ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.10.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Dej
ÎNSCRIS: 03.09.14
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Grossglocknerstrasse - drumul spre acoperișul Austriei

TIPĂREȘTE

Cind vorbim de Grossglocknerstrasse avem intotdeauna tendinta sa il comparam cu cele doua sosele alpine din Romania. Din punct de vedere al peisajului comparatia nu poate avea loc deoarece toate trei sint frumoase fiecare avind specificul ei. Locul unde se diferentiaza Grossglocknerstrasse e infrastructura, adica lucruri facute de mina omului, capitol la care noi sintem deficitari.

Citi dintre cei care citesc acest review ar fi dispusi sa plateasca sa zicem 100 lei pentru traversarea unei sosele alpine din Romania?

Cred ca daca pe traseul soselelor alpine romanesti se vor amenaja puncte de interes cu mici atractii unde la fiecare oprire sa poti face o activitate atunci soselele alpine romanesti ar atrage mai multa lume care si-ar lasa bucuroasa o parte din bani pe traseu. Cam asta e esenta turismului… dar sa revenim la Grossglocknerstrasse

Grossglocknerstrasse e o sosea alpina care incepe la Bruck an der Grossglocknerstrasse in regiunea Salzburg si se tremina la Heiligenblut in regiunea Karintia. Soseaua traverseza zona protejata Hohetauern. Prima traversare au facut-o politicienii austrieci in 23.09.1934 intr-un Steyr 100 (1,2l si 32 cai putere) iar pentru public deschiderea a fost la 03.08.1935. Pentru construirea drumului au lucrat 3200 oameni iar pentru 1935 a fost o realizare remarcabila cu care s-a mindrit toata natiunea austriaca.

Sint 48 de km de peisaj alpin de o mare frumusete presarati cu tot felul de obiective menite sa te faca sa te opresti. Pentru o vizitare fara graba e necesara o zi intreaga iar taxa de acces pentru un autoturism e de 34,5 €. Dupa achitare primiti si un autocolant de lipit ca dovada ca ati fost acolo si o harta cu punctele de stop.

Grossglocknerstrasse e un rai pentru motociclisti dat si pentru proprietarii de masini de epoca care in perioada verii isi scot bijuteriile la plimbare pe acest traseu.

Cum la munte vremea e schimbatoare si pentru a va bucura complet de peisaj e recomandabil ca inainte de pornire sa verificati prognoza meteo precum si camerele instalate in citeva puncte cheie: vezi aici.

Soseaua duce la cel mai înalt munte din Austria Grossglockner de 3798 m. Noi am inceput traseul in Bruck an der Grossglocknerstrasse iar pe parcurs sint urmatoarele puncte de oprire:

1. PIFFKAR 1,620 m Expozitii, loc de joaca, poteca prin padurea de larice plimbare 30 min

2. HOCHMAIS 1,850 m Punct de informare despre ghetari, muschi rosu si zonele de vegetatie

3. HAUS ALPINENATURSCHAU 2,260 m Muzeu de ecologie alpina, marmote, poteci magazine si bistro. Aici e de urmarit un film despre viata marmotelor.

4. EDELWEISS-SPITZE 2571 m Cel mai inalt punct cu o privire panoramica asupra 30 munti de peste 3000 m. De aici se vede si lacul Zell Am See. EDELWEISS-SPITZE nu e pe traseul şoselei alpine, va indic coordonatele ca sa nu il ratati: 47.123722,12.831146; edelweissspitze.panomax.com

5. FUSCHER TÖRL 2,428 m Memorial pentru cei care au lucrat la sosea. Platforma de observare si cel mai bun loc de fotografie din partea nordica a soselei: fuschertoerl.panomax.com

6. BIRDS OF PREY INFORMATION POINT 2,320 m

7. FUSCHER LAKE 2,262 m Expozitie despre constructia drumului in cladirea de unde se incasa taxa de drum, plimbare de 10 min in jurul lacului, loc de joaca si restaurantul “Mankei Wirt”.

8. GEOLOGICAL TRAIL 2,290 m

9. HOCHTOR 2504 m (Cel mai inalt loc din traseu) Diverse expozitii magazin si bistro. Aici intri in tunel si cind iesi esti in Karintia. La intrarea in tunel inscriptia “In te domine speravi” provine de la o moneda emisa de Maria Tereza pe care au gasit-o muncitorii in apropierea tunelului.

