GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Innsbruck cu și fără Innsbruck card
Innsbruck, am stat si m-am gandit ce ar trebui sa va spun, sau cum sa va spun ca sa va tentez sa ajungeti pe aici. Dar probabil ca va ganditi ca vorbesc in dodii, nu cred ca aveti nevoie de multe argumente ca sa veniti aici ci doar de dorinta si ceva euro pe card. Asa ca am sa va povestesc despre cardul Innsbruck, ce ofera el dar si ce altceva va ofera orasul. Si pentru ca ne vom plimba putin prin oras am sa mentionez cateva date istorice si locuri cu care ne vom intalni pe parcursul acestui articol (ei bine, poate ca nu chiar cu toate):
Anul 15 inainte de Cristos (cel putin asta spun informatiile citite) – Tiberius si Drusus fiii Imparatului Augustus au construit drumul de trecere prin pasul Brenner (normal, si in zilele noastre legatura dintre Italia si Austria este tot prin pasul Brenner up-dated ????), ca o importanta legatura nord-sud a Europei, si pot spune ca se lucreaza in continuare.
Urmeaza secole in care biserica a avut un cuvant de spus in dezvoltarea zonei astfel incat in 1138 avem catedrala Wilten pe care v-am prezentat-o aici (impreuna cu abatia) - vezi impresii
Si iata-ne ca mai avansam ceva ani si ajungem in 1186 cand auzim prima data de Innsprugg, o asezare mica, o piata dezvoltata in zona raului de o parte si de alta acestuia, malurile fiind legate de un pod, iar in 1237 este mentionat ca oras. 100 de ani mai tarziu (1363) ultima contesa a Tirolului – Margarete Maultasch cedeaza aceasta provincie habsburgilor (Rudolf IV) pentru ca in 1429 orasul Innsbruck sa devina capitala Tirolului.
Un alt an important – 1486, cand incepe construirea Palatului Imperial (urmeaza sa va povestesc cate ceva despre el). Bunastarea orasului incepe sa se dezvolte in timpul domniei lui Maximilian I, cand orasul devine capitala administrativa. In jurul anului 1500 palatul este finalizat si putin dupa acesta si Acoperisul auriu (Golden Roof).
1564-1584 – Castelul Ambras, construit in stil Renaissance de arhiducele Ferdinand II, urmeaza sa il povesesc.
1629 – Biserica iezuita povestitat aici
1646-1662 Opera Imperiala
1669 – Universitatea din Innsbruck. Stiintele ocupa un loc important in viata de zi cu zi a orasului Innsbruck avand in vedere ca aici sunt aproximativ 30000 de studenti (a cincea parte din totalul locuitorilor orasului)
1703 - este anul in care bavarezii au fost alungati din Tirol de ziua Sfintei Anna astfel incat in aceasta zona pietonala a orasului (Strada Maria-Tereza) tirolezii au construit in 1706 Annensäule (Coloana Annei) in varful coloanei aflandu-se statuia Fecioarei Maria iar la baza acesteia statuile Sf Cassian, Vigilius, Georg si Anna (mama Mariei). Este un loc pe care nu aveti cum sa-l ignorati, plimbarea voastra trebuie sa cuprinda si aceasta zona.
1740-1770 – o perioada in care are loc reconstruirea Palatului Imperial sub domnia Mariei Tereza
1765-1770 – in aceasta perioada a fost construit Arcul de Triumf, la comanda Imparatesei Maria Tereza cu un dublu scop, acela de a onora casatoria intre fiul ei, viitorul imparat Leopold II si Maria Ludovica dar intrucat spre finalul constructiei si in apropierea casatoriei, sotul Mariei Tereza moare, aceasta a decis ca acestei constructii sa ii mai fie adaugate niste elemente pe una dintre laturile acestuia in amintirea sotului decedat.
1809 – Un moment marcant in istoria Tirolului, reprezentat de revolutia condusa de Andreas Hofer (1809) care a dus cativa ani mai tarziu la revenirea Tirolului Austriei. Despre Andreas Hofer v-am mai povestit, este unul dintre personajele intalnite aproape in fiecare oras cred. Totusi a fost tradat (pentru o suma mare de bani), prins in 1810 si omorat.
