat spre Borșa să vedem Cascada Cailor.

Prin Borșa, DN18 este în lucrări de finalizare a asfaltării, dreapta spre stațiune și implicit spre telescaun. Ne făceam probleme dacă au pornit telescaunul, noi ajungând pe la 9,30. De fapt telescaunul funcționează de la 9 la 17 și costă 30 lei/pers. dus-întors.

20 de minute a durat urcușul cu telescaunul și cam 30 de minute drumul pe jos până la Cascadă. Culmea este că se coboară ceva mai mult la dus și la întoarcere ți se pare drumul mai greu. Mergând prin pădurea de brazi, în liniștea pădurii se aude zgomotul apei în cădere, da... întâi o auzi și după aceea o vezi.

A meritat din plin efortul până la Cascadă. Este spectaculoasă, bogată în debitul apei, este wow...

Două ore jumătate a durat excursia la cascadă, cu tot cu pauze de odihnă și poze.

Traseul de întoarcere spre Mediaș a fost același până la Ungheni unde am vrut să mergem pe A3... 17 km... până la Iernut și de aici la Târnăveni.

A doua zi am plecat spre București pe Valea Oltului, s-a circulat bine chiar dacă era duminică.

Aceasta a fost plimbarea noastră maramureșeană. Ne-a plăcut, n-am relaxat și am văzut locuri inedite, frumoase și spectaculoase.

V-am prezentat obiectivele pe care am reușit noi să le vedem, dar nu am vrut să vă plictisesc cu multe informații istorice sau tehnice.

Vă recomand o plimbare prin Maramureș pentru că aveți ce face, aveți ce vedea sau vizita.

Toate cele bune.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ANILU in 29.05.19 07:34:16
Validat / Publicat: 29.05.19 09:27:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 2927 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANILU); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Bun venit în Maramureș
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45200 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.05.19 09:27:05]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Maramureșul, #EXCURSII și CĂLĂTORII - MARAMUREȘ / OAŞ" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Borșa și împrejurimile]

doinafil
[29.05.19 13:18:19]
»

@ANILU:

Spre rușinea mea, eu n-am agreat deloc plimbarea cu Mocănița!

Mi-a plăcut, în schimb, la Bârsana, la mânăstire! Acolo este, parcă, un mic paradis. Așa părea anul trecut, când toată curtea era o grădină înflorită!

Felicitări pentru articol și la cât mai multe și îndepărtate locuri de vizitat!

Zoazore
[29.05.19 15:25:57]
»

@ANILU: Fuga-fuga si eu cu SB-ul! Sa nu-mi scape!

Superba plimbare, frumoase locuri!

Votat din tot sufletul!

crismis
[30.05.19 09:01:51]
»

@ANILU: Mă bucur să aud că au făcut ceva legat de toaletele alea de la Paltin. Eu am amintiri horror în ceea ce le privește...

În rest, așa e, Maramureșul e magic pe orice vreme! Să vă fie de bine plimbarea!

tata123 🔱
[30.05.19 10:00:28]
»

@ANILU: În Maramureșul profund mai puteți descoperi „satul primordial”, cu obiceiuri, tradiții, arhitectură, ocupații și spiritualitate intacte. Într-adevăr Maramureșul este special, atractiv, este, probabil, cel mai frumos secret ascuns al României, după cum scria publicația americană „Huffington Post” în 2015 (huffpost.com/entry/25-rea ... roman_n_8120344).

Iată și o descriere a maramureșeanului de pe la 1920, cuvinte scrise de Tache Papahagi în teza sa de doctorat intitulată „Graiul și folklorul Maramureșului”: Creșterea vitelor, ca și puținele semănături pe cari le îngădue această deluroasă și muntoasă, face ca Maramureșeanul să-și petreacă mai tot timpul verii sub cerul liber, pe la „cosalăuri”, unde strânge fân și face otave (fânul cosit a doua și a treia oară). Aceasta contribue mult la sănătatea lui fizică, aerul, apa, în general clima înlocuind în bună parte alimentarea frugală, ba chiar sărăcăcioasă de care dispune. Ceva mai mult: grație sănătății pe care o capătă în timpul verii, rezistă diferitelor lipsuri cari sunt strâns legate de condițiile traiului său ca și de rigorile iernii..... Din punct de vedere al caracterului, trăsătura fundamentală a Maramureșeanului rezidă în înfățișarea lui calmă, sobră și solemnă..... Maramureșeanul se arată mai așezat, mai puțin pornit spre tot ce cere hotărârea pripită a momentului.

Mulțumim pentru prezentare și fotografii.

ANILUAUTOR REVIEW
[30.05.19 12:45:32]
»

@doinafil: Mulțumesc pentru aprecieri și urări!

Nouă ne-a plăcut cu Mocănița!

Probleme ne făceam din cauza vremii capricioase... dar a ținut cu noi și am putut vedea ce ne-am propus.

ANILUAUTOR REVIEW
[30.05.19 12:48:32]
»

@Zoazore: Mulțumesc frumos Zoa!

ANILUAUTOR REVIEW
[30.05.19 12:56:11]
»

@crismis: Așa este, Maramureșul este frumos indiferent de vreme.

Aspectul toaletelor de la Paltin îl știam din articolul tău!!!

Acum sunt ultramoderne, civilizate și multe.

A fost tare fain cu Mocănița, pentru noi ceea dea treia plimbare și mai sunt prin țară, în alte zone... le urmărim!

ANILUAUTOR REVIEW
[30.05.19 13:20:25]
»

@tata123: Eu mulțumesc pentru ecou!

Așa am simțit eu Maramureșul, mai ales pe drumul dintre Bogdan Vodă și Vișeu de Jos.

Peisajul este frumos... verde cât vezi cu ochii... verdele de după ploaie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, crismis, doinafil, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Maramureș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0834059715271 sec
    ecranul dvs: 1 x 1