ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.12.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucureşti
    ÎNSCRIS: 01.09.08
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    APR-2016
    DURATA: 3 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 1 COPII -- v: 15

    GRAD SATISFACȚIE
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 8 MIN

    Barcelona, orașul în care bucuria plutește în aer (I)

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Iată-mă, în sfârșit, în posesia unui mic capital de timp liber, care îmi permite să redau câteva amintiri despre un oraș foarte îndrăgit de turiști, Barcelona. Ironia momentului face ca acest review să mă arunce, sinestezic, înapoi în sezonul vacanțelor calde, în timp ce afară ninge cu fulgi mari și pufoși: în cele patru călătorii pe care le-am făcut (una în 2012, două în 2013, și cea mai recentă în 2016) am văzut mereu Barcelona aureolată de strălucirea soarelui: uneori primăvăratic, alteori intens și neașteptat de cald, toamna, iar alteori – în cruda deplinătate a verii, însă niciodată sub ploaie măruntă, nori sau zăpadă.

    Călătoriile au fost, ca majoritatea călătoriilor mele, în interes profesional (conferințe sau proiecte), ceea ce mi-a permis o cunoaștere fragmentată a Barcelonei, după o lege care s-a impus în toate aceste călătorii: disponibilitatea. Cu alte cuvinte, atunci când există un număr mare de obiective risipite pe o distanță mare și timpul este limitat, turistul trebuie să adopte legea eficienței maxime și să selecteze obiectivele cele mai apropiate, sau la care poate ajunge cu un efort și consum de timp minime. Programul fragmentat a permis, în schimb, vizitarea (organizată în cadrul conferințelor) unor obiective pe care nu aș fi avut ocazia, poate, să le descopăr altfel (muzeul Joan Miro, restaurantul panoramic de pe terasa hotelului Condes, sau restaurantul Xalet de Montjuic cu podea glisantă – căruia sper să îi găsesc adresa până când termin de scris acest review :) ).

    Înainte de a povesti, însă, o scurtă explicație pentru titlu, pe care o dau printr-o comparație între Barcelona și Paris: la ultimul m-au impresionat, așa cum am povestit la vremea respectivă, unicitatea și măreția sa, densitatea monumentelor istorice, misterul clădirilor și secolele de cultură încriptate în fiecare piatră. În schimb, climatul, deși efervescent și dinamic, nu mi s-a părut dominat întotdeauna de emoții pozitive - cu alte cuvinte, deși romantic, Parisul nu este și un oraș al bucuriei, totodată. De altfel, Parisul poate fi înțeles mai bine de oamenii care au un anumit nivel de cultură și de informare: o călătorie în capitala Franței este, vrând-nevrând, un pelerinaj simbolic la monumente importante ale culturii universale. Însă, la capitolul accesibilitate și emoții pozitive, Barcelona reușește să “marcheze” mult mai bine: un oraș prietenos și popular, într-un cadru natural absolut fermecător, în care bucuria, sociabilitatea, aprecierea lucrurilor frumoase și simple, definesc climatul locului.

    Cadrul natural și arhitectura orașului. Barcelona este orașul în care natura tipic mediteraneană este pusă în valoare de arhitectura singulară, personalizată de stilul lui Gaudi. Amintirea Barcelonei poartă, astfel, două amprente îngemănate: amprenta naturală a unui verde întunecat, intens, care încadrează unduitoarele coline pe care se desfășoară periferia orașului, și cea de-a doua amprentă, surprinzătoarea personalitate a clădirilor proiectate de Gaudi. Relieful ondulat al dealurilor se savurează cel mai bine din avion, la sosire (dacă avionul are orar de zbor diurn, iar vizibilitatea este bună).

