83748 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Muzeele Lyonului

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
29.12.2017
DE
Avatar Carmen Ion
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN București
înscris/ă în 26.03.14
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 7 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Frumuseți muzeale în PresquʼÎle


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Așa cum un muzeu al cinematografiei nu putea lipsi din urbea care i-a dat lumii pe frații Lumière (vezi impresii), la fel tradiția locală a fabricării mătăsii a impus crerea unui spațiu expozițional dedicat ocupației care a făcut din Lyon primul oraș industrial din Franța.

Este în fapt vorba de două muzee, unul al țesăturilor, celălalt al artelor decorative, care au fost comasate din rațiuni administrative.

Musée des Tissus et Musée des Arts Décoratifs

Muzeele au fost amenajate în clădiri distincte (cu intrare și curte comune) situate una lângă alta pe Rue de la Charité nr. 34, ambele foste reședințe particulare, prima fiind somptuosul Hôtel de Villeroy din anii 1730 iar a doua, Hôtel de Lacroix-Laval, proiectat de Jacques-Germain Soufflot și construit între 1739-1754. Complexul muzeal se găsește în partea de sud a cartierului PresquʼÎle, la cca. 200 m de piața și stația de metrou Ampère.

Programul de vizitare este de marţi până duminică între orele 10-18 iar biletul (valabil pentru amândouă muzeele) costă 10 euro, respectiv 7,50 euro pentru elevi și studenți. Intrarea este gratuită pentru posesorii de Lyon City Card. Site oficial: mtmad.fr. Fotografiatul este interzis, dar tot am reușit să ”fur” câteva imagini.

Muzeul țesăturilor deține, cu cele aproape 2,5 milioane de piese ale sale, cea mai vastă colecție de textile din lume, acoperind cca. 4500 de ani, de la epoca faraonică până în zilele noastre, și aproape tot globul, din Europa până în Orientul Mijlociu, China, Japonia și Americi.

Ideea înființării unei asemenea instituții a apărut după succesul înregistrat de Prima Expoziție Universală de la Londra din 1851. Delegații lyonezi s-au întors din capitala britanică hotărâți să impulsioneze industria locală a mătăsii făcând-o cunoscută lumii printr-un muzeu. Acesta este inaugurat în 1864 sub egida Camerei de Comerț și mutat pe amplasamentul actual în 1946.

Cele două etaje sunt rezervate tapiseriilor copte, țesăturilor Persiei sasanide, confecțiilor grecești și romane, șalurilor bizantine și musulmane, mătăsurilor chinezești sau costumelor de la curțile regale ale Europei, în timp ce la parterul clădirii sunt prezentate evolutiv creații locale: broderii, dantele, obiecte de pasmanterie, ornamentații religioase, eșarfe și cravate etc., inclusiv opere semnate Raoul Dufy sau Sonia Delaunay. Piesele sunt de o rară frumusețe și originalitate.

Panourile explicative oferă informații despre tehnicile de lucru dar și despre numele mari ale industriei textile lyoneze, un loc aparte fiind ocupat de Joseph Marie Jacquard (1752-1834), a cărui statuie din bronz se află, așa cum am precizat într-un alt review, în Place de la Croix Rousse. Jacquard este inventatorul primului război de țesut semiautomat, bazat pe un mecanism cu plăcuțe perforate care l-a inspirat pe Charles Babbage să proiecteze în anii 1830 o mașină de calculat programabilă considerată a fi strămoșul computerului.

Jacquard a fost apreciat de Napoleon Bonaparte și decorat în 1819 cu Legiunea de Onoare. Invenția sa a pus bazele Revoluției industriale la Lyon dar s-a numărat totodată și printre cauzele Revoltei țesătorilor (”canuts”) din 1831, căci din cauza mecanizării muncii, mulți din ei au fost concediați.

Muzeul de Arte Decorative își are originile în Musée dʼArt et Industrie creat de Camera de Comerț în 1925 în sediul unde se găsește și astăzi, proprietate cumpărată în 1919 cu sprijinul unor filantropi locali generoși.

Colecția sa, a doua ca mărime din Franța după cea găzduită de Palatul Louvre, este alcătuită în principal din donații și cuprinde piese europene, dar și orientale. Sunt expuse, printre altele, majolica (faianță italiană cu smalț metalic) renascentistă; fotolii Ludovic XV realizate în sec. XVIII de celebrul ebenist Pierre Nogaret; piese de mobilier ornate cu intarsii; pendule și clavecine; obiecte de orfevrărie; ceramică; sculpturi în bronz.