1849 – un alt moment important, Innsbruck inlocuieste orasul Meran (oras in Italia la aproximativ 50 km) ca si capitala regionala.
Ne cam oprim cu istoria aici, urmand ca alte date sa va ofer pe parcurs. De ce am mentionat Innsbruck card? Deoarece printre alte beneficii pe care vi le pune la dispozitie, puteti accesa istoria mai usor.
In primul rand pagina oficiala innsbruck.info/en/facilit ... -innsbruck.html unde puteti gasi o multime de informatii, eu am sa va prezint pe scurt anumite informatii:
- Il puteti achizitiona de la centrul de informare turistica, aflat langa Turnul Orasului foarte aproape de Acoperisul Auriu.
- 43 euro – 24 ore; 50 euro – 48 ore; 57 euro – 72 ore (pentru copii 6-15 ani se plateste 50 %) si odata cu cardul primiti si un ghid care va va furniza toate informatiile privind gratuitatile sau reducerile de care beneficiati avand cardul.
Cardul va trebui ca inainte de prima utilizare sa-l datati si sa treceti si ora. Cu pixul este insa greu asa ca se vedeau doar urmele pe ale noastre insa soferul de la TS (hop-on, hop-off) a facut-o pentru noi cu un marker.
Cardul va ofera accesul (o singura intrare) la o serie larga de muzee, o calatorie dus- intors cu liftul-telecabina, cum ar fi Nordkette, Patscherkofel (astea au fost facute de noi), transportul local gratuit pe toate zonele orasului (si in vecinatate), autobuzul turistic (TS) despre care v-am povestit aici autobuzul catre lumea Swarovski si multe altele. Pentru ca veti descoperi toate acestea insa in ghid eu am va spun doar ce am vazut noi avand cardul pentru 48 ore pentru a vedea care sunt cheltuielile (destinatiile le-am ales avand si in vedere accesul pana acolo):
Prima zi:
-Nordkette – 34.5 euro
- Patscerkofel – 22 euro
- Gradina Zoologica – 11 euro
- Palatul Imperial (Hofburg) – 9 euro
- Biserica Imperiala (Hofkirche) – 7 euro
- Shuttle bus catre Swarovski – 9,5 euro
- Lumea Swarovski – 19 euro
- TS (hop- on, hop-off) inclusiv transportul in comun – 16 euro
A doua zi:
- Castelul Ambras – 10 euro
- Panorama Tirol (doar o scurta vizita in zona)
- Muzeul Clopotelor – 8 euro
- Turnul Orasului – 4 euro
- Audioversum – 9 euro
- TS (hop- on, hop-off) inclusiv transportul in comun – 16 euro
Asa incat daca facem un calcul ajungem la suma de 175 de euro, astfel ca eu consider ca merita din plin sa luati cardul. Dar cum despre ceea ce am vizitat urmeaza sa povestesc ceva mai incoo, acum ne mai plimbam prin oras. Nu pot sa va spun unde sa lasati masina daca sunteti cu masina, eu am fost cu trenul asa ca l-am lasat in gara si am pornit spre centrul istoric unde ajungeti in 10-15 minute maxim si am sa va mentionez mai intai cateva dintre cele mai cunoscute case din zona, cea mai frumoasa (mi asa mi s-a parut) fiind Hölblinghaus, numita asa dupa proprietarul acesteia, Sebastian Hölbling care a transformat cladirea originala gotica (datand din secolul XV) infrumusetand-o in stil baroc, decoratiuni de tot felul, picturi, ingerasi, si multe alte decoratiuni minunate astfel incat nu aveti cum sa o ratati. De altfel asa cum este pozitionata pare ca priveste si ea la Acoperisul de Aur (Golden Roof).
