ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.10.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
5 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cetatea Rupea - Spirala spre cer

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Despre Rupea am citit o serie de articole aici pe AFA, minunate si minutios documentate, astfel incat trebuia sa o vad si eu. Am trecut pe langa ea anul trecut in toamna in drum spre Reghin, si in intunericul de afara vedeai de la distanta cetatea luminata.

Nu ne-am putut opri nici la intoarcere deoarece ploua asa, ca toamna. Anul acesta insa ea a intrat musai in planurile noastre, asadar dupa ce am parasit cu tristete Sighisoara vezi impresii si am oprit putin in Saschiz incercand sa ajungem cu masina sus la cetate (dar nu am reusit) am zis ca Rupea este destinatia noastra urmatoare. Ca distanta se afla aproximativ la jumatatea distantei dintre Sighisoara si Brasov si nu ai cum sa o ratezi decat daca vrei.

Am ajuns acolo putin dupa ora deschiderii si asta deoarece ziua urma sa fie extrem de calduroasa ceea ce nu ne pria si dupa ce am achizitionat biletele de intrare (10 lei adult, 5 lei elev) am atacat cetatea.

Asa cum am vazut si dintr-un filmulet de prezentare dar si cum se intuieste din exterior, forma este a unui melc sau al unei spirale si este atestata documentar din 1324 (chiar daca cetatea este mult mai veche). Despre istorie si alte date va invit sa cititi mai multe aici ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_Rupea, noi pornim acum la drum.

Chiar de la inceput gasim niste panouri pe care sunt trecute o multime de informatii (pe care binenteles nu avem cum sa le retinem, astfel incat le facem poze pentru lecturi ulterioare) dar este ocazia cu care aflam ca aceasta cetate a fost construita pe trei incinte: Cetatea de sus (cea mai veche, se presupune ca pe urmele unei cetati dacice), Cetatea de mijloc (secolul XV) si Cetatea de jos (secolul XVIII).

Si acum noi mai batraneste, flacaii mai vitejeste atacam cetatea, trecand mai intai prin Turnul Portii, care este principalul turn al Cetatii de jos si de unde avem o vedere minunata asupra cetatii. Aruncam privirea roata in jur si facem poze, urmand ca zona aceasta sa o parcurgem la coborare, asa ca trecand prin urmatoarea poarta (construita dupa 1421) ajungem in zona Cetatii de Mijloc unde ajungem in dreptul primului turn (de fapt noroc cu placuta indicatoare ca altfel avem de fapt doar urmele unui turn, Turnul Ungrei, sec. XV-XVII, apoi Turnul Cercetasilor, sec XV, pentru ca urmatoarea destinatie sa fie Capela. Conform placutei aplicata pe perete, aceasta constructie pe patru nivele si situate pe latura de vest a aCetatii de Mijloc a fost folosita in secolul XVII drept locuinta pentru capelanul curtii si a primit acest nume de capela prin doua inscriptii cu character religios datand din 1650 si 1718.

Pasii ne duc la Rondela, care se pare ca era o veche instalatie militara (noroc cu placutele descriptive) si trecem mai departe spre Turnul Pulberariei ca sa ajungem astfel la Zidurile Cetatii de Mijloc si de Sus, locuri de unde din anumite punte ai o vedere minunata asupra imprejurimilor.

Si ajungem in final si la casute avand in vedere ca aici erau circa 100 de locuinte, vom vedea insa aici Casutele b, c, d dar si Casuta din varf. Accesul catre diversele causte se face la un moment dat pe scari din piatra inguste, fara a urma o linie dreapta, insa cu atat mai minunat. Iar cand esti in varf te simti stapanul lumii.

A urmat coborarea si studierea zonei din cetatea de jos astfel incat am ajuns si la Magazia Militara, Casuta Paznicului, Poarta Pietonala dinspre oras, Turnul Slaninii, pentru ca in final sa nu omitem sa ne facem si noi o poza, drept marturie ca AmFostAcolo (va fi ultima poza).

Nu cred ca daca as fi copiat datele accesibile pe internet as fi adus ceva in plus ca si informatii, ci doar ceva mai multa plictiseala, dar pot spune ca este locul in care m-as intoarce. Asezarea strategica a cetatii, privelistea pe care o ai in cetate si in exterior te face sa iti imaginezi cum era viata acolo in trecut. Asadar va invit sa vedeti aceasta cetate, atat eu cat si filmuletul pe care il rog pe webmaster sa il ataseze articolului. Calatorii frumoase si destinatii deosebite va doresc.