Li se adaugă 10.000 de desene semnate Giorgio Vasari, Primatice, Le Guerchin, Pieter Jansz Saenredam, Charles Le Brun, Tiepolo, Fragonard sau Ingres.

Musée des Beaux-Arts

Ca orice oraș care se respectă, Lyon are un muzeu de artă. Și nu orișicare, ci al doilea ca mărime din Franța după Louvre, ocupând, cu cele 70 de săli ale sale, o suprafață de 7.000 mp.

Clădirea impozantă care îl găzduiește este o fostă abație din sec. XVII - Dames de Saint Pierre -, secularizată după Revoluția Franceză și redenumită Palais de Saint Pierre. A devenit muzeu în 1803. Este situat în Place des Terreaux la nr. 20, în lateral față de primărie, în nordul cartierului PresquʼÎle, în apropiere de stația de metrou Hôtel de Ville.

Program de vizitare: miercuri-luni 10-18 (vineri 10.30-18); unele săli pot fi închise între 12.30-14. Biletele costă 8 euro, respectiv 4 euro pentru persoane peste 65 de ani. Intrare gratuită pentru copii și adolescenți sub 18 ani și posesorii de Lyon City Card. Site oficial: mba-lyon.fr

Claustrul și curtea interioară de pe vremea abației au fost transformate într-o grădină cu platani, tufișuri, flori, bănci, un mic bazin circular în mijloc și sculpturi de mari artiști precum Auguste Rodin sau Antoine Bourdelle.

Colecțiile muzeului ilustrează peste 5000 de ani de istorie și acoperă aproape toate domeniile artelor vizuale: pictură, sculptură și arte decorative din sec. XIV-XX, plus antichități, medalii și monede. Este genul de spațiu expozițional pe care eu nu îl agreez în mod special: eclectic și imens, imposibil de parcurs într-o zi, și cu atât mai puțin în câteva ore, cât ne propuseserăm noi.

La parter sunt expuse sculpturi din sec. XIX și XX, printre care ”Odalisca” lui James Pradler, „Ispitirea Sf. Anton” de Rodin sau ”Juliette Récamier” de Joseph Chinard. Urcăm aruncând o privire picturii murale de pe palier a lui Pierre Puvis de Chavannes.

Etajul I este destinat antichităților, artelor decorative și numismaticii iar dintre capodoperele prezentate enumăr sarcofagul lui Isetemkhbeb şi poarta de la Templul Medamud (Egipt), stele funerare din Persia, sculpturi și amfore grecești, statuia romană a lui Mercur, triptic din nordul Franţei, vase de ceramică japoneze pentru servirea ceaiului, comoara din Terreaux (543 de monede de diverse origini, aparținând probabil unui zaraf).

Ultimul etaj găzduiește în peste 30 de săli lucrări de pictură europeană, într-un număr atât de mare, încât te bulversează. Lor le-am acordat cel mai mult timp.

Sunt prezenți marii maeștri: Lucas Cranach cel Bătrân cu ”Portret al unei nobile saxone”, Perugino cu „Înălţarea”, Veronese cu „Scăldătoarea Vetezda”, Nicolas Poussin cu „Fuga în Egipt”, Peter-Paul Rubens cu „Adoraţia magilor”, Tintoretto cu ”Danae”, Jan Brueghel cel Bătrân cu ”Focul”, Jacob Jordaens cu ”Mercur și Argus”, Rembrandt cu ”Lapidarea Sf Ștefan”, Zurbarán cu ”Sf Francisc”.

Lista de mai-sus cred că e de ajuns pentru a demonstra valoarea excepțională a colecției.

În 1983, actrița Jacqueline Delubac (1907-1997), născută la Lyon, a donat muzeului colecția sa de artă impresionistă și modernă, cuprinzând opere de Rodin, Degas, Renoir, Edouard Manet, Raoul Dufy, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Jean Fautrier, Francis Bacon ș. a.

Mulțumită ei și altor filantropi, ca și achizițiilor făcute de muzeu, putem admira în sălile de la etajul II tablouri semnate de Claude Monet - ”Mare agitată la Etretat” și ”Podul Charing Cross peste Tamisa”, Paul Gauguin - ”Nave nave mahana (Jour délicieux) ”, Pierre Bonnard - ”Flori pe un şemineu la Le Cannet”, Pablo Picasso - ”Femeie stând pe plajă”, Francis Bacon - ”Studiu de tauromaţie nr. 2”, Edgar Degas - ”Café-concert la Les Ambassadeurs” și ”Dansatoare pe scenă”, Jean-Baptiste Camille Corot - ”Atelier”, Gustave Courbet - ”Valul”, Edouard Manet - ”Marguerite Gauthier-Lathuille”, Pierre Auguste Renoir - ”Femeie cântând la chitară”, Georges Braque - ”Vioară”.

