ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.12.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O combinație insolită: miniaturi și cinema

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Era imposibil ca dintr-un oraș atât de strâns legat de începuturile cinematografiei să lipsească un muzeu dedicat celei de-a șaptea arte. Există - evident - un Muzeu Lumière, dar nu el este cel care mi-a atras atenția pe parcursul documentării de dinaintea plecării, ci un altul, un muzeu ”2 în 1” care aduce împreună pasiuni care aparent nu au nimic în comun, dar care, odată ce s-au întâlnit, au creat un loc unic în Europa prin originalitate și spectaculozitate.

O poveste demnă de... un film

Ebenist și decorator de interioare, Dan Ohlmann realizează în 1985 macheta la scara 1:12 a celebrului restaurant parizian Maximʼs. Lucrarea sa hiperrealistă se bucură de un succes total neașteptat și peste noapte Ohlmann, care nu se aflase niciodată până atunci în atenția presei, se vede invitat la emisiuni culturale televizate și elogiat în publicații renumite precum Le Nouvel Observateur sau Le Figaro. Devine primul miniaturist cunoscut de publicul larg.

În aceeași perioadă organizează primul Festival Internațional al Miniaturii și, în paralel, o expoziție itinerantă cu lucrările sale, care străbate Europa, Japonia și SUA. Și în 1989 ajunge la Lyon... Coup de foudre! Ohlmann decide să părăsească Parisul și deschide în Vieux Lyon un mic muzeu, Le Palais de la Miniature, unde continuă să lucreze pentru a-și mări colecția.

Ia legătura cu artiști miniaturiști din lume, pe care îi invită să participe la ateliere de creație, prezentându-le operele în cadrul unor expoziții temporare. Pasionat de cinematografie, se dedică în același timp restaurării unor piese rare, cu scopul salvării a ceea ce el consideră a fi un veritabil patrimoniu cultural mondial: efectele speciale, decorurile și costumele dinaintea erei digitale.

În 2003 o colecționară elvețiană îi propune lui Ohlmann să-și mute expoziția într-un spațiu mult mai generos, proprietatea sa recent achiziționată. Și astfel ia naștere în 2005

Musée Miniature et Cinéma

Situat în cartierul Vieux Lyon, pe cea mai importantă arteră a sa - Rue Sant Jean - la numărul 60, într-o superbă clădire renascentistă de inspirație italiană restaurată de Asociația Juriștilor Lyonezi și cunoscută anterior drept Maison des Avocats, muzeul este deschis de luni până vineri între orele 10-18.30 iar în weekend de la 10 la 19. Biletul costă 9 euro, respectiv 6,50 euro pentru copiii cu vârste de 4-15 ani. Intrarea este gratuită pentru posesorii de Lyon City Card. Site-ul oficial: museeminiatureetcinema.fr.

Intrarea induce un pic în eroare, dând senzația de micime; imobilul are însă patru nivele, la care se accede fie cu liftul, fie pe niște scări ”antice”, lăsate special așa cum au fost pentru a sublinia ideea de autenticitate. Pe parcurs se întâlnesc panouri care fie îi avertizează pe cei slabi de inimă să nu se panicheze la vederea unor creaturi monstruoase, fie oferă informații utile despre exponate.

Miniaturile

Cum se poate reproduce cu maximă acuratețe, la scara 1:12, un pantof?

Dar un biscuit, un morcov, un tablou, un scaun?

Sau o farfurie, o cratiță, un cărucior?

Cum poți recrea la această scară o bucătărie provensală, un salon de restaurant ori un vagon de metrou, folosindu-te doar de lupă și ac?

Circa 120 de miniaturi, dintre care 60 aparținând lui Ohlmann, înfățișează scene dintre cele mai diverse: o cafenea în Marele Bazar din Istanbul; un atelier de pictor; interiorul unei băcănii de provincie; un bouchon lyonez.

Imaginați-vă aceste scene prezentate în casete paralelipipedice cu latura din sticlă înspre holul de vizitare și având cam 30 cm lungime și 20 cm în lățime și înălțime. În interior sunt așezate cu cea mai mare grijă obiectele care compun decorul: scaunele și mesele, paharele și farfuriile, barul, tablourile și ceasul de pe peretele bouchonului; oalele, cratițele, farfuriile, coșurile, puiul proaspăt tăiat, legumele și fructele din bucătărie.

Chiar și vizionând fotografiile atașate reviewului, cu greu veți putea percepe proporțiile pieselor, și de aceea am inclus o poză în care fața lui Ohlmann apare în fundalul salonului de la Maximʼs. Imaginea este preluată de pe site-ul qz.com/526312/photos-a-fr ... iature-settings, pe care vă invit să-l accesați pentru a vedea și alte scene miniaturale în care ”s-a intervenit” cu câte o mână pentru a oferi privitorului datele corecte ale dimensiunilor.