    Zonele importante ale orașului. Cum am mai spus și cu altă ocazie, Placa Espanya este pentru mine kilometrul zero al orașului. Pentru că am locuit la Hotel Azul în iulie, respectiv octombrie 2013, am ajuns să o frecventez destul de mult (dar, culmea! contemplând colina impresionantă care culminează cu MNAC de la distanță și în grabă, pentru că mă grăbeam să intru la linia de metrou L1, care mă ducea în locațiile conferinței). Așadar, Placa Espanya se află la intersecția a două artere importante (Gran Via de les Corts Catalanes și Avinguda Parallel) și este dominată de ansamblul arhitectural din care fac parte Museu Nacional d’Art de Catalunya și Fântânile Magice din Montjuic. Placa de Catalunya, locul unde debarcă prima dată turiștii de la aeroport, este plasată ultracentral, pe o arteră derivată din Gran Via de les Corts Catalanes, nu departe de stația Universitat. Între Avinguda Diagonal (bulevardul care străbate în diagonală orașul, așa cum îi spune și numele), Placa de Catalunya și Monumentul lui Columb, aflat pe malul mării, în Port Vell, se întinde celebra La Rambla, bulevardul de promenadă turistică, care, în ciuda animației simpatice și atmosferei relaxate, seara devine insuportabil de aglomerat și de zgomotos.

    Clădiri postmoderne. Media-Tic Building (Cibernarium Technology Training Centre, Career de Roc Boronat, 117 – stație de metrou: Glories) este centrul în care s-a ținut conferința din 2012 – o clădire „postindustrială”, puțin prea suprarealistă pentru gustul meu (sălile părând mai degrabă, ca design, hale și ateliere a căror destinație s-a schimbat în ultimul moment). De altfel, întreaga zonă unde se află plasată Media-Tic Building, zona Glories, este o zonă centrală - dar nu ultracentrală, în consecință mai puțin aglomerată - și mai degrabă modernă decât tradițională (în apropiere se găsește celebrul Torre Agbar). O surpriză plăcută am avut mergând sau venind la conferință dinspre pensiunea la care am stat, lângă parcul La Ciutadella: arhitectura devine ușor arhaică, cu decor mediteranean mai pronunțat, începând cu frumosul Arc de Triomf care reamintește turistului că se află într-o cultură latină (în care ne înrudim cu toții) și continuând cu superbul parc La Ciutadella, unde se pot contempla în aer liber ansambluri sculpturale și fântâni arteziene, realizate în stil clasic. Din câte mi s-a spus, pe vremuri parcul La Ciutadella era singura zonă verde a orașului, așadar aici găsim spiritul Barcelonei de dinainte de modernizare (din păcate, nu mi s-a salvat nici o fotografie din acest parc și aș vrea să merg înapoi să fotografiez :) ).

    În aceeași linie postmodernă se înscrie și CosmoCaixa Building (Isaac Newton, 26), locația conferinței din 2013 (stația de metrou: Tibidabo, apoi se ia un minibus – aici a fost greu de ajuns, pentru că șoferul nu știa deloc limba engleză și m-a lăsat undeva în drum, în spatele clădirii). Întreaga zonă Tibidabo merită văzută, conține clădiri istorice și oferă o perspectivă foarte frumoasă asupra orașului. De altfel, CosmoCaixa Building a fost reconstruită dintr-un azil pentru orbi din 1904 (a cărui fațadă o păstrează), clădire mărită de patru ori și reamenajată pentru a servi scopului cultural din prezent: Muzeul de Știință, un muzeu interactiv pe care nu am avut timp să îl vizităm, din cauza programului încărcat al conferinței (deși conferința a avut loc, practic, în muzeu). Totuși, am putut vedea, prin pereții transparenți, că era frecventat de clase de copii de școală (clase incluzive, erau și copii cu handicap) și că activitățile pe care le oferea erau foarte gustate de micii vizitatori.

    Restaurantele și supermarketurile. Acestea sunt partea plăcută a Barcelonei, care fac călătoria să devină într-adevăr comodă. Programul supermarketurilor este foarte prietenos, magazinele mici se întâlnesc pe arterele importante, dar și pe străduțe, și sunt deschise și duminica, sau până mai târziu (ce deosebire de Franța, unde trebuia să detectezi atent un magazin ceva mai mare și mai variat ca produse!). Restaurantele, la fel, extrem de populare, cu măsuțe pe trotuare, te îmbie de la prima oră a dimineții cu tot felul de oferte (breakfast, pizza, meniul zilei, fructe de mare și pește, la ordinea zilei). Din păcate, pe acestea din urmă nu le-am putut încerca decât în călătoria din 2016, din cauza programului complet al conferințelor anterioare (prânzul – la conferință, seara – cine festive și cocktailuri).