Din nou, simpla enumerare a operelor și artiștilor consider că vorbește de la sine despre importanța colecției de pictură a acestei instituții de cultură. Alături de Muzeul Țesăturilor și cel al Artelor Decorative, ea constituie un obiectiv de neratat de către iubitorii frumosului.

Lyon deține însă multe alte spații expoziționale la fel de incitante. Am menționat o parte din ele în reviewurile anterioare, însă lista lor completă, cu o scurtă descriere, o găsiți pe lyoncitycard.com, site pe care puteți afla și care din ele (majoritatea!) au intrare liberă pentru posesorii de Lyon City Card.

Dacă iubiți automobilele, de pildă, puteți vizita Musée Henri Malartre iar dacă sunteți pasionați de științe - Maison Ampère (Musée de lʼElectricité) ori Musée des Sciences Biologiques Docteur Mérieux. Iar copiii se vor distra probabil de minune la Maison de Guignol, Planétarium, Aquarium sau Parc Mini World.

Lyon este o destinație de excepție pentru mici și mari, un oraș unde fiecare își va găsi ceva de văzut, făcut și admirat.

 

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube

---
Impresii încărcate de Carmen Ion in 29.12.2017 10:21:10

Validat / Publicat: 29.12.17 13:01:21


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în FRANȚA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 913


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  52000 PMA (din 39 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
NOU! În colaborare cu Aero Shutle Paris, AmFostAcolo vă oferă posibilitatea rezervării unui transfer privat (cu limuzină sau microbuz) spre/dinspre Paris sau Disneyland, de la orice aeroport.
 • Se vorbește limba română!
  • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
  • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de Carmen Ion? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
  • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
  • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
   sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
   
    ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

  - webmaster33
  [29.12.17 12:07:47]
  » mesaj pers

     Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - webmasterX
  [29.12.17 12:59:53]
  » mesaj pers

     Mutat în rubrica "Muzeele Lyonului, LYON" (nou-creată pe sait)

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
  [29.12.17 13:06:53]
  » mesaj pers

     @webmaster33: Mulțumesc.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - webmaster
  [29.12.17 13:19:42]
  » mesaj pers

     Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

      — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

      — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

      Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

  (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

     ---

     Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - adrianbogdan
  [29.12.17 13:36:16]
  » mesaj pers

     Doamne ce tesaturi superbe! Carmen, te-ai intrecut pe sine!

     Bravo!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Michi
  [29.12.17 14:02:17]
  » mesaj pers

     Eu să fiu Cornel- dar nu sunt, - aş da un premiu şi pentru cel mai bun serialist al anului, am în vedere şi Israelul sau măcar pentru Lyon. Simbolic. Mai sunt şi alţii de excepţie dar despre Lyon am citit acum şi nu-mi pot înfrânge tristeţea că-l văd doar în câteva reviewuri şi nu pe viu. Ho! că n-am dat cu parul.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - adrianbogdan
  [29.12.17 15:30:59]
  » mesaj pers

     @Michi: Buna! Poate Cornel vede ecoul, mama Michi si va premia acest serial. Mi-a placut maxim!!! Acum poate sa dea cu parul in doua!!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
  [29.12.17 17:28:08]
  » mesaj pers

     @webmaster: Mulțumesc. Sunt onorată.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
  [29.12.17 17:31:20]
  » mesaj pers

     @Michi & @adrianbogdan: Fetelor :), mă copleșiți cu atâtea laude.

     Mulțumesc din inimă pentru aprecieri:*

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - doinafil
  [29.12.17 20:42:55]
  » mesaj pers

     @Carmen Ion: Te „invidiez” că ai văzut exponate atât de rare și frumoase!

     Ca și de la Elvira învăț și de la tine cuvinte noi. Nu știam ce înseamnă „tauromație” și am apelat, bineînțeles, la DEX-ul on line. M-au trimis, automat, la cuvântul „tauromahie” (arta de a lupta cu taurii). În tablouri era vorba despre tauri sau despre altceva?