Acest balcon construit pentru ca familia regala sa vada si sa fie vazuta de popor impresioneaza tocmai prin aceste placi de cupru placate cu aur, conform scrierilor in numar de 2657 si care fac ca acest loc sa atraga turistii astfel incat nu cred ca exista nici macar un singur turist cara sa nu ajunga aici si sa nu vada acest loc. Exista si un muzeu pe care inca nu l-am vizitat, dar mai am timp.
Alte case cu rezonanta in zona ar mai fi:
Trautsonhaus, o casa importanta deoarece arata trecerea de la stilul gotic la cel renascentist. In fata acestei case se gaseste si o fantana a carei apa ne-a mai racorit putin.
Zellerhaus, casa magistratului Walter Zeller, impodobita cu diverse elemente (embleme, steme, insemne heraldice) de acesta sau ulterior de fiul lui.
In aceasta zona aproape fiecare casa spune cate ceva si este zona cu cea mai mare densitate de turisti a orasului.
Lasam putin istoria si revenim in prezent, aici gasiti o mutime de mici magazine cu suveniruri sau alte produse pe care veti fi tentati sa le achizitionati, dar unul dintre magazinele deja celebre in reteaua virtuala se numeste Speckeria, se afla foarte aproape de principalele obiective istorice, iar aici va puteti potoli foamea cu un sandvis cu cea mai buna sunca posibila sau puteti alege chiar un platou cu diverse tipuri de sunca. Preturile sunt ceva mai maricele insa multimea de clienti din magazine confirma calitatea. Am intrat si eu in el dar un sandvis de 5 euro m-a cam descumpanit, poate ca daca aveam insotitori era mai interesant.
V-am spus pe la inceput ca parasim istoria cea de sute de ani si acum ajungem la “istoria” mai recenta si asta prin intermediul arhitectei Zaha Hadid. Am sa va spun cateva vorbe despre aceasta arhitecta nascuta in Bagdad la 31 oct 1950, studii de arhitectura in Anglia, decedata la Miami la data de 31 martie 2016. A fost prima femeie architect care a primit premiul de arhitectura Pritzker acordat arhitectilor in viata care si-au demonstrat din plin talentul. Aici in Innsbruck vom intalni doua dintre lucrarile ei, trambulina de sarituri de la Bergisel (trebuie sa nu uitam ca Innsbruck a fost gazda Olimpiadelor de iarna din 1964 si din 1976) dar si intrarea (o constructie SF) spre statia de funicular Hungerburgbahn, inceputul calatoriei voastre spre Nordkette.
Si daca tot am vorbit despre Bergisel, locul este cunoscut inainte de olimpiada ca fiind locul in care au avut loc luptele conduse de Andreas Hofer si de aceea aici gasim muzeul Tirol Panorama (autobuzul turistic opreste chiar langa el) ce poate fi vizitat gratis avand cardul Innsbruck (nu l-am vazut insa), un pavilion de unde orasul se vede minunat dar si un restaurant. De asemenea aici se afla un parc dominat de statuia lui Andreas Hofer dar si alte statui se gasesc aici.
Chiar daca v-am oferit doar mica parte din ceea ce va ofera acest oras, pe scurt, fara amanunte prea multe ca sa nu adormiti, sper sa fie o tentatie suficient de mare ca sa ajungeti acolo, iar pentru amatorii de cumparaturi o veste utila, linia de autobuz R (v-am spus ca transportul in comun e inclus in cardul Innsbruck) va duce la centrul comercial DEZ, iar frecventa masinilor este foarte buna, la maxim 10 minute (in functie de ora).
Iar la final va invit sa vedeti pozele dar si acest scurt filmulet de prezentare a orasului Innsbruck, filmulet incheiat cu un scurt moment de pian care pentru mine e moment de amintiri placute.
PS - Pozele sunt facute in cele 3 incursiuni ale mele in acest oras asa ca sa nu va mirati ca vedeti zapada pe varf de munte, sunt poze din aprilie :)
Trimis de mishu in 22.08.18 23:13:48
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
26 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
26 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Mi-a placut faza "eu am venit cu trenul deci l-am lasat in gara"!