    Dacă tot am vorbit despre cocktailuri, să amintesc despre unul dintre ele, care a fost considerat eveniment: a avut loc în iulie 2012, pe terasa-acoperișul hotelului Condes, o terasă- monument are oferă o perspectivă deosebită asupra acestei zone centrale din Barcelona- hotelul fiind situat în Passeig de Gracia (stația de metrou Diagonal - lângă Casa Mila). Cheful Martin Berasategui, care manageria echipa gastronomică de la hotelul Condes, reușise să câștige șase stele Michelin. Ni s-a pregătit, de către această echipă, un meniu exclusiv bazat pe carne și prezentat sub formă de specialități înșirate pe scobitori. (Nu sunt o fană a niciunuia dintre aspecte, așa că am plecat și obosită, și fără să fi gustat mai nimic :)...)

    Un alt eveniment care a ieșit în evidență a fost seara festivă din octombrie 2013, la restaurantul Xalet de Montjuic (Avenida Miramar, 31: undeva între Avinguda Parallel/Passeig Montjuic și parcul Montjuic). Aici am ajuns cu peripeții, pentru că de la hotel Azul până la hotelul Balmes (hotelul oficial al conferinței) unde era întâlnirea la autocar (4-5 străzi pe jos, de la stația Universitat spre vest, spre Avinguda Parallel), s-a declanșat o furtună cumplită cu tunete și trăsnete care, chiar dacă nu a depășit o oră ca durată, a rupt umbrele și a muiat complet pe oricine era pe stradă. Eu m-am adăpostit cât a fost posibil sub una din marile colonade de pe Career d'Aribau, iar după ce s-a oprit furtuna, încă am mai găsit grupul la hotel Balmes. Așadar, plecarea spre restaurant nu s-a produs în cele mai bune condiții, însă a fost compensată de ce ne aștepta acolo (calitatea cinei, cu pește oceanic și vin alb, programul de muzică și iluzionism care ne-a fost oferit, și atmosfera generală). Surpriza a venit, însă, curând după ce ne-am așezat la masă: cineva a remarcat că podeaua circulară pe care erau plasate mesele se învârtea într-un ritm imperceptibil, dar observabil în timp – astfel, de-a lungul serii oaspeții se trezeau că masa lor era când lângă geam, când lângă orchestră, când lângă bar :). Pe drumul de întoarcere în oraș, după miezul nopții, am savurat din autocar și spectacolul minunat al Fântânilor Magice din fața MNAC, fără mulțimea obișnuită de spectatori, puși pesemne pe fugă de furtuna groaznică de mai devreme...

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de diacrys* in 29.12.16 19:06:05
    Validat / Publicat: 29.12.16 20:23:03
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Palma de Mallorca

    VIZUALIZĂRI: 2572 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diacrys*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 O priveliște splendidă asupra Barcelonei, de pe acoperișul Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), într-o zi însorită de primăvară.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 31 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [29.12.16 20:22:27]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Barcelona, BARCELONA" (deja existentă pe sait)

    mishu
    [29.12.16 21:00:16]
    »

    @diacrys: Odata cu articolul tau ravad si eu Barcelona inca o data si daca ieri am postat un articol despre Barcelona (atat cat am putut vedea) si mai urmeaza unul, unul dintre obiectivele menionate aici reprezinta regretul meu si este vorba despre CosmoCaixa si daca voi mai ajunge prin Barcelona am sa tin mortis sa il vad, am citit multe despre acest loc in care sunt efectuate experimente si care sunt pe gustul copiilor dar si adultilor.

    Felicitari, votat cu mare drag.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    diacrys*AUTOR REVIEW
    [29.12.16 21:37:40]
    »

    @mishu: Am observat că suntem amândouă în Barcelona la finalul acesta de an, din păcate doar virtual - mi se pare interesant că experiențele sunt complementare - obiectivele sunt diferite sau, dacă sunt aceleași, sunt prezentate diferit.

    mishu
    [29.12.16 21:38:59]
    »

    @diacrys: In felul asta aratam de fapt cate sunt de vizitat. O seara frumoasa.

    elviramvio
    [30.12.16 08:16:58]
    »

    @diacrys:

    Frumoase interpretarile tale despre turism, cultura, emotii; un articol inteligent si cu multa informatie condensata, mai ales trecerea prin trairea ta, felicitari! Mi-a facut placere sa-l citesc, mai ales ca am nimerit sb, asta chiar nu are importanta dar asa e moda, sa zici.

