ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.06.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.06.15
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cetatea Rupea - 'stanca' de straja in Transilvania

TIPĂREȘTE

17.iulie.2014 Fusese o saptamana nebuna in care am facut eforturi de wonder-woman sa termin mai devreme cu o saptamana toate treburile de la birou.Ora 4 (aia de dimineata, cu noaptea in cap, cand nici cocosii nu s-au trezit inca- nu bag totusi mana-n foc, ca stau la bloc ;) ). Trezit. Cafea. Incarcat in masina bagaje, biciclete si mai ales multa voie buna.

Curand pornisem in primul voiaj spre Viscri. Un loc mult laudat si mediatizat, pe care eram tare curioasa sa il cunosc, pe de o parte, iar pe de alta parte abia asteptam sa strabat cu bicicleta traseul pietruit construit intre bisericile fortificate din zona.

De data aceasta calatoria nu era una “turistica”. Am plecat de acasa concentrata la task-urile lucrative, fara nici un fel de documentare anterioara privind eventuale edificii de vizitat in zona, desi era prima vizita aici, venind dinspre Bucuresti spre Sighisoara.

Despre periplul la Viscri si despre localnici s-au scris multe. Voi reveni poate, dupa urmatoarea vizita programata in prima saptamana din august, cu impresii despre bisericile fortificate si despre traseul care le leaga.

Imi voi obosi de aceasta data condeiul (ma rog, tastatura…) povestind despre o cetate care ne-a aparut la orizont cand mai aveam destul de putin pana sa ajungem, veghind impunatoare pe dealul din dreapta (ulterior am descoperit ca denumirea dealului este Dealul Cohalmului).

Pentru ca ne grabeam cu treaba nu am putut opri atunci.

Insa pentru ca impunatoarea cetate mi-a lasat o impresie destul de puternica, imediat ce am terminat treburile si m-am linistit, m-am documentat putin, informatii din care incerc sa va impartasesc si aici, preluate din mai multe surse, in principal de pe pagina orasului (singurul oras dintre Brasov si Sighisoara):rupeaturistica.ro/cetatea-rupea

Prima consemnare documentara a cetatii: 1324 Cetatea a fost folosita in acea vreme de localnici pentru a se refugia din calea rascoalei.Se pare totusi ca anul 1324 nu este anul intemeierii, suprafata fiind utilizata in preistorie de catre daci sau romani si fiind cunoscuta sub numele de Ramidava. Denumirea provine din latinescul Rupes: "stanca, piatra" .Astfel, cetatea se afla pe locul asezarii dacice Ramidava, numita Rupes dupa ce a fost cucerita romani.

Ceea ce personal nu stiam si mi s-a parut interesant este existenta in mai toate cetatile sasesti a "Turnului Slaninii", reprezentand un obicei al acestei etnii de a pastra aici slanina si carnatii.

Iarasi demn de mentionat este faptul ca in prima curte se gaseste o fantana adanca de 59 metri, sapata in anul 1623, a carei apa nu a secat pana astazi. Un alt element inedit este faptul ca aceasta cetate este unica in Europa datorita formei de melc a zidurilor si existentei unui turn de forma pentagonala.

Timpul nu a menajat Cetatea Rupea, aceasta fiind afectata de un incendiu in anul 1643, precum si de numeroase atacuri turcesti si nu in ultimul rand, in timpul regimului comunist.Cetatea a mai fost restaurata in 1954.

In prezent, dupa trei ani de renovari, in data de 15 iunie 2013 a avut loc inaugurarea cetatii, care arata impecabil, fiind refacute zidurile, curtea interioara, turnurile, calea de access si o imensa parcare cu panorama asupra imprejurimilor, cetatea aflandu-se pe un deal.

Taxa de intrare este de 10 ron/adul si 5 lei/copil

Cetatea Rupea este situata pe un masiv de bazalt, la 65 km de Brașov și 53 km de Sighișoara pe drumul ce leaga cele doua orașe.

Si pentru ca din dorinta de a puncta aspectele care mi s-au parut mie mai importante, fara vreo rea intentie, am folosit si informatii de pe unele siteuri comerciale , va las sa va documentati citind mai multe:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_Rupea

Fie ca treceti pe acolo ziua sau noaptea, din oricare directie veniti este imposibil sa nu o vedeti de la distanta si sa nu va impresioneze suficient incat sa fiti tentati la randul vostru sa o vizitati.


[fb]
---
Trimis de Adina - addcont in 22.06.15 12:13:26
Validat / Publicat: 22.06.15 21:16:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUPEA [BV].

VIZUALIZĂRI: 1319 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Adina - addcont); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 turnul de la intrare si vedere partiala spre parcare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[22.06.15 22:42:06]
»

Felicitari pentru artico

M-ai facut curios sa revin dupa renovare.

Adina - addcontAUTOR REVIEW
[22.06.15 23:56:43]
»

@Dan&Ema -

Multumesc pentru incurajari; sunt la inceput, imi dau silinta.

Zona e superba, numai buna pentru un week-end linistit la aer curat si ofera multe locuri de vizitat in afara de aceasta cetate.

Aurici
[23.06.15 13:54:58]
»

@addcont - Cu toate ca suntem fani cetati din Romania, in orice stare ar fi ele, asta ne-a scapat. Acuma ca ne-ai adus aminte de ea, sper s-o punem pe lista cat mai curand.

Bun inceput, felicitari!

Adina - addcontAUTOR REVIEW
[23.06.15 14:41:42]
»

@Aurici - Multumesc!

Si spor la vizitat!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Adina - addcont, Aurici, Dan&Ema
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Rupea:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054816007614136 sec
    ecranul dvs: 1 x 1