In alta ordine de idei, toate articolele tale pot si vor fi folosite ca si materie prima istorica, fiind mai detaliate decat orice ghid turistic!
@mishu: Am vizitat și eu Innsbruck în urmă cu câțiva ani. M-au impresionat clădirile din orașul vechi, care mai de care mai frumos decorată, adevărate opere de artă! Dar cel mai mult mi-a plăcut Acoperișul de Aur - balconul construit pentru familia regală. Nu știu exact câte plăci aurite sunt pe acoperișul acestui balcon, dar numărul impresionant de mare – menționat de toate ghidurile turistice și amintit de orice ghid însoțitor de grup – este o atracție în plus.
”P13 [AUG-2018] Innsbruck - Si un alt personaj aflat printre reperele orasului, Fata argintie si catelul ei.
Ei, bine, chiar îmi amintesc de Fata argintie. Noi am surprins-o chiar într-un moment în care cobora de pe micul stâlp pe care stătea cocoțată. Mă întreb, ce viață are ființa aceasta? În 2012, când am fost eu la Innsbruck, era acolo, vopsită, cocoțată pe stâlp, într-un echilibru relativ. În 2018, când ai fost tu, era tot acolo, sus, pe stâlp. Privește, te rog, P07 din articolul meu Innsbruck - orașul de pe Inn! Crezi că este aceeași persoană? Eu cred că da.
@mishu: Felicitari, Mishulica pentru articol!
Ce ma bucur ca s-a nimerit votul meu cu un SB pentru ca, chiar avem discutii in familie despre vacanta ta cu copiii si despre faptul ca trebiue!!! sa ajung sa vad si eu Alpii si lacuri si multe altele povestite si de tine atat de frumos.
Nu am gasit inca ceva care sa ne ajute sa ajungem cu masina fara sa ne obosim mult timp pe drum. Tocmai ne-am intors din Lefkada si a fost foarte greu drumul cu masina, iar sotul meu m-a intrebat daca sunt dispusa sa pornim iar la un drum de 1300 km?
Cumva vom face sa ajungem si noi pe acolo!
Te pup!
Foarte fain oraș. Și într-adevăr aici chiar merită card-ul, chiar și cel de 24 de ore, nu mai spun de cel de 48. La cel de 24 de ore, care e cel mai scump, doar din telecabina + Hofburg sau telecabina + Schloss Ambrass ți-ai scos banii. Asta înțeleg eu prin card care merită banii. În Austria am mai văzut așa ceva în Salzburg, la fel de avantajos, și în munți în Tirol, iar în Italia în zona Dolomiților.
Din păcate, anul trecut, am prins timp noros și ceață și n-am putut urca cu telecabina. Mi-a părut tare rău, dar asta e, poate altă dată.
@mishu: Este un oraș foarte frumos Innsbruck-ul, cu clădiri vechi, decorate la exterior, care atrag imediat atenția turistului.
Mi-au plăcut tare mult cele din P15,37,38,45. Îmi place și pentru că este așezat la poale de munte, cum este Brașovul nostru.
I-am recunoscut și pe flăcăii tăi în câteva poze.
Mă bucur că ai reușit să le oferi și lor să vadă aceste frumuseți!
Am votat cu drag, ca de obicei!
@mishu: Ce coincidență! Votul cu nr. 30. Exact cu 30 ani în urmă, în august 1988, am fost în Innsbruk, într-un circuit cu mașina (două mașini), cu tot calabalâcul cu noi, până la Marea Nordului.
Dacă îmi pun în cap într-o zi, să trag un off-topis, despre cum am văzut eu Europa și komunisticeskii lagăr, cu mașina și cortul în perioada comunistă, cred că mi-ar trebui câteva seriale.
Tineretul de azi, nu numai că nu ar crede, dar s-ar și prăpădi de râs!
@mihaelavoicu: Pai apuca-te si scrie... si sorry, dar sunt doar 20 de ani din 1998, vrei sa te dai mai tinerica ?