     Cu bucuria de-a merge alături de tine prin muzee, citind ce ai scris, am votat cu drag!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
  [29.12.17 21:06:33]
  » mesaj pers

     @doinafil: Mulțumesc pentru aprecieri și corectură. Ai dreptate, e vorba de tauromahie, e o greșeală de tastare. Am mâna dreaptă în ghips și mă folosesc numai de stânga, cu care nu mă descurc foarte bine

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - doinafil
  [29.12.17 21:13:37]
  » mesaj pers

     @Carmen Ion: Îmi pare rău că ai mâna în ghips! Sora mea a stat cu ea în ghips aprox. o lună și jumătate. Sper ca până la întâlnirea anuală AFA să te „repari”.

     Îți urez să ai un an cum ți-l dorești, cu călătorii la fel de frumoase ca și până acum!!!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - krisstinna
  [29.12.17 21:42:42]
  » mesaj pers

     @Carmen Ion: Of, ți-am zis de la BH și te-ai încăpățânat:(

     Însănătoșire grabnică și felicitări pentru toate articolele.

     Nu sunt încât eu, evit să scriu ecouri. In acest caz, am făcut o excepție.

     Sânătate vă doresc!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
  [29.12.17 22:05:07]
  » mesaj pers

     @doinafil: Mulțumesc de urări. Sper să mă repar până la întâlnirea AFA. (Hai, Cornel, nu ne mai ține te rog în suspans).

     Numai bine și vouă, un An Nou cu sănătate și la cât mai multe călătorii!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
  [29.12.17 22:08:55]
  » mesaj pers

     @krisstinna: Mulțumesc pentru aprecieri și urări. Un An Nou mai bun vă doresc, cu sănătate și multe realizări!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - mishu
  [07.01.18 13:02:32]
  » mesaj pers

     @Carmen Ion: Minunate muzeele iar exponatele superbe. Felicitari, votat cu mare drag si sanatate multa.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
  [07.01.18 13:13:47]
  » mesaj pers

     @mishu: Mulțumesc, Mishu. Numai bine și ție!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

  SCRIE ECOU
  Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici  ---
  1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
  Alte impresii din această destinaţie:
  NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
   
  POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
  Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