Piesele de numai câțiva milimetri sunt realizate cu o excepțională dexteritate și atenție la detalii, încât rămâi mut de uimire. Mie, cel puțin, așa mi s-a întâmplat! Mai bine de două ore m-am plimbat printre vitrine, admirând scenele atât de veridice (Ohlmann însuși le-a denumit ”Réels”, mărturisind că a dedicat fiecăreia din ele între 8 și 12 luni), precum și obiectele miniaturale neincluse în compoziții și expuse separat pe răftulețe.

Cinematografie

Pasiunea pentru arta miniaturii l-a pus în chip firesc pe Ohlmann în legătură cu creatorii de decoruri cinematografice de mici dimensiuni folosite de studiouri înainte de era computerizării pentru a evita costurile uriașe ale scenografiilor în mărime naturală, și de aici la autorii de costume și de efecte speciale.

Peste 400 de piese alcătuiesc această expoziție și - evident - în mare majoritate ele provin din filme SF, horror și fantasy: decorurile originale, cu tot cu personaje, din ”Das Parfum - Die Geschichte eines Mörders” (apărul la noi sub titlul ”Parfumul - Povestea unei crime”), ecranizarea din 2006 a romanului lui Patrick Süskind; macheta unei nave spațiale realizată de echipa care a lucrat la seriile ”Star Trek” și ”Războiul stelelor”; Regina din ”Alien”; supereroii atât de îndrăgiți de public; figurine mici din ”Planeta maimuțelor” sau ”Jurassic Park; costume din ”Cei trei mușchetari” și ”Ultimul împărat”; extratereștrii din ”Bărbați în negru” etc.

Li se adaugă măști, proteze și alte elemente de machiaj și trucaj cu ajutorul cărora vedem în filme cadavre ciopârțite, monștri, creaturi apocaliptice. Printre ele recunosc cu plăcere masca purtată de Robin Williams în ”Mrs Doubtfire”.

Muzeul a încheiat o convenție cu 17 studiouri de film din Los Angeles, care îi împrumută anual 50 de piese pentru a fi expuse.

Concluzii

Concept unic în Europa, care alătură arta miniaturii și cinematografia, muzeul, un regal atât pentru copii cât și pentru adulți, constituie totodată un omagiu adus unor creatori care rămân, total nemeritat, de cele mai multe ori anonimi. Prin acest spațiu expozițional insolit, pasiunea cu care ei se dedică realizării unor adevărate capodopere de dimensiuni liliputane și angrenajelor din culisele marilor filme a ajuns în ultimii ani la cunoștința publicului larg, care le apreciază astfel munca.

Sute de mii de oameni trec anual pragul superbului imobil renascentist din inima cartierului Vieux Lyon și pentru mine nu reprezintă nicio surpriză faptul că a fost inclus de Tripadvisor în top 10 cele mai interesante muzee din Franța.

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 27.12.17 12:28:42
Validat / Publicat: 27.12.17 14:10:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 2290 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Dan Ohlmann: Scenă 1:12 bouchon lyonez
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35750 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster87
[27.12.17 14:05:26]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

ovidiuyepi
[27.12.17 14:25:10]
»

Superb articol și frumoase fotografii.

Start vot!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[27.12.17 17:29:00]
»

@ovidiuyepi: Mulțumesc mult pentru ecou și vot.

doinafil
[27.12.17 21:50:32]
»

@Carmen Ion: Într-adevăr, Carmen, este un mini-regal să poți vedea toate aceste scene miniaturale și mă bucur pentru tine că le-ai putut admira!

Ai mare dreptate când spui că acest superb muzeu ... constituie totodată un omagiu adus unor creatori care rămân, total nemeritat, de cele mai multe ori anonimi.

Este nedrept că acești artizani de excepție rămân „no name”! Asta-i viața, uneori nedreaptă. Am accesat și site-ul indicat de tine, cu mai multe scene și, am recunoscut și eu masca Mrs Doubtfire, film pe care l-am văzut și care mi-a plăcut tare mult.

Acuratețea interioarelor (se văd și zidurile cu tencuiala căzută, paturile de spital cu zidul scrijelit de spetezele lor)

ridică la rang de mare artă a acestor decoratori, artiști în miniatură.

Mi-a plăcut tare mult, am votat cu drag!

Îți doresc tot ce este mai bun pentru anul care vine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[27.12.17 21:53:43]
»

@Carmen Ion: Un muzeu superb si pe care l-as trece in lista de "Must see" daca as ajunge acolo.

Felicitari, votat cu mare drag.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[28.12.17 09:45:40]
»

@doinafil: Mulțumesc mult pentru aprecieri.

Dacă despre efectele speciale, trucajele și machiajele folosite în cinematografie mai știam câte ceva, în schimb mărturisesc că până acum nu acordasem atenție artei miniaturii iar lucrările văzute în muzeu m-au lăsat cu gura căscată.