@iulianic: M-am uitat și eu la poza din articolul tău. Fata poate fi aceeași, însă rochia este alta. La fel și cățelul, parcă nu este același. În poza ta par a fi doi căței ce stau într-un coșuleț.
Mă gândesc că fata are, totuși, sub faldurile rochiei, un mic suport, mai înalt decât șezutul unui scaun obișnuit, pe care să stea așezată ore în șir. Altfel nu se poate!
Viața statuilor vii nu-i ușoară, dar ele și-o asumă. Este, după părerea mea, o formă mai elevată a cerșitului, dar tot cerșit se cheamă!
@vulpe mihaela: Scuze, în 1988 am fost. Voi corecta. Mulțumesc!
@mishu: Da, pe mine m-ai convins! Am nevoie doar de mult timp și mulți bani! De rest am!
E tare frumos prin orășelul ăsta de la poale de munte. Mai cunoscut p-aici mulțumită skiului.
@Zoazore: Zozo, cand gasesti tu locul de unde se pot lua mai mult timp si mai multi bani... ia-ma si pe mine... ca vreau si eu sa vad orasul asta!!!
@Zoazore: Eu de timp nu duc lipsă, vă dau și vouă, dacă vreți. Facem schimb: vă dau timp și-mi dați bani să mergem împreună prin Innsbruck
E=Hei, nu vă înghesuiți că am glumit!
@doinafil: Bună glumă, Doina! Taman ce-am zis că și de bani am nevoie!
@vulpe mihaela: Pai, ca sa fiu sincera in functie de mijlocul de locomotie cu care te deplasezi ai si reperele. Chiar ii spuneam unei prietene zilele trecute sa vina in oras si cel mai bine sa lase masina la gara a ajunge usor la obiective.
Si de obicei cand te plimbi pe undeva spui: "Am lasat masina in parcarea de la... si am pornit in descoperirea orasului", ei bine, eu al lasat trenul la gara si de a acolo am plecat in descoperirea orasului.
Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri, insa sigur nu sunt chiar ghid, am strans o multime de materiale insa mi s-a parut ca incarc articolul prea mult asa ca am preferat sa povestesc pe scurt. O seara frumoasa.
@iulianic: Fata argintie am vazut-o in fiecare din cele 3 plimbari pe acolo si de fiecare data in alta ipostaza, fie asa cum am pus poza, fie coborand de pe soclu sau (in cazul asta nu se mai pune ca am vazut-o ) am gasit langa scaunul ei rochia doar iar catelul lipsea, deci erau in pauza. Si desi nu-mi dau seama bine din poza, pare a fi aceeasi domnisoara.
Mai am multe de descoperit in Innsbruck si in mod sigur voi mai ajunge pe acolo.
Multumesc frumos de vizita si aprecieri.
@Dana2008: Un argument pentru sotul tau ar fi ca fata de bucuresteni ai scapat de cea mai proasta parte a drumului, cel prin Romania si astept povestile cuiva care tocmai s-a intors din vacanta pe aici, asadar va fi drumul cuiva care a venit din Bucuresti si care avand masina la dispozitie (avantaj) a putut vedea o multime de lucruri. Tirolul este o mina de diamante pentru amatorii de frumos atata natura cat si divertisment si tot ce vrei, doar sa spui ce vrei si se poate face o lista intreaga.
Cred ca pentru voi a fost mai greu cu iesirea din tara. Trebuie sa ajungeti pe aici pentru ca este frumos. In pare rau ca trebuie sa laud tara asta in defavoarea tarii mele, insa stiu sa faca turism din orice si foarte civilizat.
Multumesc frumos de vizita si aprecieri.
@RoxanaGRS: Adevarul este ca marita cardul, numai cand m-am uitat cat costa telecabina (de fapt accesul spre Nordkette) si merita chiar si pentru 24 de ore. Daca m-ar intreba cineva ce ar trebui sa vada daca ar avea doar 24 de ore la dispozitie i-as spune ce as face eu si sunt convinsa ca ar fi in castig.
Cat despre vreme rea asa am prins eu la Zugspitze, iar colegele mele o saptamana mai tarziu au avut vreme superba.
