ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.05.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
NOV-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

De la cristalul din firul de nisip la cristalul paharului de vin – Riedel Glas Kufstein

TIPĂREȘTE

Saptamana trecuta v-am cam ametit cu restaurantele pe unde am fost sa-mi revad fost colegi, prieteni sau am avut aniversari, si un numitor comun al tuturor a fost paharul. Ca a fost cu limonada, bere sau vin, nu mai conteaza, ceea ce a contat a fost ca a insotit buna dispozitie.

Asadar subiectul acestui articol este paharul (in fine, nu numai el). Daca e sa despicam firul in 14 si sa pornim pe firul apei… pardon al sticlei, gasim in compozitie un procent mare de dioxid de siliciu care se gaseste in nisip.

Si uite asa dam putin timpul inapoi pana la data de 30 noiembrie 2017, zi in care deja stiam care va fi primul obiectiv pe care il voi vizita in Kufstein: Fabrica de sticla Riedel. De ce stiam sigur ce voi vizita? deoarece urmarind recenziile pe Tripadvisor am aflat ca fabrica poate fi vizitata doar in timpul programului de lucru si cum acesta urma sa coincida cu al meu (zilele lucratoare fiind aceleasi ????) aceasta data era singura disponibila si fabrica se afla la mai putin de 200 m de hotelul in care stateam, deci totul era in favoarea mea.

Asadar plina de entuziasm si curiozitate la prima ora intram … …. deocamdata pe usa magazinului de prezentare, unde am admirat exponatele de tot felul realizate aici, in primul rand multe pahare dar si globuri, avand in vedere ca ne apropiam de Craciun.

De aici din magazin se achizitioneaza biletul de intrare in fabrica si care este in valoare de 5 euro. Intrarea in fabrica este usoara, te indrepti spre cladirea unde scrie Eingang si iesi pe unde scrie Ausgang, deci nimic complicat ????. Ca sa intri insa trebuie sa treci de niste turnicheti pe care ii convingi sa te lase daca scanezi biletul de intrare. Si uite asa ai intrat in fabrica, ramane doar sa te descurci in continuare, deoarece esti de capul tau si cand am fost acolo eram si singurul turist in zona. De abia la plecare am mai vazut ceva interes din partea unor turisti.

Din pacate pentru mine la data la care am vizitat fabrica nu stiam mai nimic despre acest loc, acolo pot spune ca am aflat cate ceva si ulterior am mai citit cate ceva astfel incat imi doresc sa ajung din nou sa vizitez acest loc insa mi-am dat seama ca nu degeaba este mentionat printre obiectivele de vazut in Kufstein.

Si vine prima parte interesanta (nu o scapati ca e pacat), cum ati intrat uitati-va spre un loc care pare ca face intrarea spre un bar dar de fapt aici ai parte de “SINNFONIE”, o adevarata sinfonie creata de mesterii sticlari pe malul raului INN.

Prima atentionare insa facuta de receptionera (nu stiu cum as putea numi alfel persoana care ofera informatiile aici) este ca nu prea aveti ce cauta aici daca suferiti de claustrofobie sau aveti alte probleme care v-ar face sa nu va simtiti confortabil intr-o zona intunecata si inchisa si spun asta deoarece odata intrati nu puteti merge decat inainte.

Am acceptat provocarea si pot spune ca mi-a placut. Intri intr-o adevarata poveste (spusa in engleza) unde simturile precum vazul, auzul, mirosul, pipaitul, gustul ne sunt prezentate rand pe rand trecand dintr-o incapere in alta, intr-un adevarat show multimedia pentru ca in final sa intelegi cum toate aceste simturi se unesc intr-o adevarata sinfonie. Si am incercat sa filmez acest traseu si desi sunt in bezna sper ca vizionandu-l sa va doriti sa-l vedeti si voi acolo- vezi youtu.be/PDMfCPcCKf0

Aici intelegi cum apeland la fiecare simt in parte ajungi sa cunosti ceea ce vrea sa insemne o traditie (a sticlei si nu a paharului) de peste 250 de ani (mai precis incepand cu anul 1756 anul nasterii marelui Mozart) timp de 11 generatii dar povestea continua.