Pentru a reproduce la scara 1:12 și în toate detaliile interioare de restaurante, bucătării, ateliere de pictori etc. e nevoie de enorm de multă dexteritate, răbdare și meticulozitate.

Mă întreb câte dioptrii au artiștii ăștia la ochelari...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[28.12.17 10:00:06]
»

@mishu: Mersi mult, Mishu. Eu zic că este un muzeu foarte interesant, care merită cu siguranță vizitat.

crismis
[28.12.17 11:08:20]
»

@Carmen Ion: E și "genul meu" de muzeu. L-aș pune probabil primul pe listă dacă aș fi acolo!

Miniaturile mi se par de-a dreptul fascinante! Am vizitat un mic muzeu de acest gen în Anglia, acum câteva luni. Vezi Doamne, se adresa în special copiilor, așa era prezentat. Aiurea! Era plin de adulți, toți aveam pe fețe zâmbete largi în fața exponatelor, pe care nu mai pridideam să le admirăm... în cele mai mici detalii!

Excelent! Mulțumesc, Carmen!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[28.12.17 11:43:12]
»

@crismis: Copiii erau atrași, așa cum e firesc, de exponatele de la sectorul de cinematografie: supereroi, machete de nave spațiale, tot felul de personaje din filme SF în mărime naturală pe care le recunoșteau. Pentru ei, scenele miniaturale cu interioare de restaurante sau magazine nu prezentau cine știe ce interes, nu se aflau la vârsta la care să aprecieze meticulozitatea autorilor și realismul creațiilor iar temele nu erau pe gustul lor: dacă ar fi fost vorba, de pildă, de trenulețe, mașinuțe sau căsuțe de păpuși, probabil că ar fi reacționat diferit.

Mulțumesc mult pentru aprecieri și vot.

ANILU
[28.12.17 14:01:38]
»

@Carmen Ion: Foarte, foarte interesant. Tare mult mi-a plăcut.

O artă în miniatură!

Am văzut și filmulețul atașat dar și pozele tale, când te uiți la film nu realizezi că sunt miniaturi dar când te uiți la fiecare poză realizezi cât sunt de mici exponatele.

Multă muncă și migală.

Felicitări pentru această plimbare în "miniatură"

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[28.12.17 17:19:52]
»

@ANILU: Mulțumesc pentru comentariu și vot. Da, aceste miniaturi sunt adevărate opere de artă și, în opinia mea, ar trebui tratate cu tot respectul cuvenit.

Michi
[28.12.17 20:55:34]
»

Absolut superb şi reviewul şi pozele şi filmul. De curiozitate, ai mers la punct fix fiind documentată de acasă sau ai aflat acolo de existenţa acestui muzeu capo dóperă de gen?

Carmen IonAUTOR REVIEW
[28.12.17 21:27:53]
»

@Michi: Mulțumesc pentru aprecieri. An aflat de muzeu acasă, când am studiat site-ul lyoncitycard.com pentru a vedea ce este inclus în prețul cardului și dacă merită achiziționat. Pe site sunt trecute toate gratuitățile, inclusiv muzeele cu intrare liberă pentru posesorii de card, printre care și acesta. Am citit despre el, mi s-a părut interesant și l-am ales pentru vizitare, alaturi de altele

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[28.12.17 22:13:23]
»

Eu nu pot crede că toate astea sunt făcute de un singur om. Am recitit și nu pare să fi colaborat cu cineva, sau să fi avut ucenici. Dacă socotim timpul de odihnă, de mâncat, spălat și alte nevoi stricte, nu-i ajungea o viață pentru asemenea realizări. Nici pentru o jumătate chiar. Dar nici ochii nu pot rezista la așa ceva ore și ore în șir. ???

Votat pentru tine și nu pentru Muzeu!! Cer scuze, dar eu nu pot crede. Punct.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[28.12.17 22:24:37]
»

@mihaelavoicu: E posibil să ai dreptate și Ohlmann și ceilalți artiști numiți de mine in explicațiile pozelor să fi avut ajutoare, dar asta nu schimbă percepția mea despre abilitățile și dedicația lor ca miniaturiști. Despre asta e vorba și despre originalitatea conceptului care a stat la baza creării acestui muzeu "2 în 1".

mihaelavoicu
[28.12.17 23:03:29]
»

@Carmen Ion: Corect. Tot ce e miniatură, are valoare deosebită. (Vorbesc la modul general). Presupune o mare investiție de timp, ochi, îndemânare, de suflet și mult talent. Dar nu în asemenea cantități. E o vorbă:”Puțin și bun! ” Aș zice, puțin și credibil!

Dacă aș putea să mai dau un vot, l-aș da!

webmasterX
[29.12.17 13:00:51]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeele Lyonului» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Lyon]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Carmen Ion, crismis, doinafil, Michi, mihaelavoicu, mishu, ovidiuyepi
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Lyonului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07230806350708 sec
    ecranul dvs: 1 x 1