Atentie la drum deoarece dupa iesirea din tunel la coborire va fi un sens giratoriu iar pentru a ajunge la Grosglockner va trebui sa o luati in dreapta. Sau mai bine introduceti coordonatele 47.074465,12.753170 care va duc direct la KAISER-FRANZJOSEFS-HÖHE

10. SCHÖNECK 1,953 m Nature show, cararea “The Wonderful World of the Glockner Meadows” (10 min.), loc de joaca si restaurant.

11. KAISER-FRANZJOSEFS-HÖHE 2,369 m Loc de observare a virfului Grossglockner 3798 m si al ghetarului Pasterze, cel mai lung ghetar din estul Alpilor. Aici e amenajata o parcare gratuita supraetajata.

Exista un funicular care te coboara la poteca care duce la Ghetarul Pasterze. Acesta se plateste (nu mai retin exact) 10-15 eur pe persoana De aici pe jos in 30 min esti la ghetar. Ghetarul Pasterze e cel mai larg si mai lung ghetar din Alpii Estici si al noualea ca marime din toti Alpii. Cu o viteza de 15m pe an ii va lua 560 ani sa traverseze valea. In 1995 grosimea maxima era de 275m.In ultima suta de ani ghetarul si-a redus suprafata de la 26.5km patrati la 18.5 km patrati. Tot aici e un turn se sticla Wilhelm Swarovski observation tower care ofera vedere aspura muntilor.

Ceea ce mi-a placut e expozitia de masini de epoca precum si prima masina care a traversat Grossglocknerstrasse

12. KASERECK INFORMATION OFFICE, 1911 m Ferleiten Wildlife park 1145 m

Cel mai bine ar fi sa combinati Grossglocknerstrasse cu o vizita in Karintia iar daca considerati ca merita cumparati cardul Karnten card: kaerntencard.at

Cardul iti ofera acces gratuit in mai multe locuri de interes sau la altele iti ofera reduceri. Il puteti cumpara in Heiligenblut str. Hof 4 (coordonate 47.040133,12.841325)

Apoi puteti lasa masina in Heiligenblut (taxa de parcare) si luati telecabina catre vf Schareck (2604 m) unde aveti o vedere asupra a 40 munti de peste 3000m: kaerntencard.at/ausflugsz ... k--fallbichl-61

Apoi va sfatuiesc sa gasiti o cazare in zona Heligenblut deoarece veti fi obositi dupa o intreaga zi pe Grossglocknerstrasse iar apoi cu brosura de la cardul Karintia puteti stabili ce obiective puteti vizita mai departe.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de spiros in 07.10.15 12:23:44
Validat / Publicat: 07.10.15 16:20:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.

VIZUALIZĂRI: 5190 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (spiros); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Panorama de pe vf EDELWEISS-SPITZE 2,571 m. De la Dreapta la stinga e HAUS ALPINENATURSCHAU 2,260 m apoi FUSCHER TÖRL 2,428 m si FUSCHER LAKE 2,262 m in dreapta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26750 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

claudiu 71 CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA
[07.10.15 21:58:07]
»

@spiros -

Servus "grecule" apropo de nickname si de realitate, toti grecii (aproape ) sau iubitorii Eladei sunt fani si Austria.

Chiar mi-a placut expunerea ta, utila pentru cine ajunge acolo iar pozele, in special ceea panoramica este foarte sugestiva.

Ati vizitat strada chiar in anul consacrat Jubileului de 80 de ani de la inaugurare, de aceea si excesul de oldmobile intalnite pe traseu.

Un amanunt as dori sa mai adaug la review.

Sus pe platoul de la Kaiser-Franz-Josef-Höhe se afla un restaurant, Freiwandeck sau Restaurantul Ghetarului iar in lateral este intrarea intr-un complex de tunele in numar de 6, de cca. 800 metri lungime, care au cateva iesiri precum terase pe versantii muntelui de unde ai o panorama excelenta asupra zonelor care inconjoara muntele. Acest traseu practic strabate muntele si se continua precum un traseu de drumetie este inscriptionat, Gamsgrubenweg, si este socotit de asemenea drept una dintre atractiile principale ale Großglockner Hochalpenstrasse.