    La multi ani cu multe excursii frumoase!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    diacrys*AUTOR REVIEW
    [30.12.16 09:22:01]
    »

    @elviramvio: Și din partea mea, felicitări pentru toate articolele din 2016! Chiar dacă sunt prezentă în mod intermitent, citesc (și din urmă, eventual) majoritatea articolelor scrise de autorii pe care îi urmăresc. AFA ne ajută să ajungem virtual în locuri în care nu putem ajunge fizic, sau (în alte cazuri) ne ajută să fim cât mai bine pregătiți pentru călătoriile care urmează.

    La mulți ani și un 2017 cât mai bogat în călătorii!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Carmen Ion
    [30.12.16 09:45:39]
    »

    @diacrys: Interesantă comparaţia între Paris şi Barcelona. Într-un fel, probabil că ai dreptate: Barcelona degajă mai multă energie pozitivă, e un oraş mai viu şi totodată mai "simplu", mai uşor de înţeles, mai cald. Parisul e uriaş, e foarte cosmopolit, e complicat şi, aşa cum bine ai punctat, o vizită în capitala Franţei înseamnă obligatoriu un pelerinaj la unele dintre cele mai importante monumente de cultură ale lumii, ceea ce implică necesitatea deţinerii nui bagaj minim de cunoştinţe de istorie şi artă. Cu toate acestea, mie Parisul mi s-a revelat ca un loc suficient de prietenos în esenţă şi de primitor cu străinii pentru a te face să te simţi bine, spre deosebire - de pildă - de Viena.

    Cred că deosebirile acestea reflectă diferenţele dintre cele două comunităţi: catalanii (căci nu îi voi numi spanioli pe barcelonezi, că i-aş jigni!) sunt mai sociabili din fire, mai veseli, mai petrecăreţi, comparativ cu parizienii - mai rezervaţi şi mai "gomoşi", dar foarte civilizaţi şi politicoşi (asta dacă ai de-a face cu parizieni get-beget, căci comerţul e în bună măsură acaparat de alte naţii: magrebieni, indieni, vietnamezi etc.). Aşa se explică probabil abundenţa în Barcelona a prăvălioarelor deschise până târziu în noapte şi a bodegilor cu 3-4 mese scoase pe trotuar, unde noi am mâncat excelent cu 10 euro de căciulă, preţ în care a intrat şi câte o bere. E adevărat că şi la Paris am găsit minimarketuri non-stop, dar ţinute în marea majoritate de magrebieni. Noroc cu ei, că am avut de unde cumpăra după 10 noaptea un sandviş sau o sticlă cu apă! Despre preţuri pot însă afirma fără teama de a mă înşela prea mult că Parisul este cu cel puţin 25% mai scump decât Barcelona...

    Felicitări pentru articol şi aştept continuările.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    diacrys*AUTOR REVIEW
    [30.12.16 20:11:59]
    »

    @Carmen Ion: Mulțumesc! Am încercat, dacă tot am văzut Barcelona și Parisul, să individualizez caracteristicile și climatul fiecăruia.

    Da, și din alte informații ale mele Parisul este mai prietenos decât Viena (unde nu am fost decât în trecere, nu am apucat să văd absolut nimic).

    Așa este și în privința prețurilor (Barcelona este mult mai accesibilă decât Parisul), și a locuitorilor (catalanii au altfel de spirit, sunt mai deschiși și mai abordabili decât francezii).

    La Mulți Ani și călătorii cât mai frumoase în 2017!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    roth
    [06.01.17 21:14:51]
    »

    Placut, votat si retinut unele idei/interpretari. Felicitari

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    diacrys*, elviramvio, mishu, roth
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Barcelona:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057069778442383 sec
    ecranul dvs: 1 x 1