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 19.10.17 16:11:58
Validat / Publicat: 19.10.17 17:37:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUPEA [BV].

VIZUALIZĂRI: 1696 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Cetatea Rupea - Cred ca este poza pe care o fac toti cand trec prin aceasta poarta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[19.10.17 17:37:43]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Zoazore
[19.10.17 21:13:31]
»

@mishu: Adică din 100 de locuințe mai există doar 3-4? Din câte se vede din poze, ele sunt aproape funcționale. Ca și Turnul Slăninii!

Cred că Adi aștepta un jambon, că-i mai bun!

Frumoasă cetate! Încă odată, pe atunci se făceau lucruri care să dureze în timp, peste veacuri.

Frumoase peisaje, frumos articol, votat cu drag!

krisstinna
[19.10.17 23:14:22]
»

@mishu: Și noi am fost acolo, și mâine m-aș întoarce!

Si da, am făcut și poza de final

mishuAUTOR REVIEW
[20.10.17 10:38:32]
»

@Zoazore: Cred ca la caldura de acolo astepta si jambonul si berea, si cred ca la vremea de afara acum acolo totul este minunat.

Multumesc de vizita si vot.

mishuAUTOR REVIEW
[20.10.17 10:41:36]
»

@krisstinna: Cred ca avem multe cetati carora merita sa le trecem pragul si reprezinta momente de bucurie adevarata.

Cat despre poza, in ruptul capului nu as fi ratat asa ceva. Apropo de asta, in China in prima deplasare exact in prima zi fiind la plimbare am dat peste astfel de locuri de facut poze si un astfel de cadru era cu doua domnisoare gingase si firave si un alt cadru mai muncitoresc, si ne-am facut poze in ambele si am trimis pozele la college si am spus despre poza gingasa ca asa ne vor ei in audit dar noi suntem ca in a doua poza.

Important este sa te amuzi.

Multumesc de vizita si amintiri.

zlatna
[20.10.17 13:16:50]
»

@mishu: Felicitări pentru articol.

Am fost anul trecut la cetatea Rupea și ne-a plăcut foarte mult. Chiar am zis că s-a făcut un lucru extraordinar cu reabilitarea cetății. Ar trebui și alți din alte părți să ia exemplul celor de aici.

Cetatea pe trei nivele este ca un melc. Priveliștea de sus este extraordinară.

Toate cele bune.

liviu49
[24.10.17 20:44:09]
»

@mishu: Uite ca mai am si eu noroc de un articol de citit! Iar bucuria e cu atat mai mare, cu cat, desi am trecut de multe ori pe langa cetate, nimeni nu a dorit sa opreasca masina pentru a vizita cetatea. De cele mai multe ori cetatea era o ruina pe un varf de deal. Ultima oara, in 2014, cand ne intorceam dintr-un pelerinaj la manastiri in Transilvania, am vazut cetatea, dar de data asta era renovata. Ma bucur ca cei care au vizitat-o ne povestesc si noua, celor care nu am fost inca acolo.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[24.10.17 20:52:53]
»

@zlatna: Cred ca depinde de gospodarii care au pe mana astfel de locuri, vor sa faca ceva sau nu. Ilar sau nu din pacate, tocmai am auzit un comentariu la stiri despre o localitate unde masina scolii nu mai mergea pentru ca nu mai avea benzina si asta deoarece "gospodarii" locului isi impartisera fondurile ca salarii.

Trist dar din pacate adevarat si valabil pentru multe locuri din jurul nostru.

Multumesc pentru vizita si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[24.10.17 20:57:22]
»

@liviu49: Nu pot decat sa ma bucur cand scriu articole care starnesc interesul (pe celelalte ignorati-le). Eu despre aceasta cetate mai intai am citit, apoi am vazut-o in plina noapte in drum spre Reghin acum un an, iar acum in sfarsit am vazut-o, si a fost precum dorinta unui copil care se bucura atunci cand primeste cadoul mult dorit.

Multumesc pentru vizita si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, mishu, zlatna, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Rupea:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07656192779541 sec
    ecranul dvs: 1 x 1