Vacante placute va doresc, in continuare si review-uri la fel de reusite.

Dragoș_MD
[07.10.15 23:37:29]
»

P21 de la articolul meu (aproape la fel cu P23 de aici) e actuala mea imagine de pe desktop - așa mult mi-a plăcut acest drum.

@spiros -

Locul unde se diferentiaza Grossglocknerstrasse e infrastructura, adica lucruri facute de mina omului, capitol la care noi sintem deficitari.

Nu suntem deficitari, ci fix în epoca de piatră, din păcate.

Citi dintre cei care citesc acest review ar fi dispusi sa plateasca sa zicem 100 lei pentru traversarea unei sosele alpine din Romania?

Eu, și aș fi dispus să propun și o lege în acest sens.

Cred ca daca pe traseul soselelor alpine romanesti se vor amenaja puncte de interes cu mici atractii unde la fiecare oprire sa poti face o activitate atunci soselele alpine romanesti ar atrage mai multa lume care si-ar lasa bucuroasa o parte din bani pe traseu.

Aș prefera să se pună din loc în loc pubele și acestea să fie golite de cel puțin două ori pe zi, pentru că din păcate, românii noștri (majoritatea celor pe care NUMAI mașina îi duce atât de adânc în mijlocul naturii încă aproape virgine) nu banii și-i lasă așa bucuroși pe traseu, ci mai ales gunoaiele! De parcă sticlele odată golite, sau conservele, ori pungile de pufuleți sau chiar și pachetele de țigări și chiștoacele nu se pot pune într-o pungă pt. gunoi, apoi în portbagajul unde au fost până să fie consumate. Jalnic...

În septembrie anul acesta am fost de trei ori pe „TransBucegi” - odată am ajuns la Hotelul Peștera, pentru că se asfalta porțiunea Dichiu - Piatra Arsă, și de două ori am urcat până la Coștila. Să vă spun ce mizerie e atât pe văi, cât și în pâraie, lacul de acumulare, platoul montan? Ți se taie cheful! Și culmea e că acolo e REZERVAȚIE!!! Dar cine să aibă grijă de ea, dacă autoritățile sunt nepăsătoare? pffff... mă opresc aici, că prea o dau în off-topic.

PS o recomandare: când scrii un articol despre o destinație externă, caută să prezinți denumirile într-o singură limbă - fie cea locală (germană, în cazul acesta), fie una de circulație internațională - cel mai adesea, engleza. Amestecate, ca la tine, dau o senzație de lucru nefinisat. Oricum, mie mi-a plăcut povestea, chiar și așa.

spirosAUTOR REVIEW
[08.10.15 08:36:44]
»

@claudiu 71 - Uite ca noua ne-a scapat acel amanunt deoarece am ajuns destul de tirziu si am petrecut mai mult timp la ghetar si la muzeul de automobile.

Adaugarea e binevenita. Multumesc

spirosAUTOR REVIEW
[08.10.15 08:54:01]
»

@Dragos - La P20 am si o panorama din locul in care ati fost cu 3 ani inainte sa ajungem si noi. Oricum review-ul tau a fost o sursa de informare cind am hotarit sa facem traseul (multumesc!) Referitor la gunoaie acestea sint in sarcina celor care au in administrare locurile de popas. Cum la noi nu sint locuri de popas gunoaiele sint in sarcina nimanui (deci noi am rezolvat problema repede)

Si daca s-ar putea in reviewuri as pune numai poze si recomandari, filologia nu e punctul meu forte.

Clar ar trebui toate denumirile in germana dar cum nu toti sint familiarizati cu limba le-am pus asa cum le-am perceput si eu. Sper sa nu fie mare bai ca eu nu sunt un mare scriitor si mai bine cheltui banii in vacante decit sa imi iau o secretara care sa se ocupe de dantelarii.

No mă bucur ca ţ-o plăcut povestea!!!

Dan&Ema
[10.11.19 11:33:09]
»

@spiros: de exceptie! ????????????????

spirosAUTOR REVIEW
[10.11.19 12:10:09]
»

Mulțumesc frumos

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
claudiu 71, Dan&Ema, spiros
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă ghețarul Grossglockner:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085668087005615 sec
    ecranul dvs: 1 x 1