  [36] foto. Click pe poze pentru a le mări

  P01 [JUL-2017] Intrarea la Musée des Tissus et Musée des Arts Décoratifs -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933047">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933047"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933047">Şterge vot</a></div><span id="v9933047" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933047)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933047Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933047MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P01 [JUL-2017] Intrarea la Musée des Tissus et Musée des Arts Décoratifs
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P02 [JUL-2017] Musée des Tissus et Musée des Arts Décoratifs -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933049">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933049"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933049">Şterge vot</a></div><span id="v9933049" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933049)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933049Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933049MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P02 [JUL-2017] Musée des Tissus et Musée des Arts Décoratifs
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P03 [JUL-2017] Musée des Tissus -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933050">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933050"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933050">Şterge vot</a></div><span id="v9933050" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933050)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933050Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933050MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P03 [JUL-2017] Musée des Tissus
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]  P04 [JUL-2017] Musée des Arts Décoratifs -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933051">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933051"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933051">Şterge vot</a></div><span id="v9933051" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933051)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933051Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933051MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P04 [JUL-2017] Musée des Arts Décoratifs
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P05 [JUL-2017] Musée des Tissus -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933053">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933053"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933053">Şterge vot</a></div><span id="v9933053" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933053)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933053Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933053MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P05 [JUL-2017] Musée des Tissus
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P06 [JUL-2017] Musée des Tissus -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933055">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933055"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933055">Şterge vot</a></div><span id="v9933055" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933055)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933055Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933055MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P06 [JUL-2017] Musée des Tissus
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P07 [JUL-2017] Musée des Tissus - război de țesut -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933056">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933056"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933056">Şterge vot</a></div><span id="v9933056" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933056)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933056Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933056MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P07 [JUL-2017] Musée des Tissus - război de țesut
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P08 [JUL-2017] Musée des Tissus -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933058">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933058"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933058">Şterge vot</a></div><span id="v9933058" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933058)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933058Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933058MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P08 [JUL-2017] Musée des Tissus
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P09 [JUL-2017] Musée des Tissus -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933059">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933059"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933059">Şterge vot</a></div><span id="v9933059" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933059)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933059Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933059MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P09 [JUL-2017] Musée des Tissus
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P10 [JUL-2017] Musée des Tissus -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933060">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933060"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933060">Şterge vot</a></div><span id="v9933060" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933060)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933060Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933060MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P10 [JUL-2017] Musée des Tissus
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P11 [JUL-2017] Musée des Tissus -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933062">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933062"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933062">Şterge vot</a></div><span id="v9933062" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933062)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933062Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933062MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P11 [JUL-2017] Musée des Tissus
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P12 [JUL-2017] Musée des Tissus -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933063">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933063"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933063">Şterge vot</a></div><span id="v9933063" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933063)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933063Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933063MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P12 [JUL-2017] Musée des Tissus
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P13 [JUL-2017] Musée des Tissus -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933064">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933064"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933064">Şterge vot</a></div><span id="v9933064" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933064)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933064Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933064MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P13 [JUL-2017] Musée des Tissus
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P14 [JUL-2017] Musée des Tissus -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933065">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933065"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933065">Şterge vot</a></div><span id="v9933065" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933065)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933065Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933065MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P14 [JUL-2017] Musée des Tissus
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P15 [JUL-2017] Musée des Arts Décoratifs -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933066">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933066"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933066">Şterge vot</a></div><span id="v9933066" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933066)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933066Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933066MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P15 [JUL-2017] Musée des Arts Décoratifs
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P16 [JUL-2017] Musée des Arts Décoratifs -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933068">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933068"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933068">Şterge vot</a></div><span id="v9933068" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933068)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933068Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933068MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P16 [JUL-2017] Musée des Arts Décoratifs
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P17 [JUL-2017] Musée des Arts Décoratifs -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933069">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933069"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933069">Şterge vot</a></div><span id="v9933069" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933069)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933069Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933069MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P17 [JUL-2017] Musée des Arts Décoratifs
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P18 [JUL-2017] Musée des Arts Décoratifs -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933071">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933071"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933071">Şterge vot</a></div><span id="v9933071" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933071)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933071Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933071MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P18 [JUL-2017] Musée des Arts Décoratifs
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P19 [JUL-2017] Musée des Arts Décoratifs -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933073">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933073"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933073">Şterge vot</a></div><span id="v9933073" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933073)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933073Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933073MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P19 [JUL-2017] Musée des Arts Décoratifs
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P20 [JUL-2017] Musée des Arts Décoratifs -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933075">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933075"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933075">Şterge vot</a></div><span id="v9933075" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933075)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933075Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933075MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P20 [JUL-2017] Musée des Arts Décoratifs
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P21 [JUL-2017] Place des Terreaux, cu Musée des Beaux-Arts în dreapta și clădirea primăriei în față -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933076">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933076"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933076">Şterge vot</a></div><span id="v9933076" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933076)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933076Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933076MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P21 [JUL-2017] Place des Terreaux, cu Musée des Beaux-Arts în dreapta și clădirea primăriei în față
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P22 [JUL-2017] Musée des Beaux-Arts - curtea -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933080">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933080"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933080">Şterge vot</a></div><span id="v9933080" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933080)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933080Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933080MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P22 [JUL-2017] Musée des Beaux-Arts - curtea
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P23 [JUL-2017] Musée des Beaux-Arts -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933081">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933081"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933081">Şterge vot</a></div><span id="v9933081" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933081)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933081Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933081MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P23 [JUL-2017] Musée des Beaux-Arts
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P24 [JUL-2017] Musée des Beaux-Arts - galeria (fostul claustru mănăstiresc) -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933082">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933082"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933082">Şterge vot</a></div><span id="v9933082" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933082)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933082Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933082MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P24 [JUL-2017] Musée des Beaux-Arts - galeria (fostul claustru mănăstiresc)
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P25 [JUL-2017] Pierre Puvis de Chavannes - picturi murale pe palier -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933083">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933083"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933083">Şterge vot</a></div><span id="v9933083" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933083)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933083Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933083MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P25 [JUL-2017] Pierre Puvis de Chavannes - picturi murale pe palier
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P26 [JUL-2017] Honore Daumier: Les deux avocats -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933084">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933084"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933084">Şterge vot</a></div><span id="v9933084" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933084)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933084Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933084MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P26 [JUL-2017] Honore Daumier: Les deux avocats
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P27 [JUL-2017] Camille Corot: Rue des Saules a Montmartre -- foto by <b>Carmen Ion</b> [uploaded 29.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av933085">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv933085"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=933085">Şterge vot</a></div><span id="v9933085" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(933085)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f933085Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e933085MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P27 [JUL-2017] Camille Corot: Rue des Saules a Montmartre
  foto Carmen Ion [29.12.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  [36] foto . Click pe oricare pentru a le mări
    CĂUTARE
  Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
  Șir de căutare
  Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
  Căutare (text) în sait:

          [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

  [C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată

  pagină generată in 0.214854955673 sec