Despre istoria acestei fabrici (mai degraba istoria recenta si care a facut-o faimoasa) am sa inserez mai degraba cateva informatii culele se pe net si redate asa cum le-am gasit tocmai pentru a nu stirbi nimic din farmecul si bogatia informatiei:

Prima companie din lume care şi-a dat seama de importanţa paharului în degustarea şi servirea vinului se numeşte „Riedel The Wine Glass Company”. Inovaţiile propuse de compania austriacă în realizarea paharelor au transformat-o într-unul dintre cele mai influenţi jucători din lumea vinului, fără să fi produs nici măcar un litru de vin. Povestea Riedel îşi găseşte începuturile în 1756, în poziţia de mică fabrică producătoare de sticlă din Boemia (astăzi în Cehia). Fiind generaţie după generaţie în proprietatea aceleiaşi familii, compania Riedel a avut parte de implicarea şi efortul necesare pentru a-i asigura o creştere normală. În 1877, Riedel avea 1.200 de angajaţi, în special pentru producţia de mărgele şi blancuri de sticlă, materie primă pentru realizarea altor produse finite din acest material. Pe lângă implicare, inovaţia a fost unul dintre atuurile familiei Riedel, un bun exemplu în acest sens fiind cel al lui Josef Riedel, decedat în 1924, care a patentat peste 600 de culori pentru sticlă. Înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial, Riedel a început să produsă tuburi pentru sistemele radar, în locul recipientelor pentru parfum şi al candelabrelor. După terminarea războiului, odată cu naţionalizarea forţată a fabricilor de către guvernul cehoslovac, familia Riedel a fost deposedată de fabrica din Boemia. În 1956, Walter Riedel, supravieţuitor al lagărelor sovietice, împreună cu fiul său Claus, acceptă propunerea companiei Swarovski de a pune împreună bazele unei fabrici de sticlă în oraşul Kufstein, sediul actual al companiei iar in 1961, Claus Riedel crează primul pahar special pentru vin, aşa cum îl ştim astăzi. Subţire, transparent, fără tăieturi sau gravuri, cu o cupă suflată şi un un picior subţire

Un alt filmulet ne este prezentat de Maximilian si vi-l ofer si eu in continuare - youtu.be/uwOXYEajyL8

Dar ce le-a adus faima? O intuitie in ceea ce priveste vinul, degusarea si consumarea lui. Ati vazut de multe ori cum la mese aveti pahare diferite in functie de bautura pe care o veti consuma, dar de ce e nevoie de pahare de diferite forme poate ca pana acum ati crezut ca este doar un moft, insa nu, si iarasi stiti foarte bine cum in functie de recipientul in care este servita orice bautura capata un alt gust.

Cu atat mai mult in cazul vinului paharul are o importanta deosebita, si cu cat vinul este unul mai scump si mai calitativ paharul ii poate dauna sau ii poate spori calitatile.

Mizand pe toate acestea, influenta companiei Riedel privind degustarea vinului i-a asigurat un loc important in ceea ce priveste alegerea paharului potrivit, astfel asa cum vedem si acum degustarile de vin (si consumarea lor) se fac in pahare simple (aparent), transparente si fara taieturi. Si nu numai atat dar pentru fiecare tip de vin Riedel va recomanda un anume tip de pahar in functie de cum trebuie simtita aroma lui, daca trebuie pastrata in pahar pentru a va inunda simturile sau trebuie ca de la inceut cand va apropiati de vin sa va copleseasca. Deviza lor este ca paharul este instrumental care pune in valoare vinul.

Si tot din surse:

Toată activitatea companiei Riedel se bazează pe raţionamentul potrivit căruia „paharul este un instrument, realizat să pună în valoare anumiţi contribuitori aromatici ai vinului, precum fructozitatea, mineralitatea sau aciditatea şi să-i echilibreze”. În momentul realizării unui pahar specific pentru soiuri, se ţine cont de o „arhitectură a paharului”, cei trei parametri de design fiind forma, mărimea paharului şi diametrul deschiderii. Mărimea paharului dictează cât de mult aer intră în contact cu vinul, forma dirijează vinul către diferite zone ale cavităţii bucale, iar diametrul paharului influenţează viteza de curgere a vinului din pahar. Astfel, unele dintre aceste pahare pot să accentueze nuanţele tonice-amărui sau acide ale unui vin, în timp ce altele pot scoate în evidenţă tonurile fructate ale aceluiaşi vin.

Vizita prin fabrica nu este doar o simpla vizita, este o adevarata lectie povestita prin diverse panouri explicative pe masura ce pasii te poarta mai departe prin fabrica si astfel pot spune ca am aflat multe si avand in vedere ca detin Kufstein card daca mai vizitez de cateva ori fabrica poate ma experimentez ????.

Si asa aflam si cum este aleasa forma paharului in functie de vin, respectiv compania foloseste mai multe echipe de degustatori (vinificatori, producatori, somelieri, experti in comercializarea vinului) care degusta acelasi soi de vin, din recolte diferite, in 20-30 de pahare din portofoliul firmei alegand 3-4 pahare care considera ei ca pun in valoare cel mai bine calitatile vinului, apoi incet, incet se creeaza o noua forma, testata in mai multe etape pana cand echipa considera ca s-a ajuns la forma perfecta. Doar nu credeati ca lucrurile sunt simple!