Asta e, oricum m-am bucurat ca am ajuns acolo.
Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri.
@doinafil: Sunt atat de multe cladiri frumoase ca as fi putut pune cel putin 100 de poze doar cu cladiri si nu le-as fi terminat pe toate, si normal ca facand comparatie cu Brasovul iti starneste nostalgii, si mie imi place Brasovul mult de tot chiar daca nu este orasul meu.
Pozele cu baietii sunt asa, mai indirect sa spunem, ca nici lor si nici mie nu ne place sa fim in centrul atentiei, mai avem uneori scapari insa .
Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri, a fost intradevar una dintre cele mai frumoase vecante.
@mihaelavoicu: Nu stiu daca tineretul s-ar prapadi de ras, dar astea sunt momente de viata adevarata, si mie imi povesteste soacra mea cum a fost in Italia in urma cu 50 de ani, la fel cu cortul si masina si sunt diferente atat de mari, la fel cum spui tu, in urma cu 30 de ani, dar ce frumos trebuie sa fi fost .
Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri iar povestile tale ar fi aur pentru noi.
@doinafil: Nu as face asta chiar daca as fi platita, ca la un moment data fata care joaca acest rol cred ca este platita pentru asta (nu ce primeste de la turisti) deoarece o gasesti deja ca si reper pe Tripadvisor (cred) or asta este cea mai buna publicitate.
@Zoazore: Despre bani nu pot sa-ti spun sa joci la LOTO deoarece va fi castig... dar pentru altii , iar vreo ruda batrana si bogata nu cred ca ai. Austria nu este ieftina, este o tara mai scumpa decat Germania si oricat de mult te-ai chibzui tot vei cheltui multi bani asa cum am facut eu , dar e frumos pentru cine reuseste sa faca asta.
Este o destinatie la care in urma cu un an visam doar, iar acum ma bucur de ea, dar m-as fi bucurat si daca dar citeam despre ea, de multe ori asta este felul in care facem turism.
O seara frumoasa sa ai, multumesc pentru vizita si aprecieri.
@mihaelavoicu: Încearcă, cred că ar fi de râsu- plânsu! Te invidiez pentru memorie dar mai vorbim (?) peste vreo 15 ani.
N-am apucat să mergem la Innsbruck deşi eram cu maşina şi era în programul de acasă pentru că am zăbovit mai mult în Viena. Citind reviewul tău, parcă, parcă, am trecut pe acolo.
@Michi: Ma bucur ca articolul meu v-a fost calauza prin acest oras minunat si chiar daca Viena a fost locul care v-a corupt, orasul Innsbruck si frumusetile lui va vor ghida drumul inca cateva episoade.
Multumesc frumos de vizita si aprecieri, o seara linistita.
@Michi: Nu, Mama Michi, nu de memorie e vorba. Am jurnalele de călătorie de atunci. Pe zile, trasee, orașe, obiective, impresii, cumpărături (astea foarte puține, pentru că umblam pe la second-hand) și bineînțeles erau numai ale noastre. Nu le-am dat la nimeni. De frică. Și așa mă întrebau mereu colegele de serviciu, cum era pe acolo?
Din când în când, apăream la serviciu cu câte o bluză second hand din Germania, dar ce second, că era Rotter Kreutz și... Măi, da ați avut bani serioși... !!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Innsbruck, capitala Tirolului — scris în 07.04.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Innsbruck – Podul de pe raul Inn — scris în 27.10.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2020 Igls – un loc pentru iubitorii de frumos, natura, sport — scris în 25.05.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2020 Innsbruck - cu sau fara masca, ramane un oras fermecator — scris în 23.05.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Innsbruck in prag de iarna, cu sclipiri de sarbatoare — scris în 27.11.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Viitorul care ține la trecutul său - Hall in Tirol, Austria — scris în 26.11.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Cu susu’n jos in lumea fluturilor sau Casa intoarsa si Casa Fluturilor, Terfens-Vomperbach, Austria — scris în 17.10.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