Si tot din cele culese de pe net:

Riedel a propus o soluţie pentru cei ce nu-si pot permite cate un pahar pentru fiecare tip de vin, creând paharele „wine-friendly” (prietenoase cu vinul). Un pahar pentru toate vinurile roşii, un pahar pentru vinurile albe, un pahar pentru spumante! În acelaşi timp, anul trecut a perfecţionat şi un pahar „de compromis” pentru toate tipurile de vin: alb, roşe, roşu, spumant său dulce - „the opportunity glass”, numit Riedel 001. Un pahar cu o capacitate de nici mai mult, nici mai puţin de 995 ml!

Eu imi continui descoperirile si ceea ce mai aflu va voi spune si voua (panourile explicative sunt scrise in germana, engleza, italiana):

-paharele „wine-friendly” trebuie ca prin forma lor sa “traduca” si sa livreze elementele componente ale vinului: buchetul, textura, aroma si “finisarea” acestuia, astfel incat fiecare din cele 3 parti ale paharului: cupa, piciorul, baza are o importanta proprie.

-Un pas important a fost reprezentat de folosirea masinii de spalat vesela pentru aceste pahare, garantate pentru 2000 de cicluri de spalare (circa 10 ani) dar cu ceva recomandari: pentru evitarea zgarieturilor paharele sa nu se atinga intre ele, folosirea apei cu un continut scazut de minerale (evitarea petelor care eventual pot fi indepartate folosind otet alb)

-Si am ajuns la niste recipiente pentru vin numite decantoare (zau ca mi-ar placea si mie sa am unul) si o sa vedeti in poze o serie de decantoare care mai de care mai interesante, insa tot pe net am aflat cate ceva despre un decantor numit Eve – prezent si acesta in pozele din fabrica (o sa-l vedeti intr-o poza preluata de pe Internet) si al carui pret este de aproape 6000 de lei pret care m-a facut sa ma gandesc ca daca l-as primi (ca sa-l cumpar inca nu am castigat la LOTO) mi-ar fi teama sa-l folosesc.

Ce are Eve deosebit? Tot din surse citez:

Cel mai spectaculos decantor pe care l-am văzut este designul lui Maximilian Riedel – un tribut adus mamei sale, Eva Riedel. Fiecare decantor Eve (5750 lei) este unic, executat manual și suflat fără matrița de maeștri sticlari de la Riedel. Curbele fine șerpuitoare, strălucirea spectaculoasă a cristalului suflat și finisat manual, creează atât un obiect decorativ elegant, cât și un instrument perfect funcțional pentru aerarea și turnarea vinului. Servirea vinului devine un spectacol, curbele decantorului necesitând o mișcare rotativă – Eve se va roti ușor cu 360 grade pentru a permite curgerea vinului. De asemenea, Eve „cântă”, forma decantorului accentuînd sunetul vinului în curgerea sa de-a lungul curbelor. Pentru maeștrii adevărați!

Eve nu este singurul decantor, exista nenumarate tipuri de decantoare si in acest filmulet puteti vedea cum o bucata de sticla incandescenta devine un decantor.

Deci cu o asa reclama poate veti fi convins sa cumparati undecantor, eu incep sa ma gandesc ca poate gasesc ceva mai pamantean la pret. Dar care este rolul decantorului: pentru vinurile vechi are rolul de a separa vinul de sediment, iar pentru un vin tanar ii creaste aerarea astfel incat ii pune in valoare calitatile, astfel incat specialistii spun ca decantarea reprezinta un semn de respect pentru vinurile vechi si un semn de incredere pentru vinurile tinere. Vinul trebuie deshis si pus in decantor cu 8-12 ore inainte de a fi servit, astfel incat se mai elimina din dioxidul de carbon iar buchetul capata maturitate. Si ca sa vedeti cum se fabrica un decantor am atasat un filmulet (cred ca eu am stat sa vad vreo trei decantoare ca era atat de frumos, totul parea ca se face atat de usor) - youtu.be/vygW1aAYifM

Vizita continua insa si dupa ce am trecut prin fabrica ajungand astfel la muzeu unde admiram unelte vechi, documente de familie si diverse alte informatii privind calitatile de sticla si componente.

Dar vizita nu se incheie aici ci mai patrundem intr-un fel de muzeu ceva mai “contemporan” unde sunt expuse diplomele si premiile castigate, dar si diferite tipuri de pahare sau alte articole din sticla.

Pentru doritori exista doua magazine care va asteapta cu bratele deschise si portofelul plin. In cel mai mare la data la care am fost eu predominau decoratiunile de Craciun dar si paharele si multe alte produse, intr-o bogatie de la care nu prea iti venea sa iti iei ochii si un al doilea magazin, cu produse care tind spre produtia de serie (sau oferte cu mici defecte dar de care nu va dati seama) si care par a avea preturi ceva mai accesibile. Preturile insa pentru bugetul meu sunt deoacamdata peste dorinta de a avea acele pahare, insa nu zic nu, probabil ca voi cumpara pana la urma ceva, trebuie sa apreciem calitatea si sa ne-o dorim ca parte din viata noastra de zi cu zi.

Pentru muncitorii de acolo putem spune clar ca ziua este fierbinte, si asta in adevaratul sens al cuvantului si ar trebui sa apreciem intotdeauna munca si produsul rezultat astfel incat va invit sa nu ocoliti acest loc unde programul de lucru (pentru vizitarea fabricii) este de luni pana vineri de la 9.00-12.00 si 13.00-16.00 iar magazinul este deschis de luni pana vineri de la 9.00-18.00 si sambata de la 9.00-17.00, dar e pacat sa nu vedeti fabrica.

Pe curand si va las in compania pozelor.


[fb]
---
Trimis de mishu in 04.05.18 21:22:22
Validat / Publicat: 05.05.18 07:51:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.

VIZUALIZĂRI: 672 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Riedel Glas Kufsein - tot in magazin
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[05.05.18 08:29:21]
»

@mishu:

Foarte foarte interesant! Excelent articol, o vizita inedita! Felicitari!

Zoazore
[05.05.18 11:59:32]
»

@mishu: Deși al 13-lea, sper să fie cu noroc! Atâtea lucruri interesante! Nu m-aș fi gândit în veci că paharul poate dăuna vinului! Și câtă migală, câtă artă!

Superb!

Dana2008
[05.05.18 14:07:55]
»

@mishu: omul cât trăiește învață! .

... credeam că sunt doar mofturi paharele în felurite modele...dar toate lucrurile au un sens, chiar și paharele de vin!

Felicitări pentru articol și mulțumesc frumos pentru informații!

Călătorii plăcute si spor la scris!

Te aștept cu alte lucruri interesante!

????

DOINITA
[05.05.18 15:22:58]
»

Excelent articol, felicitări! Atâtea lucruri interesante, atâtea informații..... o încântare! Păcat ca, Kufstein, e cam departe. Poate va mai fi o ocazie sa revedem zona si atunci cu siguranta o vom cauta pe... Eve. E adevarata vorba specialiștilor " Un vin bun nu se bea ci se povesteste"!

mishuAUTOR REVIEW
[05.05.18 15:34:01]
»

@Dan&Ema; @Zoazore; @Dana2008; @DOINITA: Va multumesc tuturor pentru vizita si aprecieri. A fost un loc pe care mi-a facut placere sa il descopar si am sa-l mai vizitez de cate ori o sa am ocazia (daca se nimereste sa fiu libera in zi lucratoare) deoarece cu cardul Kufstein pe care l-am cumparat vizitarea fabricii e inclusa. Sper sa o conving si pe mama sa mearga acolo si sper ca ii va placea si ei. Mai am enorm de multe de descoperit in zona si extrem de putin timp la dispozitie, insa incet, incet am sa iau la puricat zona astfel sa va pot povesti cat mai multe si da, poate ca este destul de departe, dar si daca ajungeti pe aici veti avea ce vedea.

irinad
[05.05.18 16:21:29]
»

@mishu: Dacă tu ai fost harnică şi pe fază la articolul meu, uite, sunt şi eu "harnică", am prins al douăzecelea vot abia, dar recuperez, recuperez...

mishuAUTOR REVIEW
[05.05.18 19:41:57]
»

@irinad: , cu ce in urma sunt eu nu cred ca ma ia nimeni, cred ca anul acesta ar trebui sa primesc premiul pentru cel din urma care citeste articolele .

Multumesc pentru vizita si aprecieri.

tata123 🔱
[05.05.18 22:36:51]
»

@mishu: Interesant periplul din fabrică; felicitări patronilor pentru traseul amenajat atât de bine, dar și pentru „curajul” de a lăsa turiștii să bântuie prin unitatea de producție

Am în minte o imagine din anii de dinainte de 1989 când în timpul unei plimbări prin Centrul Vechi din București ne-am oprit câteva minute să vedem într-o curte cum apăreau paharele în vârful unei țevi, în mijlocul văpăilor (posibil să fie vorba de Curtea Sticlarilor - nu știu exact cum se numea).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adrianbogdan
[06.05.18 10:55:15]
»

Foarte interesante si placute informatiile, uite ca la un muzeu despre pahare nu ma gandisem, ce sa zic superbe dar mai ales de vitrina... nu? sa le fi vazut mamaia, vai de mine cata vitrina facea!

Sa ai spor la lucru si sa ne vedem sanatoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Dan&Ema, DOINITA, irinad, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kufstein și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06435489654541 sec
    ecranul dvs: 1 x 1